Skocz do zawartości
IGNORED

zewn. tuner TV do monitora - czy warto?

henry01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję kupić dziecku do pokoiku małe TV (jakieś 14-15"). Mam w domu jednak nieużywany monitor CRT 15". Pomyślałem, że może zamiast kupować za 300zł. TV może warto dokupić taki tuner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Może miał ktoś z czymś takim do czynienia i może mi powiedzieć jak to się sprawuje? Z opisu wynika, że oprócz zwykłej anteny można podłączyć DVD i nawet jest pilot :D , więc teoretycznie urządzenie w połączeniu z monitorem spełniłoby moje wymagania. W praktyce bywa różnie, więc może ktoś może coś podpowie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/30352-zewn-tuner-tv-do-monitora-czy-warto/

>henry01

Ja chetnie podpowiem !

Daj Sobie spokoj z - telewizorem dla DZIECKA !

Lepiej z Nim wiecej - rozmawiaj !

Chcesz wychodowac kolejnego mieszczanskiego koltuna, w dodatku - slepego ?! (14")

Pozdrawiam

Vlad

Masz rację, ale... wracam do domu późno i lubię sobie wieczorem zapodać Discovery a tu o 20.00 M jak Miłość i za grzyba nie dopcham się do telewizora, żona z córką (9-letnią) nie odpuszczą w tym względzie. Zresztą córka nie spędza zbyt wiele czasu przed TV, więc wieczorem nie mogę jej odmówić, mogłaby tylko oglądać coś innego... W zasadzie do 21.00 mogę sobie poczytać, ale jeśli jest coś dla mnie, troszkę mnie skręca, że nie mogę oglądać.. hehe, takie trochę uzależnienie.. i właśnie to ja wtedy mógłbym sobie skorzystać z tego małego TV.

henry01, 21 Gru 2006, 16:00

>hehe, takie trochę uzależnienie.. i właśnie to ja

>wtedy mógłbym sobie skorzystać z tego małego TV.

jak dla siebie, to kup plazmę 42 cale.

a dziecku pokaż książki - beletrystykę.

jak się wciągnie to przestanie oglądać to gówno.

nie chcę się wtrącać oczywiście, ale moim zdaniem wychowanie na koszmarkach w stylu "M jak Masakra" to totalne pranie umysłu.

daj do czytania np. Tolkiena, albo coś lżejszego na początek, byle wciągającego.

jakkolwiek odciągaj od TV byle nie siłą, czy groźbą.

Ciężko powiedzieć, przez DVI pod LCD nie podłączysz, sygnał jest przetwarzany przez to urządzonko, więc jakość (kolory, barwa, stabilność) obrazu zależy bardziej od niego niż monitora.

>henry01

No, chyba ze - uzaleznienie !

Trzeba bylo tak od razu !

W TAKIM wypadku - oczywiscie - rozgrzeszam ! :))

A powaznie, u mnie TV robi za stolik na ksiazki !

Juz nie pamietam ile miesiecy temu, wlaczylem go po raz ostatni !

(przypadkowo uderzylem we wlacznik i ...natychmiast zamknalem !)

Zamiast Discovery, polecam - spacer po lesie !

Rozumiem Cie, sam jestem nalogowcem (roznych rzeczy),

ale cwicz charakter - z najgorszego nalogu mozna sie wyciagnac ! :)

Pozdrawiam

Vlad

Co do nałogów, wiem, sam wyszedłem z dwóch (nie powiem z jakich ;)) ) Za to wpakowałem się prawie zaraz w następny (słodycze), a ta telewizja, no cóż.... chyba nie chcę się pozbywać wszystkich swoich przypadłości. Jeśli chodzi o las, a i owszem, tylko gdy wracam jest ciemno, a ja boję się wilków ;) .. może latem, czy wiosną, nie teraz. Muszę jednak przyznać, że zasiałeś wątpliwości... chyba o to Ci chodziło?

>henry01

Jak ZAWSZE - o TO mi WLASNIE chodzilo ! :))

Ktore Ptasie Mleczko wolisz : waniliowe czy czekoladowe ?!

Nie powiem pierwszy !!!

Co do wilkow to mozesz miec zawsze oba smaki przy sobie,

to w razie co, im - rzucasz ! Ktores im MUSI podpasowac !

A wtedy Ty z cora wciagacie gleboko swierkowe powietrze

do pluc i rozkoszujecie sie widokiem rozgwiezdzonego Nieba !

Wogole, tak jak dla mnie, to Czyste Niebo to - NAJWSPANIALSZY widok !

Znajduje w Nim znacznie wiecej, niz na Discovery !

Pozdrawiam

henry01, 21 Gru 2006, 16:00

>Vlad

>

>Masz rację, ale... wracam do domu późno i lubię sobie wieczorem zapodać Discovery a tu o 20.00 M jak

>Miłość i za grzyba nie dopcham się do telewizora, żona z córką (9-letnią) nie odpuszczą w tym

>względzie. Zresztą córka nie spędza zbyt wiele czasu przed TV, więc wieczorem nie mogę jej odmówić,

>mogłaby tylko oglądać coś innego... W zasadzie do 21.00 mogę sobie poczytać, ale jeśli jest coś dla

>mnie, troszkę mnie skręca, że nie mogę oglądać.. hehe, takie trochę uzależnienie.. i właśnie to ja

>wtedy mógłbym sobie skorzystać z tego małego TV.

Dobra metoda na odciąganie od M jak coś tam i tego typu badziewi jest urządzenie nagrywające.

Nagrywasz odcinek i oglądasz sobie coś innego. PO kilkunastu takich akcjach reszta domu może wypaść z "nałogu"

oglądania tych seriali.

Ja mam luksus, moja żona ogląda tylko W11 i detektywi. Moja Gosia naprawdę nie przepada za tą szmirą i chwała jej za to.

mam kilka, dziala, przydaje sie gdy pracuje na kompie, jednym okiem moge podgladac co sie dzieje w tv. mozna tez wygodnie normalnie ogladac tv fullscreen, jesli warunki pozwalaja (wygoda)

kłaniam... (hehe, lubię lorda Farquaada)

Cóż, już zakupiłem ten tunerek, czekam na dostawę. Gdy tylko przesyłka dotrze, podłączę i podzielę się wrażeniami... a, dziękuję Jazz :-) za poradę.

Vlad

ja nie lubiłem wcześniej słodyczy, a teraz jestem przerażony: w ciągu 9 miesięcy zjadłem więcej niż przez całe swoje 37-letnie życie!!!! Na szczęście przytyłem może z 5kg, więc nadal jestem szczupły... no, prawie szczupły ;) .. a mleczko może być czekoladowe, ale jak zabraknie biorę też waniliowe ;))

Jacekwacek

piszesz: "Nagrywasz odcinek i oglądasz sobie coś innego. PO kilkunastu takich akcjach reszta domu może wypaść z "nałogu" oglądania tych seriali" - myślisz, że to może zadziałać? Ciekawe, nie pomyślałbym w ten sposób. Trzeba będzie podłączyć magnetowid.....

Firebird,

>ma ktos z was karte TV w kompie?

>Dziala to g.., wogole? oplaca sie? zamiast drugiego tv do domu?mozna kupic HD?

mam taka kartę, a właściwie takie gówno... tania karta to tak działa (Aver Media - nie polecam)

plusy są takie, że nie zajmuje miejsca, jest to tańsze od telewizora, łatwo podłączyć (jak internet - do kablówki) bez dodatkowych kabli. Jest też tuner - można słuchać radia, oraz we/wy AV. TV odbiera także w stereo NICAM. Odświerzanie z częstotliwością pracy monitora - nie ma tego cholernego przeplotu jak na tradycyjnych tv nie-100Hz-owych.

Wady - oglądanie w okienku czy na monitorze trochę utrudnia korzystanie tym czasie z kompa, obraz jest słaby (hm można wyregulować), na monitorze wychodzi zła jakość tunera. W zależności od producenta dołączone oprogramowanie może być różne (moje jest naprawdę syfne, instalka z płyty była koszmarna, potem zrobiłem uaktualnienie ze strony producenta, lepiej - ale też dziwnie się zachowuje - po jakims czasie wolno działa, gubi kanały przy przełączaniu, nowa wersja nie działa wcale), reinstalacja nie pomaga. Dobry soft to podstawa - potem są problemy z nagrywaniem, kompresją (beznadziejny pomysł że tylko mpeg I lub 2 w przypadku mojej karty, a bitrate wymagany do nagrywania z wysoką jakości jaki trzeba ustawić był bardzo duży). Karta oparta o układ Connexant 878 (tak dla przestrogi).

Ważne żeby karta nie zamulała za bardzo kompa i miała dobry soft (może Philips lub Pinnacle).

Wolałbym osobny tv tak żebym mógł zerkać i pilotem przełączać kanały (do karty też jest pilot i odbirnik IR na kablu - ale jakoś nie korzytam bo tak bez sensu trochę jak się siedzi przy biurku :D), a jeśli bym chciał coś nagrać - to kartą gfx z video-in, video-out. Nawet nie nowy - jakiś stary Panasonic z allegro za ok. 3 stówki.

Dobra karta TV to fajna sprawa. Ale tak jak napisał Molibden - musi mieć dobry soft. Jakość tunerów jest raczej taka sobie, więc jak ktoś nie ma kablówki i zamierza używać anteny dachowej to raczej odradzam - jakość odbioru będzie znacznie gorsza niż w zwykłym TV. Poza tym bardzo ważny jest dekoder na jakim zrealizowano kartę. Obecnie najlepsze są Conexanty CX23881 i CX23883. Starsze układy z serii BT878 miały dużo wad - już chyba lepsze było BT848 (starsza seria).

Z kart odradzam tanie wynalazki typu PixelView. Aver Media robi bardzo dobre karty, ale ma beznadziejny soft - odradzam. Polecam Winfast TV 2000 XP Expert - dobra karta z całkiem sensownym softem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.