Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie cd kupić do 3000 tys.zł

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

-->jaro4444

Nie przeczytałem dokładnie całego wątku, więc nie wiem, czy taka propozycja już gdzieś nie padła, ale jeżeli z jakiś powodów nie odpowiada Ci "Stelamch", a jednocześnie widzisz przewagę "produkcji garażowej" nad większością sprzętów firmowych w interesującym Cię przedziale cenowym, może warto zainteresować się NOS DAC'iem Petera Daniela. Wydasz ok. 1000zł na DAC'a w wersji max, do tego dobry transport za kilkaset zł, dobry kabelek cyfrowy i może być bardzo sympatyczne źródełko śmiało konkurujące ze sprzętem za naprawdę poważne pieniądze.

-->josef

Konkurować może ze wszystkim, pytanie jest chyba o efekt tego konkurowania, a to chyba w większości wypadków będzie wrażenie subiektywne. Jeżeli pytasz o moje wrażenie to takie sprzęty jak MF A3.2, Rotel 971, Nad 541 to nie jest ta klasa. U mnie zastąpił bezpośrednio Krell'a 300cd, miałem też możliwość porównania z Meridianem 508 i tu powiedziałbym, że w pewnych aspektach niestety mu ustępował (bas), ale generalnie przy ocenie całości nadal pozostałbym (i pozostałem) przy NOS'ie, z tym, że z bardzo dobrym transportem na CDM1.

no właśnie - ważna uwaga - subiektywnie...

NOS gra innaczej od OS'ów - i nie każdemu to się spodoba - radzę posłuchać przed zakupem

choć trzeba przyznać, że może konkurować z CD do 2kzł (subiektywnie)

bralem kiedys udzial w odsluchach NOS DACa Petera podpietym pod naped Lektora III obok Stelmacha po Piotrku608 (moim bylym) i nie mialem najmniejszej ochoty dokonywac zamiany, a szczerze chcialem.... Kto co lubi....

Na pewno trzeba posluchac, w ciemno nie polecam!

Ja ostatnio zakupiłem Thete Pro Basic II za 900 zł z kosztami przesyłki z USA. To już jest dźwięk bardzo przyzwoity, wyrównany i wysokiej próby. Miałem wcześniej Stelmacha, no i nie ma sensu ich porównywać - jest dużo lepiej i naturalniej. Choć oczywiście trzeba pamiętać o tym, że nowa Theta kosztowała tyle, ile kilka nowych Stelmachów. No ale ostatecznie wydajemy pieniądze tu i teraz, więc nieważne czy DAC jest nowy, czy używany.

W ostatnim AudioVideo ładnie opisano CEC 3300R. Cena katalogowa 330zł. Wyjścia zbalansowane i RCA. Gniazdo EIC dla lepszej sieciówki. Ma brzmieć gładko i szczegółowo. CEC ma renomę i w razie czego łatwo go odsprzedać.

O, a tego CEC'a 51XZ chętnie bym posłuchał, sporo dobrego można o nim wyczytać. Może ktoś z południowo-zachodniej Polski ma coś takiego i mógłby zaprezentować do odsłuchu (może być razem z właścicielem, zapewniam prowiant i napoje;-)

Ja przed chwila zamowilem taka dziwna chinszczyzne MHZS CD 88 4 tube Vacuum Tube CD, z ponizszej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Calkowity koszt cos wlasnie okolo 2500PLN.

Jak dojdzie to opisze, jedyna pociecha na chwile obecna to taka, ze nikt tego pewnie nie sluchal wiec nie uslysze na starcie, ze to pieniadze wywalone w bloto,chociaz sie z tym licze,niestety.

Ukryta Zawartość

>>> pastwa

Super adres. Lampowy świat prawie za grosze. A Twój cd chyba nie może źle zagrać. Aluminiowy przód, XLR-y, dobre zasilanie, lampy, top loader. Wygląda jak hi-end. Inne firmy sprzedają to samo, tylko za dużo większe pieniądze. No i wynika tylko mała niedogodność, że wersję 220V trzeba zamówić osobno i się naczekać. Szkoda, że nie ma dystrybutora w Polsce na te zabawki. Dziwi tylko, że urządzenia mają logo kilku firm, bo gołym okiem widać ich wspólne pochodzenie. Ciekawe odkrycie.

Glaz,

Oby rzeczywistosc przystawala do oczekiwan :")

Jak bedzie ok. to zamowie u nich jeszcze jakis ichni topowy wzmacniacz sluchawkowy, a potem wzmacniacz lampowy(jak dozyje, bo troche poczekam w rzeczy samej) ,tylko czemu one takie cholernie ciezkie te wszystkie chinskie urzadzenia,niemal jak z Sound Artu ;")

• Redaktorzy

pastwa - mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż spoczywa na Tobie odpowiedzialność solidnego osłuchania tego CD-ka, oraz umieszczenia na tym forum obszernych relacji?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

pastwa - a zwróciłes uwagę na ostatnie zdanie:"The MHZS is 110v and comes with aremote control."

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

już znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jesli chodzi o te czesc voltazowa, to ja zamowilem wersje na 220V z wykrzyknikiem(i wlasnie stad czas oczekiwania straszny), chyba ze to jakies tluki i dostane 110, co tez prawdopodobne.

A co do recenzji, to wydusze taka z siebie chyba, ze zagra toto tak marnie ze masochizmem bedzie pisac o tym publicznie :")

• 2 tygodnie później...

Zafop masz już tego Shanlinga?

Bo ostanio coraz bardziej kuszą mnie CD100

Ukryta Zawartość

oraz: SCD-S 200, SCD-S 300 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i "normalne" CD-T80

Kto je słyszał i miał możliwość bezpośrednio porównać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupiłem dziś takie coś

Ukryta Zawartość

Słucham dopiero kilka godzin, ale jak ktoś ma pytania, to na PW zapraszam

Maki

Ukryta Zawartość

>Maki

Maki, Ty szczęściarzu - żadne PW, tylko proszę tu publicznie zeznawać z detalami, co i jak. Mnie ten CD wpadł wcześniej w oko i ciekawość mnie zżera, co on naprawdę potrafi.

zwolennik łagodności

Maki napisz coś o tym CD.

Ja jutro bedę miał E-SOUND CD-E5 SIGNATURE EDITION na testach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wygląda każdy widzi. Waży 10kg. Nie mam jeszcze pilota do niego, bo go wziąłem na odsłuch ze sklepu tak jak stał na pólce, ale już wiem, że zostanie u mnie. Kilka dni temu miałem w domu Ushera Cd-1 i CEC 3300 (nie R). W CECu cos kaszanił się OS, jakieś dziwne operacje-zamiast skip do przodu to do tułu... i "pipki" takie jakieś słabowate. Usher lepiej, ale szuflada to porażka, wyświetlacz jakieś kołeczka obracające się jak w mojej Mancie... Advance zdecydowanie najlepiej zrobiony. Lampka się rozgrzewa minute - wymusza czekanie, ale nie szkodzi.

Co do dźwięku: ma 2 wyjścia audio RCA (identyczne) + XLR - nie skorzystam. Mam więc okazję połączyć 2 interkonekty i selektorem kręcić. Otóż powiem Wam, że sznurówka za 2zl gra troche inaczej (chyba słabiej) od Polarisa za 1000, ale żeby to było warto dopłacać, to już chyba lepiej dołożyć do sprzętu. Mniejsza o to (ja mam sceptyczne podejscie do kabli niestety). Samo brzmienie w porównaniu do CA 640: dużo więcej tlenu, zdecydowanie więcej mięciutkiego basu, lepsze detale, mocniejsza średnica, ogólnie głośniejszy. Usher podpadł mi średnicą właśnie, zbyt wysunięta była jak na mój gust. Dopóki słuchało się np. Watersa, to wszystkie te konie, krowy, psy podwodne etc. były super, ogólnie extra...ale po kilku godzinach włożyłem fortepian solo (Zimerman-Chopin-Ballady). I okazało się że nijak nie potrafię sobie wyobrazić że siedzę w 8 rzedzie na sali, a fortepian stoi na scenie - za dużo średnicy było, zaczynał się robić jakiś kubeł taki. Powiem więcej, Advance też nie jest tak do końca przekonywujący - najlepiej z tego całego towarzystwa (włączając CEC) radził sobie z fortepianem CA!!! Jestem o tym absolutnie przekonany. Kilka płyt fortepianowych przeszło ten test, i wynik jest taki jak w/w.

Podpaliłem się troche na Marantza SA 7001, ale nie miałem w ogóle możliwości usłyszenia go w domu, więc nie wchodzę w takie układy - ja w sklepie nie rozumiem co do mnie grają, musze to na swoim sprzęcie, w swoim fotelu usłyszeć.

Ogólenie jetem zachwycony, bo dźwięk jest MIOT, pomijając moje wątpliwości co do fortepianu. Jak wspomniełem mam go dopiero kilka godzin, więc może kiedyś uda mie się bardziej konstruktywne uwagi przekazać

Na marginesie refleksja: jeżeli CA 640C v.2 gra lepiej od 640, to ... Ja nie jestem jakimś wielkim audiofilem, i może mało słyszałem sprzętów z tych wysokich półek, ale mogę Azura polecić każdemu. Za takie pieniądze jak teraz można kupić, to jest to świetna skrzynka (najlepiej oprogramowana pod kontem obsługi IMHO z tych CD które miałem w łapach, a i dźwięk bardzo spoko). Aż żal mi się rozstawać z nim. Może w ogóle CA się nie pozbędę, niech stoi system w komplecie, może kiedyś się przyda do czegoś...

Pzdr

Maki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.