Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Garstka zdjęć dla wzrokowców ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8167-100005148 1208079982_thumb.jpg

post-8167-100005149 1208079982_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze.

Ukryta Zawartość

post-8167-100005145 1208080119_thumb.jpg

post-8167-100005146 1208080119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo na razie jest to wersja świeżo po montażu. W docelowej obudowie wszystko będzie po "Bożemu". Zastanawiam się tylko jaki wpływ na dźwięk mogą mieć kondensatory silver mica przy opampach. W tej chwili dźwięk jaki wydobywa się z tego przetwornika jest wysoce nie satysfakcjonujący. Szczególne braki na basie, którego po pierwsze jest mało, a po drugie ciągnie się jak flaki z olejem. Zastanawiam się czy nie wymienić silver mica na styrofleksy? Co o tym sądzicie? Coś czuję, że jescze sporo eksperymentów mnie czeka z tym Kustagonem :-)

powszechnie uznaje sie ze w filtrach stosuje sie kondensatory polipropylenowe KP / KS i to najlepiej bardzo dobrze sparowane, silver mica tutaj na pewno nie ma dobrego zastosowania. Jako uzasadnienie polecam artykul:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zephyr, 13 Kwi 2008, 23:28

Dziwi mnie, że masz mało basu ??? Jesteś chyba pierwszą osobą która tak twierdzi o Kustagonie :))

A za efekt "ciągnie się jak flaki z olejem" odpowiadają moim zdaniem AD797 zmień je na OPA627 i efekt ustanie... mi osobiście jednak bardziej odpowiada taki "ciągnący się bas" :P

Wymieniłem te silver mica na styroflexy. No panowie teraz to gra!!! I to całkiem nieźle biorąc pod uwagę, że wartości niektórych rezystorów i kondensatorów różnią się od podanych na schemacie. Po prostu kilka rezystorów z zestawu, który można było zamówić w zestawie z PCB różni się od podanych na schemacie i to są właśnie te w filtrach. Tak jak pisałem wcześniej zamiast 180pF dałem 200pF gdyż takie właśnie akurat miałem. Po pobieżnym przesłuchaniu DAC ten gra lepiej od tego na pokładzie Sqeezeboxa. Teraz SB będzie robił za transport a ja zamierzma zainwestować jeszcze parę złotych w ten przetwornik i wymienić elementy różniące się wartościami od tych na schemacie na właściwe. Myślę, że się opłaci.

Jeżeli bas wydaje ci się za bardzo rozwlekły (za słabo kontrolowany) to tak jak pisałem wyżej, spróbuj wymienić AD797 na inne, np. OPA627AP grają mniej "efektownym" basem, ale taka prezentacja może bardziej ci odpowiadać. Ja wole AD797. Próbowałem jeszcze AD825 ale odpadły w przedbiegach.

Ewentulanie możesz jeszcze pokombinować ze zmianą kondensatorów elektrolitycznych tych przy opampach C12, C5 na jakieś audiofilskie (nie muszą być 4700uF wystarczy 470-1000uF) chociaż wątpię aby to miało duże znaczenie ;-)

Próbowałem dziś podłączyć tego DAC'a poprzez łącze optyczne. I tu niespodzianka - na początku zsynchronizował się a potem zaczął tracić synchronizację i w końcu zacząłem słyszeć tylko zmodulowany szum. Po odcięciu zasilania od DAC'a na włączonym sygnale optycznym odbiornik na chwile się synchronizuje i słychać muzykę po czym oczywiście sygnał ginie po rozładowaniu kondensatorów. Tak samo dzieje się po załączeniu go do prądu. Również sygnał na chwilę się pojawia po czym słychać szum. Czy przyczyną może być to że zamiast układu TORX173 wlutowałem w płytkę TORX147L gdyż taki przez pomyłkę zakupiłem?

Ja w ogóle nie podłączałem wyjścia optycznego... nie ma to o tyle sensu, że wyjście optyczne wymaga bardzo dobrego kalbla optycznego, a taki przerasta wartość całego DAC... :))

• 3 tygodnie później...

jar1- napisz może co u Ciebie się zmieniło.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czy zamiast CS4390 mozna wsadzic CS4398? Dostalem CS4398 i CS8416. Wiem ze odbiornikow nie mozna stosowac zastepczo. Na stronie Cirrusa nie dziala datasheet CS4390 i nie bardzo moge sprawdzic. Gdyby CS4398 sie nadawal jako zamiennik to bym sobie na podstawie schematu Kustagona zrobil swoj DAC z innym odbiornikiem.

Mozna prosic o dokumentacje do tego DACa? Najlepiej na [email protected]. Moge ja wrzucic na serwer uczelniany na ktorym moze lezec az mnie nie wyrzuca.

Wysłałem ci na podanego email'a.

Ani CS8416 nie jest kompatybilny z CS8414 ani CS4398 z CS4390.

Poza tym CS8414 to wydatek na allegro 64 zł a CS4390 jest bardzo trudny do zdobycia a jak jest to za mniej niż 70-80 zł trudno kupić.

Tak więc życzę powodzenia przy konstruowaniu własnego DACa.

Dziś a w zasadzie wczoraj :)

miałem przyjemność słuchać u sibie, czyli w znanych warunkach DAC w wykonaniu Zorro wraz z jego najnowszym transportem.

Powiem krótko- dzwięk że szczena opada. REWELACJA!!!!

Zydelek - a co to za transport?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jesli moge odpowiedziec za Zydelka , to taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w takim razie wypada pogratulować! pełny diy.

myślę, że transport jest dość istotny dla całości. jak to wygląda u Ciebie po porównaniu z różnymi transportami? Dac tradycyjny korzysta przecież z sygnału taktującego z cd, który będzie miał spore znaczenie. jego jakość wpływa na jitter. U mnie były wyraźne różnice.

Z perspektywy czasu zaczynam zgadzac sie z konstruktorami Naima , twierdza oni ze rodzaj zastosowanego przetwornika ma mniejsze znaczenie niz jakosc transportu. Oczywiscie trzeba uwzglednic jakosc aplikacji DACa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.