Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K271s vs Beyery DT-770pro vs Fostex

szwagiero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę kupić słuchawki do robienia aranży oraz mixu. Wymogi to jak największa liniowość (wyrównane całe pasmo, po prostu jak najwierniejsze - monitorowe) oraz wysoka detaliczność. Ponadto zależy mi raczej na słuchawkach zamkniętych, takich które nie dopuszczały by hałasów z zewnątrz (niestety aktualnie moje stanowisko "pracy" jest w tym samym pomieszczeniu co np. telewizor).

Po przewertowaniu forum i internetu wytypowałem trzy:

AKG kK271 Studio - około 500 zł

Beyerdynamic DT-770 Pro - około 550 zł

Fostex T50 RP - 420 zł

Wiem, że na temat wyżej wymienionych słuchawek było już sporo na forum, jednak nie każdy rozpatrywał je pod tymi względami, które mnie interesują. Czy jest ktoś, kto porównywał te słuchawki? Wiem, że Fostexy nie są zbyt popularne, recenzje graafa oraz p. Piotra Ryki już czytałem.

Nadmienię jeszcze, że odsłuchiwałem (niestety bardzo krótko i pobieżnie) AKG K271 Studio oraz Fostexy, miałem także AKG K240 Studio oraz mam bardzo stare Beyerdynamic DT-880S.

Pozdrawiam,

Dziwi mnie troche że chcesz robić mix na słuchawkach... z tego co moja wiedza i doświadczenie mi powiadają, to micy robi sięz reguły na monitorach, masz wtedy bardziej wiernie oddawane to, co potem będzie słyszalne, a słuchawki sa bardziej do tego, żeby w mętliku hałasu na koncertach , lub przy zgrywaniu np. orkiestry bez podziału na tory wysłyszeć co , gdzie i jak gra. Wg. mix na słuchawkach to zły pomysł, a polecam AKG, nie do zajechania.

Też przychylałbym sie do opinii Wolvo. AKG są przede wszystkim lekkie i wygodne.

Praca nad muzyką na słuchawkach ma sens tylko do pewnego momentu. Możesz na słuchawkach komponować, składać aranże, ale ostateczny miks po prostu TRZEBA wykonać na odsłuchach. Inaczej rzecz nie ma sensu i zrobisz coś, czego da się słuchać tylko na słuchawkach...

Kup TDS-15 tak zwane Amfitony [odpytaj Piotra Rykę i Discomaniaca71] co sądzą na ich temat znajomy ma takie mogę Ci albo podać namiary na Niego albo załatwię z nim to sam chciał za nie miesiąc temu 150 złp i go delikatnie obśmiałem mają jednak jedną zaletę od naprawdę niskich do naprawdę wysokich decha.

Pozdrawiam

Zbyszek

Faktycznie AKG są bardzo dobre ale musisz sam je posłuchać-różne modele między sobą . Nie zawsze z tą liniowością idzie to co mnie tak zawsze trudno określić-naturalność instrumentów które pamiętam z odsłuchów na żywo.kiedyś przy kupnie słuchawek AKG mimo że nie miałem wtedy ograniczonego budżetu wybrałem inny niż tzw studyjny model na dodatek otwarty, gdyż dżwięk z nich wydał mi się bardziej wierny naturalnemu.

Proponuję porównać słuchawki douszne Shure E500 które wydają mi się ex-equo najbardziej naturalne dżwiękowo wraz ze ze słuchawkami AKG K701 te ostatnie mimo niższej ceny niestety są otwarte. Słuchawki dwudrożne Shure E5c niestety minimalnie ale podbijają bas-Tobie zależy na liniowości.

Jeśli masz dostęp do odsłuchu K701 to taki prawie identyczny dżwięk mają trójdrożne E500 no i oczywiście mają dobre tłumienie tak na moje ucho ok SNR 25-28dB jest to napewno więcej niż w pozostałych słuchawkach wokółusznych.Nie wiem czy koledzy zdają sobie sprawę ile taki system monitorów kosztuje, świetnie się wydaje nieswoje pieniądze do słuchawek E500 polecieć można taką protezę dżwięku dookólnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociaż na pewno nie będzie to grać jak aktywny zestaw JBL LSR4300 (dwa sub,lewy,prawy środkowy ,lewy surround,prawy surround,środkowy surround ,lewy dodatkowy i prawy dodatkowy łacznie 1800 Wat sterowany komputerem z mikroprocesorem

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam

Można jeszcze łazić po pchlich targach i odpytywać każdego handlarza o tak zwane olbrzymie ruskie ze śmigłowca lub inne lotnicze są to tak słuchawki aktywne, ale jest to nierealne wszechświat wirtualny - a w świecie rzeczywistym nowe z atestem produkowane na Zachodzie kosztują 1600 złp bez dostawy do domu na wycieraczkę

Pozdrawiam

Zbyszek.

Na początku dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Po pierwsze tak jak pisałem, chcę robić głównie aranże (oraz komponować - co się po części zawiera w tym temacie), jeśli chodzi o mix to tylko wstępny, reszta zostanie zrobiona oczywiście poza słuchawkami i zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że nie da się tego zrobić w słuchawkach (chyba, że ktoś doskonale zna swoje słuchawki oraz ma pod ręką wysokiej klasy monitory). Już same aranże brzmią inaczej na słuchawkach i inaczej poza nimi, przekonałem się o tym robiąć aranże na AKG K-240 Studio które miałem przez rok i odsłuchując to potem na moich Tannoyach Fusion 2 jak oraz w pewnym studio, ogólnie mogę powiedzieć, że w słuchawkach wszystko było ok, natomiast poza nimi dźwięk był przymulony, brak było należytej dynamiki i kolorytu.

Niestety wiedząc o wszelkich ułomnościach "robienia" na słuchawkach jestem w chwili obecnej do tego zmuszony z powodów "lokalowych", byćmoże ta sytuacja zmieni się na wiosne/lato, ale w tej chwili jest jak jest i tego nie przeskoczę. Ze wzlgędu, że chcę coś w tym okresie jednak robić, sprzedałem moje AKG K-240 Studio, bo były to słuchawki półotwarte i podczas komponowania słyszałem doskonale np. seriale które oglądała moja żona kilka metrów dalej. Z tego właśnie powodu moje pytanie dotyczyło słuchawek zamkniętych. Z prostych powodów pierwsza myśl - AKG K271 Studio, czyli analogiczne słuchawki do tych, które miałem, tylko zamknięte. Ale po przewertowaniu forum oraz reszty netu, zacząłem się zastanawiać również nad innymi opcjami.

W ostatni piątek miałem okazję (niestety bardzo krótką) odsłuchać AKG K271 Studio oraz Fostexy T50 RP i T40 RP. Tłumienie: najlepsze AKG, potem T40 i na końcu T50, które notabene są półotwarte, ale tłumią sporo lepiej niż AKG K240 Studio. Co do brzmienia, to AKG pokazało praktycznie to samo (w ciągu około 10 minut niedokładnego testu) co 240 Studio, natomiast dźwięk Fostexów na pierwszy "rzut ucha" mi nie przypadł specjalnie do gustu, wydały mi sie nazbyt "zbasowione", podbity górny bas, mało uporządkowane z małą ilością słyszalnych detali, po prostu mało klarowne. Znając wpisy o tych słuchawkach na forum, zacząłem się zastanawiać, czy to ze mną jest coś nie tak, czy też z szanownymi recenzentami ;) Zdaję sobie jednak sprawę, że nie można tego zweryfikować po tak pobieżnym teście, w dodatku słuchając jedynie kilku fragmentów z jednolitego brzmieniowo materiału (płyta Cassandry Wilson - Thunderbird), który notabene został również zrealizowany ze sporym piętnem "basowym" w brzmieniu.

Sprawy merytoryczne:

Korwin - spróbuję poszperać w necie i dowiedzieć się czegoś o Amfitonach, dam znać, czy jestem zainteresowany w ciągu kilku dni.

Rafael - K701 są otwarte - odpadają, ponadto cena - mnie interesuje coś w okolicach tych cen, ktore podałem na początku przy słuchawkach. To samo chyba Shure, choć to muszę sprawdzić, ale jutro jak będę w pracy (teraz w domu mam net z komórki po gprs:)

Pozdrawiam,

=>szwagiero, 28 Lis 2006, 15:16

>ogólnie mogę powiedzieć, że w słuchawkach wszystko było ok, natomiast poza nimi dźwięk był przymulony, brak było należytej dynamiki i kolorytu.

Odpowiedziałeś sobie sam potrzebujesz słuchawki o nieliniowej charakterystyce, z obciachaną górą oraz dołem .możesz sobie pomóc equalizerem,lub programem equalizującym jeszcze zubożając dżwięk ,jednym słowem same słuchawki to góra 50 zł ,używany equalizer coś ok 80zł na allegro i jest wszystko ok. Teraz musisz tak nagranie wyciągnąć żeby słuchane na tym sprzęcie brzmiało jak z twoich k240 ot co -mastering dla słuchania na budzetowym sprzęcie

pozdr

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jak się ma gówniane monitory to trzeba siewspomuc tylko EQ, i to cyfra najlepiej ale to jest bardzo duża kasa, puszcza sieszum i do analizera robi kreske za pomoca eq... wtedy masz flata. Mix tylko i wyłacznie powinien następowac na monitorach i to dobrych monitorach a nie na Tannoyach, inaczej dupa ... na ale amatorka to amatorka.

Szanowni koledzy - do mixu - tak, piszecie prawdę. Ale w jaki sposób na słuchawkach za 50 zł można sobie coś skomponować/zrobić aranżację? Tam nie będzie słychać 3/4 rzeczy! Tutaj EQ nie pomoże.

EQ nie IQ z pewnością jakość słuchawek nie zawsze jest wprost proporcjonalna do ceny TDS-6 velmi szpatne ale

moc heskie nie kosztują więcej niż 50-60złp.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.