Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Migrena nie znasz się. Udowodnij że nie słychać różnicy ;-) Imacman nawet jeszcze żadnego kabla nie słyszał a już poleca. To się nazywa wiara! Trzeba ją mieć a nie szukać dowodów.... I nie ważne że nie zna się nawet kolorystyki przewodów używanych w instalacji i na oko (a raczej na palca) potrafi powiedzieć czy to 220V czy nie (pomijam już że od ładnych kilku lat nie ma 220V). Na elektryce zna się każdy i każdy też słyszy to co chce. Nie można się kierować tylko tym co podają producenci czyli przekrojem. Trzeba być po prostu otwartym na nowe doświadczenia! ;-)

Zibra: Zamów sobie po 2 metry YDY 3x2,5mm i 3x1,5mm plus do tego taki sam komplet YDYP. Oraz jak jeszcze gdzieś znajdziesz aluminiowy. Na koniec jakiś sterowniczy na przykład ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dodatkowo najtańszy jaki znalazłem w ekranie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Możesz nawet dla pełni testu dokupić dodatkowo jakiś YKY.

Wydasz na całość poniżej 50 złotych i będziesz miał okazję się przekonać jak różnie to gra.

Moim zdaniem najlepiej grają sterownicze. Z nazwy. YKY z kolei dobrze schodzą z basem. Ten w ekranie gra sterylnie. YDY jest w miarę neutralny ale za to YDYP już niestety grają bardzo płasko i jego nie poleciłbym nawet wrogowi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

@brawvo32 - sadzę, że nie trzeba słuchać kabla aby go polecać. Nie jest chyba zbrodnią opierać się na opiniach innych bardziej znających się i ewentualnie przekazywać te opinie dalej.

O co Ci chodziło z tą nieznajomością kolorystyki przewodów w instalacji?

W kwestii tych 220 V, to masz rację.

Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i wydanym na jej podstawie Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz.U. nr 80, poz. 911 ze zm.), zmienionym rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20.01.2002r. (Dz.U. Nr 14, poz. 133) w Polsce zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%.

@brawvo32 - sadzę, że nie trzeba słuchać kabla aby go polecać. Nie jest chyba zbrodnią opierać się na opiniach innych bardziej znających się i ewentualnie przekazywać te opinie dalej.

Przyznasz że to jak polecanie wróżki u której się samemu nie było? ;-)

O co Ci chodziło z tą nieznajomością kolorystyki przewodów w instalacji?

Przepraszam że z żartami padło na ciebie. Wiesz że nie mam do ciebie złego stosunku bo inaczej nie starałbym ci się pomóc? ;-)

Nie mniej... Była porada abyś sprawdził wszystkie gniazdka w obwodzie. Była późnij nawet sugestia Jarkog żebyś sprawdził czy ktoś nie przełożył przewodów. Stwierdziłeś że to bardzo możliwe. Gdybyś wiedział jaki kolory za co odpowiadają już przy pierwszym grzebaniu miałbyś jasność.

Wezwij tego elektryka... ;-)

Moim zdaniem najlepiej grają sterownicze. Z nazwy. YKY z kolei dobrze schodzą z basem. Ten w ekranie gra sterylnie. YDY jest w miarę neutralny ale za to YDYP już niestety grają bardzo płasko i jego nie poleciłbym nawet wrogowi.

Mój boże, a co to za opis, a gdzie dumne i szybkie basy, szeroka średnica , szemrząca szczebiotliwie góra. No "sterylne, neutralne" jakoś mieści się w normie wymiany wtyczki na taką za 11zł z Castoramy - na tym forum bardzo polecane.

No i oczywiście YDYP grają płasko, bo są płaskie. To jest przecież oczywista oczywistość - Ufff :))))

@brawvo32 - sadzę, że nie trzeba słuchać kabla aby go polecać.

Znam jeden sposób jak posłuchać "kabla" - bierzemy spiralkę z piecyka elektrycznego, odwijamy kawałek o rezystancji 8 ohm, podpinamy do wzmacniacza tak ze 100-200W, dajemy na full, i spiralka (czyli kabel, drut) po prostu gra. Cicho, słaby, lekko przytłumiony bas, brak wysokich ale za to szeroka i ciepła (spirala grzeje) średnica - kabel gra.

MAGIC. :)))

Przyznasz że to jak polecanie wróżki u której się samemu nie było? ;-)

Przepraszam że z żartami padło na ciebie. Wiesz że nie mam do ciebie złego stosunku bo inaczej nie starałbym ci się pomóc? ;-)

Nie mniej... Była porada abyś sprawdził wszystkie gniazdka w obwodzie. Była późnij nawet sugestia Jarkog żebyś sprawdził czy ktoś nie przełożył przewodów. Stwierdziłeś że to bardzo możliwe. Gdybyś wiedział jaki kolory za co odpowiadają już przy pierwszym grzebaniu miałbyś jasność.

Wezwij tego elektryka... ;-)

Bravo32 - kolory nie mają tu nic do rzeczy - bo to kładł jakiś super fachowiec z lat 70 i są dwa kable - jeden czarny a drugi niebieski. Tu nawet ściany pionów nie trzymają.

Elektryka nie mogę - bo mieszkam u wroga - muszę to sam zrobić, najwyżej będzie jednego forumowicza mniej :)

P.S. Nie gniewam się :)

Mój boże, a co to za opis, a gdzie dumne i szybkie basy, szeroka średnica , szemrząca szczebiotliwie góra. No "sterylne, neutralne" jakoś mieści się w normie wymiany wtyczki na taką za 11zł z Castoramy - na tym forum bardzo polecane.

No i oczywiście YDYP grają płasko, bo są płaskie. To jest przecież oczywista oczywistość - Ufff :))))

Przepraszam bardzo ale mam zbyt słabą wyobraźnię do kabli aby opisać efekt bardziej spektakularnie ;-)

Bravo32 - kolory nie mają tu nic do rzeczy - bo to kładł jakiś super fachowiec z lat 70 i są dwa kable - jeden czarny a drugi niebieski. Tu nawet ściany pionów nie trzymają.

No właśnie kolory mają tu bardzo dużo do rzeczy ;-) Poczytaj do czego są niebieskie i żółtozielone oraz czarne i brązowe czy szare.

Elektryka nie mogę - bo mieszkam u wroga - muszę to sam zrobić, najwyżej będzie jednego forumowicza mniej :)

P.S. Nie gniewam się :)

To nie jest zabawne. Ludziom się wydaje że jak przejdzie przez nich z 10A to dopiero poczują. Kilkadziesiąt miliamperów wystarczy aby uśmiercić. Dosłownie kilkadziesiąt wat...

A teściowe nie są tak straszne jak je opisują....

PS. Miałem nadzieję że się nie pogniewasz ;-) Poczucie humoru i dystans do siebie to dobra rzecz.

No właśnie kolory mają tu bardzo dużo do rzeczy ;-) Poczytaj do czego są niebieskie i żółtozielone oraz czarne i brązowe czy szare.

Bravo - wiem do czego są odpowiednie kolory - u mnie występują tylko dwa.

Izolacja czarna lub brązowa – żyły fazowe. Powinny być doprowadzone do zacisków z lewej strony gniazda.

Izolacja niebieska – żyły neutralne. Należy je doprowadzić do zacisków z prawej strony gniazda.

Izolacja żółto–zielona – przewody ochronne. Łączy się je ze stykiem ochronnym („bolcem”) gniazda.

P.S.

To nie jest teściowa :) coś trzy razy gorszego :)

To ja już nie wnikam co to za zły gospodarz ;-) Jak będziesz nadal kombinował z przewodami w gniazdach czy puszkach to załóż nowy temat i powrzucaj ewentualnie zdjęcia. Tu forumowicze będą mogli ciągnąć wątek w temacie a i tam konkretniej będzie i nie ucieknie następnym osobom z podobnymi problemami. Choć i tak uważam że zawsze warto dać zarobić elektrykowi.

a co z tym kablem helukabel, bo byl juz wspominany i nic z tego za bardzo nie wyniklo. na allegro jakis uzytkownik sprzedaje gotowe sieciowki na tym kablu. a wyglada solidnie. co o tym sadzicie? ktos pisal, ze ciezko go dostac, a na stronie elfaelektronika widze, ze jest w cenie duzo nizszej niz 90zl/m:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Bravo - wiem do czego są odpowiednie kolory - u mnie występują tylko dwa.

Izolacja czarna lub brązowa – żyły fazowe. Powinny być doprowadzone do zacisków z lewej strony gniazda.

Izolacja niebieska – żyły neutralne. Należy je doprowadzić do zacisków z prawej strony gniazda.

U mnie instalacje robil taki fachowiec, ze w jednym pokoju mam w gniazdkach kabel czarny i... czarny. W kuchni natomiast czarny, czarny, niebieski i bialy. Instalacja byla najwidocznie robiona przez osoby w stanie wskazujacym.

Z tym montazem po lewo lub prawo to bym sie tak nie rozpedzal bo jesli gniazdko jest podwojne z bolcem to zazwyczaj ma polaczone stylki po lewo i prawo, ale juz bolec jest raz na gorze a raz na dole. Tak wiec chcac niechcac raz bedziesz miec faze na wtyczce po lewo a raz po prawo. Naprawde ciezko kupic teraz w markecie budowlanym gniazdko z prawidlowo zmostkowanymi na krzyz stykami. Ale odbiegam od tematu.

Prosilbym o konkretna odpowiedz na zadane wczesniej pytanie - czym konkretnie kierowac sie przy wyborze kabla do konstrukcji sieciowki diy?

server unreachable;--

U mnie instalacje robil taki fachowiec, ze w jednym pokoju mam w gniazdkach kabel czarny i... czarny. W kuchni natomiast czarny, czarny, niebieski i bialy. Instalacja byla najwidocznie robiona przez osoby w stanie wskazujacym.

Z tym montazem po lewo lub prawo to bym sie tak nie rozpedzal bo jesli gniazdko jest podwojne z bolcem to zazwyczaj ma polaczone stylki po lewo i prawo, ale juz bolec jest raz na gorze a raz na dole. Tak wiec chcac niechcac raz bedziesz miec faze na wtyczce po lewo a raz po prawo. Naprawde ciezko kupic teraz w markecie budowlanym gniazdko z prawidlowo zmostkowanymi na krzyz stykami. Ale odbiegam od tematu.

To nie tak do końca. Faza powinna być po lewej od styku ochronnego. I to tylko powinna a nie musi. Nie ma żadnej normy na to. We francji mają odwrotnie :-) Jest tylko jeden powód dla którego powinno się trzymać lewej strony o ile urządzenie ma oznaczoną wtyczkę.

A co do gniazd ogólnie wolałbym na twoim miejscu wybrać kątowe lub pojedyńcze. No i mostek można usunąć i zrobić swój na przewodzie.

Jeszcze jedna ważna informacja przy łączeniu dwuprzewodowym. Do styku ochronnego najpierw przypina się N a dopiero od niego prowadzi się przewód do właściwej "dziury" N. Nigdy odwrotnie.

Prosilbym o konkretna odpowiedz na zadane wczesniej pytanie - czym konkretnie kierowac sie przy wyborze kabla do konstrukcji sieciowki diy?

Przekrojem w odniesieniu do mocy. I ewentualnie ekranem jeśli sieciówka nie będzie wpięta bezpośrednio do gniazda czy listwy ale do osobnego filtra. W innym przypadku nie ma sensu stosowania ekranu.

No i oczywiście wyglądem choć zwykły YDY także można ubrać za parę złotych.

Taka dobra praktyka stosowania fazy po jednej stronie nie bierze sie jednak z nikad. Jako ze podwojne gniazdko z bolcem mam tylko w kuchni i lazience to nie mam do nich podlaczonych zadnych sprzetow potencjalnie wrazliwych na to. Mostka natomiast usunac sie z tych gniazdek nie da, fizycznie jest to niemozliwe, taka to chinska konstrukcja. A za gniazdko do pralki czy lodowki nie dam ponad 50 zlotych (bo tyle kosztowaly zmostkowane prawidlowo). Lodowka to przetrwa, jedzenie w niej jest niewrazliwe na zamienienie fazy w zasilaniu, a w pralce niezalezy mi w ktora strone sie beben bedzie krecil. ;)

W miejscu gdzie beda podlaczone sprzety audio po prostu zlikwidowalem gniazdko calkowicie i zastapilem je puszka od ktorej w scianie jest puszczony kabel od listwy filtrujacej. Jakos tak sie zlozylo ze zaden z moich sprzetow audio nie wymaga bolca ochronnego.

A wracajac do tematu - w przypadku gdy urzadzenie nie posiada bolca ochronnego to rozumiem ze nawet zwykly miedziany glosnikowiec powinien sie nadawac, tak? Mam gdzies kawalek 4mm^2 ofc a i wtyczki co lepsze sie znajda. Przy odrobinie wolnego czasu zobacze czy producent ampli celowo nie zmniejsza mi mozliwosci sprzetu dajac niepelnowartosciowy kabel zasilajacy.

server unreachable;--

co to jest?

Ukryta Zawartość

miedz 7N z dodstakiem srebra?? gotowy kabel za 65 euro?? gosc ma rozne dziwne rzeczy. co o tym sadzicie??

jest tez srebrny?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co oznacza miedz srebrzona w porownaniu do zwyklej miedzi? mozliwa jest czystosc 7N (czytalem ze roznie bywa z takimi opisami). gosc ma bardzo duzo roznych sieciowek w rownie niezlych cenach.

generalnie przekroj kabli pokazany na rysunkach i opis budza zaufanie prawda?

tez mi sie nasunelo porownanie do neotecha na jednym z nich.

i kolejny kabel w ofercie. srebrny? cos wspominane o geometri, ktora w przypadku kabli sieciowych jest bardzo wazna? co mozecie o tym powiedziec? prosilbym o konkretne opinie, bo jestem sklonny nabyc ktorys z kabelkow, a oferta jest powiedzialbym potezna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miedź srebrzona w stosunku do zwykłej nie oznacza nic ponad fajny wygląd. Natomiast w zakresie w.cz. (UKF) poprawia selektywność obwodów budowanych w oparciu o srebrzone druty. Podobnie srebrzy się ekrany. W zakresie m.cz. nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

Nie ma Cu o czystości 7N.

Geometria:

Nie ma żadnych budzących zaufanie publikacji wskazujących na zauważalny wpływ cech kabli na jakość dźwięku. Z tego powodu kable wciąż od ich wynalezienia są takie same.

W świadku audio jest wielu cudaków, stąd taśmy, itd… Oczywiście można je ułożyć pod progiem, pod dywanem. To konkretna zaleta.

co oznacza w takim razie zdanie: Silver-plated 7N pure copper

tak na spokojnie, bez podniet i klotni sceptykow i zwolennikow:)

nie, zebym we wszystko wierzyl co pisza - jestem po prostu ciekawy roznych opini. jesli nawet bym zaryzykowal i kupil to chybas nie znajde nic lepszego w Pl z gotowcow, a i samorobka moze byc niewarta zachodu niz np to?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to znaczy?

Ktoś to napisał. I tyle.

Były takie wątki na forum. Nikt nie znalazł huty, która produkowałaby taka miedź. Z tego co wiem, najczystsza produkowana jest 5N.

Być może w jakimś laboratorium robią czystszą. Tylko, że wątpliwe jest, że akurat dla jakiegoś śmiesznego audio.

Każda następna czystość ponad 5N podnosi geometrycznie koszty produkcji.

Osobiście poszukiwałem po świecie srebra lepszego od ponad 4N (cele medyczne). Nikt nie jest w stanie takiego w sposób odpowiedzialny dostarczyć. Jest zwyczajnie niedostępne w sposób powszechny handlowo.

Spoko: Nie ma mowy o podnietach i kłótni.

Ukryta Zawartość

Tu jest troche o materialach uzywanych na kable, ale ze wskazaniem na kable sygnalowe. I nie chodzi tu o sygnal sinus 50Hz. :)

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

co oznacza w takim razie zdanie: Silver-plated 7N pure copper

To znaczy, że mamy do czynienia ze srebrzoną miedzią o czystości 99,99999%

Kwestia stosowania srebra zamiast miedzi jest dość prosta. Każdy przewodnik utlenia się. Tlenek srebra jest równie dobrym przewodnikiem co samo srebro. Tlenek miedzi już takich właściwości nie posiada. Z tych samych powodów miedź poddaje się srebrzeniu.

Co to znaczy?

Ktoś to napisał. I tyle.

Były takie wątki na forum. Nikt nie znalazł huty, która produkowałaby taka miedź. Z tego co wiem, najczystsza produkowana jest 5N.

Być może w jakimś laboratorium robią czystszą. Tylko, że wątpliwe jest, że akurat dla jakiegoś śmiesznego audio.

Każda następna czystość ponad 5N podnosi geometrycznie koszty produkcji.

Osobiście poszukiwałem po świecie srebra lepszego od ponad 4N (cele medyczne). Nikt nie jest w stanie takiego w sposób odpowiedzialny dostarczyć. Jest zwyczajnie niedostępne w sposób powszechny handlowo.

Spoko: Nie ma mowy o podnietach i kłótni.

Dostarczają miedź i 9N a srebro chyba 8N. Można oczywiście kupić w tych hutach, tylko nie wiem ile trzeba zamówić - pewnie sporo i za sporo. Producenci Japońscy. Linki do tych firm też podawałem. Zresztą są nawet naukowe opracowania na ten temat linki już wrzucałem na forum.

To chyba były te linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miedź chyba 8N najczystsza jednak. Inne metale były do 10N.

A jak poszuka ktoś, to podałem też linki, do naukowych opracowań odnośnie wykorzystania tak czystej miedzi - np. w kolektorach słonecznych.

Z drutów to np. Hitachi oferuje 6N.

A tutaj te opracowania o ktorych wspomniałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj patem Nippon Mining and Metals na produkcję miedzi 8N.

Ukryta Zawartość

Srebro więc jest pewnie 7N, bo pamiętam, że było 1 mniej od miedzi. To się tyczy przewodów, bo jeżeli chodzi o jakiś granulat czy jakoś tak to się zwało, to pamiętam była tabela produktów i miedź na pewno była 9 albo 10N. A jakieś inne metale (bizmut etc.) nawet do 12N.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Wskazane linki prowadzą do jakichś eksperymentalnych zespołów badawczych.

Gdzie są te produkty? Poświadczone jakimiś niezależnymi laboratoriami dysponującymi technika spektroskopii do wyznaczania wtrąceń jakiościowo-ilościowych.

Takie 9N to 99,9999999%, to 0,1 ppm. Pozostawianie takiego metalu na wolnym powietrzu powoduje zanieczyszczenia na tym poziomie.

A srebro to nie pokrywa się tlenkami lecz siarczkami…

Siarczek srebra, Ag2S - nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowodorowego i srebra.

Czarne ciało stałe powstające na powierzchni srebra w kontakcie z powietrzem zawierającym śladowe ilości siarkowodoru.

W ubiegłych stuleciach naczynia srebrne nie pokrywały się czarnym nalotem. Obecnie ze względu na uprzemysłowienie, związków siarki w powietrzu jest w ilości wystarczającej do tworzenia nalotów na srebrnych przedmiotach.

Na szczęście, rzeczywiście siarczek srebra jest przewodnikiem.

Siarczki to nie tlenki!

Młodzież szkolna to czyta :)

Wskazane linki prowadzą do jakichś eksperymentalnych zespołów badawczych.

Gdzie są te produkty? Poświadczone jakimiś niezależnymi laboratoriami dysponującymi technika spektroskopii do wyznaczania wtrąceń jakiościowo-ilościowych.

Takie 9N to 99,9999999%, to 0,1 ppm. Pozostawianie takiego metalu na wolnym powietrzu powoduje zanieczyszczenia na tym poziomie.

A srebro to nie pokrywa się tlenkami lecz siarczkami…

A skąd wiesz, że te metale są trzymane na wolnym powietrzu? Myślę, że nie są.

Ale przewody 6N, można normalnie kupić i produkuje je m.in. Hitachi. Wspomniany Nippon miał też w ofercie druty 7N. Ale ostatnio przebudowali stronę i nie ma podanych produktów wprost. Jak wysłałem im maila w temacie, to odpisali aby podać nazwę firmy i kilka innych rzeczy i skontaktować się oficjalnie.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.