Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś to widziałe ale warto zobaczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie dosyc dlugo nie bylem obecny na forum z powodow zawodowych i dopiero teraz wpadl mi w oko ten temat ( mam nadzieje ze dla niektorych chociaz kolegow nie za pozno ). Pozwole sobie wtracic mala dygresje na temat sieciowek. Dobry kabel do zasilania komponentow audio powinien spelniac dwa bardzo istotne zalozenia aby byc lepszym od zwyklego kabla - po pierwsze powinien byc ekranowany a po drugie aby spelnial swoje zadania jako sieciowka wysokiej klasy czyli pracowac troche jak filtr POWINIEN CHARAKTERYZOWAC SIE STOSUNKOWO DUZO POJEMNOSC co jest w zupelnej sprzecznosci z proponowanymi przewodami. Wszystkie kable do zasilania falownikow budowane sa w taki sposob aby ich pojemnosc byla jak NAJMNIEJSZA aby dobrze przesylac sygnaly o wyzszych czestotliwosciach ( takimi jakimi steruje sie falowniki ) na zdecydowanie wiekszych odleglosciach niz w zasilaniu domowych urzadzen. Nam chodzi o to aby eliminowac wszystkie smiecie i harmoniczne powyzej 50hz a kable do falownikow sa tworzone od pieknego przenoszenia własnie wszystkiego powyzej ! Zwrocie chocby uwage na czesto podawany w materialach firmowych jako istotny parametr wysoka pojemnosc takich sieciowek.

proszę rozwiać moje wątpliwości , ostatnio wyczytałem i potwierdził mi to znajomy, właściciel NBS z najwyższej półki , że najlepsze kable nie mają w ogóle połączonego ekranu z bolcem uziemienia i to ma być tajemnica sukcesu dobrej sieciówki, więc jak jest z tym połączeniem?

Tomar nie wiem o jakich falownikach piszesz bo takie które ja znam zasila się ze zwykłej sieci o częstotliwości 50Hz a na wyjściu dają od 5Hz do 50Hz. Nie widziałem aby stosował ktoś specjalne kable ponad takie które spełniają normy mocowe. Mało tego ewentualna duża pojemność kabla w takich zastosowaniach niczemu nie szkodzi a wręcz przeciwnie bo obciążenie falowników to głównie silniki które są obciążeniem przede wszystkim indukcyjnym więc te nikłe bądz co bądz pojemności mogą ewentualnie trochę kompensować moc bierną co jest zjawiskiem korzystnym i porządanym.

Wszystkie wspolczesne przeksztaltniki pradu przemiennego pracuja w oparciu o zasade modulacje szerokosci impulsu (PWM). Powyzsze warunkuje wystepowanie w widmie harmonicznych napiecia zasilajacego silnik poza pierwsza harmoniczna o regulowanej czestotliwosci ( zwykle w zkresie 0-60hz ) pasm wyzszyh harmonicznych bedacych wielokrotnoscia podstawowej czstotliwosci modulacji , ktora jest z reguly nastawiana jednym z parametrow konfiguracyjnych.

Przykladowo dla przeksztaltnikow czestotliwosci firmy Siemens z rodziny Master Drives FABRYCZA WYNOSI 2.5kHz, choc uzytkownik moze ja zmieniac z ZAKRESIE 1.5-16khz !! W zaleznosci od wieloksci urzadzenia dany przedzial dopusczalnej zmiennosci czestotliwosci impulsowania zmienia sie w zakersie do 16kHz...

Dobra dalej nie bede przepisywal i zanudzal. Wystarczy poszukac w necie jakie zalozenia maja spelniac kable do falownikow jakimi wlasnie sa przedstawiane kable helukabel i olfelx. Dla dociekliwych dyponuje u siebie w domu pelnym katalgiem w wersji drukowanej firmy helukabel. Proponuje przecztac rowniez w necie na temat zalozenia jakie maja spelniac takie kable i jak wazna jest zwiazana z tym niska pojemnosc i do przesylu jakich czestotliwosci sa projektowane. Nawet na stronie helukabel.com.pl jest artykul zatytulowany "jakie kable lubia falowniki"

Koledzy przepraszam ale jeszcze jedna wypowiedz trochę OT.

Tomar z całym szacunkiem, ale chyba nie rozumiesz problemu. Otóż wysokie częstotliwości, o jakich piszesz jest to tak zwana (w naszej firmie) nośna, czyli częstotliwość, z jaką przełączane są moduły IGBT kształtujące sinusoidę o częstotliwości regulowanej od 5 do nawet bywa 100Hz. I to nie są żadne harmoniczne a jedynie produkt przełączania, trzeba dodać niepożądany produkt, ale niestety nie do wyeliminowania. Problemy z kablami zaczynają się tak naprawdę przy dużych odległościach rzędu 50 i więcej metrów. Biorą się z rosnącej wraz z długością kabla pojemnością, ale do ziemi, co przy dużej szybkości narastania napięcia na wyjściu powoduje w ww. kondensatorze (kabel - ziemia) przepływ prądu. W skrajnych przypadkach może to prowadzić nawet do zadziałania zabezpieczeń falownika. Nie wspomnę tu o tym, że taki kabel staje się w tym przypadku anteną nadawczą zakłóceń EMC. Więc wysiłek producentów nie był chyba skoncentrowany na polepszeniu przenoszenia tych częstotliwości? Kupowanie specjalnych kabli w praktyce jest nieopłacalne, są dwa inne rozwiązania tych problemów. Po pierwsze zastosowanie dławika na wyjściu falownika w celu zmniejszenia du/dt, drugi to ekranowanie (nie zawsze rozwiązuje problem). Reasumując nie widzę powodu, dla którego ww. kabel nie może być stosowany jako sieciówka. Jeden z warunków spełnia jest często i gęsto ekranowany, z reguły jest dobrej jakości natomiast z tymi właściwościami filtracyjnymi to bym nie przesadzał w końcu stosuje się go metr, półtora na siecówkę, więc cóż za pojemności uzyskasz ? Ale nie się koledzy nie sugerują moją wypowiedzię na temat jego przydatności ponieważ muszę się przyznać że od sieciówek specjalistą nie jestem ;-))

Pozdrawiam.

>Tomar, 16 Sty 2007, 00:40

Sorry, ale takie częstotliwości rzędu kHz ida na odbiornik?

Ja rozumiem, że z taką częstotliwością pracuje element przełączający,

ale na odbiornik idzie chyba sygnał wyfiltrowany (przez analogię do modulacji AM

obwiednia sygnału). To w końcu coś jak wzmacniacz klasy D gdzie sygnał wyjściowy

ma być możliwie zbliżony do sinusoidy 50Hz.

Jestem Europejczykiem.

Nie jest to moja dziedzina i moge byc w błedzie. Wnioski swoje biora sie z opisu tych kabli w katalogach gdzie podaje sie do jakich celow jest dany kabel i jaki prad ma przesylac. W ww kablach jaka zalete podaje sie m.in niska pojemnosc miedzy zylami umozliwiajaca przesyl wyzszych czestotliwosci, natomiast w przypadku sieciowek nawet nasz neel podaje jako zalete wysoka pojemnosc swoich kabli.

Producencji i recenzenci sieciowek chcac wyjasnic sens stosowania takich kabli bardzo czesto powoluja sie na filtrujace dzialanie takiego przewodu. Oczywiscie w zwiazku z dlugoscia przewodu, podchodze do tego z pewna rezerwa ale oprocz tego oraz ekranowania nie znajduje innych racjonalnych przeslanek za ich stosowaniem, poza oczywistym w miare przyzwoitym przekrojem przewodnika.

• 4 tygodnie później...

Valhalla w zbliżeniu ;D

Ukryta Zawartość

post-5385-100007675 1172215827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to żyje normalnie ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

* Construction: Precision Micro Mono-Filament

* Insulation: FEP

* Conductors: 7 x 16 AWG with 70 microns Extruded Silver over 99.999999% OFC

* Connectors: Gold Plated IEC/Wall plug US/UK/EUR

* Color: Clear Red and Black filaments

* Speed: 91% Speed of light

* Power Rating: 60AMP

* Capacitance: 8pF/ft

* DC Resistance: 1.3 Ohms per 1000ft/304M as terminated.

7 drutów..te owijki odzielają od ścianek rurek.. pow styku mała...ale czy coś w tych owijkach leci jakiś przewodnik i co i jak tego nie wiem...

w sumie elektrycznie to niezła opcja i to by się zgadzało jakby te owijki były podłączone do uziomu od strony wtyczki do ściany do 7ego druta w środku o il ejest... bo coś mi się tutaj ni zgadza, widzimy 3 czerwone i 3 czarne a kiedy widziałem 4 czerwone i 3 czarne...

chyba zrobie cos takiego z drutow sonus olivy. Ja tu widze 6 podwojnych warkoczy (3 czerwone i 3 czarne) owiniete wokol 6 srebrnych drutow w izolacji przezroczystej.... Na metrowy odcinek wyszlo mi 12 metrow cienkiego drutu +6 metrow grubego + wtyki furutech.. to jakies 800zl... Wciaz mniej niz za valhalle ;)

pzdr

da się zrobić ;D też mi chodzi to po głowie..

8x 16awg = 8x1.29mm średnicy

owijasz je drutem w teflonie i wsadzasz w teflonową rurkę... czy uziom to te druciki czerwone i czarne?

witam, popełniłem kolejną zasilający, splot jak na rysunku, cos jak "pytka" ale dość luźna i z żyłą PE w środki, trochę mi zajeło rozpracowanie tego... kabelek dobrze wróży, w preampie zamiast furutecha został ;), ale basiku ubyło, tzn ponoć Acoustic mówił mi ze bas pojawia się na drugi dzień na tej witawie.. no zobaczymy, bo szczegóły, przestrzeń się poprawiły.. i ogólnie lepiej się słucha, czyli już chyba pozbyłem się furutecha, był to taki punkt odniesienia :)

Przewodnik

5x1.7m linka w teflonie (gruba witawa biała)

Wtyki: Whatagate IEC a w ściane zwykła gumowana..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cos nie załadowało..

Ukryta Zawartość

post-5385-100007618 1172256189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.