Skocz do zawartości
IGNORED

nowy benq w500 3lcd 720p nieoficjalnie

revert

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Juz do kupienia w polskich sklepach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktos mial z nim do czynienia, zastanawiam sie pomiedzy tym modelem a optoma hd70, gdy tylko ktos z Was zobaczy jak to urzadzonko dziala to piszcie prosze!

Juz drugi miesiac jestem bez projektora bo padl i na dniach musze kupic nowy bo ogladam na 17" monitorze - succccks :/

pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Rowniez przymierzam sie do tego projektora i bardzo by mnie interesował Jego test, obawiam sie troche technologii lcd .., nrzie w domu mialem mozliwosc przestestowania dwoch tanich projektorow Acera 116pd dlp i Epsona EMP-S4 lcd- pierwsze wrazenie na Epsonie to pikselizacja, ktorej nie bylo na tym samym materiale w Acerze, oba projektory maja natywną rozdzielczosc 800:600 i Acer bije Epsona na głowę, jest cichszy a obraz daje naturalniejszy bez pikselizacji, takze kolorystyka bardziej "kinowa", wiec obawiam sie troche technologii lcd pomimo, ze lens shift by mi sie baardzo przydal aczkolwiek benq w500 to mam nadzieje calkiem inna "liga" niz ten Epson (rozdzielczosc, elektronika i cena itd) wiec moze nie bedzie tak zle :)

Ha, dokladnie ten sam dylemat mam, DLP w akcji testowalem, do niczego sie nie idzie przyczepic w szczegolnosci do pixelizacji. Lens shift to jest wlasnie to czego potrzebuje, ale jesli kosztem kratki na ekranie to no way. Z drugiej strony to w miare nowoczesne technologie i na dodatek wieksza rozdzielczosc. Chcialbym miec obraz z przekatna 105", ogladac bede w okolicach 3,5 metra, za te pieniadze benq nie ma mozliwosci odbiegac od podobnych rozwiazan, moze wypowie sie ktos kto ogladal 'budzetowe' projektory lcd 720p?

>lb

Rany B.! czemu wraca ta kratka? Jak daleko będziesz siedział od ekranu? Mówimy tu o rozdzielczości 720P! A to oznacza, że nawet mając sokoli wzrok, to na ekranie 100" nie zobaczysz kratki już z odległości 2-2,5 m. A i tak z tej odległości ekran jest za duży do normalnego (komfortowego) oglądania. Ja osobiście siedzę w odległości 4,3 mi nie widzę za ch... Kiedyś spytałem się kilku moich znajomych. Nawet nie wiedzieli, że mój projek ma jakąś kratkę. Ta "urban legends" bierze się z czasów projektorów o niskiej rozdzielczości. A tu mówimy o wysokiej. Wiem, że LCD są generalnie ciut gorsze pod pewnymi względami od DLP, ale postęp nie czeka. Kratka przestała być istotna.

>Chcialbym miec obraz z przekatna 105", ogladac bede w okolicach 3,5 metra, za te

>pieniadze benq nie ma mozliwosci odbiegac od podobnych rozwiazan, moze wypowie sie ktos kto ogladal

>'budzetowe' projektory lcd 720p?

To trochę dużo. Ja mam 100" z 4,3 m. Idealnie. Wcześniej miałem z tej odległości jakieś 120" i było stanowczo za dużo... Źle się ogląda, wzrok nie obejmuje całych scen, czytanie napisów odwraca uwagę od filmu, a podczas czytania musimy wodzić oczami. Ogólnie szybko się męczy. Z odległości 3,5 polecam jakieś 80-90". Za duży ekran naprawdę jest bez sensu.

Woodolec

nie do końca, bo w Sony VPL-HS50 screen door widziałem bardzo wyraźnie, a ten benq podobno technologicznie bazuje na nim. Nie sądzę też aby cena 3500zł była zachęcająca (miało być 2600 zł), w sytuacji gdy za 3700zł kupuje się sony VPL-HS60 (2 generacje nowszy, z nowszą matrycą i mniejszym screen door), pozostając tylko w kręgu technologii sony...

"Nie sądzę też aby cena 3500zł była zachęcająca (miało być 2600 zł), w sytuacji gdy za 3700zł kupuje się sony VPL-HS60 (2 generacje nowszy, z nowszą matrycą i mniejszym screen door), pozostając tylko w kręgu technologii sony...

"

Americano podajesz pewnie cenę z Niemiec lub Usa, mnie interesują jedynie sklepy w Polsce, poza tym skąd wiesz, ze w500 jest na bazie Sony VPL-HS60?, proszę podaj wiarygodny link, odnosnie cen VPL-HS60 w Polsce to prosze:

Ukryta Zawartość

...poza tym kupowales moze na ideal.de? najchetniej to bym kupil Mitsubishi 1000u, ktory tam jest za 1000 euro a u nas za okolo 5k, nie wiem jednak jak jest u nich z wysyłką do Polski.

Wodolec

ja oglądam z odleglosci 3-3.5m, ekran to 75" i na Epsonie widzialem krate wyraźną na bajkach :), ktore moja corka ogladala, we Wladcy Pierscieni momentami tez widzialem pikselizację ale podkreslam ze to wrazenia z Epsona Emp s4, ktory jest przeznaczony ...do prezentacji, w kazdym razie na nieco drozszym projektorze dlp Acera 116pd (po dlugiej zabawie w kalibracje bo firmowa sie do niczego nie nadaje) obraz był bez pikseli w ogladanym przeze mnie materiale, mniej "cyfrowy, skwantyzowany", tak bym to okreslil.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

NIE, właśnie w Polsce, od dłuższego czasu widzę na allegro są sprzedawane sony vpl-hs60 po 3700 zł nowe na europejskiej gwarancji. Teraz spojrzałem, że podwyższono cenę na 3800 zł (co nie znaczy, że 3700 zł jest nieosiągalna). Dla mnie nie ma tematu, jesli Benq w500 kosztuje 3500 zł jak miał kosztować 2600 zł.

Akurat americano ma rację w kwestii ceny. Nie widziałem Benqa taniej niż 3450. Osobiście wolałbym dopłacić nawet 800 zł i kupić sprzęt firmy, do której mam większe zaufanie (Epson, Sharp, Sony, Mitsu lub Hitachi). Ludzie narzekają na żywotność lamp. Osobiście przypilnowałbym Epka TW-620 lub TW-700 - widziałem za ok. 4000. Gwarancja 3 lata na lampę to naprawdę cóś :)

Osobiście też ani razu kratka mi nie przeszkadzała (w jakimkolwiek LCD kinowym HD ready).

• 2 tygodnie później...

Mam ten projektor od kilku godzin i pierwsze wrażenia to:

- absolutnie żadnej pikselozy, której się obawiałem

- projektor bdb skalibrowany fabrycznie, właściwie na presetach można oglądać

- obraz wg mnie określiłbym jako naturalny

- obawiałem, się że będzie można oglądać tylko wieczorem ale nawet na zielonych jasnych roletach + zasłony w stosunkowo słabo zaciemnionym pokoju obraz nadspodziewanie dobry, projektor mimo tylko 1100 lumenów jasny (oglądałem tylko w econo)

- jeden minus nrzie dostrzegłem ale w tym względzie jestem bardzo wybredny, w trybie normal głośność nieakceptowalna, w trybie econo może być ale obraz dużo lepszy niż się spodziewałem wynagradza nieco głośną pracę, gdyby był nieco cichszy było by bdb a tak oceniam zakup na db

- pierwsze testy były w nie całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu, wieczorem potestuje i jeśli ktoś bedzię chciał więcej szczegółów mogę coś jeszcze dodać.

• 2 tygodnie później...

Czesc, mam w500 gdzies od 3 tygodni, wypatrzone 50h i ulubione filmy ogladniete jeszcze raz, oto moja opinia na temat tego sprzetu:

- budowa i jakosc wykonania

no widac czemu tak tanio: projektor jest bardzo lekki, uzyty plastik bardzo slabej jakosci, lekko sie uginajacy, ale - siedzi sobie na szafie i go macac nie musze wiec of kors nie przeszkadza, co wazne: nic nie smierdzi - a niektore projektory po paru godzinach potrafia smrodek wypuszczac, ten projektor nie ma takiego problemu

zaslepka na obiektyw wymaga bardzo precyzyjnego zakladania, inaczej ostrosc idzie sie kochac, sama regulacja ostrosci i zoomu przez pokretla tez daje odczucie obcowania z zabawkowym przyrzadem optycznym

gniazda wykonane poprawnie, nic sie w nich nie wierci w szczegolnosci zlacze pradowe ktore w poprzedniej Optomie doprowadzalo mnie do szalu - iskrzylo i potrafilo wypchac kabel - zlacza sa praktycznie kazdego typu i jest ich pelna obfitosc

pilot - potega neadertalskiego rozwiazania, wielgachny i z krwisto czerwonym podswietleniem, z plastiku sprawiajacego gumowe wrazenie, przyciski rozstawione bardzo wygodnie, od razu i bez zadnych komplikacji da sie uzywac, mi sie podoba

wiatrak - efekt dzwiekowy jest niefajny - nie tyle ze glosny co slychac nierownomierna prace tego wiatraka, mozna wyczytac przez wywiew co to za ustojstwo - adda 92mmx25 z flowem ok 60CFM - mam zamiar kiedys go wymienic na cos lepszego (podejrzewam wystarczy lepiej wywazony Papst) bo ten jest po prostu slabej jakosci, ale szczerze mowiac glosnosc nie przeszkadza tak bardzo zebym sie do tego bral od razu, poczekam na jakis urlop czy inne swieta :)

- jasnosc obrazu

no jak dla mnie super, projektor jest bardzo jasny, duzo jasniejszy niz moj poprzedni dlp 1000 lumenow, juz pod wieczor mozna smialo go odpalac, za pareset godzin lampka moze okrzepnac - ale to jest bardzo jasny projektor

- czern

tutaj nie jest zle, a nawet calkiem dobrze, nie ma mowy o absolutnej czerni, ale samo "podswietlnie" obrazu nie jest razace, sa dwa tryby czerni: 0 IRE i 7,5 IRE - ten pierwszy jest duzo jasniejszy, drugi duzo ciemniejszy, mi szczerze mowiac pasuje jasniejszy - czyli problem czerni niespecjalnie dla mnie przynajmniej tutaj istnieje, co do przejsc tonalnych w ciemnych framgentach jest calkiem niezle, ciezko jest porownywac bez ogladania obok drugiego projektora, ale jak dla mnie jest bardzo dobrze

- DVD, HD, SD i HQV

DVD oglada sie super - jest duzo lepiej niz na moim poprzednim projektorze WVGA, HD - rewelacja, matrix daje popalic, xbox 360 podpiety do tego projektora + Rainbow Six Vegas to rewelacyjna zabawa z perfekcyjna grafika, natomiast najbardziej spektakularny efekt dostaje sie na SD - HQV to rewelacyjny chip, skalowanie, usuwanie szumu i artefaktow dziala swietnie, szczytem moich testow bylo puszczenie iranskiego filmu w mega fatalnej rozdzielczosci ripowanego z tv ktory sluzy mojej kobiecie do pisania praca, taki o rozterkach muzulmanina ktory chce popelnic samobojstwo ale nikt go nie chce pogrzebac - a to w muzulmamina no entry do nieba, nagrany fatalnie - sztuka po prostu, ogladalem go juz poprzednio i ogladalo sie jedna wielka kasze na ekranie, na w500 natomiast ogladalo sie go bardzo dobrze, projektor z nagraniem robil co chcial i ciagnal go w dobra strone, wszystkie seriale typu kryminalni etc z slaba jakoscia obrazu projektor wyswietlal tak ze chcialo sie ogladac, wielki plus dla HQV, telewizja i slaby sygnal oglada sie duzo lepiej niz na innych projektorach

- i jeszcze pare rzeczy:

screendoor - nie zaobserowalem, a ekran mam 100" i siedze w odleglosci 3,5 metra (tak lubie - dla mnie naturalnosc obrazu i ogladania czuje wtedy jak wlasnie nie wydalam "przetworzyc" wszystkich szczegolow obrazu)

smuzenie - nie zaobserwowalem, ale przyznam sie bez bicia ze taki efekt widze tylko na moim mega starym monitorze lcd ktory kupowalem za 3000 zlotych - to bylo baardzo dawno i jeszcze malo kto wtedy lcd mial, wszystkie nowsze panele jak dla mnie sa pozbawione tego efektu

dynamic iris - dziala bezglosnie, jedni lubia jak jest wlaczona inni nie - ja wole miec wlaczona, jak dla mnie fajny efekt zwiekszajacy jakosc obrazu

lcd vs dlp - potwierdzam ze lcd duzo mniej meczy wzrok, obraz z dlp jest ciut ciemniejszy i bardziej nasycony barwa, ale roznica jest realnie niewielka

grzanie sie projektora - niewielkie, jednak lampa 140w to duzy skok w porownaniu do typowych gdzie indziej 200w - czyli jest szansa ze projektor popracuje dluzej i nie schajczy sie

tryby wyswietlania - w zasadzie minimalnie zmodyfikowalem nasycenie kolorow w trybie cinema i przestawilem kolory z warm na standart i jest idealnie, jest tez tryb standart (gdy wlaczam projektory jak jest jasno) i dynamic - najbardziej jasny ale jakosciowo najgorszy

- konkluzja

jestem bardzo zadowolony z zakupu, na pewno jest duzo lepiej niz poprzednia Optoma dv10 z dlp, oglada sie mi super, material hd to totalna jakosc, ale i DVD z uzyciem odpowiednio wysterowanego HQV daje perfekcyjny obraz, nawet zmusilbym sie na tym projektorze do ogladniecia telewizji, ktorej nie ogladam i sie brzydze, generalnie: polecam!

pozdrawiam

LB

Potwierdzam wszystko co napisał LB, dodam tylko, że ilość szczegółów w ciemnych scenach bdb porównując np. do screenów testowych ze strony

Ukryta Zawartość

...Niestety przy fabrycznych ustawieniach nie było widać "jednego kwiatka", który spowodował, że w poniedziałek wysyłam projektor do serwisu benq, moim zdaniem to wada matrycy:

Ukryta Zawartość

Ta biała linia występuje zawsze przy materiale pal z wyłączonym jakimkolwiek skalowaniem (overscan=0 a fabrycznie jest 1), jeśli to usuną a chyba muszą to uznam, że jeżeli chodzi o jakość obraz ocena celujący, za niekulturalną pracę wiatraczka dostateczny więc końcowa ocena 4.5, to co pisał LB o przetwarzaniu słabego sygnału to prawda, z divixami benek potrafi robić cuda :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>budasty, 30 Cze 2007, 17:25

>Ta biała linia występuje zawsze przy materiale pal z wyłączonym jakimkolwiek skalowaniem (overscan=0

>a fabrycznie jest 1), jeśli to usuną a chyba muszą to uznam,

Ta biała linia to artefakt pochodzący z tunera TV a nie matrycy. Właśnie aby usunąć śmieci na krawędziach m.in. po obróbce w studiu stosuje się overscan. Także obawiam się, że serwis raczej nic nie musi usuwać.

>lb

> sa dwa tryby czerni: 0 IRE i 7,5 IRE - ten pierwszy jest duzo jasniejszy, drugi duzo ciemniejszy...

To nie są tryby czerni, a przynajmniej nie w sensie stricte. To dwa różne standardy elektryczne wejść analogowych stosowanych w sprzęcie na różnych kontynentach. Tylko pozornie mają one znaczenie regulacyjne bowiem złe ustawienie albo drakońsko ucina szczegóły w ciemnych partiach albo w ogóle zabiera najniższą czerń.

>Ta biała linia to artefakt pochodzący z tunera TV a nie matrycy. Właśnie aby usunąć śmieci na

>krawędziach m.in. po obróbce w studiu stosuje się overscan. Także obawiam się, że serwis raczej nic

>nie musi usuwać.

Ta biała przerywana linia w górnym rogu występuje zawsze w trybie pal bez overscan, widać ją do połowy obrazu, inny przykład:

Ukryta Zawartość

, od razu po wlaczeniu dvd ją widać, dlaczego w projektorze LB tego nie ma? wg Ciebie benq nie potrafiłby wyświetlać pełnej informacji o obrazie i byłoby to ok(?) i trzeba by usuwać część (sporą bo po włączeniu overscan na 1 logo TVP już w połowie na tym zdjęciu nie widać...), dlaczego w innych projektorach tego nie zauwazłylem?, obok projektora mam tv i dobrze testowałem, testowałem w domu kilka projektorów i na ŻADNYM nie było żadnych przerywanych białych artefaktów, z żadnego tunera nie oglądam, podkreślam występuje to zawsze niezależnie od źródła (podłączałem do projektora 2 dvd zarówno po svideo jak i po component)

Ukryta Zawartość

To co widać w lewym górnym rogu ekranu to część tzw. VBIa (Vertical Blanking Interval Area) czyli obszaru umieszczanego pomiędzy ramkami bądź półobrazami w strumieniu wideo. Dokładniej jest to charakterystyczne dla przekazów cyfrowych pole WSS (Wide Screen Signal) gdzie zakodowana jest informacja dla odbiornika m.in. o proporcjach obrazu oraz liczbie aktywnych linii. Nad polem WSS znajduje się obszar odpowiedzialny za sygnał teletekstowy np.: w strumieniach przekazów satelitarnych.

Oczywiście WSS nie należy do obszaru aktywnego i w związku z tym nie powinien znaleźć się w buforze ramki projektora. Dwa możliwe powody tego stanu rzeczy narzucają się same:

- winne jest źródło sygnału, które nieprawidłowo formatuje pole WSS dzięki czemu pojawia się rozbieżność między faktyczną liczbą aktywnych linii a tym czego "spodziewa się" projektor.

- skaler projektora nie usuwa nadmiarowych informacji w preprocesingu t.j. jeszcze przed operacją dopasowania rozdzielczości sygnału do roz. fizycznej.

Jeżeli menu serwisowe projektora umożliwia regulację obszaru widocznego błąd można będzie skorygować szybko i bez problemu. Zaś jeżeli winne jest źródło to zaleczony zostanie objaw, a nie przyczyna.

W obu wypadkach zjawisko nie ma związku z uszkodzeniem matrycy.

Ten tryb przelaczania IRE to dostosowywanie projektora do zrodla NTSC lub PAL - skala szarosci w obu tych trybach zaczyna sie od innego poziomu. Dee facto skutkuje to przesunieciem jasnosci w dol lub gore - efekt jest jakby regulowalo sie czern i nawet tak to jest w manualu opisane. Byc moze jest to mocno stratny bajer - ja nie zauwazylem, a pare filmow nawet lepiej mi sie ogladalo - dobrze ze jest taki feature.

Geneza overscana jest raczej blooming - czyli rozszerzanie sie ekranu gdy swieci na bialo, a dzisiaj uzywa sie go np. po to zeby zwiekszyc obraz - stad w wiekszosci urzadzen wyswietlajacych overscana mozna ustawiac na wiele poziomow - nie jest to tool do chowania wzorkow bedacych wizualizacjami informacji kontrolnej w dostarczanym sygnale - bo ona ma sie po prostu nie wyswietlac :)

Co do problemu Budastego - jak na dwoch dvd jest to samo i tylko na tym projektorze - reklamowac! No chyba ze kogos zadowala stwierdzenie "panie, toz to vbia/wss, czegoz pan chcesz :)" - w sumie to niezly slogan na reklame: "zobaczysz wiecej" :) - albo "wycisnij wszystko z sygnalu" :)

pozdrawiam

LB

Piotrek_PP

Jak napisałem źródłem są dwa odtwarzacze dvd: Denon Dvd 700 (component) oraz Wiwa 238u (svideo) - na obu jest to samo, wada występuje cały czas, również na samym sygnale z dvd (bez włączania jakiegokolwiek filmu), dla mnie liczy się to, że projektor nie potrafi wyświetlić pełnej informacji pal, do tego LB sprawdzał to u siebie i przy tych samych ustawieniach (też ma W500) nie ma żadnych artefaktów, to jest trzeci projektor, który podłączam do w/w odtwarzaczy i dlaczego dwa wcześniejsze potrafiły wyświetlać obraz bez problemu?(dużo słabsze technologicznie od W500) a ten wyświetla artefakty, ta linia jest baardzo widoczna.... przyczyna jest dla mnie mniej istotna, zapłaciłem za w pełni sprawny projekto dla którego rozdzielczość 720:576 nie powinna sprawiać problemu, dodam, że ntsc wyświetla prawidłowo.

pozdrawaim

• 1 miesiąc później...

Zareklamowałem w/w wadę mojego egzemplarza i prawdopodobnie otrzymam nowy...

Ciekawe opinie o W500 można przeczytać tu:

Ukryta Zawartość

odbiegają one od tego co piszą forumowi "guru" :) o wyższości tanich dlp na tanimi lcd ;) (co się do niedawna rzeczywiście sprawdzało)

Ukryta Zawartość

Nikt nie twierdzi, że tani DLP jest lepszy niż tani LCD.

Swoją klasę technologia Texas Instruments pokazuje właśnie w droższych modelach.

Z drugiej strony nowa generacja matryc Epsona bardzo zbliżyła jakość LCD do DLP.

Teraz trzeba poczekać na nowy Dark Chip - pewnie oznaczony jako czwórka.

Powyżej 15 tysiaków to wg mnie tylko DLP, bo nawet jest trudno znaleźć ofertę LCD.

Najdroższe w tej chwili na rynku D6 kosztują jakieś 14-15 tysiaków.

Wśród nich jest TW1000, który w tym przedziale naprawdę nie ma zbyt wielu godnych rywali z obozu DLP.

Reasumują - nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć co jest lepsze.

Tak podobno chwalona Optoma H79 (już poza produkcją) nie dorównuje jakością obrazu do TW1000.

A przecież do niedawana był to wzorzec projektora do 20 tysięcy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.