Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

>>Chętni na rezystory

>1. zoltar7 1 komplet.

>2.saczek_xtrm 1komplet

>3.sonet 1 komplet

>4.crossover64 1 komplet

>5.zbymar 1 komplet

>6. loszmi 1 komplet

>7. zephyr 1 komplet

>8. bettik 1 komplet

Zorro jeżeli dobrze zrozumiałem to Kustagon gra lepiej od Stelmacha... czy tak?

To ciekawe, jeżeli tak jest to upatrywał bym przyczyn tej sytuacji w bardziej rozbudowanej filtracji zasilania w Kustagonie. Ciekawe co p. Stelmach na to?

A w czym objawia się przewaga Kustagona ??!

-----------------------------------------------------------

... i jeszcze zła wiadomość kol. preatorius nie posiada na sprzedaż układów CS4390, co prawda mógłby spróbować zamówić ale musiałoby być przynajmniej 10 chętnych i do tego nie ma pewności czy takie zamówienie dostawca zrealizuje, bo jest to układ już (jak wiadomo) nie będący w produkcji.

Oba DACi różnią się dużo bardziej niż tylko zasilaniem ,np. Kustagon posiada input reciver dla SPDIF w postaci CS8414 , Stelmach podłącza się bezpośrednio z dekodera (tuningowanego odwarzacza) przez I2S , przez co nie może być traktowany jako samodzielny przetwornik. W Stelmachu na wyjsciu jest AD825 który w Kustagonie nie sprawdza się itd..... Dla uczciwosci dodam że moja wersja Kustagona złożna jest na najlepszych stabilizatorachi i kondensatorach z zmienionymi pojemnosciami w stosunku do wersji oryginalnej.

A co Stelmah na to ? Nie interesuje mnie to , ja swoje usłyszałem. Odniosłem se tylko do Jego produktu ponieważ używa tej samej kosci czyli CS4390 . Aplikacja Kustana podba mi się bardziej .

Oba DACi różnią się dużo bardziej niż tylko zasilaniem ,np. Kustagon posiada input reciver dla SPDIF w postaci CS8414 , Stelmach podłącza się bezpośrednio z dekodera (tuningowanego odwarzacza) przez I2S , przez co nie może być traktowany jako samodzielny przetwornik. W Stelmachu na wyjsciu jest AD825 który w Kustagonie nie sprawdza się itd..... Dla uczciwosci dodam że moja wersja Kustagona złożna jest na najlepszych stabilizatorachi i kondensatorach z zmienionymi pojemnosciami w stosunku do wersji oryginalnej.

A co Stelmah na to ? Nie interesuje mnie to , ja swoje usłyszałem. Odniosłem se tylko do Jego produktu ponieważ używa tej samej kosci czyli CS4390 . Aplikacja Kustana podba mi się bardziej .

zorro, 22 Wrz 2007, 13:13

>Oba DACi różnią się dużo bardziej niż tylko zasilaniem ,np. Kustagon posiada input reciver dla

>SPDIF w postaci CS8414 , Stelmach podłącza się bezpośrednio z dekodera (tuningowanego odwarzacza)

>przez I2S , przez co nie może być traktowany jako samodzielny przetwornik.

Oczywiście, że nie posiada odbiornika, ale powinno być dzięki temu lepiej... bo unika się problemów ze zniekształcemiami na wyjściu koaksjalnym, kablu i wejściu koaksjalnym.

>W Stelmachu na wyjsciu

>jest AD825 który w Kustagonie nie sprawdza się itd..... Dla uczciwosci dodam że moja wersja

>Kustagona złożna jest na najlepszych stabilizatorachi i kondensatorach z zmienionymi pojemnosciami w

>stosunku do wersji oryginalnej.

Ja tam uważam, że AD825 sprawdza się w Kustagonie jak najbardziej (co prawda ja mam bufory na wyjściu - bez buforów nie próbowałem).

>A co Stelmach na to ?

To było pytanie retoryczne :))

"Oczywiście, że nie posiada odbiornika, ale powinno być dzięki temu lepiej... bo unika się problemów ze zniekształcemiami na wyjściu koaksjalnym, kablu i wejściu koaksjalnym"

Sorry , trzeba szanować teorię ale to takie ble ble ble , najlepiej sprawdza się to co jest najlepsze sonicznie , w dodatku jeszcze w konkretnej aplikacji . Wszystko jest względne :)

Moja ocena dotyczy wyjscia bez buforów.

Dostałem ofertę na CS4390 w obudowie DIP w cenie 130pln (brutto) przy zakupie minimum 10 sztuk.

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o opinię co do tej ceny.

Jakby cena okazała się ok, to może i 10 chętnych by się znalazło.

Ofertę dostałem od sklepu PROTON z Gdynii.

Info z oferty:

CS4390 [CPU4390__1]

Uklad scalony Przetwornik stereo D/A 24-Bit (CS4390 )

DIP20

1998 rok; PB

A w czym objawia się przewaga Kustagona nad Stelmachem??! To znaczy nie w aspekcie czysto technicznym tylko sonicznym. Pytam z ciekawości. Jak gra Kustagon to wiem ale jak gra Stelmach tego nie wiem. Czy możesz Zorro coś na ten temat powiedzieć, w jakim sonicznym aspekcie Kustagon jest lepszy?

Benpe, 22 Wrz 2007, 15:33

>Dostałem ofertę na CS4390 w obudowie DIP w cenie 130pln (brutto) przy zakupie minimum 10 sztuk.

>Proszę bardziej doświadczonych kolegów o opinię co do tej ceny.

>Jakby cena okazała się ok, to może i 10 chętnych by się znalazło.

>Ofertę dostałem od sklepu PROTON z Gdynii.

>

>Info z oferty:

>CS4390 [CPU4390__1]

>Uklad scalony Przetwornik stereo D/A 24-Bit (CS4390 )

>DIP20

>1998 rok; PB

To ZŁODZIEJE... przy pierwszej edycji płaciliśmy 57 zł za ten przetwornik przy zakupie minimum 10 szt.

W detalu sprzedawano ten DAC zazwyczaj po 75-80 zł !!!

"A w czym objawia się przewaga Kustagona nad Stelmachem??! "

Bardzo ogólnie to Stelmach grał surowo , bez ogłady. Wolałbym czasami aby jakieś urządzenie przekazywało mniej informacji

ale z większą finezją.

Witam

Widzę, że jest problem z cs4390...

Może przerobić płytkę pod SMD (jeżeli jeszcze nie poszła do produkcji)

a scalak kupić w EssAudio dział serwis - proponowali kiedyś (w poprzedniej edycji DAC'a) za 75zł

z pozdrowieniami

rezi

Kiedyś były takie przjsciówki na Allegro :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten adapter się nie nadaje.

Rozstaw rzędów nóżek ma około 15 mm a z tego co widzę PCB ma rozstaw 7,5 mm.

ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie dobry, tylko go trzeba trochę uciąć.

rezi

Ukryta Zawartość

przeglądam schemat dac`a i mam pewne wątpliwości - wydaje mi się, że zasilanie odbiornika - VA trzeba przepiąć (stab) pod wyjście zasilacza digital. Konstruktorzy daca - chyba zbyt szybko zinterpretowali oznaczenie VA i podpięli pod tą samą gałąź co VA dac`a ato przecież głupota mimo że są separacje stabilizatorami to jednak chyba nie tak jak ma być.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.