Skocz do zawartości
IGNORED

KOŃCÓWKA MOCY POMOCYY!!!!!!!!!!!

Maciek19882

Rekomendowane odpowiedzi

WITAJCIE! Kupiłem końcówke mocy 2*200wat. Jeste to sharp. 8800. mam pytanie kupiłem ją w celu alby podłączyc do niej 2 subwoffery po jednym na strone. Chodziło głownie o moc dlatego takie rozwiązanie teraz mam pytanie. Bede musiał czyms ten sygnał z koncówki filtrować,aby podawała subwofferom tylko bas a nie całę pasmo. i jeszcze jedno. Jakie skrzynki mam kupić? moze być coś z car audio? czy lepiej zrobione na zamówienie przez specjalistę? pozdr.!!

https://www.audiostereo.pl/topic/30656-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-pomocyy/

-->Maciek19882, możesz dać filtr (zwrotnicę) pomiędzy końcówką a subem, ale dużo lepiej jak dasz filtr miedzy źródłem sygnału a koncówką.

Co do "skrzynek", sprawdź dział DIY, moze tam znajdziesz coś ciekawego dla sIebie.

Tak przy okazji, nie liczyłbym na zbyt dużą (w praktyce) moc tego wzmacniaczyka (rozkręć go i sprawdź jakie dokładnie STK robią za końcówki).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchajcie ja mam wzmacniacz główny któy jest podpięty do sygnału, mogę do niego podłączyć tą końcówkę mocy przez tape out.. ale to nie zadziałą bo głośność bedzie wtedy sterowana z wzmaka głównego.. a ze jest dość słaby to bedzie słychać tylko bas końcówki. Więc mam pytanie... Zródłem dzwieku jest karta muzyczna komputera.. nie pytajcie jaka bo najlepsza na rynku czyli sygnał mam bardzo wysokiej jakości. idzie z niej kabel do wzmaka głownego.. jak zrobić aby końcówka odtwarzała całą parą te basy i aby były one sterowane głośnościowo niezaleznie od wzmaka głównego? i czym to filtrować? Może zrobić tak... z wyjścia front na karcie tak jak jest zostawić czyli do wzmaka głownego a z wyjścia rear podpiąc pod mixer i potem do końcówki i w karcie przestwaić na dual stereo i btedy bedzie podwójne stereo i dla tyłu pi dla przodu a mixer bedzie to filtrował na basy i podawał końcówce... a ona subwofferom? Mozliwe jest takie rozwiązanie? i mam eszcze pytanie? z kad mixer bedzie wiedzial ze ma podac wlasnie najnizsze rejestry koncowce?

-> Maciek19882

"Zródłem dzwieku jest karta muzyczna komputera.. nie pytajcie jaka bo najlepsza na rynku czyli sygnał mam bardzo wysokiej jakości."

Hehe, ciekaw jestem w takim razie, co masz za cudo. O kartach i ich jakości pogadaj najlepiej z liamk'iem. Chociaż może lepiej nie, bo się pewnie okaże, że Twoja karta do rewelacyjnych nie należy... ;)

Co do głównego pytania, to ja na Twoim miejscu podłączyłbym wszystko tak jak na schemacie.

Zalety tego rozwiązania:

1) głośność subwoofer'ów jest niezależnie sterowana od kolumn głównych

2) po skonfigurowaniu poziomu sub'ów, używasz tylko pokrętla volume we wzmacniaczu do regulacji głośności całego zestawu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-->Maciek19882, karta nalepsza na rynku, a w jakim przedziale cenowym, do 1kzł, 10kzł? ;)

A teraz już na serio, jeżeli karta jest conajmniej 4 kanałowa, to możesz 2 kanły poświęcić na suby i "programowo" je odfiltrować, to chyba najprostsze rozwiązanie systemu 2.2 w którym źródełkiem jest komp? ;)

jejku xf-extrime music:P to moja karta jest 7.1. Moja koncówka ma przerobione zasilanie i nie potrzebuje 12v!! podłaczona do gniazdka działa. W karcie nie moge filtrować... moge tylko przestwić dual stereo tak zeby koncówke podłaczyć pod rear.... i teraz pytanie..... co zrobić zeby sygnał z karty.. idący przez mixer... został podany końcówce tylko w rejestrach basowych??

-->Maćku, sprawdź dział DIY, tam zdaje się kilkukrotnie podobny problem był wałkowany, inna sprawa że polecałbym poszukać programowego korektora, który by pozwolił ustawić to co trzeba na tych 2 kanałach pod które chcesz podpiąć suby...

-->xajas, z tego co zrozumiałem Maćkowi zachciało się (i prawidłowo ;) ) systemu pełne 2.2 ;)

-->Maciek19882, ILLIDAN, denon.dcd.2560, z tego co mi się wydaje, to na zdjęciu które zamieściłem jest model 8800 (więcej sharpów o takim oznaczeniu było?).

A niech se wyważa, ważne dokąd te drzwi prowadzą, a prowadzą do 2.2 a nie 2.1, i chwała mu za to, więcej takich ludzi by się przydało ;)

Z czasem się Go nawróci na jakieś fajne aktywne DIY ;)

Słuchajcie.. chodzi o to ze miałem już do tego sprzętu podłaczonych wiele aktywnych subwofferów.. ale niestety na dzien dzisiejszy nie stać mnie na nie.. Chciałem kupić 2 żeby bas wypełnił lepiej pokój w którym pracuje.. wiadomo ze musiałyby być podobnych specyfikacji a niestety przyzwoity subwoffer aktywny kosztuje.... a 2 tym bardziej. więc postanowiłem kupić tą końcówke, bedzia podawała duzo więcej mocy na strone niz te suby aktywne.. ale jesli chodzi o połączenie to nie moge podłączyć przez te wyjście subwoffer w karcie bo to nie jest juz dzwiek stereo... wiem z doświadczenia.. pozniej jak to gra.... Chciałęm zrobić dual stereo... i dlatego chce tą końcówke podłaćzec pod rear i kupić nawet jakiś przyzwoity filtr dolnoprzedustowy czy jakoś tak.. czy moze mixer nie wiem... zeby ten dzwięk podany był juz przygotowany w stereo i zamieniony na niski przed podaniem końcówce. a zeby ona subwoffferom podała czysty sygnał stereo na basy.. tak jak to robi wzmacniacz główny! POMÓZCIE i powiedzcie co ja musze zrobić... bo z karty sygnału filtrowac nie bede bo sie nie da na te wyjscia rear... musze mieć na kablu jakiś filtr dolnoprzepustowy czy jakoś tak.. i najlepiej jakieś oddzielne sterowanie głośnościa... Jak mam to zrobić ????

-> Maciek19882

Skoro nie możesz sobie pozwolić na suba aktywnego, ani nie chcesz wykorzystać wyjścia na subwoofer w Twojej karcie dźwiękowej, to zrób po prostu tak, jak zaproponowałem. Moim zdaniem będzie to najwygodniejsze i najlepsze dla Ciebie rozwiązanie. A i koszt zmontowania czegoś takiego będzie śmieszny...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że nie powinieneś podłączać końcówki mocy bezpośrednio (nawet przez filtr dolnoprzepustowy) do karty dźwiękowej. Po prostu może Twoja końcówka/Twoje sub-y nie wytrzymać momentu, gdy otrzymają sygnał np. 2V.

Słuchajcie. A gdybym kupił korektor n którym odciąbym góre i dodał sam bas, i jeszcze mixer na którym również bym odciął góre i dodał sam bas i z mixera byłaby sterowana głośnośc..??? mógłbym wtedy coś takiego podpięc do karty dzwiękowej?? jeśli tak to w jakiej kolejności?? chodzi o to zeby mixer i korektor przerobiły sygnał po kolei najpierw jeden a potem drugi i podały do końcówki.. Jest to bezpieczne rozwiązanie??? Jesli tak to jaka bedzie kolejność??

tO CO MAM PODŁACZYĆ?? ZAŁACZAM RYSUNEK ISTNIEJĄEGO SPRZĘTU I JAK CHCE PODŁĄCZYĆ KOŃCÓWKE... Z WYJSCIA REAR... TYLKO NIE WIEM CO DALEJ PODŁACZYĆ ZEBY SYGNAŁ JEJ PRZEFILTROWAC I ZEBY TO GRAŁO... I NAJWEZNIEJSZE ZEBYM MÓGŁ JAKOŚ STEROWAĆ GŁOŚNOŚCIA SUBÓW....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lt_Bri, 7 Sty 2007, 01:52

>-->Maciek19882, ILLIDAN, denon.dcd.2560, z tego co mi się wydaje, to na zdjęciu które zamieściłem

>jest model 8800 (więcej sharpów o takim oznaczeniu było?).

Właśnie wydaje mi się, że był tylko jeden model 8800 (właśnie ten 8800H) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.