Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Henryk widzę tu skrzynkę fornirowaną bubingą. Fajny fornir tylko ma takie francowate malutkie pory przez które przechodzi klej.

Dobra , ale nie o to chodzi , polerujesz lakier np. samym filcem czy używasz dodatkowo pasty?

marko3T, 19 Lut 2007, 12:52

można tak przed malowaniem warto używać włóknin ściernych granulacja 40-320

póżniej materiał ścierny na papierze płótnowanym (podkład filcowy) 320-400

na koniec między lakierowaniem w celu zmatowienia papier płótnowany 800-1500

superfinisz po ostatnim lakierowaniu mleczko polerskie 3M Finezit nr art 13,088 wielkość ziarna 9mikronów widoczne rysy dopiero przy 10x powiększeniu

Lakiernik musi być 1-sza klasa gdyż szkoda pracy szlifierza (pewnie sam robisz więc wiesz o co chodzi)zresztą po co Ci to piszę już trochę materiałow ściernych napsułeś i wiesz jak robić żeby się nie narobić

mleczko 3M Finezit 13.088 jest w opakowaniach 1galonowych (3,8 litra) cena netto 202 zł

pytaj tutaj a najlepiej podjedż można zrobić próby na miejscu jak ci nie podejdzie to najwyżej nie kupisz

FH PETRA Kraków

ul. Zawiła 61

30-390 Kraków

tel. (+012) 2620368

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>henrykpiątek

super paczki, juz na zdjeciach wygladaja pieknie, to na zywo musza robic wrazenie... tylko zwroc uwage zeby nie zlaly sie w jedna bryle, ale glosniki pewnie postawia ostateczny akcent... co tam bedzie siedzialo??

Przy nakładaniu wszelkich mleczek i past pojawia się pewien kłopot. Mianowicie pasty wchodzą w pory i tworza istną mozaikę białych kropek , usunięcie takich kwiatków jest bardzo czasochłonne. Co innego jeżeli mamy tafle lakieru i wszystkie pory zalane.

Jezeli jednak ktoś fornirowałem np. modyfikacją to zalanie pór jest bardzo ciężkie.

Rafaell za Twoją namową sprawdzę to mleczko 3M , szkoda że nie ma mniejszych ilości , bo testowanie na miejscu może nie dać wszystkich odpowiedzi.

• 4 tygodnie później...

Matthew, 20 Lut 2007, 09:12

>ABs, coś mnie mówi że skany, pierścieniowy, 12M i 26W..

Zgadza się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A oto efekt końcowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Jest to okleina jawor ptasie oko w avalonie pod nazwą birdseye. Jest tylko pokryta półmatem bez bejcy.Pozdrawiam Johny

Ukryta Zawartość

post-15050-100006160 1174295941_thumb.jpg

post-15050-100006161 1174295941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

johny - nafotografowałem się tych twoich kolumn :) bardzo ładny ten fornirek jest w naturze do avalonów - jeden z ładniejszych a na pewno jeden z bardziej pasujących do tego kształtu paczek.

Słucham tylko muzyki.

Oglądam klony Avalona i wyglądają imponująco.

Jak grają ? Z czym porównać - jaki punkt, poziom odniesienia ?

Jaka cena w przyblizeniu takiej konstrukcji ? ( może być na prv. ;-)

Jakie sa odstępstwa od oryginału , mam na myśli głównie głośniki no i konstrukcje też ?

Czy Avalon nie ma specjalnie modyfikowanych głośników ?

Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na te pytania w wątku ;-(

gutekbull, 24 Mar 2007, 11:19

>Oglądam klony Avalona i wyglądają imponująco.

A więc jednak da się w warunkach amatorsko-domowych , czyli nie tylko firmowych , wykonać solidnie i nawet "imponująco" wyglądający wyrób audio.

>Jak grają ? Z czym porównać - jaki punkt, poziom odniesienia ?

Trudno bez testów porównawczych jednoznacznie określić. Jeśli ktoś słyszał głośniki Accutona, to wie jaki to jest dzwięk. Z czym porównać - przecież można porównywać ze wszystkimi konstrukcjami, nie ma żadnych zakazów.

-jaki punkt, poziom odniesienia ?- powinien być dowolny, czyli jaki ktoś uzna za stosowny.

>Jaka cena w przyblizeniu takiej konstrukcji ? ( może być na prv. ;-)

Aktualna cena głośników, plus elementów zwrotnicy i obudowy. "Reszty" nie da się wycenić.

>Jakie sa odstępstwa od oryginału , mam na myśli głównie głośniki no i konstrukcje też ?

Głośniki są te same, konstrukcja obudowy wykonana zgodnie z zasadami sztuki stolarskiej- mam nadzieje że u Avalona też- oczywiście z uwzględnieniem dodatkowo reguł obowiązujących w tego typu wyrobach.

Poza tym wizualnie odstępstw od orginału nie ma.

A dzwiękowo? No cóż, Avalon nie dla wszystkich przecież jest najlepszym brzmieniem na świecie i w związku z tym wg. mnie nie ma się co silić aby w 100% go klonować, co zresztą podobno byłoby kradzieżą- dzwięku firmowego?- ale z drugiej strony jeśli takie same głośniki są ogólnie dostępne? Ktoś jednak powie że głośniki to nie wszystko. I oto chodzi. Jest tylu producentów kolumn głośnikowych wykorzystujących też te same głośniki, "lepiej lub gorzej" od Avalona je aplikując, i nikt oto nie ma w stosunku do nich o to pretensji że nie "grają" jak Avalony.

>Czy Avalon nie ma specjalnie modyfikowanych głośników ?

Producent Accutona twierdzi że głośniki dla Avalona są sprzedawane w wersjach katalogowych.

>Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na te pytania w wątku ;-(

Przynajmniej częściowo starałem się odpowiedzieć, ale z mojego punktu widzenia na ten problem.

Dawno tu nie zaglądałem.

Skrzynki prezentują się bardzo dobrze - przynajmniej na zdjęciach.

Oryginały mają najlepiej połozony fornir jaki w życiu widziałem - wszystkie te Audio Physic, ProAc, Castle, o polskich kolumnach nie wspominając, to przy Avalonach jeszcze przedszkole.

Ryszard_wpl - sam właściciel hi-endowej stolarni - gdy je oglądał nie mógł się "nacmokać" nad jakością wykonania.

No ale za jakość sie tu słono płaci.

Popracować musicie jeszcze nad konstrukcją wewnętrzną skrzynek. W Avalonie jest to dużo bardziej skomplikowane. Mam zdjęcia z fabryki kolumn w budowie w drugim kompie - postaram sie potem wkleić.

Nikt też nie pokusił się o zastosowanie maskownic z filcem - w Avalonach jest to bardzo ważny element konstrukcji. Bez nich kolumny grają fatalnie.

BTW - jak technicznie robiliście te ścięcia ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Chetnie zobaczymy środeczek Avalona;-)

Co do skosów to ja napiszę od siebie jak je robie.

Wyrzynarka z grubsza (podobno lepiej piłą ręczną) , szlifierka taśmowa oczywiście z grubsza , klocek z papierem ściernym w końcowym etapie.

Skosy w "amatorskich" warunkach można robić na różne sposoby, Avalon robi na obrabiarkach CNC.

Ukryta Zawartość

post-4056-100005464 1174990238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Własnie to chciałem napisać. W Avalonie obrabiają (frezują) całą kolumnę na obrabiarce, z jednego - że się tak wyrażę - drewnianego kloca. Co ciekawe, frezują WSZYSTKIE powierzchnie, nie tylko skosy. Ma to zapobiec siadaniu forniru w miejscach gdzie łączone są ze sobą kolejne płyty MDFu.

Nie słyszałem aby robił to ktokolwiek inny - ale też nigdzie nie widziałem jeszcze tak pedantycznego podejścia do wykańczania kolumny. U nich to jak religia (dosłownie). Ale oczywiście za wszystko się płaci.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 27 Mar 2007, 12:16

>Co ciekawe, frezują WSZYSTKIE powierzchnie, nie tylko skosy.

>Ma to zapobiec siadaniu forniru w miejscach gdzie łączone są ze sobą kolejne płyty MDFu.

>Nie słyszałem aby robił to ktokolwiek inny - ale też nigdzie nie widziałem jeszcze tak pedantycznego

>podejścia do wykańczania kolumny. U nich to jak religia (dosłownie). Ale oczywiście za wszystko się

>płaci.

Ale ja mam na to inny sposób, sto razy tańszy i w stu procentach skuteczny,dający ten sam efek.

I jeszcze najprostszy sposób wykonywania skosów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślicie, że macie u siebie grube fronty ?

Pomyślcie jeszcze raz :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nic nowego pod słońcem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Środek. Zwróćcie uwagę na specjalną "kieszeń" za głosnikiem niskotonowym. Kieszeń idzie na ok 15cm do góry i tyleż samo w dół. Podobno ma to jakąś zaletę akustyczną w porównaniu do klasycznego tunelu jaki powstaje po wykrojeniu okrągłego otworu w kilku warstwach MDFu.

I zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-579-100005459 1174992403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzisz Mahler - nie wszystko jest tak proste jak się ludziom wydaje. I ty się czegoś z tych zdjęć będziesz mógł nauczyć :-)

PS. Proszę bardzo o nie wklejanie ani nie linkowanie tych zdjęć poza to forum.

I jeszce jedno - u ciebie widzę Mahler 5 warst MDFu. W Avalonie 7 warstw. Do tego CELOWO mają różną grubość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.