Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD pytanie

Eiver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie czy ktos kiedys probowal z Was drodzy forumowicze wymienic samo oklablowanie w cd'ku np na srebrne????? Czy taka wymiana da jakies efekty w postaci poprawy odtwarzanej muzyki??? I wreszcie czy warto sie w takie cos bawic???

Dzieki za odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/30525-modyfikacja-cd-pytanie/

Cd jak w o mnie, Yamaha cdx 593

Tak wiem ze nie na tym polega tylko chcialem spytac czy wymiana paru kabelkow cos da?? Planuje wymienic Dac'a w tym cd ale nie jestem elektronikiem wiec zostawiam to ludziska co sie na tym znaja.

Ja bym polecił wstawienie przede wszystkim jakiegoś zegara (bo jak mniemam DAC Stelmacha, tak?) Nie sądze by parę centymetrów srebra poprawiło brzmienie jak sygnał pokonuję na pewno drogę kilku-kilkunastu metrów po płytce drukowanej.

Tak jest Dac Stelmacha a zegar takze wymieniam ale nie pytajcie na jaki chyba Crystal czy jakos tak ;) nie interesowalem sie tym tak bardzo poniewaz pan Andrzej to zrobi za 1 zamachem.

To w takim razie mam pytanie co jeszcze mozna zrobic aby poprawic dzwiek oprocz daca Stelmacha i zegara????

Eiver, 29 Gru 2006, 23:08

>Tak jest Dac Stelmacha a zegar takze wymieniam ale nie pytajcie na jaki chyba Crystal czy jakos tak

>;) nie interesowalem sie tym tak bardzo poniewaz pan Andrzej to zrobi za 1 zamachem.

>

>To w takim razie mam pytanie co jeszcze mozna zrobic aby poprawic dzwiek oprocz daca Stelmacha i

>zegara????

Wymienic reszte systemu na lepsze :D

saczek_XTRM, 30 Gru 2006, 00:37

>>>morris

>

>eee no jak to ;-) Jeszcze do prostych i przyjemnych trzeba zaliczyć zmianę OPów. Byle je tylko

>wkładać właściwą stroną i właściwe :)

Ale DAC Stelmacha ma odpowiednie OPy i nie widzę sensu ich wymieny ...

Po pierwsze to są różne wzmacniacze w różnych cenach i to od nich zależą nakłady. Ceny ~15-80zł/szt (zawsze są potrzebne min 2szt)

Mogą być wzmacniacze operacyjne pojedyńcze (fot.2) albo pojedyńcze (fot.1) - większość CD ma podwójne. Po czym to poznać? Najlepiej zajrzeć do datasheetów które można ściągnąć z neta (wpisać w wyszukiwarkę google nazwę ze scalaka i dopisać "datasheet"). Podówjny scalak można zastąpić dwoma pojedyńczymi za pomocą przejściówki (jak na fot.1) ale nigdy w drugą stronę. Warto o tym pamiętać bo można spalić scalaka. No i trzeba pamiętać żeby nie włożyć go nigdy "tyłem na przód" bo też można go uszkodzić. Pierwsza nóżka jest zazwyczaj oznaczana kropeczką, czasami jej nie ma i wtedy szukamy charakterystycznego wtłoczenia w kształcie litery U i na lewo od tego wtłoczenia zawsze jest noga nr 1. Przed wymianą OPów warto zaopatrzyć się w podstawki precyzyjne (wlutować je w miejsce scalaka) a potem już można tylko podmieniać. Każdy z nich brzmi trochę inaczej więc warto kupić kilka różnych typów.

Do popularnych pojedyńczych można zaliczyć: OPA134, OPA604, AD797, AD825, OPA627

do podwójnych - OPA2604, OPA2134

Są jeszcze inne które mogą się dobrze sprawdzić - poszukaj w wyszukiwarce, jest tam tego cała masa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100000785 1170308233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Yotomeczek, 30 Gru 2006, 10:38

nie mam pojęcia jak wygląda DAC Stelmacha, w każdym razie jeśli nie wykorzystuje on oryginalnego PCB z OPami a Pan Andrzej już je odpowiednio dobrał to rzeczywiście taka zabawa nie ma sensu

Panowie, i ja sie przyłącze do tematu z nieco innym zapytaniem.

Znudzily mi sie już modyfikacje CD.

Chcę kupić jakiegoś CD(może byc i Philips:)) i fizycznie wyciąć mu całą sekcje cyfrową(? warto ?), przetwornik i analogowkę i wykonać wszystko od nowa z porządną stabilizacją stopni i wyjściem na lampie.

Podsumowując zostaje napęd, serwo i ewentualnie częsć cyfrówki(niechętnie).

Zupelnie sie na tym nie znam, ale wiem, ze dam radę;)

Od czego sie zabrac?

Załózmy, ze mam CD, mam serwisówkę, gdzie ciąć?:)

Pozdrawiam

dr lancaster :)

Lancaster

Nie trzeba ciąć - wystarczy wylutować:)

A poważnie: główny problem i tak pozostanie- pętle masy i dość głupio zaprojektowana plytka.

W Grundigu tak zrobiłem , że wywaliłem wszystko co nie potrzebne(analogówka, filtr cyfrowy, itp.)- postęp w reprodukcji dźwięku był ale niezbyt duży. Trzeba by wszystko zrobić odnowa:(

Acha, założenia:

NOS DAC, I2S, stopień wyjściowy na 6H30P.

Przetwornik może byc PCM..., może TDA... - najlepiej możliwość wpinania modułów.

Odbiornik sygnału znam tylko SAA... :)

Pozdrawiam

morris, ja tam wole wszystko wyciąc. Będzie wiecej miejsca, a stara plytka nie bedzie syfu zbierała niepotrzebnie.

saczek, mam ich trochę, tyle, ze wszystkie pozatapiane Panie Kapitanie :)

Nie obchodziłem sie z nimi zbyt pieszczotliwie to fakt.

Teraz mam w domu dwie 820, jedna tuningowana, drugą nieruszoną.

820 szkoda mi ciąć na coś takiego. Można kupić za 50-80zl inny wynalazek, bo w sumie interesuje mnie CDM4, lub 2 - obu mam zapasy :))

I możliwość sterowania pilotem.

Pozdrawiam

Panowie, plan jest taki, zeby stare trafo zasilało wyłącznie serwo.

Dla cyfry, przetwornika i analogowki trafa(albo jedno z osobnymi odczepami na każdą sekcje)oczywiście osobne.

Pozdrawiam

morris, ja nie mam czasu rozmawiać o problemach;)

To znaczy o problemach moge sobie pogadac sam ze sobą, a z Wami chcę pogadac o ich rozwiązaniu:)

Jaki "problem plytki"?

Cała cyfra smd, max krótkie połączenia i max mało elementów(tylko niezbedne)

Dławiki w zasilaniu tylko sekcji cyfrowej - w analogówce "mulą".

Stabilizatory przy nóżkach ukladów itp.

Pozdrawiam

Z cięciem jest taki problem, że nie bardzo to może się udać, bo układy nie są tak rozlokowane ładnie na płyce , że wytniesz kawałek prostokątny i posprawie trzebaby obejrzeć płytkę drukowaną czy to w ogóle wykonalne jest.

CD820, do takiej zabawy rzeczywiście szkoda:)

>>morris, 30 Gru 2006, 11:23

>Problem z płytką jest taki że przydałaby się dwustronna, a to oznacza zakład produkcyjny i potrzeba

>kilkunastu chętnych....

niekoniecznie, da się zrobić chałupniczą metodą. Główny problem to chyba jednak sam układ ścieżek etc

Ukryta Zawartość

No to może najprostszy CD jaki sie da?

Dlaczego oni nie wklądali tam tych układów "ładnie"?:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie, prosze nie robić sztucznych problemow.

Jeżeli bedzie trzeba to sie posztukuje nawet kilka/naście/dziesiąt ścieżek.

Potrzebuję możliwie prostego Philipsa z CDM2 lub 4.

Jeżeli mi nie pomożecie, to będziecie mieli na sumieniu zakup przeze mnie CD Docet Lector 0.5.

Nie słyszałem go jeszcze, ale "coś"(mam nadzieje, ze to tylko wybujała fantazja;)) mi mówi, ze mi sie cholernie spodoba. A on właśnie tak jest zbudowany....

Fotka przedstawia 7 - model wyższy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.