Skocz do zawartości
IGNORED

wybór DarkChip3 czy D6 LCD1080p panel?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

>>czwarty wpis pod rząd :-))

Dodam, że na stronie projectorreviews są testy działania przesłony. Pisałem o tym na grupie.

DLP z reguły nie mają AutoIrisu, więc ich kontrast jest "stały".

Poziom czerni np. samego zagwiezdzonego nieba może być (jest) lepszy na Sanyo Z4 niż na HC3100.

Dzieje się tak bo przesłona się całą zamyka. Nie ma powodu się otwierać, bo na ekranie nie ma dużych jasnych obiektów. Ale zdecydowanie pogarsza się, kiedy na ekranie pojawia się jasny obiekt! (statek kosmiczny, słońce, planeta...).

W teście, dla przykładu jako jasny obiekt posłużyła im... plansza menu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego też kontrast ANSI jest bliższy prawdzie niż On/Off.

Aha - bardzo ciekawie wypada test HC910 na Cinematicu i porównaniu do Sanyo Z4. Jest jeszcze jeden ważny aspekt. Dla dynamicznych scen, często zdarza się, że przesłona nie zdąży zareagować :-))

Więc powtórzę do znudzenia - kontrast LCD to TO TYLKO TEORIA !!!

Ukryta Zawartość

Meloman

przepraszam ale mam wrażenie, że masz kłopoty ze zrozumieniem moich wpisów. Czy ja powiedziałem coś, że Ty miałeś na myśli ANSI jasność? Pisałem o kontraście ANSI.

Kwestia funkcjonalności DLP: ok, przeważnie zoom jest mniejszy i nie ma lens shiftu optycznego. Wiesz, dla mnie takie "problemy" są śmieszne w porównaniu do problemów z projektorami CRT (a taki miałem kilka lat) ;)

Widziałe jak ktoś inteligentny rozwiązał ten problem, może zamieszczę zdjęcie jak znajdę. W małym pokoju z DLP uzyskał większy obraz dzięki zastosowaniu --- zwykłego lustra, projektor jest skierowany do tyłu na małe lustro, nie ma strat jakości, w Polsce takie lustro kryształowe może kosztuje 60-70 zł maks.

o proszę, lustro o wym. ok 25x40 cm :)) zastosowane do projektora mitsubishi HC1000 w małym pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korando

odnośnie głośności w dB - prawie zawsze jest inna jak podaje producent, znacznie zaniżona, różnie to mierzą itd... DLP są też ciche, w porównaniu infocusa IN76 do panasonica 900 zwracałem bardzo uwagę na ten aspekt, infocus był bardzo cichy, wsadzałem niemalże ucho w miejsce wylotu powietrza, oglądałem te projektory bez żadnej ścieżki dzwiękowej, sam obraz. Mitsubishi DLP są bardzo ciche, optomy są głośniejsze (poza flagowym h79 bardzo zresztą zawodnym modelem również z tego powodu, że bardzo się grzeje a wentylator jest niewydajny, bo miało być cicho za wszelką cenę, 23dB) sharpy są ciche (mimo podawanych 32dB, może podawanych uczciwiej niż średnio). Z tym "cichym" chłodzeniem LCD jest tak, że niestety odbija się to na matrycach i to jeszcze w pierwszych kilkuset godzinach użytkowania. Porównanie A/B z nowym projektorem (żadko kto to robi) to ukazuje wyraźnie. Jest to problem wcąż niewyeliminowany w praktyce (w propagandzie marketingowej tak).

Optoma HD70 przy trybie lampy LOW jest tak samo cichy jak Panasonic PTAE 700/900. I nawet przy tym trybie wyswietla bardzo dobry obraz. Osobiscie wole go od trybu wysokiej lampy i nie tylko ze wzgledu na glosnosc.

Meloman, 25 Gru 2006, 16:27

>>>Kyle

>A na jakich to podstawach osądzasz, że projektory przedstawiają przekłamane kolory? Jakie urządzenia

>robią to poprawnie? Wiesz jakie testy przechodzą modele Sim2? Sprawdzałeś test kalibracji z użyciem

>filtrów DVE? Śmiem wątpić, bo akurat u mnie - projektor, choć wciąż niedoskonale, najbliżej zbliżył

>się do ideału.

Proszę sobie tutaj pooglądać:

Ukryta Zawartość

- widać tam też że z ostrością też nie rewelacyjnie

Ukryta Zawartość

ps. szkoda że nie ma pomiarów jak w przypadku wyświetlaczy tradycyjnych :

Ukryta Zawartość

legenda dla niewtajemniczonych:

delta E to "odbieg" od koloru idealnego czyli im mniejsze delta E tym doskonalszy kolor więc ( uff ) im mniejsze "słupki" tym lepsza reprodukcja kolorów

Ukryta Zawartość

>>americano

Widocznie nie wszyscy ludzie są inteligentni na tym forum, a przecież pomysł z lustrem jest tak banalny.

Ciekawe tylko jak zredukowano efekt odbicia lustrzanego.

Poza tym - trudno o taką instalację czegoś takiego w salonie (uwzględnienie "factor wife).

>>Kyle

Nie znam francuskiego i nie za bardzo wiem, co chcesz udowodnić. Nie znalazłem żadnych wykresów, tylko widzę jakie tablice z kolorami szarości.

Zajrzyj na www.cine4home.de - tam masz wykresy RGB projektorów przed i po kalbracji.

Lustro pomoże osiągnąc większy obraz. Karkołomne ale możliwe. A co z moim problemem kiedy DLP daje ZA DUŻY obraz z żądanej odległości? Zmiana położenia projektora na podwieszenie naśrdoku pokoju lub wstawienie na podłodze pod ławą i inne takie nie wchodzą w grę. Względy estetyczno - funkcjonalne.

Meloman, 28 Gru 2006, 12:34

>>>Kyle

>Nie znam francuskiego i nie za bardzo wiem, co chcesz udowodnić. Nie znalazłem żadnych wykresów,

>tylko widzę jakie tablice z kolorami szarości.

>Zajrzyj na www.cine4home.de - tam masz wykresy RGB projektorów przed i po kalbracji.

Taki typ wykresów jest nieczytelny. Na dobrym monitorze była by zawsze idealna linia. Wykres słupkowy jest o niebo dokładniejszy. Poza tym ja tam nie widzę jakiejkolwiek podziałki - właściwie co to jest ???

ps. nie mówię o wykresie Gamut który jest OK

Chciałem udowodnić że kolory na projektorach znacznie odbiegają od naturalnych ( np. w porównaniu do jakiegoś monitora ) - ale to nie istotne, w końcu wyświetlacz jest do zabawy - choć koś z "videofilskimi" wymaganiami może być nie zadowolony ;P

Konrado zadne pół pokoju. Ja mam 50cm do sciany tylnej. Na przeciwko ekran 3,5m lub 4m od projektora. Szerokosc obrazu 168cm. Ja siedze w odleglosci 3,5m od ekranu.

Czyli wychodzi na to ,ze projektor DLP najlepiej ustawic nad głową ogladającego z wyłaczonym zoomem. Lub 50% zoom

Eeetam, taki test nic nie wnosi. Żeby można było mówić o jakimkolwiek porównaniu musi byc jakiś odnośnik. Profesjonalne aparaty cyfrowe kalibruje się za pomocą specjalnych tablic ze wzorem barw, który później się porównuje do wzorców. Tu też powinny się znaleźć jakieś tablice. Przynajmniej wiedzielibyśmy w jakich warunkach były robione zdjęcia. I tak np. jeśli na tablicy byłby klin szarości, to wiedzielibyśmy na ile zdjęcie oddaje prawdziwy zakres szarości: od bieli po czerń. A tak, to nie wiadomo, czy projektor "gubi" detale w cieniach, czy zdjęcie jest złe. Tak samo z kolorami - nie ma żadnego odniesienia.

Dla mnie ogromną zaletą HC3100 jest brak przysłony.

Jak poczytacie opinie użytkowników nowgo Mitsubishi HC5000 dostępne w sieci - to pojawia się tam ciągle problem widocznej pracy przysłony. Z tego co wiem to Mitsubishi nie ma dużego doświadczenia w opracowywaniu układów AI, już Panasonic ma to lepiej opanowane, a jeszcze lepiej Epson.

Na amerykańskim AVS forum są zdjęcia nowego Epsona TW-1000 i niestety nie powalają za bardzo, a poza tym projektor ten się zepsuł pierwszego dnia użytkowania. Szkoda bo Epson TW-1000 mógł być (może jeszcze będzie) liderem trójki nowych projektorów LCD z panelem D6 (panasonic PT-AE1000, Mitsubishi HC5000, Epson TW-1000). Głownym problemem zprojektorami LCD jest kiepskieodwzorowanie szczegółów w ciemnych scenach oraz brak głębi obrazu. Jak bardzo ważne jest to pierwsze to wystarczy zobaczyć na dowolnymciemnym filmie. Brak szczegółów powoduje zlanie się wszystkiego w jedną ciemną masę i położenie całego obrazu.

Ja nanajbliższe dwa trzy lata zdecyduję się raczej na projektor DLP w rozdzielczości 720p. Z prostych względów:

- ilość płyt standardowych DVD wynosi u mnie 100%

- ilość płyt HDDVD lub BR wynosi u mnie 0% i nie zmieni się to raczej na polskim rynku w ciągu 2 lat

- telewizji HDTV nie mam, a nawet gdybym miał to nie będę jaj oglądał na projektorze,

- dobry projektor720p przy odpowidniej odległości od ekranu da subiektywnie lepszy obraz niż projektory 1080p LCD pierwszej generacji,

- projektor 720p można kupić w świtnej cenie, czego nie można powiedzieć o 1080p,po co więc się ekscytować rozdzielczością?

>>Milimetr

Jak bym siebie słyszał :-)

Kontrast on/off podawany przez projektory LCD zawsze uwzględnia pracę dynamicznej przesłony.

Większość DLP nie ma AutoIrysu więc parametry są dużo bardziej wiarygodne.

Nadzieją wydawała się technologia SXRD, ale niestety to wciąż nie to.

Pojawia się jednak nadzieja w postaci ILA, która może niedługo być dostępna za całkiem przystępną cenę.

Nie od dziś wiadomo, że marketing robi ludziom kisiel z mózgu. Nie ma się pchać w technologię 1080p, chyba, że pojawią się modele oparte na DC3 w cenie poniżej 15 tys.

Do uzyskania efektu głębi obrazu (trójwymiarowości) wcale nie trzeba materiału HD.

DObrej klasy projektory Sim2 potrafią zachwycić obrazem już na dobrze zgranym materiale DVD.

Meloman

A widziałeś w akcji Sony Qualia 004 na matrycach SXRD że twierdzisz, że to wciąż nie to?...

Poza tym technologia SXRD i D-ILA to jest to samo, różnica nazwy a desygnat ten sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.