Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do Jamo D570. Który wybrać?

Flashy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam głośniki Jamo D570 (150/200W 4 Ohm) i mam zamiar zakupić amplituner 5.1 lub 7.1 ale na razie chcę do niego podłączyć tylko te kolumny.

Mam kilka modeli na celowniku:

1) Yamaha RX-V657 (1490,-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2) Marantz SR4600 (1490,-)

Ukryta Zawartość

3) Harman Kardon AVR 130 (1470,-)

Ukryta Zawartość

Ewentualnie rozważam też dołożenie paru złotych na ten model (tylko nie wiem czy warto?):

4) Harman Kardon AVR 235 (2000,-)

Ukryta Zawartość

Co sądzicie na temat tych modeli? Który wybralibyście na moim miejscu?

Proszę tylko abyście zwrócili uwagę, że kolumny są 4 Ohm`owe i nie wiem czy wszystkie z modeli, które wymieniłem będą dobrze z nimi działały.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może zapytam inaczej:

1) Dlaczego Harman AVR 235 ma 7x50W (2x65W) i kosztuje 2000,- a Yamaha RX-V657 ma 7x95W i kosztuje 1490,-

2) Czy ten Harman nie będzie za słaby dla Jamo D570 (150/200W)

?

Harman podaje realne wartosci mocy, Yamaha i inni producenci kinowych ampli z reguly nie

bo jak ta Yamaha moze miec 7x 95W jak ma pobor mocy 440W ? wystarczy podzielic przez 7, odejmij od tego jeszcze kilkanascie procent na straty mocy i otrzymasz realna moc jaka posiada ten amplituner

Dzięki za wyjaśnienia...

A co do samej mocy amplitunera. Jak sądzicie jakie parametry powinien mieć aby można było wykorzystać te głośniki? Czy 2x65W w przypadku Harmana 235 wystarczy czy raczej szukać innych rozwiązań? Czy 2x150W było by idealnym rozwiązaniem jeśli właśnie taką moc mają kolumny?

Pozdrawiam

do tych kolumn zalecana moc wzmacniacza to 50-200W, wiec sporo

pomyslalbym nad tym harmanem 235 albo innymi wydajnymi pradowo ampli np onkyo 603 (ceny ok 1,5 tys), CA 540R v2 (ok 1,8 tys)

ale moze jeszcze poczekaj na opinie jak te kolumny graja z roznymi ampli, moze ktos ma podobnie zestawiony sprzet

No właśnie tego jeszcze nie zaplanowałem bo szczerze powiem, że nie wiem jeszcze czy mam się rozglądać za głośnikami 4Ohm (tak jak te D570) czy moge podłączyć pozostałe np 6 lub 8 ohm.

Jestem coraz bardziej przekonany do Harmana 235 lub 240 ale cały czas nie jestem pewien co do tej impedancji (bo Ampli są 8ohm a Jamo 4ohm).

Mam pytanie: Czy tzw. "rezerwa wysokoprądowa" jest znaczącym parametrem podczas podłączania 4ohm głośników do 8ohm amplitunera i czy wartość na poziomie 35A jest wystarczająca?

Po pierwsze nie patrz na moce podawane w instrukcji.

Nie przejmuj się impedancją. Pewnie 90% kolumn ma imp. 4 ohm i wszyscy żyjemy.

Zacznij myślec kategoriami bardziej ludzkimi np. czy lepiej zabrzmi marantz czy hk. Biorąc pod uwagę tylko wydajność prądową to pewnie hk ale twoja wrażliwość słuchowa wcale nie musi tego potwierdzić.

I pamiętaj - jesli chcesz testowac sprzęt na swoich kolumnach - musza się porządnie wygrzać, napewno kilkadziesiąt godzin grania przed odsłuchem.

=>Flashy

Sorry ale zabierasz się do tematu od d... strony.

Szukasz powiązania na watach, ohmach, amperach - a co z brzmieniem??

Zadałem specjalnie pytanie o pozostałe elementy zestawu, bo powinny one jak najbardziej pasować brzmieniowo do tego, co będzie grało jako fronty.

Te Jamo d570 to bardzo dobre kolumny, ba! w tej cenie za którą chodzą obecnie to wypasy całym dziobem ale co z tego jak nie umiejętnie połączysz je z piecem?? Albo ze źródłem??

Szukaj wzmaka grającego szybkim dźwiękiem, bez wyostrzeń, z dobrą kontrolą dołu ale z nieprzebasowionym dźwiękiem, ciepłą średnicą. Źródło dopasujesz pod to czego będzie brakować.

Jak znajdziesz odpowiedniego pieca, to zobacz czy starcza mu mocy aby wysterować te kolumny, no i czy wystarczy mu mocy jak podepniesz mu dalsze kolumny......

Słuchając rozumu....

No macie racje...

Troche za bardzo się zagłębiłem w te wszystkie parametry ale sie tyle naczytałem o tej całej impedancji, omach, itd., że już mi się w głowie zaczęło mieszać.

Co do tego "porządnego wygrzania" głośników to mi jeszcze daleko bo na razie nie mam ich na czym "wygrzać" :)

Troche pewnie wyjde z kategorii tego forum jak zadam to pytanie ale mam Amplituner Denon DRA-625 (2x65W 8ohm) i zastanawiam się czy mógłbym podłączyć do niego te Jamo D570 do czasu aż nie podejmę decyzji odnośnie nowego? Czy lepiej nie ryzykować, że coś uszkodzę?

Proszę o wyrozumiałość - jestem laikiem...

witam.

ta na czym stanęło ostatecznie?

wybrałeś amplituner?

kilka słów o Jamo d570. to kolumny bardzo neutralne, niektórzy wyższy ich model d590 stawiają wręcz za wzór. wg mnie to cecha bardzo porządana, chyba, że lubisz jakiś określony typ dźwięku (np. ocieplony). inaczej mówiąc co do charakteru dźwięku - system zagra tak jak pozostałe elementy toru, a Jamo swojego charakteru narzucać nie będą.

pozdrawiam.

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.