Skocz do zawartości
IGNORED

Totalny Tuning Kolumn mp180

Bartosz985

Rekomendowane odpowiedzi

Już od paru miesięcy grzebie w swoich kolumnach i coś zmieniam - oklejenie prawie wszystkie ścianek 1 warstwą maty bitumicznej, wymiana gniazd głośnikowych, ominięcie bezpiecznika termicznego w torze głośnika wysokotonowego, zmiana okablowania – wszystko to dało pozytywny efekt.

Przyszedł czas na drastyczniejszą zmianę – wymiana głośnika średniotonowego – najsłabszego ogniwa kolumny wg mnie. Po wielu odsłuchach m.in. AP Tempo wybór padł na głośnik aluminiowy. A że mam ambicje to wybrałem magnezowego W15CY001 Excela. Niemal idealnie pasuje w wyfrezowania w kolumnach. No i jeszcze pochylenie ścianki – 13 stopni .

Sprawdzałem jak średnica by się zgrała z wysokotonowcem i nic z tego. Ten jest obecnie cięty na ok. 4 khz (kondensator 3,3uF i cewka), ale dużo gorsza jest jego częstotliwość rezonansowa – 1,7 khz z moich pomiarów. Pozostaje więc podejść do tematu jeszcze ambitniej i wymienić kopułkę. Myślałem nad excelami konkretniej T25CF002-Milenium ale jak na razie mnie na nie nie stać. Może jakiś niższy excel? co o tym sądzicie? Metalowe tweetery odpadają- nie lubię ich. A może jakieś alternatywy z innych firm.

Czy ma ktoś pomiary W15CY001 na pochyle 15st tak żeby dało się wrzucić do speakerworkshopa? Chciałbym trochę posymulowac

Wstępnie częstotliwość podziału bass/mid przyjmuje 200hz (cholera trochę duże kondy i cewki wyjdą przy 8 ohmach). Macie jakieś schematy zwrotnic z W15CY001, ale do kolumn trójdrożnych?

Załączam pare fotek kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12166-100001235 1170307558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30351-totalny-tuning-kolumn-mp180/

Basowców nie zmieniam bo by trzeba było zmienić obudowę:). Chcę go jednak zoptymalizować. Obudowy są w miarę przyzwoite – 22mm MDF + 2 wzmocnienia poprzeczne, komora średnio-wysokotonowa. Bass mi odpowiada brzmieniowo, ale jest „dziwny”, płytki choć głęboki. Czy przestroić BR wyżej. W BR są takie plastikowe kraty (przeciw myszą zapewne)- zamierzam je usunąć. Czym najlepiej pozbyć się paskudnego rezonansu od wys. obudowy przy 160hz. Dalsze spadają o 10db po „wrzuceniu” puszystego golfa (ubranie) na dno kolumny:). Chyba dam jeszcze drugą warstwę maty bitumicznej.

Co o tym sądzicie?

Załączam wykres (robiony za pomocą speakerworshop+ECM8000+UB802) trochę przesadzony, ale pokazujący mniej więcej to co czuje. Złożyłem go z wykresów - 2xgłośnik basowy + 1xport BR pomimo 2szt.

Poniżej przebieg impedancji(wg mnie) i pomiary wg AUDIO

Ukryta Zawartość

post-12166-100001232 1170307565_thumb.JPG

post-12166-100001233 1170307563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.