Skocz do zawartości
IGNORED

oceny wpisów, wątków + tagi

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Zastanawiam się nad wprowadzeniem opcji 'opiniowania' wpisów (thumbs up/thumbs down)

Chodzi mi bardziej o wpisy oceniane jako wartościowe przez użytkowników niż szukania tych najmniej wartościowych.

Do tego opcję dopisywania tzw. tagów (słów kluczowych) do danego wpisu (nie wątku bo wątki przechodzą z tematu na temat) - pozwoli to ulepszyć przede wszystkim wyszukiwarkę (np. dany wpis ma tagi: yamaha, cd i ma 30 głosów "pomocny" to pokaże się w wyszukiwarce wyżej niż wpis o tych samych tagach ale bez głosów "pomocny")

na razie luźna myśl do dyskusji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomysł, uważam, bardzo dobry!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Lukar, 14 Gru 2006, 12:15

>Zastanawiam się nad wprowadzeniem opcji 'opiniowania' wpisów (thumbs up/thumbs down)

Doświadczenie z innego forum pozwala mi wątpić w skuteczność. Widziałem sztuczne zawyżanie nieciekawych wpisow oraz sztuczne zanizanie klików autorstwa nielubianego usera. Dokonywane w sposób zorganizowany przez kliki. Niby audiostereo ma chyba wyższą średnią wieku niż tamto forum, i teoretycznie moznaby się spodziewać większej odpowiedzialności userów... ale z częstej wojowniczej atmosfery na audiostereo wnoszę, ze mogłoby być nawet gorzej.

Patrzac z perspektywy czasu, to wszystkie experymenty konczyly sie fiaskiem.. vide moderatorzy czy "godzina policyjna" na bocznicy....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Moje zanie zawsze było i będzie takie, że jesli ludzie sami nie nauczą się wybierać miedzy chłamem a wartością to pozostana na poziomie małpy (o ile nie niżej - każda małpa swój rozumek ma) .

Ludzi trzeba uczyć samodzielnego myślenia i decydowania samemu o swoich wyborach a nie przygotowywac im spreparowana papkę. I golonka też jest do zjedzenia i to jest super !

Jar1>

Zacytuję Ci Hiszpana z Bocznicy: "A właśnie niedawno, głównie z braku bieżącej lektury (biorę to na przeczekanie), zacząłem szperać w wątkach dawno zapomnianych i odkryłem, że owe toczące się w przyjemnej atmosferze wymiany poglądów zawierają mnóstwo odpowiedzi na moje aktualne pytania."

Dla mnie to główna motywacja dla mechanizmu oceniania. Głosy negatywne tylko jako antylanserka czy jak wolisz sprowadzanie do pionu (poziomu).

Nie jestem wcale przekonany czy ten mechanizm się sprawdzi. Ale nie będziemy tego wiedzieć, póki nie spróbujemy.

Myślę, że tagi nikomu nie zaszkodzą, jeśli komuś będą niepotrzebne, to nie będzie po nich wyszukiwał. Oczywiście o ile użytkownicy nie zrobią w ich przydzielaniu śmietnika - tutaj dowolność i samokontrola jak w przypadku "podobnych tematów". Pomysł wart próby.

O ocenach się nie wypowiadam, bo nigdy nie zwracam na nie uwagi. Są takie funkcje zaimplementowane w wielu gotowych silnikach forum i nie sądzę, by się cieszyły popularnością.

>>Lukar

mam mieszane uczucia - tagi to dobry pomysł, podoba mi się, bo czasami w wątkach nt jest niewiele, więc to by ułatwiło sprawę, ale z drugiej strony nie chcialbym żeby wyglądało to tak jak z "podobnymi tematami", gdzie każdy wklepie jakiś numer do innego tematu, często jak widać nie do końca "podobnego", czasami w ogóle odmiennego. Pozostaję zatem obojętny, chociaż musze powiedzieć że na obecną wyszukiwarkę nie ma co narzekać - zawsze znajduję to co chcę ;)

Pozdrawiam

Lukar - to bardzo dobry pomysł -

ilość informacji na forum jest ogromna - to doskonale ułatwi korzystanie z forum - mniej czasu będę marnował na przebijanie się przez poboczne wpisy.

Wprowadzaj ten pomysł jak najszybciej w życie - w trakcie użytkowania wyjdą ewentualne błędy i je wtedy poprawisz.

Pomysl z "ocenami" z pewnoscia, jesli zrealizowany, skonczy sie tak, jak - Podobne Tematy !

Czyli : ABSURDEM, GROTESKA, JAJCAMI i KOMPROMITACJA ! :))

Skad u Ciebie taka - PASJA, Lukar zeby bez przerwy cos - OCENIAC, cos - NARZUCAC, czyms - MANIPULOWAC ?!

Masz to po mnie, czy jak ?! :)

Daj Ludziom - ZYC oraz mozliwosc dokonywania - WLASNYCH OCEN !

Chcesz im serwowac gotowa przezuta i przetrawiona papke, mowiac im co jest dobre a co nie ?! (jak w telewizorze ?! :)

I kiedy wreszcie zlikwidujesz Swoj poprzedni Zupelnie Swiezy Pomysl - Podobne Tematy ?!

(bo to juz tylko czesto utrudnia przegladanie watkow !)

>Zastanawiam się nad wprowadzeniem opcji 'opiniowania' wpisów (thumbs up/thumbs down)

Świetny pomysł na kolejne przepychanki i kłótnie.

Nieproszona rada: chcesz być szczęśliwy? Powstrzymaj się od oceniania.

Władzie - co się rządzisz jak u siebie! władza cię swędzi?

"Zobacz podobne tematy:" - są doskonałe - jedna ich "wada" to taka że forumowicze do twoich wątków podlepiają podobne im idiotyzmy - i to cię boli kmiocie - boisz się oceny forumowiczów - wiesz dobrze co ludzie o tobie sądzą i jesteś obsrany że to będzie nieuswalnie widoczne.

MariuszJ, 14 Gru 2006, 14:32

>Nie jestem wcale przekonany czy ten mechanizm się sprawdzi. Ale nie będziemy tego wiedzieć, póki nie

>spróbujemy.

No właśnie - jedynie ciekawość skłania mnie do głosu ZA. W obecnym stanie wyszukiwarka spełnia moje oczekiwania.

zamiast ocen wpisów, wątków czy tagów wolał bym:

- Obsługę przez stronę zdjęć z serwerów graficznych (imageshack, fotosik itp.) w ludzki sposób a nie przez podawanie bezpośrednich linków.

- Możliwość wyszukiwania wpisów i wyrażeń z wybranej zakładki, w chwili obecnej serwer wypluwa wyniki ze wszystkich zakładek.

To chyba wszystko :-)

Obawiam sie tylko jednego, ze nowe watki, ktore sa oceniane i w wyszukiwarce beda pojawialy sie na pierwszym miejscu beda spychac w wyszukiwarkowy niebyt stare watki, ktore oceniane nie byly, co nie znaczy ze nie sa wartosciowe.

Likar

jak sie nudzisz to zrob forum 'szlifuj swoj finski' albo cos w tym stylu , a nie tylek tagami zawracasz....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość

(Konto usunięte)

Dead_Dog, 14 Gru 2006, 17:26

...i to cię boli kmiocie - boisz się oceny forumowiczów - wiesz dobrze co ludzie o tobie sądzą i jesteś obsrany że to będzie nieuswalnie widoczne...

Ale mamy oceniać wpisy , nie forumowiczów.

Nie zrozumiałeś intencji Lukara ( bo o złe intencje Cię nie podejrzewam:) i właśnie tego obawiają się _normalni_ forumowicze ...takich zwierzątek o małym rozumku ...., które zamiast narzędzia usprawniającego prace wyszukiwarki dostaną mieczyk do wymachiwania.

Lukar,

Jestem za brakiem jakichkolwiek ocen i jakiejkolwiek cenzury. Lukar, Twoich kilka niewypałów już przeżyliśmy i starczy. Wartość zachowa to forum, jeżeli będzie istniała pełna swoboda wymiany niczym nie skrępowanych myśli. Jeżeli do tej pory tego nie zrozumiałeś i nie potrafisz uczyć się na dotychczasowych doświadczeniach, to nie wróżę dobrej przszłości temu forum.

Polichlorkowinylowy kochanek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.