Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa M18WH i D25AG w 15 litrach?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym wykonac aplikacje wysokotonowki D25AG 05-06 (fr 1500 Hz / 91 dB) w moich 15l skrzynkach po Eltax Liberty 5+ (wymiary komory: 16 x 34 x 28,5 cm).

Zwrotnica to "prawie" projekt Ostinato 2000 - jak na zdjeciu.

Bass-reflex z tylu, wymiary jak na zdjeciu.

Obecnie na wooferze mam M18WH 08-08.

Pytanie: jak zmodyfikowac zwrotnice, aby poprawnie ja zestroic do pracy w tej konfiguracji (komora 15 litrow netto)? Dodatkowo, prosze o wiadomosc jakie wymiary powinna miec rura bass-reflexu, aby bas byl odpowiednio nisko zestrojony (chcialbym, aby schodzil nizej, niz obecne strojenie).

Moglbym liczyc na pomoc (prosty schemat zwrotnicy oraz kilka slow objasnienia)?

Chetnie uzupelnie informacje, jezeli bedzie taka koniecznosc.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9651-100002130 1170306251_thumb.jpg

post-9651-100002131 1170306250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30013-vifa-m18wh-i-d25ag-w-15-litrach/

jesli chodzi o M18 to nie wiem, ale u mnie D25AG05-06 gra slicznie z : (po kolei od stony wzmacniacza)

4,7uF, potem cewka do zera 0,11mH,a następnie 8,2uF no i potem l-pad w zalezności od preferencji. Takie ustawienei polecam, polecam tez spróbować zamiast tego 4,7uF na poczatku 3,3uF, ale wątpie że M18 tak wysoko podjedzie, natomiast mniej niz 4,7uF nie dawaj, głośnik poprostu sobie nie radzi, nawet gdzie był u mne cięty 4,7uF i 0,33mH to było gorzej niz jest teraz czyli ta pierwsza opcja. Goraco to polecam i pozdrawiam.

Dzieki za pierwsza opinie ;) Nie ukrywam, ze czekam na dalsze - byc moze ktos juz zrobil taka aplikacje i jest zadowolony z efektu?

Mam wrazenie, ze ewidentnie bede musial tez zmienic rure bass-reflexu. Niestety, nie moge zrobic pomiarow i nie wiem, jak ustalic strojenie. Musze do tego podejsc na zywiol... Do 15 litrow jakie dac Waszym zdaniem wymiary rury BR?

Pozdrawiam,

Lete

Zależy od Twojego pokoju. Daj przekrój 6,5cm a długość dobierz doświadczalnie. Ja zrobiłem rure na pomiar, wstawiłem kolumny do pokoju i słuchac się nie da. Tyle że ja mam 22l i nie dla M18.

>wovo

Czy Twoja aplikacja D25AG jest wykonana w zgodnosci z jakims gotowym, istniejacym juz projektem (jezeli tak, to z jakim)? Wiesz, wszystkie elementy zwrotnicy kosztuja (chce zrobic to na dobrych, markowych elementach), wiec chcialbym miec pewnosc, ze taki projekt u mnie bedzie funkcjonowal, bo raczej nie stac mnie na kupowanie i testowanie roznych wartosci cewek, kondensatorow, rezystorow, etc.

Chcialbym zrobic to 'na pewniaka' - kupic, zlutowac, zamontowac, i grac :)

Pozdrawiam,

Lete

Mam identyczne głośniki w 14,5 l .

Mój BR to rura PCV 4,5cm o długości 22cm.

Zresztą BR można stroić na słuch: włożyć pcv powiedzmy 10cm i do niej rurkę z papieru 10 cm - słuchać i wysuwać.

Takie kilka moich uwag z tego co czytałem a widze że masz źle zrobione.

1. W artykule EDW napisano "cewka większa na płasko a mniejsza prostopadle do niej"

2. W EdW piszą także "aby cewki nie były zainstalowane wokół siebie" polecam ten artykuł zobaczysz co się dzieje jak są blisko

Ukryta Zawartość

A teraz o b-r:

Warto zrobić JIG II www.audiomania.info dział znajdziesz sam. Koszt z 20zł a przyda się do T i S i do sprawdzania dostrojenia b-r na podstawie wykresu impedancji.

Druga możliwość: do 22L koledzy polecają z reguły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupujesz to tego rurę piątkę w sklepie z częściami kanalizacyjnymi, nagrzewasz ja nad kuchenką gazową zakładasz na ten ładny profil b-r docinasz i słuchasz. Jak pasuje zostawiasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

lete

Myślęm, że to powinno znacznie ułatwić Twoje prace:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysle, ze to nie bedzie zadanie dla mnie latwe, zwlaszcza ze nie dysponuje ani wiedza na temat strojenia, ani urzadzeniami - planowalem ta aplikacje zrobic w oparciu o gotowy schemat zwrotnicy dla tej konfiguracji. Mysle, ze samodzielnie nie dam rady policzyc zwrotnicy i dokonac pomiarow :(

Moze jednak ktos juz aplikowal D25AG i M18WH w 15l i bedzie mogl pomoc gotowym, sprawdzonym schematem?

Mam dodatkowe pytanie 'poza konkursem'... Od ilu Hz 'odcinana' jest m18wh w przypadku zwrotnicy Ostinato 2000?

Pozdrawiam,

Lete

SW nic nie da. Jak nie dopasujes zskrzyń do pomieszczenia to albo bedzie nic albo wielkie buuuuuu

Co do D25 to jest to mój projekt, męcze się z tym głośnikiem od roku i ja wiecej jużwyciść z tego nie potrafie. Moja zwrotnica jest na kondensatorach Jantzen Audio i cewach naturalnie powietrznych, koszt nie jest az taki drogi, poza tym 4,7 i 8,2uF Ci sięnie straci, a 0,1mH to grosiki są. Nic wiecej napisać nei moge. Gotowców nie lubie bo a) moje kolumny to żaden gotowiec b) lubie robić coś swojego.

>wovo

Bardzo chetnie wyprobowalbym Twoj projekt. Pytanie jest w zasadzie jedno - czy w 15l bedzie to gralo wlasciwie?

Obecnie mam zrobiona taka dziwna "hybryde", tzn. w sekcji tweetera jest oryginalna kopulka tekstylna Vify z Eltax Liberty 5+ oraz w tej czesci rowniez oryginalna zwrotnica z Eltaxow... A wiec gora jest zestrojona dobrze, a glownie chodzi mi o jej charakter - glosnik jest troche szorstki i agresywny, zwlaszcza w przypadku vocali (moga byc chropowate i zakluc w uszy...).

Czy moge zostawic strojenie dla woofera m18wh bezposrednio z Ostinato 2000, a pod D25AG wykonac po prostu inna, sprawdzona zwrotnice dla tej kopulki?

Pozdrawiam,

Lete

Lete, projekt części wysokotonowej zwrotnicy nie ma nic wspólnego z objetością skrzynki dla woofera. Co najwyżej skorygujesz sobie wartość tłumika rezystorowego.

A ponieważ Vowo projektował te zwrotnice do współpracy z innym modelem woofera, to musisz u siebie wypróbować obie opcje polaryzacji tweeterów.

Kolumny docelowo beda graly w pokoju 20,2m kw. (3,83x5,28m) - umeblowanie raczej oszczedne...

Na razie nie chce zmieniac skrzynek, a tanim kosztem przystosowac to, co mam... Chetnie poeksperymentuje z lutownica :) Dziekuje za wszelka pomoc!

Pozdrawiam,

Lete

Jezeli to sie moze przydac, to tutaj jest specyfikacja D25AG 05-06.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Z tych wymiarów które podałeś rezonanse siąda Ci na 35Hz, 45Hz, 65Hz i 90Hz przy czym 35 i 45 to tylko połowy długości fal. Na 90% kolumny które w f(-3dB) osiagna 45Hz Cię zabiją. Więc ja przychylam się do monitorów 15 - 17l. z 35Hz problemu nie będzie bo to będzie przenoszone z duzym spadkiem więc gra muzyka.

>wovo

Te skrzynki sa naprawde ladne i solidne, dlatego tak sie uparlem, by przy nich pozostac :) Wytlumienie i konstrukcja jest bardzo przyzwoita, zwlaszcza w porownaniu do dzisiejszej budzetowki...

Czyli reasumujac, nie ma wielkiej szansy, aby w moich skrzyniach po Liberty 5+ w sposob sensowny zaaplikowac m18wh i d25ag...? :( Przyznaje, ze nie bardzo mam teraz mozliwosc eksperymentowac ze skrzyniami i konstrukcja w postaci monitorow - wolalbym zrobic zwrotnice pod te skrzynie i w tej konfiguracji glosnikow (bo je po prostu mam:) ).

Wovo, myslisz ze jest szansa na wykorzystanie jakiegos projektu zwrotnicy (moze to byc pewien kompromis) pod taka konfiguracje?

Pozdrawiam,

Lete

jesli te Liberty to 15l to wsadź tam głośniki. Pisałem Ci już że nie znam M18 wiec Ci nie pomoge, a gotowców tez nei znam bo nawet nie szukałem. Skontaktuj siez McGyverem, Arturp, Gipsym2, ini znają M18.

Lete ale się uparłeś ;P Złóż te Eltaxy i pogoń w cholerę a w to miejsce zrób sobie sensowne paczki od podstaw. Ale jeśli już masz te bydu i chcesz w nich koniecznie aplikować M18WH to:

- po pierwsze zwrotnica z Ostinato wątpie by Ci zagrała przy tych głośnikach przynajmniej na oryginalnych wartościach. Możesz spróbować na wysokim zmienić konda na 3,3-3,8 uF i cewkę na ok 0,3 mH (np 0.33mH). Fazę daj przeciwną raczej ale sprawdź i zgodną. L-padem pobaw się na słuch już.

- do 15 dm3 daj rurę :

Ukryta Zawartość

Przedłuż ją do ok 200 - 210 mm, Będziesz miał dobre dla M18WH strojenie rzędu 45-48 Hz (załeży jeszcze od sposobu tłumienia). Osobiście radzę do 200 mm przedłużyć BR. Pamiętaj, że koniec rury wówczas musi być min. ok 70 mm od ścianki.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Dzieki Jaro4444 i McGyver!

A uparlem sie na Liberty 5+ z kilku powodow :)

1. Mam zakupione glosniki m18wh i d25ag, ktore - co wazne - nie wymagaja specjalnych przerobek odnosnie skrzyn Eltaxow (bardzo ladnie pasuja w otwory montazowe po lekkim szlifie 2mm rantu dla m18wh). Skrzynie maja dobra objetosc 15l - ze sprzedazy calych Liberty 5+ nie dostalbym tyle, aby wystarczylo chocby na skrzynie...

2. Nie chce ryzykowac samodzielnej (nieumiejetnej z pewnoscia) aplikacji w nowych budach, bo wtedy koszt bedzie dosyc juz pokazny (niestety, pakt z diablem podpisany i mam bardzo duze wydatki w nastepnym roku i w wielu kolejnych latach...). Innymi slowy, chce to zrobic jak najtaniej :(

Co do BR, o dziwo obecny sprawuje mi sie calkiem mozliwie (ladnie sobie basuje juz wstawiona m18wh). Co intrygujace, znacznie odbiega od zaproponowanego wymiaru przez Jaro4444...

Gdzie kupujecie podzespoly (kondy, cewki, rezystory...) do swoich DIY? Gdzies tu wyczytalem, ze np. kondy Jantzena daja 'plastikowy' dzwiek i warto kupic cos lepszego, aby pozbyc sie 'zafarbu' i uzyskac bardziej naturalne brzmienie. Czy to prawda? Jezeli tak, to jakie kondy zamiast MPK Jantzena?

Bede to jakos skladal w weekend... Napisze, jak mi poszlo :)

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi!

Lete

Dobrze wysłyszałeś, i to chyba nawet ja poruszyłem ten temat, ale odnosnie kondensatorów wyjsciowych/wejściowych w elektronice Audio. Myśle że Jantzen w kolumnach tej klasy to optylamny wybór, możesz kupićtez jesli masz kase SCR MKP w www.akkus.com.pl ale nie wiem czy warto. Jeśli jednak Jantzen to wsystkie elementy zwrotnicy kupisz w Polinku.

Kilka tygodni temu robiłem podobną rzecz dla Andrzeja Stelmacha. Zaaplikowałem M18WH w skrzyniach po Liberty 3+, tyle że połączyłem ją z tekstylną kopułką Vify. Zwrotnice 12dB/okt. w obu gałęziach. Użyłem rury o długości 17cm, średnica 6cm (wlot) i 5cm (wylot). Do istniejącego w obudowie otworu pasuje idealnie, i dostraja skrzynkę prawidłowo do pracy z M18WH.

Andrzej pisał o swoich wrażeniach odsłuchowych na forum, w moim wątku sponsorowanym.

->McGyver

Zdaje sie, ze Liberty 3+ ma identyczna pojemnosc komory (15l), jak Liberty 5+ (roznica jest glownie taka, ze Liberty 5+ ma komore balastowa, a 3+ jest po prostu monitorem - "skrocona" wersja 5+).

Co do BR, to faktycznie wydaje mi sie, ze 17cm bedzie dobre - ten temat raczej latwo sie wyklaruje (i to bez zwiekszania otworu montazowego BR w skrzyni).

Pozostaje poeksperymentowac ze zwrtotnica pod D25AG, bo tej kopulki chyba nikt z m18wh jeszcze tu nie aplikowal... ;/

Pozdrawiam,

Lete

Lete sprawa jest prosta - aby prędkość powietrza w porcie nie przekraczała wartości krytycznej musi mieć on odpowiedni przekrój. Słuchasz raczej cicho stąd masz wtażenie, że port 4-4,5 cm jest ok poniważ używasz małych wychyleń memebramy i masa objętość przepływająca przez BR jest mała. Daj im porządnie po garach to zobaczysz jak się udusi i bedzie furkotał :P

Dla przeciętnego woofera 18 cm powinno się stosować BR o średnicy ok. 5,5 - 7 cm. Jako, że długość BR rośnie proporcjonalnie do kwadratu jego średnicy dlatego BR o średnicy średniej ok 5,8 cm (w linku który podałem) jest zdecydowanie dłuższy niż ten co posiadasz.

Lete nie jest to teoretyzowanie - mam M18WH grającą w ok 16dm3 netto i zastosowany jest dokłdnie ten port co z linku. Słuchali tego McGyver, DeTom, Tdrozd, Vowo, Rafko, Frantz oraz wiele innych osób. Zapytaj ich jak to gra ale ja uważam, że ok.

>lete

Jak już gdzieś pisałem u mnie pracuje M18WH z D25AG .

W torze D25 pojemność = 3,9uF MKP

W L-Padzie 3,9/4,3 ohm ( szeregowo/równolegle )

Poeksperymentuj też z L-pad 3,6/5,4 ohm

Rezystory metalizowane kosztują w Polinku naprawdę grosze !

Co do tuby b-r , to proponuję też z Polinku :

Nr katalogowy 900018

Długość całk. 220 mm

Średnica przy wlocie 57,53 mm

przy wylocie 68 mm

Do prób można nawet z kartonu skręcić , albo z 2 połączonych , np. pcv i regulować długość.

Potem już docelową rurkę przyciąć na żadany wymiar.

Masz L całk. = 22 cm , więc jest z czego się brać :)

Dobrze by było widzieć co się stroi , no ale skoro nie masz możliwości pomierzyć pozostaje własne ucho , preferencje i warunki akustyczne.

Pozdrawiam

p4

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.