Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście PHONO a AUX....help pls

Quanim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zasadniczo mam pytanko...czy da się zrobić z Phono aux? Słyszałem że wystarczy wymienić wkładkę pizoelektryczną, na magnetyczną, czy coś takiego.

1.Jak cos takiego zrobić?

2.i czy to po prostu starczy, żeby zrobić z tego kolejne AUX?

3.Jeśli nie barałbym się w tym sam to ile zrobienie czegoś takiego może kosztować?

4. Gdzie dorwać taką płytkę?

Tak w woli informacji....mam chodzącego muzealnego smoka SANSUI G-8700DB i ma 2xPHONO, AUX, TAPE1 i TAPE2. I zasadniczo aż dwóch gramofonów podłączać nie zamierzam =) ale potrzebuję za to AUX...

5. A może można jako AUX przyjąć jedno z TAPE'ów?

Pozdrawiam ja =]

https://www.audiostereo.pl/topic/30125-wej%C5%9Bcie-phono-a-auxhelp-pls/

Podłącz pod Tape to najlepsze rozwiązanie.

Wejście Phono ma za dużą czułość i korekcję charkaterystyki pod RIAA która nie jest dopasowana inne źródła.

Ewentualnie możesz to wejśćie wykorzystać stosyjąc korekcję charkaterystyki "w drugą stronę" ale to ostateczność :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym potrzebne jest jeszcze stłumienie sygnalu na tym wejściu o jakieś 40dB, na pozostałych być moze też gdyż jeśli masz tam wejscia DIN to ich czułośc odpowiada poziomowi 100-500mV ze starszych źródeł a nie 2V z CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O rany, aleś namieszał. na szczęście domyślam się o co chodzi...

Pod wejście tape zawsze możesz podpiąć takie samo urządzenie jak pod aux, te wejścia są elektrycznie takie same.

Wejście phono służy wyłącznie do podłączania gramofonu wyposażonego we wkładkę magnetyczną. Czego innego nie należy podłączać. Z wejścia phono można zrobić aux, jeżeli pominie się lub wymontuje moduł przedwzmacniacza korekcyjnego.

Taka moja natura, że mieszam =) ale właśnie o to mi chodziło =D dzięki wielkie za pomoc...bo się zacząłem martwić, że będę musiał nauczyć się w końcu tej fizyki, żeby coś z tym phono zrobić =P a skoro już mieszam, to dorzuce jeszcze trochę (postaram się jasno) czy mogę kartę muzyczną podłączyć normalnie pod któreś z tych Tape'ów? (skoro elektrycznie takie samo jak aux...)

Pozdrawiam ja =]

> Quanim

Jak już wyżej napisano, można podłączyć każde urządzenie oprócz gramofonu, równie dobrze pod Aux, jak i pod Tape.

Gdyby jednak brakowało Tobie wejść, a rzeczywiście trudno się spodziewać, żebyś używał dwóch gramofonów,

to można, jak już napisał McGyver, przerobić wejście Phono na Aux.

I nie potrzeba do tego żadnej dodatkowej płytki. Wręcz przeciwnie - należy odłączyć fragment istniejącego układu.

Koszt czegoś takiego jest właściwie żaden. Chyba, że trafisz na kogoś, kto będzie chciał się na Tobie obłowić.

Zastosowanie dodatkowego układu do stłumienia sygnału i korekcji odwrotnej do RIAA

tylko po to, żeby dopasować sygnał do wejścia Phono, jest kompletnym nieporozumieniem.

Przerobienie wejścia Phono na Aux jest o wiele tańsze i da o wiele wiele lepszy rezultat.

Janusz z Torunia

• 9 miesięcy później...

troche tu pomieszane z odpowiedzia, a ja pytam o to samo. Gramofon ma wwbudowany preamp.a moj wzmacniacz z 97 roku ma 2 tape, cd ale AUX ni ww ząb. Podłaczac to pod tape czy nie?Pozdrawiam panowie.

McGyver, 23 Wrz 2007, 22:50

>Odpowiedź już padła w tym wątku.

jednak Ty piszesz:

10 Gru 2006, 20:32 Pod wejście tape zawsze możesz podpiąć takie samo urządzenie jak pod aux, te wejścia są elektrycznie takie same

a Yanoosh

10 Gru 2006, 23:03:

Jak już wyżej napisano, można podłączyć każde urządzenie oprócz gramofonu, równie dobrze pod Aux, jak i pod Tape.

Soł kicha jakaś???

• 2 lata później...

Witam -wzmacniacz który posiadam cambridge audio a5 ma wejście aux/phono razem.Jest to mozliwe skoro wiele osób pisze że do wejścia phono można podłączyć tylko gramofon ?

Zaznacze że gramofon z wkładką MM podłączony bez przedwzmacniacza gra tragicznie cicho - jest to w końcu wejście phono czy zwykłe do którego mozna podłączyć wszystko ?

A gra normalnie czy głównie buczy basem?

Jak wepniesz CD w gniazda Phono we wzmaku to usłyszysz ze coś jest nie tak, wtedy będziesz wiedział że to nie jest zwykły AUX.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

stiff, 21 Gru 2009, 01:35

>Witam -wzmacniacz który posiadam cambridge audio a5 ma wejście aux/phono razem.Jest to mozliwe

>skoro wiele osób pisze że do wejścia phono można podłączyć tylko gramofon ?

>Zaznacze że gramofon z wkładką MM podłączony bez przedwzmacniacza gra tragicznie cicho - jest to w

>końcu wejście phono czy zwykłe do którego mozna podłączyć wszystko ?

To jest zwykłe wejście aux, jednakże konstruując ten wzmacniacz przewidziano mozliwość wstawienia tam dodatkowego modułu phono który sie kupowało osobno. Twój egzemplarz z tego co widać tego modułu nie posiada.

Panowie, by nie mnozyc watkow, podepne sie tutaj.

Jak rozpoznac czy dany wzmak (w moim przypadku sansui au-717) ma wejscie phono obslugujace wkladki mm albo mc? Jak rozpoznac ktore z nich obsluguje? Gra to w tej chwili z gramofonem gemini pdt6000. Bylbym wdzieczny za porade bo zarowno wzmak jak i gramofon to nowe klocki, ktorych sie dopiero ucze.

Powrót po dłuższej przerwie...

Twój Sansui obsłuży dwa gramofony z wkładkami MM lub MC HO (wysokopoziomowe).

Czułość wejścia Phono ma 2,5mV.

MC LO nie obsłuży - nie posiada takiego wzmocnienia i miałby do tego zapewne na froncie odpowiedni pstryczek.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.