Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa CD Cambridge Audio D 500 SE

zukzukzuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Padł jeden z kanałów w odtwarzaczu CA D 500 SE (słychać głośne trzaski - choć muzyka też gra). Fachowiec powiedział, że do naprawy niezbędny jest układ scalony o nazwie LXA 0044 ( jeśli się pomyliłem - poprawcie) i co najgorsze nigdzie nie można go dostać.

Pomożecie ?

Z góry dziękuję !

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/30040-naprawa-cd-cambridge-audio-d-500-se/

Możesz mi to wyjaśnić na "chłopski rozum.

Jestem ZIELONY w tej branży...

Może być na pw...

Pozdrawiam

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

> zukzukzuk, 6 Gru 2006, 19:39

A czy fachowiec powiedział Tobie gdzie konkretnie ten układ leży i za co jest odpowiedzialny? Rozkręciłem właśnie swój egzemplarz i nie widzę go w DAC'u (jest tylko 5 sztuk NE5534N). Może siedzieć w układzie sterowania servo (który jest zamknięty w przylutowanej do PCB ekranującej puszce), ale nie wiem czy wtedy miałby taki wpływ na dźwięk jak opisujesz. Niestety nie mam serwisówki, więc nic więcej nie mogę powiedzieć.

Pozdrawiam

Nie znam budowy Twojego CD.

Poszukaj na forum , albo wklej zdjęcie stopnia wyjściowego - może w ten sposób będę mógł Ci pomóc.

Takie tranzystory powinny być ( w niektórych CD jest na wyjsciu przekaźnik ) pomiędzy gniazdem wyjsciowym , a wzmacniaczem operacyjnym.Warto je wylutować , bo maja wpływ na dźwięk. Tyle ze wiaze się to z jedna niedogodnościa - stuk w głośnikach przy włączaniu i wyłaczaniu CD. Będziesz musiał najpierw włączać CD , później wzmacniacz.Przy wyłączaniu- najpierw wzmacniacz , później CD.

Schemat stopnia wyjsciowego z mojego CD masz w wątku Tuning cd nadc521i?? - wpis z 17Lis 2006 godz. 10:14 , trzecia fotka - to są Q302.Q 304

Dzięki za zainteresowanie. Może więc ktoś z WAS podejmie się naprawy CD ?

Takie przekazywanie informacji, do niczego dobrego doprowadzi (wlutuj-wylutuj, czy to ten układ ?, a może nie ten ?....). To przypomina zabawę w głuchy telefon. Zwłaszcza dla mnie - laika.

Facet, któremu oddałem kompakt na codzień nie naprawia CD (ogólne usługi RTV) i jeśli nie ma takiego układu gdzie kupić - sprzętu nie naprawi. Tu potrzeba człowieka, która się zna i lubi tę robotę...

Chętnie oddam CD w dobre ręce.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów podejmie się wyzwania?

Pozdrawiam.

Znam człowieka, który tuninguje i serwisuje sprzęt audiofilski. Ale on jest z Warszawy. Skóry raczej nie zdziera. Jeśli byłbyś zainteresowany daj znać, to wygrzebię maila.

Jeśli jest godny zaufania ...to proszę bardzo.

PS. Mam w naprawie Cyrus DAD7 od ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!

Dzwoniłem do tego kumpla. Te Kembridże są ponoć dośc upierdliwe w naprawie, więc kolega się nie podejmie. Biorąc pod uwagę, że mieszkasz dość daleko, ewentualne "reklamacje" byłyby kłopotliwe dla obu stron.

Sorki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.