Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Ale powiedz mi jedno, o co Ci właściwie chodzi ? Zupełnie nie rozumiem, może mi to wytłumaczysz, coś w którymś momencie Ci nie przypasowało? Napisz konkretnie o co biega, bo tak możemy sobie przywalać bez końca.

zoltar7 - porównywałem i z opa627 w moim systemie było lepiej. warunkiem dobrego dźwięku było jednak wszdzenie BUF634. bez buf`a było bardzo przeciętnie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No ja mam mieszane uczucia, bo po zmianie z AD797 na OPA627 Kustagon gra podobnie ale jakby mniej muzykalnie, różnica w mojej ocenie polega na nieco innym oddaniu niskich tonów. To znaczy można chyba powiedzieć, że Kustagon z OPA627 lepiej kontroluje bas, ale z AD797 jest jakby cieplejszy i przyjemniejszy (ale to są naprawdę subtelne różnice). Siedzę i porównuje. Mam dwa Kustagony w jednym OPA627AP w drugim AD797, w każydm siedzą BUFy634 (!) i każdy spięty z innym CDekiem (oba CD mają Mastercklocki z oddzielnym zasilaniem) i to podłączone do wzmacniacza SONY TA-F770ES jeden do wejście CD drugi do AUX. W obu odtwarzaczach jest taka sama płyta CD, startuje to równo i przełączam tylko przełącznik źródeł. Co ciekawe jak się tak przełączy to właściwie różnica wydaje się nie istotna, ale jak się wysłucha jednego utworu na jednym Kustagonie, a później na drugim (w tej sytuacji używam tylko jednego CDeka, aby było sprawiedliwie) to w tedy wydaje mi się że ten Kustagon z AD797 gra bardziej muzykalnie ???

różnice pomiędzy tymi op ampami były rzeczywiście małe. zupełnie zawiódł natomiast ad825, który nie "znalazł" się w tym układzie. wszystko widać zależy od spasowania całości. a jak wrażenia w porównaniu do "gołych" cd?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 2 Lut 2008, 12:04

>a jak wrażenia w

>porównaniu do "gołych" cd?

Nie no Rambo... no nawet nie ma o czym mówić, miałem kiedyś NAD C542 i też poległ przy Kustagonie, różnice były również subtelne ale bardzo wyraźne, przede wszystkim poprawiły się niskie, i zaczęły pięknie wybrzmiewać... NAD tego nie potrafił, no więc się z nim pożegnałem, a do moich niskobudżetowych CDekówł: Pioneer PD-S505 po lekkim tuningu gdzie dodano oddzielne zasilanie dla części analogowej i cyfrowej + OPA2134 i Marantza CD53 po lekkim tuningu tj. na 2xLM6172 to w ogóle nie ma co porównywać, to nie ta klasa :))

Próbowałem dziś odpalić Kustagona. Niestety bez sukcesu. Odpaliłem najpierw bez kostek CS4390, AD i BUF. Sprawdziłem napięcia. Wszystko się zgadzało. Po podaniu sygnału głucha cisza. Pali się tylko dioda D2. Od czego zacząć inspekcję ;-) Aha przy podłączaniu zasilacza nie rozładowałem kondensatorów i przez przypadek przewód od +20V dotknął do masy analogowej i zaiskrzyło. Mogło się coś uszkodzić?

Jeszcze jedno czy nie popełniłem błędu zwierając wyprowadzenia nr 1 i 2 patrząc od lewej strony przełącznika S1. Nie miałem switcha i wlutowałem gołe piny i założyłem zworkę.

A czy przyczyną nie czytania sygnału z wejścia coax może być to, że nie wlutowałem odbiornika TORX na płytkę a wszystkie elementy poboczne są zainstalowane? Tak sobie gdybam, że być może CS jest przestawiony na odbiór danych z wejścia optycznego?

brak instalacji odbiornika optycznego nie ma znaczenia, podobnie jak brak przełącznika i zastąpienie go zworą. musi palić się dioda synchronizacji po dołączeniu do cd. sprawdzić układ HCU04 można także, że sygnał cd podłącza się wprost na cs`a i musi być synchro. przypadkowe zwarcie "+" z masą też nie powinno było mieć wpływu (zrobiłem podobnie u siebie podczas uruchamiania i dac żyje).

Bez sygnału cyfrowego na anodzie D1 mam -0,77V a po podaniu sygnału na torx napięcie to zmienia się skokowo do -2V. 5V na CS'a wchodzi zarówno VD jak i VA. Pomoże ktoś lajkonikowi ?

Tak wygląda to w tej chwili:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8167-100001304 1202164496_thumb.jpg

post-8167-100001305 1202164496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zephyr

Wygląda na to, że CS8414 może być padnięty, ale jeszcze bym sprawdził omomierzem czy nie ma zwarć między nóżkami albo czy wszystkie nóżki mają połączenia z najbliższymi punktami lutowniczymi.

Musiałbyś pokazać w większym zbliżeniu, jak masz ten scalak polutowany.

• 1 miesiąc później...

Zero postępu. Sprawdził go jeszcze mój ojciec, bo stwierdziłem, że będzie miał świeższe spojrzenie na temat. Żadnego babola nie stwierdził. Napięcia prawidłowe. A skurczybyk nie rusza. Nie bawiłem się teraz z nim bo choroba zmogła naszą rodzinkę i wszyscy chorzy byliśmy przez ostatnie trzy tygodnie, ale muszę ruszyć się za tematem. Najprawdopodobniej CS jest strzelony. Muszę zakupić nowego i spróbować wymienić, bo innego pomysłu w tej chwili nie mam. Nie mam nikogo znajomego od cyfrówki coby mógł mi pomóc niestety. Trzeba będzie sobie dać radę jakoś samemu.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Od razu mam pytanie. Które rezystory mają kluczowy wpływ na brzmienie? Niektóre z zestawu różniły się od wartości podanych na schemacie. Właśnie te 1% przy DAC'u. Czy zainwestować w lepszej klasy rezystory R22-R33 o jeszcze lepszej tolerancji?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.