Skocz do zawartości
IGNORED

Stara poczciwa Yamaha RXV 440 czy 459 ??

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

don111, 21 Gru 2006, 22:23

>na pewno lepiej od tych magnatów :)

>

>może sam coś zaproponujesz lepszego w tej cenie ? :P

W tej cenie stereo albo nic - przynajmniej ja bym tak zrobił tyle że moje wymagania może są wyższe .

bazuje na opiniach ludzi którzy niedawno odłuchiwali i kupili ten sprzęt, więc nie jest to tandeta na pewno, Quintasy są dosyc mocne i dynamiczne i do kina nadadzą się dobrze, w muzyce na pewno lepiej od Magnatów wypadną...

Wiadomo że w tej cenie luxusów nie należy oczekiwac ale pewien kompromis między jakością a ceną też można znależc :)

PS ciekaw jestem jakie Ty masz kolumny, skoro szukasz audiofilskiej jakości :)

A spytam jeszcze o jedno czy warto kupić suba Koda1000 za 500zł ( oczywiście nowego ) bo w jakimś poście jeden z użytkowników forum pisał że ten sub ma nie najlepszy dźwięk??

Jeśli można to proszę o szybkoą odpowiedź bo jutro się wybieram po suba.

Krzysztof.

Kup Jamo708 i kup do tego Woofer a razem z Pionkiem ułożą super zestaw - myślę, patrząc na twoje wpisy, że będziesz zachwycony.

Jeśli chesz czuć powiew na klacie to kup sobie wentylator - bo żadna komumny takiego efektu nie dadzą:)

Co do moich doświadczeń - to masz rację - nigdy nie słuchałem omawianych tu sprzętów!!! - tak sobię wypisuję bo się mało znam a i żona w chacie dupe truje - więc wolę poklepać bez sensu w klawiature.

witam posiadam jako s 708 mam juz juz prawie miesiac i jestem z nich bardzo zadowolony,graja bardzo czysto i wyraznie!!!za te pieniadze nie ma nic lepszego na rynku!!!!!!a co do suba kode to on jest wart swojej ceny ktora jest niska wporownaniu do innych

kowpat, jak masz takie drwiące bzdury pisać to lepiej nie pisz nic bo tylko zaśmiecasz forum, a to świadczy tylko o TWOJEJ kulturze.

"Jeśli chesz czuć powiew na klacie to kup sobie wentylator - bo żadna komumny takiego efektu nie dadzą:)"

ja bym proponował Tobie kupić wentylator może by ci pomógł nie koniecznie puszczając powiew na "klate"

Co do moich doświadczeń - to masz rację - nigdy nie słuchałem omawianych tu sprzętów!!! - tak sobię wypisuję bo się mało znam a i żona w chacie dupe truje - więc wolę poklepać bez sensu w klawiature.

to Ci naprawdę współczuje, więc klep ale z rozumem, bo mózg mają wszyscy lecz rozum nieliczni widząc po Twoich wpisach.

trunek, dzięki za wpis, bo w jedny z Twoich postów wyczytałęm że jesteś posiadaczem Jamo 708 i czekałęm aż się wypowiesz.

Dzisiaj byłęm w Katowicach w jednym sklepie z audio i sprzedawca chciał mi sprzedać za 1100 zł Infinity Primus 300. Cena tych kolumn w sprzedaży dochodzi nawet pod 2000zł ale ze względu że były lekko uszkodzone ( róg kolumny obity podczas transportu ) chciał je sprzedać po kosztach. Nie zdecydowałe się bo raz że nie miałem kasy przy sobie a dwa że nic o tych kolumnach nie słyszałem.

Może ktoś z użytkowników je posiada i coś więcej napisze.

Krzysztof.

nie słyszałem o takim modelu primus II 300, może 250 albo 360 ??

Infinity to są delikatniejsze kolumny, dosyc muzykalne a nie do typowej łupanki, ogólnie mniejszy powiew "na klate" :)

choc jeśli to model 360 to zapewne również potrafi zdrowo "przyłożyc" (2x16,5 basowce)

-> don111

krisiss mial na mysli z pewnoscia Infinity Primus 300 (pierwszej generacji), ktore wyglada tak:

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

ja swoje Jamo s 708 zakupilem nowe z allegro za 900zl!!byly one zapakowane orginalnie i aukcja byla bardzo sprawna!!kolumny te podlanczalem do Yamahy 592!!i graly bardzo dobrze!!bardzo dobry srodek!!ja mam sony amplituner i jestem w trakcje jego sprzedazy poniewaz ten zestaw wymaga leprzej elektroniki niz mam!!pozdrawiam

nedj, dokłądnie takie jak na zdjęciu, w jedny sklepie internetowym widziałem je za około 2000zł, w sklepie w Katowicach sprzedawca powiedział że za obicie na rogu kolumienki może je sprzedać po kosztach za 1100zł, ale ich nie słuchałem a najbardziej chciałbym je porównać z Jamo 708 ale oni wogóle Jamo nie sprzedają.

Kyle, w tym sklepie możesz wziąść kolumny ( i nie tylko, bo można wziąść wszystko) na wekend do domu sprawdzić, odsłuchać jak ci będą pasowy to kupisz jesli nie to oddajesz, to jest jeden z najlepszych sklepów na śląsku, mają super doradzców (sprzedawców) mają sprzęt z najwyższej półki (audiofilski) a sklep nazywa się Mega Hz. Mają swoją stronę.Poszukaj a znajdziesz.

Ja zaś poważnie zastanawiam się nad Jamo 708, są bardzo ładne z wyglądu, mają dobrą specyfikację (parametry) tylko nie wiem czy przy tak poważnych ( dużych ) głośnikach mój ampli wydoli???

Krzysztof.

krisiss - jeśli na "dowcipny" wpis reagujesz obrażaniem mnie to sam pokazałeś swoją kulturę, poczucie humoru i brak rozumu. Takie podejście przed radosnymi świetami każe współczuć twojej rodzinie, dla której jesteś pewnie taki sam jak dla użytkowników forum.

Kolejny przykład na to, że nie warto doradzać na tym forum bo i tak każdy zrobi jak chce a na końcu cię obrazi.

Wesołych Świąt i opamiętaj się stary!!!

krisiss

witam przeczytałem cały temat i musze powiedziec ->szkoda że jednak niewziąłeś jako pierwszej tej yamahy 459 to jest naprawde super sprzęt ja kupiłem sobie yamahe w sierpniu i dlugo wybierałem miałem także możliwość porównania z pionkiem 516 i okazalo sie że jest lepsza ma bogatszy dźwięk wszystko to bylo na kolumnach PRISM na początku niewiedzialem co to są za kolumny ale okazaly sie być bardzo dobre. jednym ustawieniem które mogło niepozwolić Ci osiągnąć pełnego zadowolenia z odsłuchu yamahy to opcja która odcina dopływ nieskich częstotliwości do kolumn w yamaha jest to ustawione fabrycznie na 80 hz więc na klumny w sklepie pewnie niebyły puszczane tony poniżej 80 hz aby to pominąć trzeba by bylo w opcjach wyłączyć subwoofer oczywiście takie są moje spekulacje bo naprawde testowałem te dwa amplitunery (z resztą nie tylko te) i Yamaha rxv-459 wygrała a tak na marginesie to puzniej Panu podziękowalem za prezentacje i zakupilem taki amplituner prosto od audioklany za 1000 zł oszczędziłem 300 zł gdybym kupywal w allegro i 479 zł jeśli miał bym kupować w zielonej górze w sklepie kina domowego

pozdrawiam

doyhan, dzięki za wpis, być może i tak było z tymi ustawieniami Yamahy, nie wiem, ja osobiście róznicy nie widziałem.

Po świętach jadę do porządnego sklepu wybierać kolumny gdzie mają sale odsłuchową i przy wybieraniu kolumn poproszę o podłączeniu obydwóch ampli czyli Pionka 516 i Yamahe 459 i wam wtedy napisze czy jest jakaś różnica, a jeśli będzie widoczna różnica na korzyść Yamahy to mam możliwość wymiany Pionka na Yamahe, będę tylko stratny 60 km drogi do sprzedawcy :-)

Kolumny nad którymi się zastanawiam i stawiam je jako pierwsze do odsłuchu to Jamo 708. Najbardziej chodzi mi o to czy mój Pionek i ta Yamaha da radę tym kolumną bo są to dość potężne kolumny z głośnikiem basowym 25cm któremu trzeba dać kopa aby go pobudzić.

Krzysztof.

witam

jestem posiadaczem od kilku dni yamahy rxv 459 polaczylem do z PC coaxialem, pierwszy test na filmie Kill Bill w DD juz po 2 min zbierałem jezyk z pilota :P pierwsza scena w filmie:

idacy gosc od prawej do lewej po drewnianej podłodze (dzwiek dosłownie zachwycal czulem ze ten ktos jest obok, mozna bylo wyczuc w której desce jest gwóźdź a w której nie) Kolejna scena, pokazana twarz kobiety za nami słychac przeładowanie broni... kobietac mówi "to było twoje dziec...." buuuum myślałem ze spadne z krzesła i nakryje sie nogami :P swietna dynamika, bardzo duuzo szczegółów

majmaj, powiedz mi czy w modelu 459 można ustawić głożniej tyły względem przodów i czy jest wbudowany korektor na każdy kanał, że można na przodach pobić bas i niskie a na tyłach uwypuklić raczej średnie???

Krzysztof.

siemanko

miałem tyły tylko przez jeden dzien :( wiec za wiele nie posprawdzałem, wiem ze mozna było ustawic głosniej tyły bo tak zrobiłem. Co do kreatora to nie wiem, wiem tyle ze nadzwieku DD mozna ustawic w kreatorze dzwiek w przodach a co do tyłów nie sprawdzałem

Witam.

Na wstępie chciałbym wszystkim życzyć ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA.

Mam pytanie, który z tych subwoferów jest lepszy Koda sw 1000 czy sw 15A ??

Krzysztof

Spytam jeszcze o jedno, jeśli ten magnat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma pasmo 16-200, a Koda sw 1000 35-150 tzn że ten Magnat niżej schodzi???

Lepszy ma bas??

Może warto dołożyć 300zł i go kupić zamiast Kody sw1000???

Krzysztof.

Ukryta Zawartość

taka niska czestotliwosc raczej nie jest zbyt czesto uzywana..... usłyszysz to jako mocne wolne drgania... ja osobiscie słyszałem to w jednym filmie "PULSE" niech sie wypowiedza tez inni bo oge sie MYLIC

Powiem Ci że to co pisze producent często ma niewiele wspólnego z prawdą - może znajdziesz jakieś pomiary. Jednak gdyby to co producent w tym przypadku napisał było prawdą to magnat zszedł by niżej .... ale pod warunkiem że parametr jest podany przy identycznym spadku ( np. - 6 dB ) ....

ja własnie ogladałem Ludzkie dzieci / Children of Men (2006) oczywiscie Dolby i oczywiscie na nowej yamaha rxv459. ja slyszałem jakiegos pioniera w sklepie nie pamietam modelu alek osztował cos ok 900zł to mówie ze pod wzgledem dynamiki to yamaha go bije na łeb na szyje tam ten bas sie tak wyrywał i troszke ciagna a tuuu jak sie ma skonczyc to sie konczy. Na prawde teraz moge polecic ta yamahe. Odkrywam powoli nowe funkcje, bardzo mi sie podona "enhancer" wzbogacanie skompresowanego dzwieku - osobom które słuchaja mp3 bardzo to sie przyda na prawde polepsza to jakosc dzwieku

"""ja slyszałem jakiegos pioniera w sklepie nie pamietam modelu alek osztował cos ok 900zł to mówie ze pod wzgledem dynamiki to yamaha go bije na łeb na szyje"""

lubie ludzi którzy swoje chwalą, a ja słyszałem jakąś tam Yamahe coś około 1000 to mówie że pod wzdlędem wszystkiego to Pioneer bije na łeb na szyje :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.