Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

również zdecydowany faworyt to opa627. odpadły ad797, 825 (zgadzam się zbyt jasny aż ociera się o sztuczność) i opa2134. oryginalny filtr .... no może i dobry ale ciężko mi poprzestać na jednym rozwiązaniu. Jeden układ potrafię męczyć wiele miesięcy, żeby wyciągnąć to co chcę.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam pytanie do kolegów.

Jestem na początku pracy nad DAC i mam problem z zasilaczem tzn. z trafa które miało być ok. mam 19.5V po wyprostowaniu i kondensatorach.Nie wiem czy to nie za mało?Czy napięcia wejściowe mają duży wpływ na wyjściowe na stabilizatorach (mam wątpliwości po lekturze dokumentacji, ja się nie znam mogę się mylić). Mam drugie, ale tam jest znowu 23.5V i trzeba sporo zbić.Do cyfrówki też mam trochę za duże napięcie bo 13V ale tam mogę dać ew. stabilizator.

Może jakieś wskazówki dla początkującego?

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Mam pytanie, widze ze czesto zmieniacie tantale na elektrolity, czy są jakieś wskazówki kiedy wymieniać tantale na elektrolity? albo kiedy NIE wymieniać? jakie są konsekwencje takiej wymiany? Z gory dzieki za wskazowki.

Maju, 19,5 1 13 będzie ok. Tyle że do cyfry staby będą się grzały.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Myślę, że radiatorki im wystarczą?

Swoją drogą te staby do CS-ów zasilane z 20V (u mnie 19.5) też dają chyba 5V czy coś pokręciłem?

Co do wymiany tantali ja stosuję metodę "małpowania" od kolegów :-)

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Tak, masz rację. Z tego co pamiętam to najbardziej grzeją się te staby od przetwornika ale są w granicach normy. W żadnym nie zakładałem radiatorów. Te Twoje napięcia są jak najbardziej ok . U mnie jest 24 V i 11 V.

sprawdziłem teraz - tylko U6 jest odrobinę gorący ale i tak bardzo "rozsądnie"

wiem ze o uzyciu tantalu w ogolnoelektronicznych ukladach decyduje sie tam gdzie zalezy na "niestazeniu" sie pojemnosci co jak wiadomo nastpuje nawet w najdrozszych elektroliatach, ale zastanawiam sie jak tantale maja wplyw na obwody audio, w szczegolnosci szumy, impendancyjnosc i rezystancja wewnetrzna,

Rambo o ile się nie mylę to aplikacja stabów dla 5V jest identyczna dla 10 i 20V więc wszystko zdaje się jasne.

Jeszcze jedno pytanie.

Dojechały ostatnie kondensatory i tu problem, na jednym FC zauważyłem delikatne zagniecenia.

Jak delikwenta sprawdzić bez specjalistycznych mierników?Czego można się spodziewać?

To jeszcze drugie pytanie.

Może to głupie pytanie ale myślałem o tym żeby zrobić dwa wejścia cyfrowe DVD, CD ze względów praktycznych.

Czy to możliwe bez uszczerbku na jakości dzwięku?

POZDR.

ZAMÓWIENIE PCB DO DAC Kustagon The First mkII - DRUGA EDYCJA !!!

Ponieważ poprzednie PCB posiadało błędy i nie było zbyt dobrej jakosci postanowiłem wykonać je jeszcze raz.

Nie jest to krytyka Waldiego-06 , któremu chciałbym podziękować za organizację i poświęcony czas przy poprzednim

zamówieniu.

Mam zamiar wykonać płytkę na lepszym laminacie z grubszą miedzią oraz poprawić wszystkie błędy.

Myślę że ten DAC jest naprawdę tego wart.

Firma z którą rozmawiałem na ten temat ma lepszą reputację ale i jest niestety trochę droższa.

Termin realizacji od momentu złożenia zamówienia 3 tygodnie , cena max 35zł.

Jeśli ktoś jest chętny proszę o wpisanie się :

1.zorro 2szt

Robię tylko płytki DACa .

Zasilacz był Foksika więc proszę jego pytać , jeśli byłby chętny dorobić parę sztuk to nie ma problemu.

Przy 12szt mogę już zamknąć zamówienie , będzie szybciej.

CS8414 można kupić na allegro :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. zorro 2 szt.

2. Dzikoosek 1 szt.

3. Waldi_06 1 szt.

4. loszmi 1 szt.

5. wshodni 1 szt.

6. crossover64 1 szt

7. zoltar7 1 szt

8. benpe 1 szt

9. sonet 1szt.

10. saczek_xtrm 1szt.

jdeno pyt natury technicznej (sorki, może temat był już wałkowany) -

1)czy na PCB jest wylewka z masy

2)czy PCB jest dzielone

3)czy na PCB jest bufor - jeśli tak to jaki? OP czy dyskretny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.