Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa M18WH i D25AG w 15 litrach?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

stmaniak ---> to bardzo możliwe bo XT25 to nie jest ciekawy głośnik. Mi osobiście jego barwa dźwięku się nie podoba. Poza tym dość wredny jest w aplikacji. Lepsze wrażenie wywarł na mnie XT19 ale łączony w wooferem 15 cm a nie 18. Wynika to z częstotliwości podziału - XT19 nie może być cięty tak nisko.

ja na ten moment po prostu juz nic nie grzebie i pakuje zwrotnice na płytke i do srodka .Skrecam i zostawiam bo nic lepszego nie wymysle .Góra jest przejrzysta ,nic nie ginie.Wszystkie podbicia i wycia znikneły.Dzwieki podchodza spokojnie do sufitu ,mam je czesto obok głowy itd.Brakuje moze tylko prawdziwego brzmienia talerzy perkusyjnych.( sie czepiam)Ale to juz chyba inne przedziały cenowe.Z tego co mam obecnie udało sie naprawde złozyc grajace skrzynki.Co najlepsze sa to kolumny grajace po raz pierwszy u mnie głosno bez kompresji i jazgotu.Miałem bardzo zblizona zwrotnicę swojego pomysłu ( na słuch)i nie grała ona zupełnie.

Grundig High Fidelity

jeszcze dodam ze skrzynka z mercury m2 solidnoscia nie grzeszy .Mimo wyklejenia i wzmocnienia matami gra niestety takze skrzynia.Tu trzeba cos solidniejszego.

Grundig High Fidelity

Lete>>

tak wygladaja teraz moje liberty5. czeka mnie jeszcze wymiana wysokotonowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jaro4444, 21 Kwi 2007, 11:19

>stmaniak ---> to bardzo możliwe bo XT25 to nie jest ciekawy głośnik. Mi osobiście jego barwa

>dźwięku się nie podoba. Poza tym dość wredny jest w aplikacji. Lepsze wrażenie wywarł na mnie XT19

>ale łączony w wooferem 15 cm a nie 18. Wynika to z częstotliwości podziału - XT19 nie może być cięty

>tak nisko.

Ależ może być! nie dasię tego skleić z każdą 18stką, ale jest przynajmniej kilka z którymi da się to skleić.

Ja mam od wczoraj m18wh wsadzona w skrzynkę ostinato 28 litrów br narazie bez zwrotnicy podlączyłem i stwierdzam że tego basu faktycznie nie ma aż tak dużo gdyby nie podbicie w wzmacniaczu to malutko. Co w tym przypadku może być nie tak pokoik z 12 m2 może złe umieszczenie skrzynek ?? Co poradzicie ?

Zmniejsz skrzynkę i zwiększ strojenie ja mam 21L i 49hz planuje mniej zobaczę efekt, przynajmniej teraz bass jest i membrana jak szmata nie lata.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

zobacze jak będę może coś tam wrzucę żeby zmniejszyć pojemność a może dobiore coś po środku miedzy te 28 a 21 bo teraz jednak troche basu brakuje, słucham dziś od 8 rano ciągle różnego typu muzyki i próbuje je jakoś w pokoju postawić

Ja wyśrodkowałem miedzy ESA ostianto 30L a tym co piszą ludzie 15 L firma DALI na tym głośniku tylko z innym koszem robiła według moich obliczeń około 21L ludzie także polecają 18L. Ja wybrałem 21L strojenie 48-49HZ. Na 42Hz było bardzo mało basu. Obecnie chcę zrobić na spróbę dwie obudowy 18l i bawić sie objętością i b-r aby sprawdzić jak to będzie grało, przy okazji mierząc jigiem.

A popatrz na wykres max SPL przy 48 hz i przy 42hz zrozumiesz o co mi chodzi, nie patrz na ten pierwszy. Z reszta jak masz możliwość i chęć napchaj coś do kolumny i sam zobaczysz. Ja tez myślałem ze bedzie dudnić czy coś jest okej, a i wreszcie bass jest. Zrobilem kolumny a tu basu nie ma

Ukryta Zawartość

założyłem wątek bo nie wiedziałem co się dzieje.

Ukryta Zawartość

U mnie gra na ten moment vifa m18 wh + tweter tannoy logicbyvifa bc25.Skrzynka 15l( z mercury m2) .Zwrotnica Mcgyvera .2-rzad dla obydwu głosników.Tymczasowe rury bas reflex z tektury.długosc ok 20 cm srednica ok 5cm.Gra dobrze po róznych perturbacjach i wygrzewaniu kondów.Mimo wszystko zdziwił mnie ten tani twetter który potrafi zagrac metalicznie bez jazgotu i oddac blachy perkusji na akceptowalnym poziomie.

Zrobiłem tez na próbe OZ ( w miare szczelna).Vifa filtrowana 1-rzedem .I to jest najlepsze co mozna zrobic z ta vifam18wh w 15 l( moim zdaniem zagrała najlepiej).Niestety filtrowania twetera 3 -rzad na słuch nie dałem rady wypłodzic.

ps.

Cały czas cos nie tak z basem .Jest lekko podbarwiony ten wyzszy zakres.Niskie pomruki sa OK.Ogólnie basu duzo nie ma.Mowa oczywiscie o wersji bassreflex.

Grundig High Fidelity

Coś macie nie tak z tymi Vifami...

Wczoraj byłem u McGyvera ze wzmacniaczem - mała kosmetyka Sonówki 519 (dzięki za pomoc, McG)- i po rozmowie wynikło że basu brakuje tym Vifom bo najczęściej wzmacniacze są za słabe...

Moje monitory - klony Ostinato - tyle że w obudowie mniej więcej 17 litrów rzeczywiście na amplitunerze Kenwooda 5030 nie miały w ogóle basu - ale po przesiadce na ww. Sony rypią nim jak oszalałe. Nie ma mowy o podbijaniu basu na wzmacniaczu pokrętłem bo jest go po prostu aż za dużo.

Z tego co pamiętam to mas ze jakoś nisko strojone na 34hz mówiłeś mi na PW a i masz vario, teraz masz na ile hz w tych 17L ustawiony?

Faktycznie coś nie tak macie z tymi Vifami .

Nie posądzałbym M18 o brak basu , czy jakieś podbarwienia. No chyba , że skopana obudowa/strojenie/wytłumienie...

> Przemek13

Od kiedy przesiadłem się na w/wym. midwoofer ( i to z olbrzymich Altusów ) zapomniałem w ogóle że istnieją regulacje barwy tonu we wzmacniaczu.

Pozostały już na zawsze w pozycji OFF.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś McGyvera , ale z pewnością nie można zarzucić wielkich wymagań napędowych głośnikowi , którego z powodzeniem wysterowuje licha kilkuwatowa EL84 w konfiguracji SE.

Bardziej podejrzewał bym że pewne wzmacniacze zamulają pasmo od dołu ale na takich to żaden głośnik nie zabrzmi dobrze.

Na żadnym amplitunerze nie słyszałem jak gra M18 , ale ze starymi wzmacniaczami WSH , Yamahy , obecnie Rotela i wspomnianych wyżej lamp brzmi rewelacyjnie.

>darekdj21

jeśli to nowa M18WH to przede wszystkim daj jej spokojnie pograć. Taka niedawno wyciągnięta z pudełka gra rzeczywiscie basem trochę matowym i bez wyrazu , płaskim.

Trzeba pamiętać że zawieszenie , resory górny i dolny muszą się ułożyć , „zmięknąć”. Moje prawdziwe brzmienie osiągnęły dopiero po kilku tygodniach nieustannego grania.

Ewentualnie pomęcz ją parę dni generatorem podłączonym do wzmacniacza i ustawionym na 20 – 30 Hz.

Twierdziłem, i nadal twierdzę, że ze wzmacniaczami słabymi JAKOŚCIOWO, a nie mocowo, będzie straszna kicha. M18WH rzeczywiście jest łatwy do napędzenia, nawet przez "cherlawe" EL84 (bez urazy, ale do mocarzy te lampki nie należą choć potrafią zagrać całkiem ładnie).

Napisałem ze moje kolumny basem nie straszą .Jest go tyle ile trzeba(prawdopodobnie).Wokale bardzo dobre i ogólnie dobrze.Wyszło na jaw ze mój pokój jest zupełnie nieprzygotowany akustycznie( tak zostanie niestety)Mozliwe ze ten głosnik nie dotarł sie jeszcze ,poniewaz zmiany minimalne dzwieku sie pojawiaja...Zostało mi tylko dobranie rury bassreflex.No i skrzynka przydałaby sie lepsza ze wzmocnieniami .To jest bardzo istotna sprawa.Ja przymierzam sie do płyty wiórowej cos ok 34 mm...;-).Poczytałem o zaletach płyty wiórowej i podobno sa takowe.

Grundig High Fidelity

piszecie tu że może być kwestia wzmacniacza nie miałem do czynienia z wieloma wzmacniaczami aktulany co gra z vifami to pionek sa-510 myślę że jest w miarę dobry, może ktoś z was miał z nim do czynienia ? jaki wzmacniacz wy byście polecili ???

na moje nie obeznane z wieloma wzmacniaczami ucho odpowiadam:

amplituner KD Kenwood 5030 - basu w ogóle nie ma, jakieś popykiwania - podejrzewam że w nim w ogóle są odcinane niskie ze względu na wyjście na suba...

wzmacniacz Sony TA-F435R - bas jest

wzmacniacz Sony TA-F519R - basu jest aż nadto, na pewno więcej niż w 435tce...

Niczego innego nie słuchałem z moimi klonami, więc daję punkt 519stce

pionek SA510 to niestety słabizna z papierowym basikiem. Trzeba używać jakiegoś w miarę przyzwoitego wzmacniacza stereo, minimum to poziom wspomnianego przez Przemka Soniaka 435. Gorsze wzmacniacze nie wydobędą na światło dzienne zalet Vify M18WH.

"(bez urazy, ale do mocarzy te lampki nie należą choć potrafią zagrać całkiem ładnie)."

E tam zaraz urazy :)

Zgadzam się i z jednym i z drugim stwierdzeniem jako ich wielbiciel.

Natomiast wczoraj zakończyłem prace reanimacyjno konserwacyjne nad Bisem 101 i zobaczyłem co to znaczy POWER 100 W z 4 szt EL34. Niesamowite !

Jakby komuś było mało mocy , albo basu ze swojego wzmacniacza bardzo polecam dwa takie Bisy do domu.

Ruchy sejsmiczne i poprzestawiane meble murowane :)

>McGyver

To mi powiedziałeś a ja sądziłem że to dobry wzmacniacz z tych co miałem i tak akurat jest najlepszy ale i tak chce kupić inny tylko pionek mi się na allegro nie sprzedał :( Może podacie kilka modeli wzmacniaczy stereo lub kino domowe wartych uwagi i o rozsądnej cenie ok 400 zł KD oczywiście dobrego pewnie za 400 nie dostane ale stereo chyba da rade używany oczywiście

Po odsłuchaniu pożyczonej 435tki Sony szukałem takiego na Allegro - był po 270 złotych ale mi go zwinęli sprzed nosa - okazja była niesamowita. Dlatego jak pokazała się stara 519 - brałem za 320 Kup teraz. Te pieniądze są po prostu śmieszne za takie wzmacniacze. Te dwa modele odsłuchałem i ręczę że ślicznie zagrają z M18WH.

KD sobie odpuść bo basu z tego po porostu nie będzie. Przenajmniej w stereo, bo subem to pewnie że rykniesz, ale nie o to chodzi. Do kolumn - zdecydowanie dedykowany wzmak stereo.

Ta vifa gra dobrze.Nie wiem czy koda jaka posiadam daje rade czy nie ale bas jest dobrej jakosci.te podbarwienia znikneły ...Słysze zagrania basistów jakich wczesniej nie doswiadczałem u siebie.Dzwiek przejrzysty ,ładne wokale i ogólnie dobre hifi.

Grundig High Fidelity

• 1 miesiąc później...

jaki wyskotonowy polecicie do pary z m18wh ?? niski budżet wiec bez szaleństw

do wyboru

vifa D27TG-05-06

vifa D27TG-35-06

usher UA025-10

peerless vline

XT19TD-00-04

DX25TG-05-04

XT25TG-30-04

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.