Skocz do zawartości
IGNORED

gudniowe wydanie hi-fi i muzyka

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko czy jest moze w tym numerze relacja z audio show. Pytam bo od jakis 2 tygodni odwiedzam stronkę wyzej wymienionego czasopisma i z cierpliwoscia czekam na ukazanie sie grudniowego numeru. W koncu, w polowie miesiaca widzę ze juz jest ale moje zdziwienie jest spore bo nigdzie nie widze informacji o relacji z tegorocznego AS. Przegapiłem, czy poprostu takowej nie ma?

https://www.audiostereo.pl/topic/30254-gudniowe-wydanie-hi-fi-i-muzyka/

Zapewne "Panów" odpowiedzialnych za to coś zauroczyło:):)

Teraz muszą ochłonąć by dać radę coś napisać.

O ile pamietam przeważnie relacje w pismach zamieszczane były w styczniu.

Ooo to bardzo fajnie, w takim razie ubieram sie i smigam do sklepu. Pytałem bo poprostu na stronie internetowej nie znalazłem o tym zadnych informacji, za kazdym razem jak zachodzilem do saloniku prasowego to pani mowila ze jeszcze nie ma grudniowego numeru...

Nie ma relacji z AS, są za to nagrody doroczne. I recenzja między innymi VA Mozart Grande, w której - w przeciweiństwie do recenzji tych samych kolumn w Audio Video - bas został opisany jako niezbyt wielki i satnowiący tło dla średnio=cy i wysokich. A w Audio Video zupełnie odwrotni - takiego basu z dwóch małych glośniczków sie recenzent nie spodziewał. No więc jak to śpiewał Lech Janerka: no weź nie sluchaj, opowiedź opowiedż sobie sam ;-)

Stempur

możesz może jakiś skan tego "pojechania" zapuścić? Właśnie zamówiłem do odsłuchu quasarusy i moonwalki - chętnie poczytam coś jeszcze poza entuzjastycznymo recenzjami z tego forum...

pzdr

Nie mam skaner, więc przepiszę kawałek:)

"Miałem nadzieję, że skoro Quasarus jest jednym z droższych kabli polskiej firmy, zaprezentuje brzmienie lepsze niż testowana wcześniej łączówka Phantom Silver Edition. Tamten przewód wypadl kiepsko, wysysał z brzmienia szczegóły i grał tak, jakby kolumny były przykryte grubym kocem. Tu niestety jest podobnie, choć efekt nie jest aż tak wyraźny. Czułem się, jakby zamiast koca na kolumnach leżały grube zasłonki. Nie ulega jednak wątpliwości, że dźwięki zostały posklejane i sprowadzone do wspólnego mianownika.

Przewód wyraźnie odciska piętno na brzmieniu systemu. Wszystkie płyty lądujące w odtwarzaczu brzmią podobnie - gęsto,kluchowato i niewyraźnie. Próbowałem uratować spraw, wpinająć między odtwarzacz i wzmacniacz Audioquesta Cheetah, ale niewiele to pomogło. Włączyłem więc łączówkę Audionovy i było to jedno z najgorszych audiofilskich doznań, jakich doświadczyłem w tym roku. Zagrało tak, jakbym użył słabiutkiej lampy i trudnych do wysterowania głosników, których membrany kilkukrotnie zanurzono w kleju, a kopułkę odłączono. Tragedia.

Pocieszający jest fakt, że producent wypożyczył do testu tylko jeden kabel głośnikowy. Nie słuchajcie, jesli nie musicie."

Ocena brzmienia: 1/5

:)

dzięki! Fajnie mi sie odsłuch zapowiada, skoro w komplecie jedzie jeszcze ten phantom... Powoli wymiękam z tymi recenzjami - jakby opierać sie na opiniach z forum, obraz jest całkowicie przeciwstawny - super dźwięk i super połaczenie!

Wiem że i tak słucha sie samemu, ale jednak rodzi sie pytanie o to, czy te różnice sa rzeczywiście aż tak diametralne, nawet inny sprzęt chyba tego nie wyjaśni: bo albo szczegółowy, muzykalny, albo przykrytry kocem, zlewający sie w nudę...

pzdr

Z tego co pamiętam Wojtek Pacuła jest trochę odmiennego zdania na temat Quasarusów:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I komu wierzyć:P:P:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam tego quasarusa standarta ,zanim go kupiłem "męczyłem" go ponad trzy tygodnie w moim

systemie oraz kilku moich kolegów. Potrzebowałem jakiegoś niezależnego spojrzenia z boku w postaci

opinii moich kumpli /nie chciałem sugerować się tylko własnymi odczuciami/ i wszyscy którzy go testowali

stwierdzili jego pozytywny wpływ na działanie swojego systemu.Tak,że bliżej mi do oceny Pana Wojtka

Pacuły niż kolegi Kornika .

Dwie redaktorskie opinie i nagle skąd taka diametralna rozbieżność? Kto na tym traci, kto zyskuje? W którym piśmie dawane były, a w którym są reklamy danego producenta?

Nie wierzę naszej polskiej prasie audio jak rzecznikowi rządu za komuny!!! Te recenzje potwierdzają tylko mój sceptycyzm do naszej krajowej prasy audio i jej opinii.

P.S. Mam Quasarusa i Phantoma i absolutnie nie zgodzę się z opiniami Kornika. Wcześniej porównywałem je z wieloma kablami i ostały się w moim systemie. Tylko, że ja mogę napisać co subiektywnie odbieram swoim zmysłem słuchu a nie to na co jest aktulanie zapotrzebowanie...

Tak Cloudior przypadek ha ha, tak samo jak pominięcie pokoju DIY przez prasę krajową - przecież z tego nie ma kasy takiej jak od Horna czy innego dużego dystrybutora.

P.S. Jak Pan Gierszewski z Albedo jest przesympatycznym człowiekiem i jego drogie kable dobrze grają tak Blue jest niestety cieniutki, ale prasa testuje tylko to co dobre kiedy trzeba...

A swoją drogą, które pismo polskie tak zjechało AA? A ich kolumny nadal się sprzedają ;P

• Redaktorzy

jaro4444 - HFM zjechało hipki, bo "recenzent" testował na jednym wzmaku - Baltlabie, który przy trudniejszych kolumnach się wykłada (no i się wyłożył, ale oberwało się kolumnom). No ale Innego wzmaka widocznie młody nie miał na stanie i tak wyszło. Profesjonalizm pełną gębą :)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z tymi recenzjami to jest tak, jak podejdzie pod gusta czytelników, to na forum ni słychu, ni widu, co jest trochę niewdzięczne. Jeśli jednak redaktor ten, czy ów coś równo zjedzie, a nie daj Boże ktoś zdeprecjonowany klocek posiada i mu się on podoba, to pojawiają się głosu sprzeciwu. Wiadomo, że konfiguracje bardzo się różnią, nie wspominając o gustach. Dla mnie recenzja to tylko drogowskaz na Białołękę, ale nie musisz tam zaraz jechać na całe życie, zawitaj, pooglądaj i sam zrecenzuj. Innymi słowy posłuchaj, a nie kupuj w ciemno, ani tym bardziej nie burmusz się, że się komuś nie spodobało. Recenzent i czytelnik są wyekwipowani w takie same pary uszu i nikt z definicji nie ma racji. Podoba się = masz rację kropka. Kornik recenzuje ultrasubiektywnie, bo daje się ponieść jedynie własnym odczuciom. Gdyby spróbował postawić krok wstecz i wziąć pod uwagę gusta innych (jeśli to możliwe, a wydaje mi się, że paru recenzentom to się udaje dość bezinwazyjnie) to jego recenzje byłyby bardziej czytelne i mniej kontrowersyjne.

Mnie tam się podobały Quasarusy Active + Pathos Classic + CD Densen + SF Concertino Domus na ubiegłorocznym AS, ale nie wiem w której kolejności. Pozdrawiam wszystkich

Dlatego Fr@ntz, jako inżynier z wykształcenia oprócz wyniku patrze się na metodę pomiarową - jeśli P. Pacuła pisze prawdę o swojej metodzie to nie dziwie się, że jego opinie są dość zbieżne z moimi obserwacjami (bynajniej w tym temacie).

Choć doznania muzyczne są niesamowicie subiektywne i osobiste...

abudzik, 18 Gru 2006, 10:29

>"A Kornik kupił sobie właśnie szczytowy model tejże firmy: Versus. :):):):)"

>

>Skąd ta informacja ?

>Nawet gdyby tak było to co ma piernik do wiatraka ?

Ponoć ma go kupić, jeszcze nie kupił, być moze dostanie w prezencie, albo za ułamek ceny w ramach podziękowania za receznję :)), osobiście nie wierzę, żeby wywałił kasiorę na 2 Ansae Muluci + instalację elektyryczną Ansae, bo w sumie wyszłoby to ok. 10 kzł :)

metoda pomiarowa metoda pomiarowa ale liczy sie i konfiguracja sprzetu i starannosc z jaka testuje sie sprzet. Czy uzywa sie roznych elementow toru czy tylko jednego CA 500 - fuj! A takie recenzje tez sie zdazaja :-(

pzdrw

soso

Już to widzę :)

Zyziu mimimimimimimichnika nie zastąpisz. Ale może i dobrze bo ty klawy gość jesteś a mimimimimi powinien siedzieć razem z lwem i mmu gęgaać do ucha :)

A poważnie - nie przesadzajmy, redaktor pracuje na nazwisko, nie pozwoli sobie na wybitną recenzję dla jakiegoś pasztetu. Ponadto niewielkiego producenta nie stać na kosztowne prezenty.

No i wreszcie miałem okazję słuchać tego versusa. Na wiosnę przymierzam się do zakupu.

A co do tańszych modeli Albedo - trzeba relatywizować do produktów z podobnego przedziału cenowego i nie wyprowadzać wniosków na wyrost.

"osobiście nie wierzę, żeby wywałił kasiorę na 2 Ansae Muluci + instalację elektyryczną Ansae, bo w sumie wyszłoby to ok. 10 kzł :)"

Nie wiem. Patrząc po sobie, to nie do takich szaleństw jestem zdolny :).

Być może gdy do redakcji trafiają różne produkty do recenzowania, to redaktorzy pożyczają je sobie. Jeśli tak jest, to mają na nami przewagę, mogąc bawić się różnymi klockami, długo i bez kaucji.

Tylko potem jak wypinają to serce boli :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.