Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie płyt cd

mokry21

Rekomendowane odpowiedzi

Atomek2,

"ostatnio karierę robią kable zasilające"

Ostatnio? To "ostatnio" trwa dobrych 15 lat a może dłużej. Był tu fajny wątek, ponad 1500 wpisów. Poszukaj, będziesz miał o czytać. Zresztą wątków o kablach było więcej.

witam, mam problem, ściągnąłem muzę z emula i po rozpakowaniu pojawiło się rozszerzenie "ape" Nie mam pojęcia, a co gorsze, windows też!, czym tego słuchać i jak zrobić z tego zwykłą płytkę audio do samochodu.

W wyszukiwarce jest wątek na ten temat, ale niestety treść jego przekracza moją informatyczną percepcję...

Jeżeli ktoś wie jaki program to odsłucha będe wdzięczny za info.

pzdr Staszek

-> Staszek_s

Było o tym wiele razy na forum. Np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A w skrócie:

Do rozpakowania .ape do .wav służy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Do nagrania obrazu na audio cd musisz użyć pliku .cue ze zmienioną ścieżką dostępowę (zamiast do pliku .ape musi ona się odnosić do pliku .wav) i dowolnego programu potrafiącego nagrywać obrazy płyt (np. nero). W razie jakichś problemów wszystkie informacje znajdziesz w wymienionych przeze mnie wątkach na forum.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Ostatnio? To "ostatnio" trwa dobrych 15 lat a może dłużej. Był tu fajny wątek, ponad 1500 wpisów. Poszukaj, będziesz miał o czytać. Zresztą wątków o kablach było więcej.

Bardziej mnie bawią malownicze opisy wpływu kabla na wszystkie możliwe cechy dźwięku w kolorowych gazetkach:)

Np. Velum za 5kzł. Jak zobaczyłem test kabli zasilających to od tego czasu bardzo zwiększył się mój dystans wogóle do recenzji.

Staszek_s, 26 Gru 2006, 22:09

>witam, mam problem, ściągnąłem muzę z emula i po rozpakowaniu pojawiło się rozszerzenie "ape" Nie

>mam pojęcia, a co gorsze, windows też!, czym tego słuchać i jak zrobić z tego zwykłą płytkę audio do

>samochodu.

>W wyszukiwarce jest wątek na ten temat, ale niestety treść jego przekracza moją informatyczną

>percepcję...

>Jeżeli ktoś wie jaki program to odsłucha będe wdzięczny za info.

>pzdr Staszek

Polecam następnym razem użyć Google, a może nawet i teraz jakby coś na forum było niejasne ;)

Pzdr.

ILLIDIAN - używam google, ale musisz zrozumieć, iż nie wszystko co tam jest napisane, napisane jest językiem zrozumiałym dla laika. Jak dla mnie ciąg słów, np. typu: użyj kodeka jakiegoś tam, potem konwertuj to do jakiegoś innego formatu, zapisz z innym rozszerzeniem, potem skompresuj do formatu... itd, powoduje niestety to, iż nie jestem w stanie logicznie powiązać tego w całość. Stąd napisalem w tym wątku, bo liczyłem iż może jest jakaś prostsza droga. Mam nadzieję iż jak wgram ten progrma o którym wyżej, po prostu wystarczające bedzie otworzenie pliku w tym programie...

pozdrawiam Staszek

Rozumiem, nie chciałem nikogo urazić ;)

Ja akurat korzystam z Googlasa bo znacznie szybciej można znaleść odpowiedz i jakoś tam zawsze sobie dam rade :-)

>Mam nadzieję iż jak wgram ten progrma o którym wyżej, po prostu wystarczające bedzie otworzenie pliku w tym programie...

Będzie wystarczające ;)

Pozdrawiam

Staszek_s

najprościej:

ściągasz Easy CD-DA Extractor 10

instalujesz, włączasz i dsjesz zakładkę AudioFileFormat Converter

w okienku na górze wyszukujesz folder z plikami ape

i przeciągasz te pliki do okienka na dole

a na samym dole jest audio output: dajesz waw (standard), 16bit stereo 44,100Hz

możesz jeszcze wybrać miejsce gdzie zapisze ci wawy (output folder)

wciskasz convert files

no i masz pliki waw a te to chyba już umiesz nagrać na audio

najprościej: nero-utwórz audioCD, przeciągamy pliki waw i nagrywamy, no i jest płyta audio

co do wpływu kabli zasilajacych itp. na dźwięk to też się zgadzam że to bajki

ale jeśłi chodzi o róźnicę kopii od oryginału to teoretycznie można powiedzieć że kopia na CD-R jest taka sama i jeśli chodzi o oprogramowanie gry itp to tak jest, zresztą muzykę też tak można przyjąc ale tylko jeśli zrobimy obraz płyty, nagramy go, następnie zrobimy obraz tej przegranej i porównamy ten obraz z obrazem oryginału - wtedy na pewno nie będzie miał różnicy

ta różnica jest z innego powodu dźwięk audio ma taką specyfikę, że jest trudny do korygowania i dochodzą jeszcze dodatkowe błędy - mówię w momęcie odtwarzania go na odtwarzaczu CD w tym czasie sygnał jest odczytywany przez laser (0,1) przechodzi przez układy korekci przetworniki, układ wyjściowy na wyjścienie - to nie jest mój wymysł czytałem jakiś czas temu artykułna ten temat tylko niestety nie pamiętam czy to było w czasopiśmie (na pewno nie audiopodobnym) czy w jakiejś ksiażce jak znajdę to tutaj wrzucę wiem że sąjeszcze jakieśjittery i wiele jakiś dziwnych rzeczy tam pisało i nie pamiętam dokładnie już tego ale wniosek był jeden SPECYFIKA ZAPISU MUZYKI I ODTWARZANIA JEJ POWODUJE, ŻE KOPIA SIĘ RÓŹNI DŹWIEKOWO NA ODTWARZACZU CD - niech będzie minimalnie ale jednak, to nie dotyczy danych typu program czy gra

kris_k, 26 Gru 2006, 20:27

>Ja wielokrotnie robiłem oceny błędów c1/c2 na płytach oryginalnych i kopiach oraz porównywałem je ze

>sobą bitowo, żeby mieć pewność że to co mówię to prawda.

Ale robiłeś to w/g tego co wychodzi ze stacjonarnego Audio CD, nie z komputerowego ?

Bo główna wątpliwość to że ten specjalizowany odtwarzacz w Audio może nie lubić CDR-ów i czytać je ciut gorzej od oryginałów.

Włąśnie:w moim CD stacjonarnym jest wyjście cyfrowe, może ktoś by to złapał na HDco z tego "wychodzi" a następnie porównał plikowo z tym co zgrał EAC ?????? Bo ktoś tu coś mówił żę nie da sie dowiedzieć dokładnie jak czyta stacjonarny CD, a jeśli ma wyjście cyfrowe to się da jednak.

i ja mam 'digital out' w swoim ale nie mam zielonego pojecia jak zgrac to na hd , taki test moze byc bardzo pozyteczny

moj znajomy kupil kiedys nagrywarke (chyba nec) ktora czytala tylko wybrane plyty i tak po jakims czasie uzytkowania byl w stanie powiedziec jakich plyt nie lubi jego nagrywarka ! (firma , zabarwienie, szybkosc zapisu)

Byla to ewidentna wada nagrywarki a ze znajomy jest leniem nie reklamowal tego .

To przyklad nagrywarki komputerowej, ktora cd audio prawdopodobnie nigdy nie widziala ale jednak ...

na plycie dzwiek jest zapisywany w postaci 'pitow i landow' ktore odpowiadaja ciagowi kodu binarnego '0,1'

jakim sposobem, wykluczajac bledy, dzwiek moze sie roznic skoro kod binarny idzie do procesora zawsze taki sam niewazne czy z kopi czy z oryginalu . Przeciez czytnik nie odczyta np 0 jako wieksze zero czy znieksztalcone 0 czy ... brak mi inwencji ... Co innego w zapisie analogowym magnetycznym no ale w watku mowa o cd wiec...

No są tu profesjonaliści, może sobie poradzą...

A przy okazji to jak nagrywam Burrnem przy prędkości 2x to tyle jest przez cały czas.

A jak EACem, to zaczyna od 2x, potem ciągle maleje i na oko kończy przy 0.5. I gdzie tu że każdy nagrywa tak samo ??

A jak EACem, to zaczyna od 2x, potem ciągle maleje i na oko kończy przy 0.5. I gdzie tu że każdy nagrywa tak samo ??

No ? Wiem że jest tutaj jakiś muzyk studyjny i był pewny że nagranie jest zawsze takie samo, ja też tak myślałem.

Nagrywanie zależy przede wszystkim od firmware'u nagrywarki zakodowanym w eepromie. Program nagrywający uruchamia odpowiednią funkcję i podaje dane, nie ma wpływu na strategie nagrywania. A zmiany prędkości nagrania mogą zależeć od procedury korekcji jakości wypalania którą dysponuje nagrywarka, usiłując dopasować prędkość do nośnika.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Program

>nagrywający uruchamia odpowiednią funkcję i podaje dane, nie ma wpływu na strategie nagrywania. A

>zmiany prędkości nagrania mogą zależeć od procedury korekcji jakości wypalania którą dysponuje

>nagrywarka, usiłując dopasować prędkość do nośnika.

kris_k

Czy masz jakies informacje wg jakiego kryterium dopasowuje prędkość do nosnika?

Z kolei "strategia nagrywania" - takie pojęcie występuje bodajże w odczytywanej przez programy nagrywające z włożonego blanku informacji o włożonym nośniku. Wygląda to np. tak: Typ: phtalocyanine gold (piszę z pamięci)

Burning strategy: 6

to moj pierwszy wpis wiec prosze o wyrozumialosc. postaram sie tutaj przedstawic swoj punkt widzenia odnosnie nagrywania audio cd jak i podac pare porad moim zdaniem cennych w tej dziedzinie.

byc moze bedzie troche chaosu (w kwestii wypowiedzi na rozne tematy)...

1. trwalosc nosnikow. oczywiscie nosniki lepsze jakosciowo sa trwalsze. dla przykladu plyty emtec takie nie sa (basf byl dobry emtec juz niestety taki nie jest)

plyty cd-r uznawane za bardzo dobre do nagrywania (tzn dobra jakosc, trwalosc, przede wszystkim mala ilosc bledow wystepujacych podczas odczytu plyty, oczywiscie po nagraniu przez dobra nagrywarke) to plyty wyprodukowane przez

a) taiyo yuden (plyty plextora oraz verbatim pastel na cyjaninie-kolor jasny niebieski zdaje sie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

b) mitsubishi chemicals corporation (plyty verbatim crystal super azo 48X na ftalocyjaninie-kolor zielonkawy)

Ukryta Zawartość

tutaj taka uwaga plyty verbatim pastel produkowane sa przez dwoch producentow mcc (mitsubishi chemicals corporation) oraz ty (taiyo yuden) te od taiyo uwazane sa za lepsze ciezko dostepne ale mzona znalezc w sieci 50 sztu na szpuli niektorzy sprzedawcy podaja kolor spodu i byc moze rowniez jakiego rodzaju jest warstwa zapisywalna (ftalocyjanina lub cyjanina) dzieki temu mozna zamowic plytki i utrafic w lepszego producenta:)

oczywiscie nie sa to jedyne dobre plyty ale te na bank sa ok. poza tym verbatim robi inne plytki produkowane przez mcc i one rowniez powinny byc dobre. niestety verbatim data life sa produkowane przez moser bauer india albo cmc magnetics w tej chwili nie pamietam i sa to gorsze plyty

dla przykladu verbatim crystal super azo mozna kupic za 1 zl jesli nie taniej.

p.s. tdk sie popsulo ostatnio kupowalem tdk od moser albo cmc nie ma juz tej jakosci co wczesniej (a tdk jako producent robil dobre plyty w tym takze bardzo dobre dvd teraz dvd dla tdk robi kto inny:( )

2. plyty cd-audio - tylko dla wlascicieli napedow cd ktore nie czytaja zwyklych cd-r wszystkim pozostalym radze wybrac nosniki o ktorych pisalem wyzej na pytanie dlaczego poradze dwa fora internetowe poswiecone sprzetowi do nagrywania oraz nosnikom

cdrinfo.pl

cdrlab.pl

ogromny zasob wiedzy ktory pozwoli odroznic co jest voodoo a co nie (dzieki tym stronom mam sprzet do nagrywania bardzo dobrej jakosci)

3. program feurio - chyba najlepszy do wypalnia cd-audio (szczegolnie dla plyt koncertowych gdzie w trakcie pauz miedzy kawalkami jest grana muzyka) linka podam pozniej. ciekawe czym sie rozni wersja platna od nieplatnej pod wzgledem funkcjonalnosci, ktos napisal ze wystepuja roznice, prosilbym o podanie jakie to sa roznice jesli jest taka mozliwosc.

moze byc burrrn o ktorym wspomne jesli nie zapomne:)

4. sprzet do nagrywania - ponoc bardzo dobre sa stare nagrywarki teac cdrw oraz yamaha cdrw.

ponoc dobry jest plextor premium2 audiomaster (posiada gigarec oraz varirec, gigarec umozliwia zapis krotszych pitow i landow nosnik jest ciezko-kompatybilny z innymi napedami ale na plycie 700MB mozna zmiescic bez problemu 900 MB z kolei zapis dluzszych pitow i landow zwieksza zywotnosc i kompatybilnosc z napedami cd a przynajmniej takie jest jego zadanie byc moze zmniejsza bledy jitter, varirec dotyczy mocy lasera nie wiem czy tutaj jest reczna czy automatyczna kontrola mocy, w nagrywarce dvd px 760A varirec umozliwia reczna kontrole mocy ale jest to skala kilkustopniowa bezwymiarowa wiec niewiele to mowi, z tego co udalo mi sie dowiedziec to ta funkcja jakos niespecjalnie wplywa na poprawe jakosci nagrywania wiec imo mozna ja sobie podarowac). jest jeszcze powerec ciagla kontrola mocy lasera podczas nagrywania nosnika i dostosowywanie tejze mocy w trakcie nagrywania. ta opcja dziala i nie nalezy jej wylaczac w nagrywarkach plextor, swiadcza o tym bardzo dobre wyniki testow jakosci nagrywanych plyt nie tylko na polskich forach. na plextorze swiat sie nie konczy bardzo dobre sa benq dw 1640 oraz dw 1650 i 1655, ktore rowniez potrafia regulowac moc w trakcie nagrywania oraz pionki z serii 111 (byc moze z serii 112 takze). asusy 1608p3s mozna przerabiac na pionki z serii 111 pelna isntrukcja na cdralb.pl

5. predkosci nagrywania - tu jak juz ktos wspomnial nalezy metoda prob i bledow tak aby uzyskiwac jak najmniejsza liczbe bledow podczas odczytu

ponoc nosniki oparte o cyjanine mozna a nawet trzeba nagrywac wolno od 4 do 8 x, natomiast na ftalocyjaninie nie nalezy nagrywac ponizej 12x !!! przedzial 12x do 16 x powinien byc ok. to sa nosniki przygotowane do bardzo szybkich predkosci nagrywania!!! przy wolnych predkosciach nosniki beda mialy wiecej bledow. o tym problemie wspominal juz uzytkownik nagrywarki lite-on. na forach zostalo to udowodnione po przeprowadzeniu sporej ilosci testow.(jesli ktos chce nosnik na ftalocyjaninie nagrywac 4x ma do tego prawo ja staram sie tylko pomoc). dla przykladu feurio specjalizowany program do nagrywania tylko audio-cd nie pozwolil mi nagrac nosnika na ftalocyjaninie wolnij niz 12 x.

6. czy wystepuja roznice w metodzie wypalania nosnikow przez programy?? - nie wiem, ale jesli posiadamy taki naped ktorego nie ma w swojej bazie feurio (na przyklad dvdrw) to program kaze nam wybrac sterownik jaki ma sterowac urzadzeniem podczas wypalania. wybor sterownika ma wplyw na jakosc nagrania. wiec zastanawiam sie czy eac nero burrrn czy inny program korzystaja podczas wypalania z tego samego sterownika czy jednak z roznych a moze w przypadku innych programow niz feurio wyglada to nieco inaczej...

7. Fake id - niektorzy sprzedwacy stosuja fake id podrobione oznaczenie nosnika. na przyklad plyta x-disc z id zaczynajacym sie od TY nie zostala wyprodukowana przez taiyo yuden!!! niestety w tanich lipnych plytach czesto sa stosowane takie praktyki. jesli ktos zamierza kupic plextora i nagrywac tanie plyty to odradzam w przypadku podrobionego id nagrywarka wybiera strategie zapisu tak jakby byla to oryginalna plyta z fabryki taiyo yuden, skutki nagrania moga byc oplakane, mnostwo bledow, a w najgorszym wypadku plyta do kosza.

tdk metallic bodajze byly produkowane przez mitsubishi oraz tdk tak apropo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba od mitsubishi byly lepsze;)

8. odtwarzanie - popieram przedmowcow w sprawie napedow majacych problemy z odczytem cd-r, bym do kosza wywalil :D albo sie wstydzil ze taki naped kosztujacy krocie ma problemy z odczytem takich nosnikow.

jesli sa napedy tanie ktore potrafia odczytac plyty w strasznym nieraz stanie a taki klocek za kilkadziesiat tysiecy nie potrafi to ja tu nie bede sedziowal ktory mechanizm moze sie pochwalic lepszym odczytem.

popieram dudivana z testem 50 kopii zycze powodzenia pod warunkiem ze ktos

a) zna sie na rzeczy i wie co robi

b) potrafi skonfigurowac eac'a

c) potrafi zgrac jak nalezy

d) potrafi wypalic jak nalezy

i przyznam sie ze bardzo chetnie zobaczylbym wyniki:) a dlaczego napisze pozniej:)

oto linki ktore mam nadzieje wszystkim pomoga robic dobre kopie zapasowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym ostatnim zdaje sie wytlumaczone jest jak nagrywac w feurio oraz (i tu prosba o zwrocenie uwagi tworcy tematu) instrukcja przerabiania mp3 na audio-cd polecam przebrnac przez temat i probowac ta bardziej czasochlonna metoda

acha co do burrrn - fajnie wypala jesli dobrze zgra sie material z tloczonej plyty tzn w postaci jednego ogromnego wave oraz pliku cue z informacjami o trackach i indeksach

kolejny link o feurio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie informacje na plycie to po prostu dane cyfrowe. mamy na plycie audio-cd zapisane pliki z muzyka

taki eac widzi te pliki na plycie audio-cd i pokazuje sume kontrolna (suma kontrolna jest wylaczna dla pliku o danej strukturze bitowej jesli tylko jeden bit czy bajt w pliku sie zmieni to suma kontrolna bedzie inna), wzialem sobie plytke zrzucilem jednego wave z cue wypalilem i wsadzam taka kopie do napedu eac znow widzi te wszystkie pliki muzyczne zawarte na kopii i wszystkie sumy kontrolne sa identyczne jak w oryginale. niby nasuwa sie ze jest to kopia idealna tylko ze wlasnie przeczytalem takie cos i stalem sie glupi:D :

zacytuje czesc artykulu Pana Dominika Pawłockiego

"Kluczowym staje się pytanie, czy kopie płyt wykonane za pomocą nagrywarki są idealne. Ze względu na istotę sygnału cyfrowego wydawało by się że tak, jednakże tak nie jest. Badania poczynione przez PHILIPS-a wykazały następujące średnie odchyłki od wzorcowych parametrów tłoczonej płyty CD na analogowym wyjściu odtwarzacza :

" Porównanie własności sygnału AUDIO CD na wyjściu analogowym odtwarzacza CD pochodzącego z płyty tłoczonej jak i płyty przegrywanej “wypalonej”.

Line Out Płyta tłoczona Płyta wypalana

Amplitude Linearity 1.5 dB (20 Hz - 20 kHz) 2.5 dB (20 Hz – 16 kHz)

S/N-ratio 81 dB (84 dB A-wtg) 80 dB (82 dB A-wtg)

Total Harmonic Distortion + Noise 65 dB (1kHz) 55 dB (1kHz)

Channel separation min. 70 dB (20 kHz) min. 65 dB (16 kHz)

Wykazano nieznaczny spadek odstępu sygnał/szum, stosunkowo większy wzrost udziału składowych harmonicznych w sygnale oraz większe przesłuchy miedzy kanałami stereo. Oczywiście różnice te o ile są do wychwycenia, to tylko na sprzęcie klasy high-end, którego nigdy prawdopodobnie sobie nie kupię ... Jednocześnie PHILIPS zastrzega, że różnice te nie wynikają z jakości zapisanego sygnału wykorzystanego w tym teście do zapisu płyty CD-R, czyli, że był on taki sam jak ten wykorzystany do wytłoczenia płyty CD-R."

philips przeprowadzil badania :D i nie kumam juz kompletnie nic z tego wszystkiego. zdaje sobie sprawe ze na plycie nagrywanej oprocz samych plikow muzycznych nagrywane sa jeszcze dane naprawcze dzieki ktorym napedy radza sobie z korekcja ewentualnych bledow odczytu tylko czy to ma jakis wplyw?? dochodza bledy jitter ale czy one mialyby tu az taki wplyw?? nikt nie napisal ze sumy kontrolne byly takie same... przydalby sie fachowiec ktory wyjasnilby wszystko:D :O:O:O

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ad 1. co do nośników to się zgodzę – też wykorzystuję jedynie super AZO, czasem pastele i na kilkaset płyt ani jednego odpadu – TDK też są ok., im gorsze (tańsze) to % odpadów wzrasta

ad 3. feurio – wersja niezarejestrowana i zarejestrowana różnią się tylko jedną rzeczą – przy starcie wersji niezarejestrowanej wyskakuje okienko, które można zamknąć dopiero po kilku sekundach (tak żeby podenerwować użytkownika i skłonić do rejestracji)– obie wersje są w pełni funkcjonalne

ad 5. predkosci nagrywania – nie wiem skąd wziąłeś to, że feurio nie pozwoli nagrywać pewnych płyt z wolniejszą prędkością – wynikało by z tego że super AZO też się na to łapie a tak nie jest (przynajmniej u mnie) – spokojnie mogę nagrywać x4

konopa

Witaj nowy forumowiczu. Dziękuję za link do www.cdrlab.pl

Od siebie dorzucę, ze jednak zawartość tłoczonej płyty chyba nie jest plikiem (w rozumieniu informatycznym. Jeśli błądzę prosze mnie poprawić). Jej struktura jest obmyślona na odczyt w czasie rzeczywistym, z dopuszczalnością pewnej liczby błędów. Red book mówi chyba o 200 błędach typu C1/sek. Dziś wydawane płyty w idealnym stanie są czytane przez współczesne odtwarzacze podobno z częstotliwością błedów o rząd wielkości mniejszą, czyli kilkadziesiąt/sek. Wersja popularna ważniejszych informacji z red booka np. w B.Urbański: Magnetofony i gramofony cyfrowe.

>josef

ad.3 tak tez podejrzewalem ;P

ad.5 w feurio w zasadzie nagrywalem jedna plyte, byl to produkt od mbi albo cmc (nie pamietam juz) moze kwestia doboru innego sterownika umozliwilaby mi zjechanie na nizsza predkosc. nagrywalem na benq dw 1655 i wybralem jeden ze sterownikow generic. innych sterownikow nie sprawdzalem i byc moze tutaj jest przyczyna...

>profee

rzeczywiscie dobrze by bylo aby ktos podal bardzo dobra specyfikacje plyty audio-cd, sposob zawarcia informacji (oczywiscie nie chodzi mi tutaj o opis procesu tloczenia tylko jak sa ulozone dane z zawartym materialem muzycznym, o tym, ze istnieja informacje potrzebne ukladom korekcji bledow nawet chyba nie trzeba wspominac, interesuje mnie czy sa jakies dodatkowe informacje), nazwe plikow muzycznych po prostu sobie przyjalem zeby moc operowac na jakims pojeciu czy rzeczywiscie sa to pliki i ta nazwa jest trafna nie wiem bo nie znam struktury rozlozenia danych cyfrowych na takiej plycie (ale chetnie sie dowiem). jesli chodzi o odczyt plyt audio-cd w czasie rzeczywistym to nalezy tez wspomniec o buforze czytnika nie wiem czy we wszystkich napedach taki bufor istnieje, natomiast nalezy dodac przy odczycie czas na korekcje bledow ktora w dobrym napedzie musi zajsc. na przyklad windows przy nieco uszkodzonej plycie (jakas mala rysa czy uszkodzenie warstwy zapisywalnej) potrafi przy odczycie potrafi wywalic na ekran blad odczytu. (naped buforuje dane i na wyjsciu pojawiaja sie dane z bufora bo sa to juz dane po ewentualnej korekcji bledow). naped w tym przypadku chcial skorygowac blad nie dal rady i takie lipne dane trafily do bufora i moze sie zdazyc ze windows zamiast sprobowac odczytac dane jeszcze raz z plyty ciagle odwoluje sie do bufora a tam jak wiadomo sa bledy, takie dziwne kolo ktore konczy sie niezbyt przyjaznym komunikatem. EAC zdaje sie przy takich napedach nie odwoluje sie do bufora w przypadku bledu odczytu tylko zmusza, aby odczyt nastapil jeszcze raz "bezposrednio z plyty" (tzn laser jeszcze raz jedzie po plycie a uklad korekcji stara sie ponaprawiac bledy) . co robi eac w momencie kiedy naped nie jest w stanie poradzic sobie z rysa tego dokladnie nie wiem.

co do samego zapisu oczywiste jest ze dane nie sa zapisywane bit po bicie w kolejnosci. dane sa rozrzucone lacznie z informacjami o korekcji (przydalby sie wpis o dokladnej strukturze upchanych informacji na zapisanej plycie cd) uklady korekcji maja wtedy mniej do roboty i wieksze prawdopodobienstwo jest dobrego odczytu w przypadku wystepowania jakis rys czy uszkodzen warstwy zapisywalnej. dla przykladu plytka w niezbyt ciekawym stanie z uszkodzonym lustrem (mala dziurka) nie byla przeszkoda dla korekcji bledow i odczytala sie bezproblemowo

co do tych plikow na audio cd :/ to dobrze by bylo przetestowac z windowsem 98 i plikiem o ktorym wspominalem ktory powoduje ponoc po eksploracji plyty audio-cd widzenie trackow w postaci plikow wave.

oto link:

Ukryta Zawartość

jesli ktos ma windowsa 9x to bardzo prosze o przetestowanie z audio-cd

z tego co wiem wazne sa bledy jitter. (wiem ze sa zwiazane z zapisem pitow i landow na plycie z tym czy laser trzymal sie sie sciezki i czy pity i landy maja odpowiednia dlugosc szerokosc i glebokosc) (px760A potrafi sprawdzac jakosc wypalonych pitow i landow na nagrywalnych plytach dvd niestety nie potrafi tego z cedekami :()

w zasadzie przydalby sie dokladny opis czym jest jitter :D

Ukryta Zawartość

witam w nowym roku

myślę że odwołanie do tej strony pozwoli rozszerzyć nieco nasze informacje

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>profee

>Czy masz jakies informacje wg jakiego kryterium dopasowuje prędkość do nosnika?

>Z kolei "strategia nagrywania" - takie pojęcie występuje bodajże w odczytywanej przez programy

>nagrywające z włożonego blanku informacji o włożonym nośniku. Wygląda to np. tak: Typ: phtalocyanine

>gold (piszę z pamięci)

>Burning strategy: 6

Strategia nagrywania to zaszyty w firmware nagrywarki zestaw informacji o ustawieniach mocy lasera w stosunku do prędkości zapisu i miejsca zapisu na płycie. Tych strategii może być od kilku do kilkudziesięciu, a są dobierane przez producentów na podstawie testów nagrania na różnych nośnikach którymi producent dysponuje. Zczytując ATIP płyty (czyli informację o producencie i zastosowanym barwniku) napęd wybiera zaprogramowaną strategię. Jeżeli takiej nie ma w pamięci - wypiera jakąś standardową. Niektóre napędy i firmware'y mają funkcję korekty strategii zapisu - na niewykorzystanym fragmencie płyty (każda ma taki) robią testowy zapis z różną mocą lasera i potem odczytują dane mierząc ilość błędów, następnie korygują strategię zapisu według wykonanych pomiarów. Jeszcze inne napędy mają możliwość odczytu na bieżąco zapisywanych danych i ciągłej korekty mocy lasera lub prędkości zapisu (lub jednego i drugiego).

Zapis płyt nagrywalnych jest jak widać dość skomplikowany. Dotyczy to też DVD, między innymi dla tego dla nagrywarek LiteOn kilku zapaleńców napisało nowy firmware bazując na strategiach zapisu firmy NEC... co wydatnie podniosło jakość zapisywanych płyt.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.