Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie same spostrzeżenia w rozdzielaniu zasilania. W moim tanim CD kolega zaaplikowal 2-gie trafo, co dało się od razu pozytywnie odczuć.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

>Matthew

>warto, jak rozdizelałem zasilanie analoga od cyfry to poprawiało się znacząco..

co oznacza w praktyce , że w Twoim przypadku zasilacz był dostateczy. Na tym polega oszczędność w produkcji masowej.

W naszym przypadku (z naszym trafo) nie sądzę, aby można było usłyszeć różnicę pomiędzy dwoma transformatorami, a tym 80watowcem z naszego zamówienia. jeżeli mi ktoś udowodni, że jest inaczej na naszym DAC to stawiam "Johne Walker" w kolorze black.

Witam

Mam nadzieję ,że przetworniki dziś dotarły do Sds12. Proszę o potwierdzenie.

Widzę ,że płytki są gotowe. Czy mógłbym prosić o rysunek ścieżek i schemat. Zastanawia mnie podział masy (analogowej i cyfrowej) który nie był zalecany przez Crystal-a (o ile dobrze widzę ten podział na zdjęciach z forum).

Pozdrawiam

preatorius

preatorius, 3 Lip 2007, 19:05

>Widzę ,że płytki są gotowe. Czy mógłbym prosić o rysunek ścieżek i schemat. Zastanawia mnie podział

>masy (analogowej i cyfrowej) który nie był zalecany przez Crystal-a (o ile dobrze widzę ten podział

>na zdjęciach z forum).

A co jest złego w dwóch masach ???

preatorius, 3 Lip 2007, 19:05

>

>Mam nadzieję ,że przetworniki dziś dotarły do Sds12. Proszę o potwierdzenie.

niestety jeszcze nic nie przyszło jutro z rana przejdę się na pocztę napewno będą tam już czekać.....

Witam

Hmm, niestety hasło Poczty Polskiej dotyczące przesyłek priorytetowych pozostaje hasłem ...

Jeśli jutro nie dotrą to zgłoszę reklamację - proszę o info.

Rozdzielenie masy (analogowej i cyfrowej) jest wskazane i zalecane. Niepokoi mnie sposób podziału mas na płytce. Podział masy jest pod przetwornikiem (o ile dobrze widzę na fotce) ?.

Pozdrawiam

preatorius

z reguły masy powinno się łączyć w okolicy przetwornika ... tak więc, nie rozumiem wątpliwości

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zoltar7, 29 Cze 2007, 23:57

>Sds12, 29 Cze 2007, 23:15 (z tematu Różne kostki do wzięcia)

>

>>A ja chętnie kupię 2x OPA627 lub zamiennie AD797 w obudowach DIP8

>

>A tak z ciekawości to Sds12 czemu te OPA627 wydają ci się lepsze od AD797 (pytam z ciekawości, nie

>to abym polemizował)?

Kupię jedne i drugie a może jeszcze coś innego pokombinuję wszysko zależy jak to wogóle zagra napoczątku...

chcę zacząć od OPA bo szanuję konstruktora układu, ale to nie znaczy że nigdy nie wsadzę tam innej kostki choćby żeby jeszcze raz przekonać się o tym że te OPA sa zaprojektowane do tego DAC'a

Szanowny kolego Sds12.Problem z zasilaczem po mojemu jest, ale nie polega na płytce lecz na założeniu jak zbudować zasilacz, jakie elementy zastosować.Jak okaze się konieczne można dać płytkę, ale dla mostka i kondensatorów (?) czy konieczne.Resztę mamy na płytce.

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

płytka raczej będzie konieczna w większości przypadków

no chyba żeby zbudować zasilanie jak w stylu "solid core"

(50A mostki z radiatorem i kondzioły w obejmach montowane wprost na chasis....)

ale chyba to nie ta konstrukcja...

ostatnia wersja płytki była super uniwersalna nawet by się nadawała do innych DIY użądzeń

wymagała pewnie jakiś drobnych poprawek w rodzaju dorobienia dodatkowych otworów pod diody w innych obudowach itp....

wystarczy się na forum dogadać co byśmy chcieli konkretnie mieć na niej i tyle

Przypomne :

kolega Foksik zproponawał coś takiego, i chała mu za to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sds12, 3 Lip 2007, 23:50

No np. ja w płytkę zasilacza nie wchodzę, sam sobie zrobię (do trafo zamawianego przez Waldiego), zastanawia mnie tylko jaki typ dławika należy użyć (jeżeli budować zasilacz z dławikami). Może ktoś coś poleci (najlepiej ze wskazaniem gdzie taki dławik tanio kupić). Poza tym zastanawia mnie po cholerę dali takie duże kondensatory elektrolityczne, jak dla mnie 2200uF były by ok. (Ale tak tylko gadam bo już kupiłem 4700uF i 3300uF :)

OK jak dasz radę to rób samemu zawsze radocha większa....

ja chyba nie podołam a płytka ma spore szanse na niską cenę...

skoro brakuje pierwowzoru orginału to trzeba będzie kilka wersji przedyskutować

pod kondensatory są przewidziane mniejsze otwory montażowe więc każdy wstawi co będzie chciał

Ja bym miał takie uwagi:

1) dodać dodatkowe otwory montażowe na diody shotkiego mocy

2) zarzerwować więcej przestrzeni na ewentualne radiatory dla stabilizatorów

3) zdecydować się na jakiś konkretny typ dławika dostępnego w tym zacofanym kraju

Proponuje podpytać wielkiego Petera o co chodzi z tymi dławikami..

Sds12, 4 Lip 2007, 00:15

>OK jak dasz radę to rób samemu zawsze radocha większa....

Zrobią to moi najlepsi ludzie ;-)

ps. Sds12 zawsze możesz spróbować wykorzystać jakąś gotową płytke.

TU widziałem takie płytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sds12. Ja Ci dam "chała"! :-)

DPD42H1730 Dławik z kompensacją DPD42H 1,0mH 3A 0,05 OHM jest dostępny w TME za jakieś 6zł.

Nie jestem tylko pewien czy taka konfiguracja dławików jest dobra w zasilaczu symetrycznym.

W nosdacu są BG1000uF/50V.

Płytka jest już nieco zmieniona. Jak poprawię te diody to wrzucę rysunek.

Foksik, 4 Lip 2007, 09:12

>DPD42H1730 Dławik z kompensacją DPD42H 1,0mH 3A 0,05 OHM jest dostępny w TME za jakieś 6zł.

>Nie jestem tylko pewien czy taka konfiguracja dławików jest dobra w zasilaczu symetrycznym.

>W nosdacu są BG1000uF/50V.

W teorii rola dławika sprowadza się do tego, że indukcyjność dławika tłumi niedokładnie wyprostowane napięcie zmienne, a ponieważ przez dławik płynie składowa stała (czyli wyprostowany prąd) powinien on stanowić dla niej mały opór. W związku z tym chyba drugorzędną kwestią jest jakie będą wartości kondensatorów. Wydaje się, że nasz dławik nie musi być aż na 3A sądzę, że 1-1,4A wystrczy. Wydaje mi się, że wystrczy aby nasz dławik dławił częśtotliwości powyżej 500Hz, rodzi się więc pytanie jaką indukcyjność powinien mieć nasz dławik, czy rzędu mH czy uH ? Ponieważ nasz Kustagon jest zasilany trzema napięciami to trzeba trzy dławiki :)))

Powstaje więc kolejne zasadnicze pytanie czy w ogóle ten dławik jest konieczny... czy może wystarczy przed trafo (tj. od strony uzwojenia pierwotnego) dać tzw. koralik ferrytowy... ??? Może ktoś się na tym zna ?

Dylematy, dylematy :)))

Ten typ dławika dałem dla tego że jest łatwo dostępny. Trzyamperowy jest z pewnością nawinięty grubszym drutem niż jednoamperowy, a to dla nas lepiej.

Nie robiłem do tej pory eksperymentów z takimi dławikami w zasilaczu więc trudno mi coś orzekać. Po prostu zrobiłem coś podobnego do zasilacza nosdaca. Moje wątpliwości polegają na tym że w nosdacu jest zasilacz niesymetryczny, a tutaj mamy układ dwunapięciowy i nie ma kontroli nad tym czy prąd w ścieżce masy popłynie przez jeden czy przez drugi dławik. Rozwiązaniem problemu byłoby zrobienie osobnych mostków prostowniczych na napięcie dodatnie i ujemne, ale to zwiększy ilość potrzebnych diod o cztery sztuki.

Można tez spróbować użyć pojedynczych dławików bez kompensacji.

Tak czy inaczej płytka daje pole do sporych eksperymentów.

Wydaje mi się że wstawienie dławika przed transformatorem może nie być najlepszym pomysłem, bo wysokoczęstotliwościowe zakłócenia z części cyfrowej, blokowane od sieci, mogą łatwiej przechodzić do sekcji analogowej.

Może jest na forum ktoś, kto ma większe doświadczenie w tłumieniu zakłóceń w zasilaniu.

Foksik, 4 Lip 2007, 14:51

>Rozwiązaniem problemu byłoby zrobienie

>osobnych mostków prostowniczych na napięcie dodatnie i ujemne, ale to zwiększy ilość potrzebnych

>diod o cztery sztuki.

To nie problem, zamiast diód można użyć mostka prostowniczego np. 1A/1000V. Moim zdaniem lepiej zaprojektować płytkę pod takie mostki, są małe i łatwodostępne (i tanie).

zobaczcie na dac`a 2.1 Audio Note. Tam jest filtrowanie po mostku tylko przez oporki 100 omów i kondensatory i to gra. Inna sprawa że potem jest pre regulator na 78/79XX (do tego celu nadaje się) a potem dość rozbudowany układ flow emiter. Tak więc, wchodzicie w szczegóły a problem leży żeby zasilić najbardziej czuły na zakłócenia stopień analogowy dac`a dobrym zasilaczem np. takim jak w Audio Note.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 4 Lip 2007, 15:14

>zobaczcie na dac`a 2.1 Audio Note.

Rabmbo a gdzie to można zobaczyć, bo ja nie jestem wytrawnym audiofilem i nie mam pojęcia gdzie znaleźć schemat ww. DACa, lub chociaż zdjęcie jego "flaków" :)

A tak na marginesie, bez tłumika, też KUSTAGON będzie grać (miejmy nadzieję). Można też użyć cewek powietrznych np. 0,33mH drut 0,7mm (dlaczego 0.33 mH, bo takie akurat mam dwie w domu :)

schemat można zobaczyć, jak ktoś zgłosi zapotrzebowanie i poda na pw namiar na swoją skrzynkę

Rambo, nie ma problemu, płytka pozwala zrobić kilka różnych spsobów filtrowania, może być z oporem, moą być same kondensatory, mogą być stabilizatory... Mi chodzi o ten przypadek, kiedy chcemy wykorzystać indukcyjność. Jak to zrobić najlepiej w zasilaczu symetrycznym?

okładnie tak jak to zrobiłeś - po dławiku lub rezystorze na stronę + duże kondensatory elektrolityczne przed i za dławikiem. Peter dawał jeszcze dodatkowo rezystor - też można. Problem jest taki, że m.zd. oryginalny układ Kustagona ma uproszczone zasilanie końcówki 3 cs`a 4390. Poza tym - z tego co wiem - w następnej wersji już odeszli od układu wyjściowego na op ampach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.