Skocz do zawartości
IGNORED

pilnie potrzebna pomoc denon 1906 bi-amp

giersz

Rekomendowane odpowiedzi

od wczoraj jestem posiadaczem denoan 1906 i mam pewien problem . Podłaczyłem do niego kolumny technics od wiezy sc eh-750 w bi-amping i graja naprawde tragicznie zero basu . Nie wiem czy podłaczyłem dobrze ale mam tak

tony wysokie podpiete pod front A , niskie surround back . W opcjach ustawiłem bi-amping i surround back wyłaczyłem

W instrukcji nie widze zadnego opisu do ktorego z wejsc podłaczyc tony wyskokie , a gdzie niskie . Moze wina stoi po stronie kolumn ktore maja pasmo słabe pasmo bas schodzi do 42HZ ?

Mam zamiar zmienic wkrotce kolumny na jbl e-100 badz e-90 czy na tych kolumnach bas bedzie bardziej namacalny ?

Nie mam mozliwosci odsłuchu wiec bardzo prosze o pomoc uzytkownikow forum

goraco pozdrawiam

zwykle dolne zaciski w kolumnach = sekcja basow, gorne zaciski = sekcja wysokich , tylko pamietaj o zdjeciu zworek laczacych zaciski

w denonie chyba dobrze wszystko podlaczyles (z tego co pamietam basy wlasnie pod surr. back), duzej poprawy brzemienia bym sie jednak nie spodziewal - ja u siebie nie slyszalem praktycznie zadnej roznicy

-> giersz

A czy Ty masz podwójne zaciski w kolumnach???

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie wiem, jak są skonstruowane te kolumny (czy zwrotnica jest pasywna i znajduje się w kolumnach, czy też zwrotnica była aktywna we wzmacniaczu od tego zestawu), dlatego na Twoim miejscu nie kombinował bym z łączeniem ich z tym Denonem. Po prostu w razie czego szkoda uszkodzić nowy amplituner.

Pożycz od kogoś normalne kolumny pasywne z pasywną zwrotnicą i wtedy podłącz i posłuchaj. A jeśli mają podwójne zaciski (bi-wiring/bi-ampling), to zdemontuj zwory w nich i wtedy podłacz je bi-amp do amplitunera.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

giersz

>tak kolumny sa dostosowane do bi-wiring .od jednej ida 2 kable jeden do wysokich czestotliwości

>drugi do niskich

zastanowiłbym się nad mocą tych głośniczków oraz faktem że bi-wiring to jednak coś innego

kolumny kupie lada dzien JBL E100 . a te technicsy to tylko do sprawdzenia jak denonik gra . Boje sie tylko ze e100 zagraja twardo i ze denonik jest troszke słaby to tych wielkich klocow . Czy w podłaczeniu bi-amping niskotonowce da sie rozruszac denonkiem ??

a i tak mniejwiecej czy na około 40HZ bas bedzie słyszalny ??

z gory wielkie thx za odpowiedz. Nie mam mozliwosci odsłuchu E-100

heh uwazaj zebys nie spalil tego amplitunera... u mnie w troche mocniejszym denonie 2106 juz raz spalil sie jeden kanal, a mam slabsze kolumny od tych JBL...

jesli chodzi o to czy ten amplituner rozrusza membramy glosnikow to na pewno tak, ale w przypadku takich kolosow jak te JBL to masz to jak w banku ze amplituner bedzie pracowal na granicy swojej wytrzymalosci i dlugo tak nie pograsz, koniecznie bedziesz musial dokupic koncowke mocy

don111, 30 Lis 2006, 01:43

>heh uwazaj zebys nie spalil tego amplitunera... u mnie w troche mocniejszym denonie 2106 juz raz

>spalil sie jeden kanal, a mam slabsze kolumny od tych JBL...

a mozesz dokładnie napisac jak to spaliłes??

tu nie koniecznie znaczenia ma moc kolumn , raczej to że wymagają dużego prądu do wysterowania a te denony są z gatunku moc wyjściowa 700 a pobierana 380 .... takie perpetummobile, więcej oddaje niż bierze ....

wymagająca kolumna może takie słaby wzmak zajechać

poza tym kupowanie E100 do pomieszczenia mniejszego niż 8x8 metrów to jak dla mnie zły pomysł, nie bedzie można zapanowac nad basem a do tego słaby wzmak .....

jesli to ma być do małego pokoju typu 5x4 metra to max E90 choć najrozsądniej byłoby e80

>tu nie koniecznie znaczenia ma moc kolumn , raczej to że wymagają dużego prądu do wysterowania a te

>denony są z gatunku moc wyjściowa 700 a pobierana 380 .... takie perpetummobile, więcej oddaje niż

>bierze ....

don111 - czekam na Twoja odp

jak spaliłem ? po prostu amplituner pochodził troche głośniej przez może 5 minut (głośno ale oczywiście bez przesady, żadnych zniekształceń itp nie było), później mały trzask, dymek i smród z amplitunera :P

spalił się prawy kanał, dziwne bo czasem zdażało mi sie słuchac nawet głosniej i przez dluższy czas a tu taki numer i to zaledwie po paru minutach...

a kolumny masz w "o mnie" , Paradigm Monitor 7v4

Polecam poszukać wpisów goskagreg. Ona też miała jakieś przeboje z Paradigmami, jej amplituner (bodajże Harman 630) też nie wyrabiał. Dlatego może te kolumny są jakoś trudne do napędzenia, wymagające dla wzmacniacza, mają bardzo duży spadek impendancji itd.

Wydaje mi się że w trybie BI-AMP przebieg impedancyjny powinien być "zdrowszy" dla pojedynczej końcówki aplitunera. Tym samym lepiej jest napędzać kolumnę 2-ma końcówkami niż jedną ( jedna na przetwornik ). Jak Wy sądzicie?

Kyle, 1 Gru 2006, 11:36

>Wydaje mi się że w trybie BI-AMP przebieg impedancyjny powinien być "zdrowszy" dla pojedynczej

>końcówki aplitunera. Tym samym lepiej jest napędzać kolumnę 2-ma końcówkami niż jedną ( jedna na

>przetwornik ). Jak Wy sądzicie?

EDIT

Wydaje mi się że w trybie BI-AMP przebieg impedancyjny powinien być "zdrowszy" dla pojedynczej

końcówki aplitunera. Tym samym lepiej jest napędzać kolumnę 2-ma końcówkami ( jedna na

głośnik ) niż jedną ( jedna na dwa głośniki ) . Jak Wy sądzicie?

Jasne, że lepiej dwoma końcówkami niż jedną. Teraz nawet sa amplitunery, które wykorzystują w stereo wszystkie końcówki mocy, nawet 3 na kanał. Z amplitunerów w dziedzinie biampingu testowałem tylko Technicsa SA-AX8 chyba. Rożnica jest bardzo duża.

To, że się spaliła końcówka to raczej nie jest wina kolumn pod warunkiem, że są sprawne. Jeśli nie wyrabiałby wzmak prądowo to zniekształcenia i ograniczenia dźwięku byłyby słyszalne a to raczej szkodziłoby głośnikom. A poza tym 2106 ma chyba zabezpieczenie prądowe ?

ja mam 1906 i tak sobie krece volume do -10,-7 i mi juz styka.fakt ze grzeje sie mocno reka parzy.co oni pieprza na wyjsciu 7 x 110 w i ni esluchac glosno?jak slucham cicho to nic nie slysze tak jak bym wlaczyl radyjko za 10 zl.musi byc glosniej zeby uslyszec jakies niuanse,moze juz przygluchy jestem ;).jak mam sluchac cicho czy w nocy to wogole nie wlaczam sprzetu bo strasznie plasko brzmi.moze ten typ tak ma.w ustawieniach bas mam na +10 treble +8 to dosyc duzo ale inaczej niei dzie sluchac plasko jak na patelni.ciekawe jak gra ten 1907?

pzdr.

kobow, 3 Gru 2006, 02:44

>ja mam 1906 i tak sobie krece volume do -10,-7 i mi juz styka.fakt ze grzeje sie mocno reka

>parzy.co oni pieprza na wyjsciu 7 x 110 w i ni esluchac glosno?jak slucham cicho to nic nie slysze

>tak jak bym wlaczyl radyjko za 10 zl.musi byc glosniej zeby uslyszec jakies niuanse,moze juz

>przygluchy jestem ;).jak mam sluchac cicho czy w nocy to wogole nie wlaczam sprzetu bo strasznie

>plasko brzmi.moze ten typ tak ma.w ustawieniach bas mam na +10 treble +8 to dosyc duzo ale inaczej

>niei dzie sluchac plasko jak na patelni.ciekawe jak gra ten 1907?

>pzdr.

W trybie bi-amp. Na jakich kolumnach ( podłogowe ? )

Dokladnie w trybie bi-amp tak ustawilem w denonie,podwojne kable doglosnikow grubosci palca.Glosniki podlogowe wharfedale diamond 9,5.Glosniki sa oki jak za te pieniadze maja odpowiednibas ,mysleze to denon jest troche plaskawy w brzmieniu.Ale jest na to sposob,kupilem subwoofer i teraz sie wspomagam nim nawet w stereo.Wiem wiem ze sie tego nie robi ale teraz czuje bum bum ,stoi sobie w kaciku i daje to czego mi troche brakowalo.I odrazu mowie kto kupuje amplituner odrazu kupic trza suba,zupelnie inny wymiar filmow ,koncertow.Ja kupilem po paru m-cach i widze jaka jest roznica na plus tego brakowalo bum bum.

pzdr.

sub nie jest dobrym rozwiązaniem przy słuchaniu muzyki, są lepsze sposoby żeby wydobyc porządny bas z kolumn - kupic dobry wzmacniacz/końcówkę mocy...

u mnie też był niedobór basu, ale problemem okazał się kinowy Denon, który nie miał chyba mocy żeby odpowiednio wysterowac kolumny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.