Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Matrix - czy wciąż warte uwagi?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu tu i ówdzie na ebauy i allegrio pojawiają się kolumienki B&W typu Matrix - nawet te wielkie "pralki", zwłaszcza w Niemczech. Czy sa warte uwagi? Do jakiego sprzętu? Mam 7NT - to byłby krok w tył?

Myślę, że warto:)

Sam chętnie licytowałbym to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo to:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj nowych i odpowiedz sobie ile pary poszło w gwizdek (reklamę) a ile w produkt, Jeśli cena bedzie bez gwizdka to kupuj śmiało nawet te czarne.

+Sa w końcu wygrzane-przy kevlarze to bardzo długo może trwać

- mogą być przegrzane-uszkodzone (n.p. jeden nieostrożny pijany gość przy gałce wzmaka )

+ mniej w nich głupich oszczędności mających wpływ na dżwięk (lepsze jest wrogiem dobrego)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>adamgdansk

Jeżeli masz kasę to je bierz!

Są to bardzo dobre zestawy , ale musisz wsiąść pod uwagę że są wymagające pomimo niezłej efektywności.

Chcąc nie chcąc sprzęt towarzyszący musi być dobry. Wzmacniacz o mocy nie niższej jak 300...500W !

Czyli uczciwej mocy , i do tego grający dźwiękiem neutralnym.

Znam doskonale stare i nowe modele 801 , to zestawy z pewnościa przeznaczone do sporych pomieszczeń , minimum 40m2.

Pare dni temu sluchalem starych 801-ek pod lampa single-ended (!) - Cary 805, chyba na 211-kach, pewnie z 28 W mocy,

i gralo ladnie odkrecone chyba na 1/3 gwizdka ! Gryphon ciagnal je oczywiscie bardziej "autorytarnie" i zapewnial o wiele

glebszy bas, ale nawet na lampie (ktora, jak zawsze slyszalem nie jest do nich absolutnie polecana) - bylo milo !

Ciekaw jestem jakby zagraly z takim 200 W, lampowym Audio Research-em !

U mnie graly z 250 W SAE, teraz z 40 W Gainclonem, i tez da sie sluchac ! :) (poziom "glosnosci" w Melosie na godz. 9-tej !)

W systemie w którym ostatnio ćwiczyłem 801 był i Gryfon , niestety jak to określiliśmy ze znajomy zamulał.

Owszem ze średnimi systemami 801 tez zagrają ale aby pokazały co potrafią trzeba solidnej elektroniki.

>darkul

Najoryginalniejsze na Swiecie (from bloody England ! :).

Gainclone'a uzywam dzieki uprzejmosci peperoniego, ktory uzyczyl mi wlasnego,

gdy dowiedzial sie o awarii mojego SAE ! CUDOW nie ma i pewnie, ze TAK,

jak jakis : Gryphon Antileon Signature czy inny Marek L., grac nie bedzie , ale myslalem,

ze jakas trioda single-ended to najwyzniej tylko mrugnie i zdechnie, a tu - grla,

i to jeszcze zupelnie przyzwoicie ! Ciagle slyszalem ze, zadne tam 100 W ich nie

pociagnie, zebym nabyl jakiegos co najmniej Tresholda 500 W, a tu - slucham bez przykrosci

na 40 watowym Gaincloniku, na godz. 9 (na 12-stej, to by mi chyba szyby powypadaly ! :)

Yoo-hoo !!!

Wlasnie przed chwila dostalem wiadomosc, ze moje SAE idealnie naprawione i "wypucowane",

z uszkodzonymi czesciami wymienionymi na - ORYGINALNE, zdobyte w Stanach,

czeka na odbior ! Kondensatory na plytkach wymienione na czerwone Black Gate'y !

Nie moge sie wprost doczekac ! :)

Pozdrawiam

>Vlad

Ty po prostu nie słuchałeś tych BW 801 na Gainclonie !

Albo masz takie pojęcie o możliwościach systemu audio z prawdziwego zdarzenia !

Po cichu ci dodam że dzielony Jeff Rowland [czyli najlepsza postać GC ] nie pociągnął 801 , owszem grało ale słabo.

=> Jaki rozmówca takie traktowanie!

Fakt, bardziej bezczelnej osoby od darkulka na tym foru nie ma, na dodatek nie ma dla niego nadziei na poprawę....wróciła taka zakała na forum i wciąż fika.......

Gdzie i kiedy ?

Mogę być sędzią. :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

801-ki to miodne kolumny. Jak je kiedyś miałem to porównywałem z 9NT i była różnica klas (oczywiście na korzyść 801) Ten model 801 z serii 2 ma zwrotkę z elektroniką zabezpieczającą głośniki, a moc kolumn to 600W - więc te dwie rzeczy razem wzięte praktycznie uniemożliwiają uszkodzenie kolumn gałką wzmaka:)

W następnej linii, czyli Nautilus, zastępującej Matrix dużo pary poszło w gwizdek: konstrukcja obudów, droga technologia wykonania i wykończenia, reklama. Plus-minus w tym samym czasie gdy Matrixy 801 schodziły z rynku to kosztowały 20k zł a Nautilusy 801 weszły za 50k zł. Znam paru ludzi którzy do dziś cenią wyżej dźwięk Matrixów. Ale np. Były np. też takie kolumny Matrix 3 (i tu nie mylić z 803! - ja kiedyś niestety pomyliłem) i te już były dość przeciętne oczywiście w porównaniu z linią 80x. Btw. z nowej linii najbardziej podoba mi się brzmienie Nautilusów 803. Nautilusów (bez nru - czyli "ślimaków") ciągle jeszcze nie słyszałem - już wieki całe umówiony jestem na odsłuch!:))) - pewnie niedługo tam w końcu dotrę... do tej mojej Mekki i Medyny:)

U mnie te 801 grały sobie na lampie w A klasie, na niecałych 20m2 i grały pięknie i nic się nie dusiło, i niczego nie brakowało. Już słyszę te głosy i krzyki, że takie wielkie kolumny "NIE MOGŁY zagrać" w takim pomieszczeniu... hihihi

Mogły, mogły zagrać ale sam przyznasz ze w dużym pomieszczeniu to dopiero zagadają.

Nie wiem czy one maja zabezpieczenia ale w zeszłym tygodniu słyszałem je na prawie na full odkręconych Mc1201 , a te maja po 1200 W... jazda była jak na koncercie rockowym....

Jasne ze nie o moce tu chodzi ale wrażenie to robi , nap.. i gra czysto !

zyzio, 1 Gru 2006, 19:44

>Pociagnąłby je jedynie full wypas w limitowanej wersji "Bertone", którego cykl produkcyjny trwa

>kilka lat :)))

Zyzio, mordo ty jedna;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.