Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany wzmh do 8kzł - odsłuchy 1

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spróbuję dodać, może trzy grosze. Rzadko tu zaglądam, ale czase mogę zdradzić jakąś audiofilską tajemnicę :)).

Polecam wzmacniacz Sun Audio SV2a3. Niestety (albo szczęśliwie) tylko 3.5 W na kanał. Potrzebne są oczywiście odpowiednie głośniki.

Sonicznie, ten wzmacniacz jest w klasie najlepszych wzmaczniaczy bez względu na cenę. Prawdę mówiąc nigdy nie słyszałem nic lepszego - porównując również do najlepszych konstrukcji lampowych za 100k PLN. Słuchając muzyki z tego wzmacniacza, zapomina się o wzmaczniaczu - zostaje tylko muzyka. Analiza poszczególnych kategorii audiofilskich (dynamika, pasmo, barwa itp) traci sens. Dźwięk, z dobrymi głośnikami jest magiczny. Lampy 6sn7 i prostującą nalezy wymienić, triody mocy 2a3 są OK.

Można kupić kit do złożenia za ok $1500 ale jakość zależy od dobrego polutowania. Nie jest to skomplikowane ale trzeba mieć jakąś wprawę. Można też kupić gotowy produkt. Sprzedaż tylko bezpośrednio z Japoni ale nie ma najmniejszych problemów.

Jest to ostatni wzmacniacz jaki kupuje się w życiu (chyba, że potrzeba więcej mocy) i jedna z najwiekszych "tajemnic" audifilskich. Nie ma nic lepszego aczkolwiek są wzmacniacze w podobnej klasie ale o nieporównywalnej cenie. Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vestor - podaj prosze cene tego wzmacniacza. Przy okazji koszt wymiany kolumn ktore beda mialy odpowiednia dynamike, a i przy okazji napedzania ich wzmakiem 3.5 W czyli mysle 2.5 W by nie bylo znieksztalcen zbyt duzych oczaruja nas rockiem progresywnym z przytupem ;)

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

senicz, 7 Gru 2006, 13:29

>o takie sun audio to bylby dobry rywal dla mojego nalesnika co?

... dla Twojego naleśnika dobrym rywalem byłby byle 20 letni złom z Diory !!!

>>>senicz & threepio

Panowie wrzućcie na luz ;)

A wracając do meritum - dzisiaj biorę na odsłuchy AVM A2. Bardzo jestem ciekaw tego wzmaka - na fortkach rozbieranych wygląda baaaaardzo solidnie. Obawiam się tylko trochę opisywanego w niektórych recenzjach "klinicznie chłodnego" klimatu.... Ale to już przećwiczę na własne uszy. Bronte też ponoć miał być sterylny a zagrał jak trzeba.

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>>>vector

Jak wcześniej wspominałem nie planuję zmiany kolumn, więc wszelkie wynalazki typu SET odpadają w przedbiegach. Swoją drogą, do takiej lampy to chyba trzeba mieć np. Uno Picco za 90kzł ;)

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>>>senicz

Czy mam się wyrażać jaśniej? Znowu przez ciebie mój wątek schodzi na manowce, i nie zamierzam tego tolerować. Jest na forum zakladka DIY - myślę, że powinieneś tam poświęcić większość swojej energii.

kris_k

P.S. A czy zniekształcenia harmoniczne są na poziomie 0.02 czy 0.0000000002% nie ma znaczenia. Nie parametry grają, tylko wzmacniacz. Wzmaki lampowe mają THD na poziomie kilku % a i tak grają czasem zniewalająco.

Kris

Cena wzmaczniacza i wszystkie koszty do sprawdzenia na stronie producenta.

Co do kolumn to rozpietość jest ogromna, jeśli rock to pewnie tannoy lub klipsch (z klipschem sprawdzone, gra świetnie ale seria (chyba) heritage i najlepiej cornwall lub klipschorn). Tannoy też o dużej efektywności - może Westminster:)).

Ceny takich kolumn nie są aż tak wysokie (np. cornwall lub starszy tannoy) jeśli uda sie kupić coś starszego na ebay albo z innego ogłoszenia.

Jest też oczywiście inna droga - lowther, supravox, phy-hp, rehdeko itp.... ale może niekoniecznie progresywny rock..:)), chociaż na rehdeko gra wszystko.

Jest również para monobloków San Audio PP na 300B, dysponujących mocą 20W na kanał ale niestety cena już nam rośnie znacząco. Monobloki są w tej samej klasie brzmieniowej chociaż oczywiście sa pewne różnice wynikające głównie z PP vs. Single Ended.

Monobloki opisał kiedyś, jak pamiętam, dr Gizmo. www.metagizmo.com

Wracając do Sun Audio SV2a3, bo rozumię, że mówimy o wzmacniaczach do 8kPLN, jakość soniczna jest absolutnie nie spotykana na tych pułapach cenowych i jest warta wymiany kolumn. Przy podłączeniu tego wzmacznia, powiedzmy do Beauhorna Virtuoso albo rehdeko 125 (które można kupić za 5k-10k PLN) jakość dźwięku jest absolutnie wyjątkowa - jest to ultra hi-end porównywalny tylko z najlepszymi zestawami na świecie.

Pozdrawiam

senicz, 7 Gru 2006, 13:46

jak do tej pory nikt sie nie odwazyl wystawic przeciw nalesnikowi? ciekawe czy ich oniesmielaja thd

na poziomie 0.0002%?

Przecież Ugoda jara rozjedzie tego Twojego "pieroga" !!!

Jarek przywieź Ugodę do KAIM i skończmy wreszcie tą dufonadę !!!!

zdezi

Oczywiście, zrobisz jak uważasz. Ja tylko dodam, ze ćwiczyłem twoją scieżkę już kilkanaście lat temu, później łącznie z Mackintoshami, Levinsonami, Passami, Wadiami (mam jeszcze jedną 861), Infinity, Dynaudio, B&W, Avalonami itp.

Niestety to ścieżka donikąd (można tylko stracić mnóstwo pieniędzy - co zresztą mnie spotkało, ale za wiedzę trzeba płacić:))

Taki dzwięk nie daje satysfakcji nie mówiąc już o obcowaniu z muzyką - co jest moim celem i mam nadzieję, ze większości na tym forum.

Wzmacniacz , o którym pisałem umozliwia obcowanie z muzykami w tym samym pomieszczeniu (oczywiście przy odpowiednim źródle) i uwolnienie od koncentracji na sprzęcie - czy też jego aspektach dźwiękowych.

Zostaje muzyka i Ty.

NO!

Dotarł do mnie AVM A2. Najpierw porobiłem kilka fotek, zaraz podepnę i zacznę wygrzewać ;)

kris_k

P.S. Znalazłem fajny napis z tyłu obudowy ;))

Ukryta Zawartość

post-10979-100001994 1170306424_thumb.jpg

post-10979-100001995 1170306422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

• Redaktorzy

kris_k - no to jak go sobie zostawisz będziesz przynajmniej mógł spokojnie spać mając świadomość, że Twojego wzmaka składały cycate blond niemry a nie małe i głodne chińskie albo koreańskie dziewczątka. ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No to te cycate Helgi się postarały ;)

Jak na razie jest coraz lepiej. Kontrola basu na poziomie Amplifikatora, dźwięk przejrzysty, jasny ale bez wyostrzeń. Średnica, jak stwierdziła moja żona, jedwabista.

2 minusy jak na razie - brak pilota (za koszmarek z plastiku trzeba zabulić 200zł!!!!) i wygląd wymagający przyzwyczajenia (złote gałki i guziki do chromowanego frontu tak ... średnio pasują).

Poza tym w napędzie wiruje już 5-ta płyta, i to na pewno nie koniec ;)

kris_k

Kris

kris gratulacje udanego zakupu, ten wzmacniacz tu w niemczech to kult, zreszta tak jak cala marka AVM. mialem monobloki avm m1 i byly niesamowite, do dzis zaluje ze ich sobie nie zostawilem. Swoja droga A2 to lekko odchudzone monobloki m4 z preampem V3 w jednej obudowie, w testach wypadal lepiej niz 3 razy drozsza konkurencja...milego sluchania

P.S jak czytam opis dzwieku tego AVM-a jak i jego sprawy funkcjonalne to jak bym czytał recenzje mojego wzmaka;).Miałem ostatnio oko na ten klocek,jak i na AudioNeta SAM-a.Lubie firmowe brzmienia tych klocków :)

>>>elfan

Jeszcze nie kupiłem, na razie wypożyczyłem za kaucją, ale cena jest atrakcyjna.

Jutro będę miał jeszcze do posłuchania Burmestera Rondo 991 ;)

Zobaczymy który lepszy ;)

kris_k

Kris

Słuchałem dwa lata temu monobloków AVM z jakimś pre i z transportem Marantza z zewnętrznum przetwornikiem podłączone to było do Spendorów. Grało co najmniej bardzo dobrze.

Również gratuluję zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>kaszanka

Bo słucham z uszami na szypułkach kolejnych i kolejnych płyt - jest super !!!

Chyba właśnie czegoś takiego mój system potrzebował - jest szczegółowo ale jednocześnie aksamitnie...

Jeszcze basu muszę posłuchać, chyba zrobię test Petera Gabriela ;), ale to jak sąsiedzi wstaną ;)

kris_k

Kris

Aha, zapomniałem napisać o jednej rzeczy, szczególnie przydatnej dla posiadaczy AudioNemesisa (czyli dla mnie ;)) - można regulować czułość każdego wejścia w zakresie +- 6 dB

Przydatna sprawa.

kris_k

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.