Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY,klon - propozycje

gipsy2

Rekomendowane odpowiedzi

Widze że kubedes tez wzrok na starość traci ... a za to zyskuje umiejętność wybiurczego czytania tekstów.

Saczek... wydaje mi sieże A klasa to nie najlepszy pomysł bo pomijajac takie fakty że musi siępare godzinek grzać i pochałania prąd , to jednak A klasy brzmią miękko, lampowo, a to nei jest naturalne, dlatego odradzałem A klase. Odradzałem tez drakule bo to słaby układ, a CUBE by DeTom to baaaaaardzo modyfikowana drakula na baaardzo dobrych elementach więc nawet nie ma co porównywać, poza tym 80% chrakteru CUBE lezy w jego pre.

Wyjaśniam o co chodzi mi z tym prądem ... a więc o to że moc to składowa napięcia i prądu. 200W to może być zarówno 100V i 2A, jak i 50V i 4A (pomijając przesunięcie). Jak to się ma do konreoli ?? a no tak, że indukcje a co za tym idzie ruch membrany nei powoduje napięcia a prąd. Teraz przekładając to na porównanie scalaka do tranzystoru mozna od razu zauważyć ze jak ze scalaka ma płynąćprąd przez cieniutkie nóżki, małą powierzchnie odprowadzania ciepła no i podstawa ... brak możliwości zmiany punktu pracy ?? No mówicie sobie co chcecie ale scalak to scalak, i zawsze będzie problem z kontrolą choćby nie wiadomo jaką miał moc.

Dla przykładu podam A5... 70W... niby nic a trzęsie ... dlaczego ?? bo jego moc wynika z prądu a nie napiecia ...

Co do skali trudności to sorry panowie, ale symasyma skłądają ludzie którzy nawet nie potrafiazasilacza symetrycznego zrobić, w ogóle nie wiedza jak to wyglada i co tak naprawde robi, a jakoś składają te wzmaki i je odpalają. Wszak zawsze jest forum, a w ostatecznosci znajomi z tegoz forum w okolicy którzy na pewno chętnie pomogą. Czyż nie ??

Jeszcze apropo Ugody... nie słyszałem, ale widziałem schemat, i nei wierze że ten wzmacniacz dobrze zrobiony zamuli... nie ma takiej możliwości. a jeśli w to wątpicie i składając na to wasze podniety o wzmakach na scalakach to nie ma o czym mówić

wovo, 3 Gru 2006, 18:36

pokaż mi naturalnie grający wzmak albo system :/ to ułuda.... system w domu powinien grac pięknie, wciągać... klasa A single-ended daje to coś czym można się cieszyć na długie lata.. i to na wysokim poziomie, niestety wymaga to też innych nakładów na towarzystwo...

"wydaje mi sieże A klasa to nie najlepszy pomysł bo pomijajac takie fakty że musi siępare godzinek grzać i pochałania prąd , to jednak A klasy brzmią miękko, lampowo, a to nei jest naturalne, dlatego odradzałem A klase."

och te mity...

Naturalnym Wzmanciaczem jest własnie Symasym.

chłopaki taka rozmowa jak zwykle zakonczy się wiadomo czym. najlepiej Jak gipsy posłucha kilku i sam oceni. WoWO odpal syma i jedź z nim do Gipsego.

juz pisalem ze to miks z 10 a moze wiecej wzm. Wezcie z kazdego co najlepsze polaczcie i juz jest. Tylko nie robcie tak jak koncowki osobno i drivera osobno. To glupi pomysl.

Zrobię offtopic.

Może ma ktoś schemat jakiegoś wzmacniacza Cello, bo ja znalazłem to tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko brakuje kilku obrazków jak i krzaczków nie rozumiem( bo bym się rejestrował i podpytał). Na tym forum robią wszystko:) od klonów MBL po projekt odtwarzacza na CDM4 i TDA1541.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytając to forum zastanawiałem się dlaczego tak mało robi się klonów drogich konstrukcji, czy to wynika z braku schematów czy istnieje obawa że może się to nie udać i straci się kasę ? Jakie są powody takiego postępowania ? Przecież za realtywnie niewielkie pieniądze można mieć wysokiej klasy produkt o wiele tańszy od czasami nieosiągalnego oryginału.

Mało się robi? ;)

A zajdź na chwilkę do tego tematu(lub paru podobnych):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gocio

Powody dlaczego jest mało klonów drogich konstrukcji:

1. Brak schematów.

2. Schemat to nie wszystko- tak samo ważna w jakości finalnej wzmaka jest prowadzenie masy, polączenie zasilania, rozmieszczenie elementów jak w krytycznych miejscach ich jakość. Niestety bardzo trudno jest odtworzyć strukturę oryginalnego wzmaka na podstawie zdjęć , chyba że byłyby bardzo bardzo dokładne- także najlepiej by ktoś posiadał orginał.

3.Część zastosowanych w orginałach elementów nie jest już produkowana lub też dostępna dla amatorów.

• 1 rok później...

Czy ktoś złożył coś na tych modułach Carton Audio -http://www.cartonaudio.com/_moduly.html ?

Czy da się z tego otrzymać dobre brzmienie w zastosowaniach do kolumn niskoefektywnych?

Czym zasilać (maksymalna moc nie jest konieczna, jeśli przy mniejszej zabrzmi strawniej). Czy to przynajmniej nie skaleczy uszu?

Drakula na pewno jest dużo lepsza niż symasym,

symek gra chłodnym dźwiękiem, drakula jest dokładna i szczegółowa, może też nie jest "ciepła", ale przy Symasymie to Lampa :-)

poza tym Symasym ma problemy z wiernościa na wysokich, (to moja opinia).

Drakula jest dobrym wzmacniaczem, jednak...

LM3875 ma fantastyczną barwę, Drakuli tej barwy właśnie brakuje

może Concentra Klon ale na LM3875 byłaby fajna...

Ja będę przymierzał się do parki na kanał LM3875, ale jeszcze nie wiem czy w mostku, czy ballanced

na pewno jednak LM3875 wymaga efektywnych kolumn i z każdymi nie zagra niestety (min 89dB)

Nie ma też takiej szczegółowości jak Drakula, jednak na dłuższą metę milej się słucha LM3875 ze względu na jego świetną barwę.

Zobaczymy jak National poradzi sobie w wersji bridget lub ballanced...

PS na pewno do obu potrzeba dobrego, a lepiej bardzo dobrego PRE - to jest wtedy inne granie.

PS2 o PASS-ach na razie się nie wypowiadam, bo jeszcze nie miałęm doświadczeń z odsłuchem, jednak powoli kompletuje częsci do AlephM,

przez wielu uważany za najlepszy barwowo z serii Aleph (mała moc ok 2x10W)

oraz First Watt F4, ten na pewno uciągnie więcej,

ale jeszcze nikt na naszym forum go nie złożył, może będę pierwszy... :-)

inna koncepcja układu w stosunku do Aleph, ale jeśli F3 zagrał z KLASĄ to od następcy należy tylko oczekiwać więcej :-)

Pozdrawiam

F4, 12 Sty 2008, 13:59

>Drakula na pewno jest dużo lepsza niż symasym,

No bardzo pięknie!

Opisz jeszcze tylko system(y) w których słyszałeś oba wzmaki oraz repertuar muzyczny, na którym były testowane.

Ciekaw jestem zwłaszcza tego bardzo dobrego pre.

F4, 12 Sty 2008, 14:58

>system masz w o-mnie sluchalem oba wzmacniacze na raz, mialem mozliwosc porownania bezposrednio...

>a co?

nic. ciekawość. dziękuję za odpowiedź.

nie wspomniałeś nic o materiale muzycznym.

F4, 12 Sty 2008, 15:01

>z Pre a'la Barszczyk gra zdecydowanie lepiej niz bez PRE, wiec im lepszy ten element tym lepiej, to

>chyba jest oczywiste

to oczywista oczywistość.

z wyjątkiem sytuacji kiedy bez preampa gra lepiej :-)

gipsy2 chciałby dobry mocny wzmacniacz, jak sądzę o mocy > 100W/8R, koszt wykonania DIY - do 2 tys. zł. a dyskusja toczy sie o wzmakch 50-60W. Czy drakulę, ugodę, symka, gainclone można "przerobić" na 100W/8R?

Może kiedyś umówić się na odsłuch tych i innych wzmaków na jednym systemie (odsłuch w ciemno), zaprosić najlepsze "uszy", puścić te samą płytę testową na kazdym wzmaku, zapunktować i wybrać. Mogę dzień poświęcic i/lub wesprzeć finansowo organizatora. To pewnie kolejny pomysł na spotkanie, ale tak naprawdę nie znalazłem dobrego opisu brzmienia symka czy ugody (bo czy mozna opisać?) albo po prostu oceny tylko dźwieku w skali bezwzględnej a nie typu stosunek cena/jakość dźwięku. Dla jednego budżetowy to 250 zł a dla innego 2000 zł a dla kogoś 5000 zł.

Panowie - Gipsy2 na pewno już się wyposażył w interesujący go wzmacniacz - ten watek założył dwa lata temu!

Zadałem pytanie na temat gotowych zmontowanych modułów wzmacniacza MOS 400 Carton Audio -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Co sądzicie o tym rozwiązaniu?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.