Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze STEREO z wejściem cyfrowym.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

nedj, 21 Gru 2006, 00:21

>Sorry za offtopic.

>LOL. Wlasnie przegladam instrukcje obslugi Sony TA-FA1200ES. Kto to tlumaczyl na polski? Po prostu

>delikatnie mowiac jest straszna maniana...

Tak ją zobaczyłem z grubsza i ..... instrukcja jak instrukcja .... czemu mówisz maniana ?

TECHNICS SU-V90D 1 250,00 zł - a tylko do 48 khz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale czemu koniecznie chcesz cyfrowo podłączyc ampli, skoro nie słuchasz mp3 to zakładam że muzyki z CD tak ?

zatem czy nie można podłączyc odtw. CD czy DVD analogiem do ampli ?

Przy cyfrze nie ma strat i jest idealnie dobrany przedwzmacniacz ( CD ) do końcówki mocy ... ja chcę neutralny dźwięk bez podkolorowań itd. na chwilę obecną moje minimalne wymagania spełni tylko Sony TA-FA1200ES.

ps2 . pełny tor audiofilski cyfrowy - brak przedwzm.

wzm. analogowy i połączenie analogowe - jest przedwzmacniacz ( można powiedzieć że dwa ) i pełno zniekształceń jeśli nie dasz z 10 kpl

ja się nie czepiam, tylko próbuje zrozumiec czemu koniecznie taki sprzet i prawdę mowiąc dalej nie rozumiem (zakładam że w jakimś studiu nagraniowym chyba nie siedzisz ?:) )

na tym forum jest sporo audiofili, większośc z nich swoje drogie klocki ma pewnie podłączone analogiem, chcesz im łumaczyc, ze mają jakieś zauważalne straty w jakości ? :)

Wielu ..... tak, pewnie że mają zdegradowany dźwięk .... ale im to CD miło i delikatnie brzmi .... a prawda jest taka że CD to niestety ma brzmieć metaliczne bo takie jest ( za niska częstotliwość próbkowania i niskawa "głębokość" bitowa) . Porównaj sobie dobrze nagrane "dźwięki" na CD z jakimś materiałem 24bit 96khz - niebo a ziemia. Przy 96k jest delikatnie i bardziej szczegółowo, przy 44,1 - szkoda gadać.

don111, 21 Gru 2006, 22:07

>Kyle - szukasz amplitunera z cyfrowym wejściem żeby

>słuchac bez dodatkowych strat jakości na kablach ??

Nie chodzi o "straty na kablach" , a przynajmniej nie tylko , jest jeszcze strata na samym wyjściu z CD analogowego, strata wynikająca z nie dobranego pomiarowo sygnału wy CD do we wzm. ( zawsze w praktyce jest jakieś niedopasowanie - chyba że kupimy zestaw z jednej firmy to jest szansa )

ale o czym tu gadać ? po prostu :

Czy jest sens konwertować cyfrę na analog już w źródle ????? ......... odpowiedź: NIE !!!! - to powinien robić wzmacniacz ( jeśli musi bo wzm. cyfrowe robią to nieco inaczej )

-> Kyle

''Tak ją zobaczyłem z grubsza i ..... instrukcja jak instrukcja .... czemu mówisz maniana ?''

Nie mam niestety juz tej instrukcji i nie moge cos jej teraz wygoglowac (a link, z ktorego wczoraj ja zassalem, dzisiaj nie dziala). Ale o ile dobrze pamietam np. ''Bi-amping connection'' bylo przetlumaczone jako ''Polaczenie dwoch wzmacniaczy'' czy jakos tak. Czyli szalu nie ma...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 1 miesiąc później...
  • 10 miesięcy później...

Kyle,19 Gru 2006, 02:03

>Jestem zainteresowany zakupem wzmacniacza stereo z wejściem cyfrowym ( sp-dif )

Mam dla ciebie ciekawą propozycję ,a jest to Wzmak cyfrowy z wbudowanym DAC oraz z wejściem USB dla połączenia z komputerem ,USB ma tę zaletę że nie jest podatne na jitter :)

cena to $269.95 czyli bardzo atrakcyjna :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #image_1

review (kilka stron)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Znowu cytowanie nie wyszło .....!!!

Odpowiadałem na to:

19 Gru 2006, 18:18

skoro takie zabawki są drogie (ale wyjaśnij jeszcze dlaczego koniecznie potrzebujesz taki wzmacniacz, ciekawi mnie to :)) to nie lepiej (i cenowo podobnie) byłoby kupic jakiś tani ampli kinowy z pre-out i do tego dobry wzmacniacz stereo ?

Szkoda, ze wcześniej o tym soniaku nie wiedziałem :/

z przetwornikami były sony: 630esd, 450d, 650esd, hmm, wysokie modele AKAi np am-67, am-55 (ale akai to chłam),

co jeszcze technics su-v90D, marantz pm-84kmII (choc nie jestem pewny)

Kyle:

Czyli chcesz dostać zewnętrzny konwerter D/A zintegrowany ze wzmacniaczem analogowym stereo? Jak wyprowadzasz z kompa sygnał na ten wzmacniacz?

Jeśli to tylko kwestia konwersji D/A tak cię stresuje, to masz przetworniki na karcie - lub osobny przetwornik zewnętrzny i z niego dajesz już sygnał analogowy na dowolny wzmacniacz. Jakie możesz mieć tam gigantyczne straty z połączenia D/A - wzmacniacz, kablem analogowym długości metra?

Chyba gra nie warta świeczki - a nie wiesz jeszcze jaka jest jakość D/A zintegrowanego w tych wzmacniaczach, które wymieniłeś.

Żeby pominąć wielość konwersji, to raczej sygnał trzeba dać na wzmacniacz cyfrowy (taki przetwornik D/A wysterowujący od razu głośniki) jak TacT czy Yamaha. One kosztuję 2-4 razy drożej od wymienionych wzmacniaczy z przetwornikami (na razie jeszcze).

PS. Pierwsze takie wzmacniacze z przetwornikami jakie pamiętam, produkował Akai. Ale były jakościowo gorsze od tych w CD-palyerach, w dodatku je powielały, wiec bezużyteczne.

No i jeszcze tego Triptha którego podał w linku Krak_On -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest najtańszy ale słabo-silny.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.