Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze STEREO z wejściem cyfrowym.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Parę lat temu miałem amplituner Yamahy model RX-V795a. Jak to amplituner miał wyjścia cyfrowe. Podłączony do niego wyjściem cyfrowym odtwarzacz CD czy nawet DVD grał bardzo ładnie.

Nawet lepiej od wyjścia analogowego. Sama Yamaha też była bardzo dobra jak na amplituner.

Miał pre-out więc podłączenie końcówki było możliwe.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Krak_oN, 11 Lip 2009, 22:53

>Pojawił się nowy ciekawy (prawdopodobnie cyfra) wzmacniacz Onkyo z wejściami cyfrowymi ,wbudowanym

>DAC-em Burr-Brown PCM1796 (Dynamic Range/SNR: 123 dB ,dodatkowo pracuje w trybie Bi-Amping ! :

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy wzmacniacz (z powodu zintegrowania DAC nie da się ukryć). Szkoda że nie dorzucili jeszcze Audyssey ;). A co do BI-AMP - on ma dwie końcówki ... więc nie wiem co mieli na myśli pisząc bi-amp capability (czy coś w ten deseń) .. może opcja zsynchronizowanej głośności jak kupisz dwa takie wzmaki - tylko ciekawe jak to zrealizowali (jeśli w ogóle oczywiście).

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Teraz dla miłośników amplitunerów stereo są jeszcze lepsze zabawki (niż z wejściem cyfrowym),tj zaczęły się już pojawiać amplitunery stereo z wejściem sieciowym :

Ukryta Zawartość

Zresztą jeżeli chodzi o możliwości to chyba aktualnie firma onkyo również w najnowszych ampli kina domowego oferuje na ten czas najwięcej możliwości za które u konkurencji trzebaby dać znacznie większe pieniądze.

Ukryta Zawartość

Amplituner stereofoniczny obsługuje Radio internetowe, obsługiwane typy plików to MP3, WMA, WMA Lossless, FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, i audio LPCM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaja, teraz to już wogóle padłem bo nawet nie pomyślałem że jeżeli ten ampli posiada wejście sieciowe, to będzie posiadał do tego jeszcze wejścia cyfrowe do podłączenia tunera sat/kablowego, konsoli itp. A tu teraz zerknąłem i patrzę na tylną ściankę i oto co widzę :

Ukryta Zawartość

4 Digital Audio Inputs (2 Optical and 2 Coaxial)

Po prostu killer dla tych co szukali uniwersalnego ampli stereo z wbudowanym DAC ;).

No i ta cena nieco ponad 1500zł za te możliwości, to wyłom na tle podobnych dotychczasowych urządzeń. No i możliwość przeglądania/sterowania siedząc w fotelu spisu stacji internetowych/plików mp3/flac wraz z wyświetlaniem okładek płyt z ipoda.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale jaja, teraz to już wogóle padłem bo nawet nie pomyślałem że jeżeli ten ampli posiada wejście sieciowe, to będzie posiadał do tego jeszcze wejścia cyfrowe do podłączenia tunera sat/kablowego, konsoli itp. A tu teraz zerknąłem i patrzę na tylną ściankę i oto co widzę :

http://www.eu.onkyo.com/ir_img/22009432_ae97b710b2.jpg

4 Digital Audio Inputs (2 Optical and 2 Coaxial)

Po prostu killer dla tych co szukali uniwersalnego ampli stereo z wbudowanym DAC ;).

No i ta cena nieco ponad 1500zł za te możliwości, to wyłom na tle podobnych dotychczasowych urządzeń. No i możliwość przeglądania/sterowania siedząc w fotelu spisu stacji internetowych/plików mp3/flac wraz z wyświetlaniem okładek płyt z ipoda.

Powinieneś pracować w Logo. To zdecydowanie pismo dla Ciebie - gadżety to ich specjalność;-)

A tak na poważnie: nic nie pomoże temu czemuś. Nawet tysiąc "nowoczesnych" wejść i wyjść. Nawet wodotrysk. To ma przede wszystkim grać a za 1500 PLN to wiesz co można;-) Dobry wzmacniacz z przetwornikiem? Proszę bardzo: Marantz PM 95 albo Luxman LV 109. Z tym że rewelacji po samych przetwornikach mimo wszystko (PM 95 kosztował 6.000 DM czyli ponad 3.000 USD w czasach kiedy obie waluty dzielnie się trzymały) bym się nie spodziewał.

Na razie znalazłem tylko taką niewielką fotkę wnętrza tego ampli :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda jak wzmacniaczyk z Allegro za 150 PLN;-)

Coś tutaj kręcisz (a czołówka z alu w zakresie cenowym 1500zł to dzisiaj norma ? no raczej plastyki tutaj królują) , bo jeżeli chodzi o amplitunery stereo w tej cenie to jest to oczywisty przełom funkcjonalny w słuszną stronę, i jak na razie w tej cenie pod względem funkcjonalności konkurencji nie ma, a tak odnośnie typowych ampli stereo, to ilu jest jeszcze dzisiaj potencjalnych nabywców budżetowego ampli, których bawi jeszcze podłączanie po analogu odtwarzacza CD i dokładanie do niego dodatkowej kasy ? prawda jest taka że większość z nich i tak już słucha głównie plików z kompa a ten ampli jest właśnie do tego zoptymalizowany. Oczywiście miło by było aby jeszcze posiadał bi-amping i korekcję akustyki pomieszczenia, no ale to już by była inna półka cenowa. W każdym bądź razie moim zdaniem jest to już nieunikniony i słuszny kierunek rozwoju przyszłych ampli. Poniżej jest jeszcze jakiś Japoński test odsłuchowy i kilka fotek tego ampli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Coś tutaj kręcisz (a czołówka z alu w zakresie cenowym 1500zł to dzisiaj norma ? no raczej plastyki tutaj królują) , bo jeżeli chodzi o amplitunery stereo w tej cenie to jest to oczywisty przełom funkcjonalny w słuszną stronę, i jak na razie w tej cenie pod względem funkcjonalności konkurencji nie ma, a tak odnośnie typowych ampli stereo, to ilu jest jeszcze dzisiaj potencjalnych nabywców budżetowego ampli, których bawi jeszcze podłączanie po analogu odtwarzacza CD i dokładanie do niego dodatkowej kasy ? prawda jest taka że większość z nich i tak już słucha głównie plików z kompa a ten ampli jest właśnie do tego zoptymalizowany. Oczywiście miło by było aby jeszcze posiadał bi-amping i korekcję akustyki pomieszczenia, no ale to już by była inna półka cenowa. W każdym bądź razie moim zdaniem jest to już nieunikniony i słuszny kierunek rozwoju przyszłych ampli. Poniżej jest jeszcze jakiś Japoński test odsłuchowy i kilka fotek tego ampli:

http://www.phileweb.com/review/article/201104/21/289.html

Wzmacniacz skierowany jest do pół głuchych miłośników mp3 którym imponują takie gadżety. Co ma czołówka do dźwięku? Za 150-200 PLN kupisz na Allegro używkę sprzed 20 lat która jest w stanie zagrać lepiej. Ale na pewno nie będzie miała połowy tych bajerów i pseudo udogodnień. W technice budowy wzmacniaczy od 40 lat nic się nie zmieniło. Poza układami pracującymi w klasie D ale nadal urządzenia tego typu są bardziej efekciarskie i nie nadają się do odsłuchu na dłuższą metę. No chyba że ktoś pokocha Audiomatusa. Tego da się słuchać choć niektórych bolała po nim głowa.

Najbardziej rozśmieszyły mnie te gigantyczne kondy po 8.200 uF wyglądające gorzej niż w tanim Denonie PMA 560 dostępnym na Allegro. Do tego po dwa maleńkie tranzystory (pewnie jakaś Toshiba) i trafo 295 watt mające obsłużyć 160 watt na kanał przy przednich i tylnych głośnikach. Po prostu konstrukcja opiera się na bajerach i z dobrym dźwiękiem nie ma nic wspólnego. Wspomniane wyżej wzmacniacze Luxman LV 109 Marantz PM 95 i Grundig A 9009 to kompletnie inna jakość i inna galaktyka brzmienia.

Dla porównania wnętrze Denon PMA 700 - widać by było coś lepiej? (pytanie jak najbardziej serio, jeśli lepiej to napiszcie co i o ile)

Ukryta Zawartość

discomaniac71 - widzę że jesteś obeznany w wewn. budowie wzmacniaczy, więc może podaj model współcześnie produkowanego modelu, w cenie ~1500zł, który wygląda o niebo lepiej? Pooglądamy, porównamy ;)

Wyciąganie do porównania nierzadko trupów z przed 20 lat, ma tyle sensu co porównanie 20 letniego samochodu z co dopiero wyprodukowanym - stan techniczny nowy vs. bardzo stary zwykle nie jest podobny.

Proponuję porównywać modele nowe z nowymi i ew. skomentować co można było w tej cenie kupić 20 lat temu (NIE co można kupić z przed dwudziestu lat).

Ukryta Zawartość

Porównanie nowego z nowym to jak porównanie odtwarzacza mp3 z odtwarzaczem mp3 - nie ma kompletnego sensu, bo jeden i drugi po prostu nie gra.... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla porównania wnętrze Denon PMA 700 - widać by było coś lepiej? (pytanie jak najbardziej serio, jeśli lepiej to napiszcie co i o ile)

http://www.avland.co.uk/denon/pma700/insidelrg.jpg

discomaniac71 - widzę że jesteś obeznany w wewn. budowie wzmacniaczy, więc może podaj model współcześnie produkowanego modelu, w cenie ~1500zł, który wygląda o niebo lepiej? Pooglądamy, porównamy ;)

Wyciąganie do porównania nierzadko trupów z przed 20 lat, ma tyle sensu co porównanie 20 letniego samochodu z co dopiero wyprodukowanym - stan techniczny nowy vs. bardzo stary zwykle nie jest podobny.

Proponuję porównywać modele nowe z nowymi i ew. skomentować co można było w tej cenie kupić 20 lat temu (NIE co można kupić z przed dwudziestu lat).

Za 200 PLN można kupić PMA 560 który zje na śniadanie 700 AE. Mogę tak jeszcze długo wymieniać. Oczywiście Onkyo jest rozsądną propozycją dla gadżeciarzy którym nie zależy na dźwięku. Bo sobie podłączą to i tamto. Jednak pisanie o tym że nie opłaca się podpinać CD po analogu... Owszem młodzi adepci muzyki słuchają plików ponieważ jest to o wiele wygodniejsze a na dobre CD ich nie stać. Nie znają się też na rynku wtórnym. Odtwarzacz mp3 można kupić za małe pieniądze a pliki znaleźć za darmo w sieci. Pomijam że odtwarzacze są różne i niektóre jak Sansa Clip + oferują pliki bezstratne i do tego całkiem rozsądną jakość muzyki.

Porównanie nowego z nowym to jak porównanie odtwarzacza mp3 z odtwarzaczem mp3 - nie ma kompletnego sensu, bo jeden i drugi po prostu nie gra.... :)

Czyli współcześnie produkowane wzmacniacze w cenie ~1500 zł Twoim i discomaniac'a zdaniem nie grają? ;)

Wzmacniacz skierowany jest do pół głuchych miłośników mp3...

Doczytaj dokładniej to się dowiesz że wzmacniacz jest skierowany do wygodnego sterowania plikami bezstratnego Flaca, jak również do miłośników mp3 (które w ślepych testach przeprowadzonych przez Deutsche Grammophon było wskazywane przez większość audiofilów z tego testu jako przyjemniejsze w brzmieniu od CD i o tym też trzeba czasem przypomnieć dla tych co wyszydzają tych którzy między innymi słuchają mp3 z wysokim bitrejtem). Tak więc jak zwykle manipulujesz faktami, bo to co ci jest niewygodne to przewrotnie przemilczasz a z drugiego tj z obsługi mp3 robisz/przedstawiasz to/sugerujesz jakoby była to nadrzędna myśl przewodnia (fundament) na której opiera się ten amplituner a jest to tylko jedna z jego składowych właściwości.

Niewygodne jest dla ludzi, którzy dzisiejsze reklamy, testy i inne tego typu dziwactwa mają głęboko w d... - gdzie wy żyjecie ludzie....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Doczytaj dokładniej to się dowiesz że wzmacniacz jest skierowany do wygodnego sterowania plikami bezstratnego Flaca, jak również do miłośników mp3 (które w ślepych testach przeprowadzonych przez Deutsche Grammophon było wskazywane przez większość audiofilów z tego testu jako przyjemniejsze w brzmieniu od CD i o tym też trzeba czasem przypomnieć dla tych co wyszydzają tych którzy między innymi słuchają mp3 z wysokim bitrejtem). Tak więc jak zwykle manipulujesz faktami, bo to co ci jest niewygodne to przewrotnie przemilczasz a z drugiego tj z obsługi mp3 robisz/przedstawiasz to/sugerujesz jakoby była to nadrzędna myśl przewodnia (fundament) na której opiera się ten amplituner a jest to tylko jedna z jego składowych właściwości.

Wyluzuj człowieku. To jest wzmacniacz zatem o jakości dźwięku decyduje jakość wykonania poszczególnych elementów takich jak: przedwzmacniacz i końcówka mocy. Elementami składowymi są tutaj zastosowane rozwiązania dotyczące zasilania, filtracji itp. Gołym okiem widać że jest to tani byle jaki piecyk i kompletnie nie obchodzi mnie ile ma bajerów i jakie ma bajery. Nie obchodzi to też nikogo poza gówniarzami którzy kochają Altusy bo nigdy nie słyszeli niczego lepszego. Wszystkie te bajery można o kant d... rozbić jak wzmacniacz nie potrafi nic innego poza obsługą gadżetów które w normalnej sytuacji są tylko dodatkiem. Nie truj mi tutaj o audioflskości mp3 bo mam zgrany na płycie CD album RPWL - God has failed w 320kbit/s i nie mogę tego słuchać. Dźwięk jest zimny, wyzuty z emocji o zdecydowanie mniejszej liczbie szczegółów niż na płycie CD którą zdążyłem kupić w międzyczasie. Tego samego "audiofilskiego" mp3 nie mogę słuchać na grajku przenośnym. Wybieram flac lub - w ostatnim czasie - ogg. Ja niczym nie manipuluję tylko stwierdzam fakty. Wzmacniacz może mieć jeszcze milion bajerów ale z takim zasilaniem/filtracją/elementami grał nie będzie. I jeśli mp3 jest przyjemniejsze od płyty CD to znaczy że testowi poddano tak samo głuchych ludzi jak Ty. Bez urazy. Idź i pobaw się w ABX - poprawisz sobie samopoczucie.

... Wszystkie te bajery można o kant d... rozbić jak wzmacniacz nie potrafi nic innego poza obsługą gadżetów które w normalnej sytuacji są tylko dodatkiem...

Właśnie na te wszystkie jak ty to mówisz o kant d... rozbić gadżety, takie jak obsługa plików po sieci czy też przeglądanie katalogów z muzyką na ipodzie (dopóki firmy nie będą dodawać swoich podobnych sterowników), stawia na nie i opiera się na nich audiofilski Linn, który też jako jeden z pierwszych producentów stwierdził że CD i jego tradycyjny sposób obsługiwania jest już funkcjonalnym przeżytkiem. A co do konstrukcji wewnętrznej to wiele samodzielnych wzmaków w tej cenie niczym się nie wyróżnia od tego ampli. I nie zapominaj w jakiej granicy cenowej się obracamy bo ty ten ampli stawiasz wobec konkurencji wszechwag. Tak czy inaczej czy tego chcesz czy nie, to już za niedługo jak sprzęt nie będzie posiadał właśnie takich ''gadżetów'', to będzie w oczach przyszłych nabywców postrzegany coś jak archaiczny gramofon na korbę ;) .

I jeśli mp3 jest przyjemniejsze od płyty CD to znaczy że testowi poddano tak samo głuchych ludzi jak Ty. Bez urazy. Idź i pobaw się w ABX - poprawisz sobie samopoczucie.

Gdyby byli głusi to nie usłyszeli by różnicy.

Mniejsza ilość informacji może być przyjemniejsza (vide badania stwierdzające że TV czarno-miały mniej męczy od kolorowego).

Nie truj mi tutaj o audioflskości mp3 bo mam zgrany na płycie CD album RPWL - God has failed w 320kbit/s i nie mogę tego słuchać. Dźwięk jest zimny, wyzuty z emocji o zdecydowanie mniejszej liczbie szczegółów niż na płycie CD którą zdążyłem kupić w międzyczasie.

Wiele lat temu zgrałem płytę Oldfielda do mp3 256 kbps. Różnica na lepszym sprzęcie między tym zrzutem a oryginałem okazała się olbrzymia. Co ciekawe kompresja ponowna do 128 kbps (z oryginału, przy zastosowaniu dużo nowocześniejszego kompresora) pokazała mniejszą różnicę do oryginału (niż stary 256 vs. CDA). Tak wiec to że nie możesz słuchać tej mp3 może wynikać z kiepskiego kompresora/niskiej ustawionej jakości kompresji.

... a wracając do tematu. Wzmacniacze STEREO z wbudowanym DAC powinny być dzisiaj powszechne. Już nawet nie muszą mieć "mega bajerów" typu dekompresja każdego formatu, byle miały wbudowany DAC.

Jak ktoś chce po super audiofilsku to faktycznie może nie chcieć takiej integracji ... w tym przypadku kupuje końcówkę mocy+preamp+DAC, bo można też zarzucić tandetność wszystkim wzmacniaczom zintegrowanym - wszak "prawdziwe stereo" dla niektórych to może być dopiero końcówka mocy odseparowana od wzmacniacza (czyt. "wzmacniacze zintegrowane nie grają" - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia).

A wracając do "głuchych młodych, którym nie zależy na jakości" - wątpię by kupili ten wzmak stereo za 1,5K ... oni raczej słuchają na rozkręconych (max vol) telefonach komórkowych (ps.: nie na słuchawkach), a jamnik w domu to już max - tak Ja to widzę.

Poniżej można zobaczyć jak wygląda nawigacja konwencjonalnym pilotem po plikach z wyjścia tv (bo takie również ten ampli posiada) w ampli Onkyo podłączonym do telewizora oraz jak wygląda interfejs do nawigacji plikami za pomocą ipoda :

Ukryta Zawartość

I jeszcze nawigacja po radiach internetowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zastanawia mnie dlaczego aby sobie posłuchać muzyki muszę zaopatrywać się w iphone, ipada czy inne podobne ustrojstwo (póki co nie posiadam nic takiego) albo w telewizor (w zasadzie też nie posiadam).

Oczywiście że nie musisz, ale jeżeli ktoś chce mieć najbardziej funkcjonalny i ergonomiczny sterownik z nawigacją po plikach/radiach itp jaki kiedykolwiek wymyślono (a co może nie ? ), to jest właśnie taka możliwość aby to mieć. Być może z czasem producenci będą dodawać swoje własne (a co za tym idzie tańsze) podobne rozwiązania sterowników.

Full wypas z miernotą w środku - jak nic, full wypas....

Tym samym obraziłeś posiadaczy nowych wzmaków i ampli z podobnej półki cenowej.

Poniżej jest jeszcze kilka informacji o sterewaniu za pomocą ipoda. He he nawet stacjami radiowymi FM można nawigować z poziomu ipoda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie, ja go zestawiam ze względu na jakość. Pierdoły nie mają znaczenia. Wzmacniacz w sam raz dla miłośników bajerów ale nie dla fanów muzyki ceniących jakość. Tak, potwierdzam: za 1.500 PLN nie da się kupić nowego wzmacniacza który będzie się nadawał do normalnego słuchania muzyki. Ale używki za tą cenę... Proszę bardzo, żeby nie było zbyt stare: 8-letni Copland CSA 8. Koszt nowego ca 5kzł. Nie ma nawet co porównywać.

A tak jeszcze (zrobiłem rozeznanie w necie) uzupełniająco odnośnie innych w mierę budżetowych wzmaków z obsługą sieci i sterowanych z ipoda, to teraz spadły nieco ceny na ampli KD pioneera VSX-920 z trybem Bi-Amp i korekcją akustyki pomieszczenia, i można je już kupić za około 1455 zł ale ten ampli nie dekoduje FLAC'ów. FLAC-i czyta najnowszy VSX-921 za około 2000zł.

W ampli kina domowego Onkyo sieć i sterowanie z ipoda jest już od modelu TX-NR509 za od 1485 zł który czyta pliki FLAC, ale tryb Bi-Amp jest dopiero od modelu TX-NR709 za 3 499,00 zł.

No a w ampli yamaha sieć i sterowanie z ipoda jest dostępna dopiero od modelu za 3000 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.