Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch picture disc'ów - jaką wkładkę?

Varg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam kilkanaście winyli wydanych jako picture disc'i. Odsłuch ich nie jest taki na jaki liczyłem: odczuwalny jest takie dziwny twardy pogłos i szum. Domyślam się że to wina materiału z jakiego jest zrobiny dysk, technologii produkcji, itp.

Pytanie jest następujące: czy istnieją jakieś dedykowane wkładki do picture disc'ów? Wiem że winylowi fetyszyści zakrzykną (i w nocy załomocą kolbami do mych drzwi) ;) że picture disc nie służy do odsłuchu tylko do oglądania. Osobiście też za nimi nie przepadam, ale są tytuły które zostały wydane tylko tak i szukam sposobów na pozbycie się tego metalicznego twardego pogłosu w tle.

Nie ma takowych wkladek. Picture discs ze swej natury nie nadaja sie do sluchania. Byly robione w limitowanych wersjach na potrzeby promocyjne i dla zagorzalych fanow, ktorzy mogli wzbogacic swoje kolekcje w plyte, ktora sie wiesza w ramce na scianie;) Mam tez kilka, sluchac sie tego nie da;) Ale ladnie wygladaja i mozna sie przed znajomymi pochwalic:))

wszystko co ma na sobie igłę van den hul I lub I-S. nie ma żadnych szumów, trzasków i metalicznych czegoś tam. niestety cena tych wkładek to od 1,5K w górę

specjalnych wkładek nie, "picture disc" - normalny vinyl, tylko trochę gorzej grzmi (m.in większe szumy własne, jakaś taka miękkość, lekkie przytłumienie, mniejsza "dynamiczność") - ale da się tego słuchać, różnica nie jest jakaś wielka.

CO do wkładek VdH - miałem kiedyś jedną przez rok - nawet fajna - ale szumy/trzaski właśnie były baaardzo eksponowane. Pod tym względem Shelter był zdecydowanie lepszy.

>CO do wkładek VdH - szumy/trzaski właśnie były baaardzo eksponowane.

no nie wiem, mam od kilku miesięcy mc one special, którą jestem zachwycony. czyta wszystko czego nie czyta koetsu, denon i grado, i to przy nacisku rzędu 1,35g na plastik. poziom trzasków najniższy ze wszystkich wkładek przy igle VDH I-S, a przynajmniej najmniej irytujący. no i wyciska z plastiku wszystko. właśnie słucham coltrane wydanego przez prestige, no i słyszę tape hiss, którego nie rejestrowało koetsu :)

Miałem MC10, czyli chyba bardzo podobna wkładka. Z tym, że być może szlif igły był inny a od tego w dużym stopniu zależy poziom trzasków. Było to jakieś 4-5 lat temu, więc mogło się trochę pozmieniać od tego czasu. W porównaniu z tą wkładką, Shelter 901 wyczytywał dużo więcej informacji - to było moje pierwsze wrażenie po zmianie wkładek.

MC10 miała taki miły "miodowy" dźwięk, co mogło się podobać.

witam,

zastanawiam się nad wejściem w sheltera, lekko przeraża mnie to, że wkładki te, jak większośc japońskich, poza koetsu może, nie są serwisowane. tzn. złamie się igła przy montażu i klops, trzeba kupić nową. poza tym mam teraz wkręt na wkładki o niskiej impedancji - z tym że chyba doszedłem do ściany - grado statement ma w porywach 2 omy.

Jak VdH się złamie to też trzeba kupić nową (no, można próbować reanimować ale niekoniecznie się to opłaca). Tak zresztą zakończyła życie moja VdH MC10.

Sheltery mogę polecić - mojego Sheltera 9000 trudno się czegoś przyczepić - nie wyczuwam żadnej słabej strony (ew. tylko w bezpośrednich porównaniach z innymi najlepszymi wkładkami mogłoby coś wyjść). Trochę kosztuje ale i tak Sheltery są ogólnie najtańsze w porównaniu z innymi najlepszymi firmami (ZYX, Dynavector, VdH, Koetsu).

• 3 lata później...

"Troche" odgrzebuje, bo nie chce klonowac problemu...

Kwestia pikczerow - jak wielka jest degradacja dzwieku w stosunku do "jednolitego" wydania? Szczerze piszac, wyglada to ladnie, ale jakos bardziej podoba mi sie dobrze wydana poligrafia nizli sam krazek, ktory zazwyczaj laduje na talerzu.

Zbieracie takie wydania? Nie jest to juz przesadny onanizm? W koncu dazymy do idealu odsluchu, a to jakby przeczy...

Mam sporo takich płyt Picture Disc, np. wydania Iron Maiden wydawały mi się właśnie nie do słuchania. Jednak przy Sumiko i lampowym wzmacniaczu płyty ożyły i słucha się znakomicie. Myślę że to takie same płyty jak wszystkie inne, mam sporo zwykłych czarnych słabiej brzmiących.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.