Skocz do zawartości
IGNORED

Przydźwięk w kolumnach

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

To nie takie proste.

Na CD mam kabel Bartka1 , na preamp Audiograde, a na końcówkę Suprę, do listwy Supry też idzie kabel Supry

i........... co mam przerobić mądrale ?!!

Już późno ,jutro sprawdzę, ale wydaje mi się ,że listwa Supry to odlew. Sieciowek nie chcę się pozbywać bo są ok. a przerabiać mogę najwyżej kable Supry ,a ta idzie na końcówkę mocy i do listwy ?

Niestety, mam niepojarowemu. Widzi musi Arcam nie kooperuje z Jarem. Dobrze chociaż ale prznajmniej nie buczy - choć jak wzmakowi wtyczkę włożę do gniazdka w ścianie, to w zależności jak włożę, raz buczy a raz nie (to wzmak lampowy).

jkab>

"Niestety, mam niepojarowemu."

Ale masz po mojemu, a ja też jezdem fajny :)

"choć jak wzmakowi wtyczkę włożę do gniazdka w ścianie, to w zależności jak włożę, raz buczy a raz nie (to wzmak lampowy)."

Czy to jakaś samoróba? Nie powinno tak być, więcej, sugerowałbym w trosce o zdrowie jakiś przegląd elektryczny.

gutekbull>

"listwa Supry to odlew"

No nie mów, że zalali dostęp :) Chyba że zanitowali, ale to i tak było by karygodne.

"Sieciowek nie chcę się pozbywać bo są ok."

No, przynajmniej w 2/3 :)))

"a przerabiać mogę najwyżej kable Supry ,a ta idzie na końcówkę mocy"

Tu akurat bolec-masa-obudowa bym zostawił.

-> Harvi, 18 Lis 2006, 22:24

"Spora czesc sprzetow grajacych ma 3 pinowe wejscia zasilajace. Jednak czesc producentow tylko we wzmaku podlacza mase a w CD juz nie."

Denon nawet we wzmacniaczach, (1500AE i 2000AE), mimo stosowania gniazd IEC, używa połączenia tylko dwużyłowego.

-> gutekbull

O pętli masy pisał dosyć szczegółowo Andrzej Matusiak w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Polecam Ci jego lekturę.

Pozdrawiam.

post-2580-100003019 1170304987_thumb.jpg

post-2580-100003020 1170304985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj=> czytam ten wątek, ale im więcej czytam tym głupszy jestem ;-)

A tu mam nową obserwaję ;-)

Mam w tej chwili końcówkę włączoną do prądu (listwa Supry) i kable RCA końcówki do preampu z którego wyciągnełem wtyczkę - nie jest zasilany, a przydźwięk jest !!! ;-)

O pętli masy słyszał nawet Helion ;-)

Ze strony Heliona:

"Słyszałem, że przełączniki pętli masy w Waszych urządzeniach odłączają kondycjoner od uziemienia. Czy jest to bezpieczne?

Należy podkreślić, że przełączniki pętli masy NIE ODŁĄCZJĄ KONDYCJONERA OD UZIEMIENIA! Kondycjoner pozostaje wciąż uziemiony niezależnie od położenia każdego z przełączników Ground Loop Break, więc spełnia wszystkie wymogi bezpiecznego użytkowania. Funkcja przełączników jest inna - odłączjąc bolec uziemiający w jednym z gniazd wyjściowych nie dopuszczają do wielokrotnego połączenia systemu z uziemieniem, przerywając tym samym tzw. pętle masy. Ma to zastosowanie tylko w niektórych systemach w specyficznych przypadkach i w większości sytuacji przełączniki te powinny pozostać w położeniu fabrycznym (tj. nieoznaczonym).

Warto dodać, że zadaniem przełączników GL Break jest likwidacja zbędnych, tworzących pętlę masy połączeń, a ich użycie nie zmienia stanu uziemienia urządzeń, który wynika z ich konstrukcji (jeżeli tylko przełączniki te są wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem opisanym w instrukcji obsługi). Więcej informacji znaleźć można w publikacji Biały Papier dostępnej w dziale POBIERZ lub bezpłatnie wysyłkowo; dołączany jest on także do każdego sprzedawanego przez nas kondycjonera"

:)

>Mam w tej chwili końcówkę włączoną do prądu (listwa Supry) i kable RCA końcówki do preampu z

>którego wyciągnełem wtyczkę - nie jest zasilany, a przydźwięk jest !!! ;-)

Co jest jeszcze podłączone do preampu oprócz końcówki?

Mam w tej chwili rozkręconą listwę Supry i w ostatnim gnieździe odłączyłem masę i tam podłączyłem preamp i

.......... przydźwięk jest jeszcze większy ;-(

Tak wygląda listwa Supry w ostatnim gnieździe odłączyłem masę ,ale nic to nie dało.

Jak całość tego bałaganu zasilę przez przedłużacz od zelazka jest ok.!!! ;-)

Ukryta Zawartość

post-870-100002994 1170305024_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co jest podłączone JESZCZE, NAWET WYŁĄCZONE do preampu? Gutek, kurcze, naucz się izolować problemy, bo tak, to zdalnie Ci nikt nie będzie mógł pomóc...

1. Podłącz listwę do prądu, podłącz końcówkę do listwy. Buczy?

2. Połącz pre z końcówką, podłącz pre do listwy. Buczy?

Zrób to, pojedziemy dalej.

Na tej listwie od żelazka nie ma najmniejszych przydźwięków - to prawdziwie audiofilsaka listwa ;-)

Ukryta Zawartość

post-870-100002992 1170305028_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że ta Supra ma odłączany kabel. Podłącz dwużyłowy i po bólu.

Nie mogę oprzeć się jednak wnioskowi natury ogólnej - fajni jesteście audiofile - listwy prosto z huty, kable jak węże, kapie złotem z wszystkich wtyków i takie G macie... nie prościej byłoby w ogóle nie podłączać do prądu tej audiofilskiej kupy? Czuję, że gra to też wszystko tak pięknie, jak buczy...

Gutek, lubię Cię, wybacz mi to gorzką uwagę...

>Dobra ;-) Już precyzuje. W tej chwili podłączona jest tylko końcówka do listwy i buczy - nawet

>mocno.

Ok. Teraz podłącz pre ale przez kabel od żelazka do listwy i interkoniami do końcówki. Buczy?

Jaki ma sens dalsze kombinowanie jeśli mam podłączony jeden klocek i już ma przydźwięk .

Co mi da dalsze podlączanie czego kolwiek ,klopot jest na samym początku.

Reszta jest odłączona. Oczywiście preamp mimo ,że odłączony z zasilania to jest spięty XLR i RCA.

A propos dalsze podłączanie nic nie zmienia jest przydźwięk.

Gutek:

1. Szumy i przydźwięk może być znacząco mniejszy, jeżeli na wejściu RCA pojawi się pojemność interkonia i pre. Zrób to najpierw, potem przejdź do pkt. 2

2. Podłącz do listwy ale poprzez przedłużacz żelazkowy końcówkę mocy, pre bezpośrednio w listwę.

>MariuszJ=> podłączyłem końcówkę do gniazda Supry w którym odlączyłem masę i jest ok.!!!

Więc zrealizowałeś pkt. 2. Ale ja dla świętego spokoju spróbowałbym jeszcze pkt. 1. Jeżeli 1 nie zadziała, to już wiesz co robić :-)))

Aby zamknąć temat wróciłem do punktu wyjścia XLR na których jest wszystko ok.

Aby równolegle skorzystać w końcówce mocy z RCA i XLR muszę końcówkę podłączyć bez uziemienia i wtedy też jest ok.

> gutekbull

Jeżeli przydźwięk pochodzi z instalacji TV kablowej, to nawet jeżeli pre-amp jest wyłączony włącznikiem (ale podłączony kablami), to przydźwięk będzie występował.

Miałem kiedyś coś podobnego. Był duży przydźwięk przy odtwarzaniu z komputera.

Oczywiście wstępna diagnoza sugerowała tzw. pętlę masy.

Porozłączałem wszystkie interkonekty i włączyłem sam wzmacniacz bez źródeł. Cisza.

Następnie podłączyłem interkonekt od komputera do jednego z wejść wzmacniacza i... przydźwięku nie było.

Potem podłączałem po kolei pozostałe urządzenia do wejść i po podłączeniu tunera pojawił się przydźwięk.

Było to o tyle zaskakujące, że tuner jest zasilany bez uziemienia, więc to trochę nie pasowało do teorii o pętli masy.

Ale po odłączeniu anteny (instalacja TV kablowej) od tunera wszystko było OK.

Jednak bez anteny tuner raczej nie był przydatny :-) ale to już było proste.

Podłączyłem antenę do tunera poprzez kondensatory (-i żyła sygnałowa -i ekran) i jest OK.

Dlatego napisałem wcześniej, żebyś sprawdził, czy przydźwięk u Ciebie znika po odłączeniu od sprzętu instalacji antenowej.

U mnie problem pojawił się ponownie po zakupie i podłączeniu DVD.

Instalacja antenowa jest podłączona do telewizora, telewizor do DVD, a ten do wzmacniacza.

Zatem antenę do telewizora również podłączyłem poprzez kondensatory i jest OK.

Janusz z Torunia

Yanoosh =>

jesteś wielki ! ;-) Przydźwięk powoduje p...............a antena KABLÓWKI !!!

Mam dwa tunery radiowe w tym którego słucham podłączona jest antena zewnętrzna kierunkowa,

a do drugiego podłączyłem sobie kablówkę no i TV. Po odłączeniu obu w kolumnach cisza ;-)

Co zrobić ,aby jednak korzystać z TV - kablówki i nie było przydźwięku ??

Teraz mam możliwość jednoczesnego podłączenia XLRami CD bezpośrednio do końcówki ,

a do preampu poprowadziłem osobne kable RCA.

Trzeba kupić tzw. separator galwaniczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> gutekbull

Można kupić wspomniany separator galwaniczny lub wykonać to samemu.

Ten na Allegro kosztował 28 zł. Wykonanie samodzielne kosztowałoby chyba poniżej 1 zł.

Potrzebne są 2 kondensatory. Ja je zmieściłem we wtyczce antenowej.

Należy rozłączyć żyłę sygnałową i ekran, a następnie oba podłączyć poprzez kondensator.

Pojemność nie jest krytyczna, kilka-kilkanaście nF z pewnością wystarczy. Na żyłę sygnałową może nawet 1 nF.

Załączam prowizoryczny schemat. Mam nadzieję, że jest on wystarczająco zrozumiały.

Janusz z Torunia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.