Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica brzmienia-analog czy Digital?

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

intruguje mnie kwestia zarówno porównania wzmacniaczy klasycznych w stosunku do cyfrowych, bo z tego co wiem, a tu wiem mało, cyfrowe są niesamowicie mocne i wydajne. jak jest z brzmieniem? które są lepsze? jDruga kwestia to coraz popularniejszy a istniejący juz ponad 15 lat sposob podłączania sprzętu audio za pomocą wyjśc/wejść cyfrowych. w czym są one lepsze od analogowych, czy moze są gorsze? jak zmienia sie brzmienie sprzętu w zależności od sposobu podłączenia? czy Coaxial jest lepszy niz optical? jak to jest? prosiłbym o dokładne wpisy i odczucia, oraz o wypowiedzi osób które skonfrontowały DIGITAl z ANALOGiem.

Niestety, póki nie sprecyzujesz czy chodzi Ci o porównanie wzmacniaczy tradycyjnych (A, AB) z cyfrowymi (D, T) czy też o porównanie przetworników w CD z tymi wbudowanymi w niektóre wzmacniacze/amplitunery dyskusja nie ma sensu - to dwie różne rzeczy.

co z twego ze wpisze w google coaxial. co mi to da. dowiem sie technicznych bzdur o których i tak nie bede miał po tym wiekszego pojęcia. chodzi mi o brzmienie. mamy załóżmy cd z coaxialem i wzmacniacz z coaxialem. mówimy o tym samym zestawie te same kolumny, kable, IC, wzmacniacz i cd, ale jak zabrzmi ten zestaw, jakie będą różnice, ptrzy podłączeniu tego samego zestawu za pomocą analoga oraz coaxiala? czym brzmienei coaxiala różni sie od analoga> tego w goglach nie znajde

Wystarczy podłączyć CD do amplitunera jednoczesnie na dwa sposoby.

1. cyfrowe z CD do cyfrowego w ampli.

2. analogowe z CD do analogowego w ampli.

Po podłączeniu j.w. należy posłuchać i zdecydować samemu, które brzmienie Ci odpowida.

PS

Oczywiście zakładam, że nie będziesz np. CD za 3 lub 10 kzł. w ten 1. sposób podłączał do ampli za 500 czy 1kzł.

Jak by to wyglądało LINN IKEMI czy Meridian lub Denon 2000 AE podłączony kablem cyfrowym do aplitunera.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

to może napiszę jak to u mnie w praktyce słychać

a w praktyce po analogu gra jakby ciszej.... a po cyfrowym deko głośniej i środek oraz góra ma więcej szczegółów

ps.

mam CD podłaczone cyfrowo i analogowo pod wejście CD i zmieniam pilotem "input" czyli wejściwe sygnału: Analog, Auto (dźwięk z CD jest PCM) lub DTS (płytki DTSAudio śmigają ze zwykłego CD-ka). Można to porównać mniej więcej, tak jak kaseta nagrana w Dolby C w deck-ach

pzdr

123... test

sorry, ale ja tu głupieje - Oj!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.