Skocz do zawartości
IGNORED

Stara poczciwa Yamaha RXV 440 czy 459 ??

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie czy lepiej kupić starą poczciwą Yamahe 440 czy z nowej seri 459?

Chodzi mi o jakość wykonania i jakość dzwięku, nie o ilość funkcji bo wiadomo że nowa 459 ma ich więcej.

Cena jest porównywalna więc która?

Krzysztof.

https://www.audiostereo.pl/topic/30200-stara-poczciwa-yamaha-rxv-440-czy-459/

Cholerka a swoją 440 sprzedałem - ech czlowiek był głupi. :)

Grała (jeśli chodzi o kino) bardzo fajnie - czysto, efektownie, dynamicznie i mocno... matrix na pożyczonych od sąsiada Tannoyach i moich Sonusach był prawdziwym dźwiękowym przeżyciem, ale myślę że technika tak idzie do przodu, że warto kupić dziś nowszy amplituner z funkcjami sieciowymi, współpracujący z komputerem, z systemem autokalibracji... jeśli chodzi o dźwięk to każdy markowy amplituner powinien sprawdzić się w typowych zastosowaniach (bij-zabij ;) ). Ja bym patrzył bardziej na "wypas" i "bajery" oraz wygodę obsługi niż dźwięk, bo czegóż spodziewać się po budżetowym ampli.

A od dźwięku dobrej jakości mam inny systemik... :) tak to widzę - pełna izolacja stereo i kina, żeby grało dobrze i tu i tu to trzeba wydać kupę pieniędzy. Taniej wychodzi kupić 2 systemy, bo do dobrego stereo można używać sprzetu vintage i stara zabawka nieomal ze śmietnika będzie dźwiękowo daleko poza zasięgiem z górą 90% światowej produkcji amplitunerów. A do kina tak naprawdę wystarczy solidna niedroga budżetówka. Mnie specjalnie nie interesuje w jakiej dokładnie tonacji czka Borat...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jejku przepraszam- miałem 430. Dwója dla mnie za czytanie ze zrozumieniem! :) Jak grają nowsze Yamahy to nie wiem. 430 ma status wręcz kultowy. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Większość mówi że starsze Yamahy były dużo lepsze, teraz to chinszczyzna, zresztą porównaj tylko wagę stara 440 waży 14kg, a nowa 459 tylko 9kg, wiadomo że nie ma co jakośći brać na wagę ale to też o czymś znaczy.

Pewno że masz rację. Ja jednak wciąż się upieram - dobry stary wzmacniacz do stereo a do kina: co wpadnie pod rękę! I jakość dźwięku wcale nie będzie dla mnie priorytetem - co kupisz to zagra OK! Żeby kino było lepsze to rozsądniej jest zainwestować w głośniki i subwofer (że o torze wizyjnym nie wspomnę). Amplitunerysą do siebie podobne - nie twierdzę że budżetowe modele wszystkich firm kleci na taśmie w jednej chińskiej fabryce ten sam robotnik ale coś w tym jest... :)

A powiedzcie mi który z tych modeli jest wyższy i który lepsz

1 ten o którego pytałem czyli RXV 440

2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc bo czas mnie nagli.

Dzięki.

Krzysztof.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za szybką odpowiedź, czyli 630 najlepszy, a porównując 440 do 595 ? czy są duże różnice bo w cenie są podobnej.

Jeśli znacie jakąś stronkę aby porównać specyfikacje ampli to proszę o link.

Krzysztof.

Podbije jeszcze raz temat, proszę mi doradzić co do tych dwóch modeli 440 lub 595, który kupić a może tak jak mi doradzał il Dottore kupić nową 459 a nie cofać się w tył???

Proszę o pomoc.

co do 595 ma deko inną konstrukcję wzmacniacza, ma wejście monitor i jest to najstarszy model z wymienionych (do 1999r. amplitunery Yamahy miały tą opcję, nowsze już nie, poza tym ma tylko dekoder ProLogic od '99 ładowano już dekoder DD i były to pierwsze amplitunery w cenie 2000zł z tym bajerem, za DTS 500zł - dopłacić trzeba było).

440 i 630 są to nowsze konstrukcje i mają już wbudowane dekodery DD i DTS. Co do cen to są takie a nie inne... bo nowe są tanie i przez to starszego za więcej się nie sprzeda, bo mało kogo interesuje starszy (używany droższy), od nowego z gwarancją itp. Poza tym jest masa sprzętu sprowadzonego na handel i to też wpływa na wysokość ceny.

Starsze amplitunery w tej chwili można kupić za 30% ceny jaką kosztowały wtedy, albo jeszcze taniej.

Ciekawe po ile będą za 5 lat obecne amplitunery :-)

pzdr

123... test

a może 595a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (1999r)

albo 496

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2000r)

takie same funkcje mają i grają :-)

Nie wszystko co nowe... znaczy lepsze.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Dzięki za odpowiedź czyli 595 odpada zdecydowanie bo nie ma DD i DTS a to podstawa, zostaje 440 używany za około 850zł lub nowy 459 za cenę około 1000.

Doradź mi proszę który będzie lepiej grał, dynamiczniej z większym basem ponieważ na dzień dzisiejszy nie mam suba i narazie nie zapowiada się kupić.

440 była swego czasem amplitunerem roku (EISA)

Miałem ją i bardzo miło wspominam, a przesiadka na Azura nie była żadnym krokiem w przód - raczej w bok.

Seria X30 była bardzo krytykowana za brzmienie. Miałem okazję słuchać właśnie 630 i ....sucho i płasko.

No ale - każdy ma inne zdanie na dany sprzęt i pewnie zanim nie posłuchasz osobiście to nie będziesz miał nigdy odpowiedzi zgodnej z własnymi oczekiwaniami. Life is brutal w tym zakresie.

PS. 440 raczej lubi "łatwe" kolumny. U mnie grała z KEF Q1 i było bardzo OK. Z B&W 303 (chyba te) i 601S3 była klapa. Ale o klape w przypadku tych modeli Bowersa to raczej nie trudno...

Słuchając rozumu....

595a 496 lub 440, każdy z nich ma aktywną regulację tonalną (bas, treble) w efektach KD... czyli jak suba nie planujesz to będzie jak znalazł. Miałem kiedyś do porównania rxv450 (czyli starszy z lini 459) i nie miał tej opcji w KD, 459 nie sprawdzałem. Każdy z nich będzie lepiej grał.

Najważniejszym kryterium wg mnie jest aby był dekoder DD (wszystkie filmy tak mają ścieżkę dźwiękową zakodowaną), (DTS niekoniecznie, ale większość i tak ma) i końcówka mocy wydajna.

595a napewno napędzi kolumny 4ohmowe (miałem model niższy z tej serii (495 nie mylić z 459)... bas nisko schodzący, nie dudni, z dobrymi kolumnami potrafi stworzyć duże ciśnienie akustyczne, u mnie przy średnim natężeniu głośności (jako że w bloku mieszkam i głośne granie odpada) meble i szyba w drzwiach dostawały wibracji (suba nie mam) przy oglądaniu np. Alien vs Predator.

pzdr

123... test

Jeśli nie przeszkadza ci cofnięcie w tył to proponuje ci to:

Ukryta Zawartość

sam kiedyś miałem i do kina polecam - a za te pięniadze - rewelacja /ma oprócz paru bajerów więcej od 630 - lepszego pilota i bardzo przydatne wyświetlane menu w TV/ - sporo gorzej w stereo, ale ....

Lepsza znacznie w stereo była 640'ka ale to zupełnie inne pieniądze.

Swego czasu było przekonanie - że jeśli Yamaha to tylko od serii 6xx - niżej nie ma co przesmradzać - wszystko to samo:)

Ukryta Zawartość

Pozwole sam ci odpowiedzieć:)

730 jest napewno lepsza od 440 - nie wiem jak 459, ale nadal seria 4xx jest jedna z najtanszych na rynku więc nie ma liczyć na przyzwoite granie, kino pewnie ok ale stereo......buuuu.

Wystarczy porównać ceny początkowe i będzie jasne:)

Jeśli kupisz egzemlarz w dobrym stanie na pewno nie będziesz żałował!!!

kowpat, dzieki za odpowiedź, mam ostatnie pytanie odnośnie tych oznaczeń na ampli yamahy bo to trochę zagmatwane.

Są oznaczenia 4xx, 5xx, 6xx, 7xx i rozumię że czym wyższa setka to wyższy model??

Drugą żeczą na którą widzę że zwracacie uwagę to końcówka tej setki np: x30, x40, x50.

Powiedzcie mi teraz czy wyższość modelu, ozacza setka czy końcówka np: 640jest lepszy od 730 ??? niby seta jest mniejsza ale końcówka jest 40 a nie 30.

Wiem że pewnie większość się z was śmieje ze mnie ale proszę zrozumieć mnie że nie rozumię tego a jest to ozaczenie ważne przy szukaniu ampli.

Jeszcze raz dziękuję za wyrozumiałość.

Krzysztof.

4xx, 5xx, 6xx, 7xx - przy tych oznaczeniach im wyższa cyfra tym wyższy model

x30, x40, x50 - te oznaczenia świadczą o "starości" modelu - im wyższa liczba tym model nowszy - niestety nie zawsze lepszy

640/730 - 640'ka była nowszym modelem, dużo lepszym w stereo/trzeba tylko posiadać przyzwoite kolumny - na byle czym nie usłyszysz różnicy/ niestety brakowało sporo udogodnień kina d.

Ukryta Zawartość

krisiss inwestujesz w niego??

Ukryta Zawartość

w sumie powiem ze za chwile sie popłacze :(((((((((((( zamówile m2dni wczesniej 459 za 920zł a tu taka okazja kur*** ale jestem zły!!!! jak nie dojdze do 1000zł to sie powiesze pewnie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.