Skocz do zawartości
IGNORED

Można czemuś takiemu zaufać ?

valis0

Rekomendowane odpowiedzi

xajas

"stawiasz suby obok glownych glosnikow (parami) i pobierasz sygnal hig-Level bezposrednio z terminali glosnikow -> w tym ukladzie mozesz sterowac poziom glosnosci i odciecie suba tylko przez sub"

nieprawda, poziom głośności zmienia się wraz ze zmianą poziomu w amplitunerze, tak samo jak w głośnikach. W subie ustawiasz tylko 1 raz na początku głośność dostosowaną do frontów (coś jak czułość wejścia)

dobra, problem subwoofera odpadł, zakupiłem te mirage, już mnie skręcało :)

co do podłączenia, to wkleje dzisiaj wieczorem zdjęcie tyłu tego mojego amplitunera, więc szacowne towrzystwo, jeśli będzie miało ochote to podpowie mi co i jak :)

byłem dziś w sklepie , i nie ma problemu z rozdzieleniem sygnału z jednego czincza na 2, boję się tylko że to będzie strata sygnał ?

dlatego szukam alternatywy, a to że sięna tym średnio znam , nie ułatwia sprawy :)

poczytam jeszcze ten artykuł o "podłączeniu subwooferów" , może mi się coś rozjaśni .. .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co tym sądzicie ?

Ukryta Zawartość

>W subie ustawiasz tylko 1 raz na początku głośność dostosowaną do frontów (coś jak czułość wejścia)

yep, to mialem na mysli piszac o regualcji glosnosci.

no to jak kupiłeś mirage to nie będziemy Ci truć o firmach nieznanych :] sam jestem Ciekaw co z tego bedzie czy będziesz suchał czy wystawisz te MIRAGE na allegro jako... "nowe rozpakowane w celu sprawdzenia czy działają :)"

a co do suba z aukcji

co tym sądzicie ?

ten głośnik wydaje mi się znajomo...coś jak trzydziestka z altusów tylko kopółka zmieniona :)

no właśnie kupiłem i nie kupiłem, teoretycznie wygrałe aukcje na 2 subwoofery miarage, ale ... okazało się że 2 sztuk nie mają, jakiś tam błąd magazynowy, powinienem wystawić "negatywa" , ale gość okazał się bardzo sympatyczny i bardzo przepraszał za pomyłke, został mu jeden, a jedna sztuka mnie nie interesuje.

kupuje JBL E 150. tylko proszę mnie już nie wyprowadzać z błędu bo ... zwariuje !! :)

HALO zerknij na e 250 !!!

Co się tak śpieszysz ! ? ! to najgorsze to nie są lody, że jak Ci nie smakują to je jakoś przełkniesz albo wywalisz to zakup na jakiś czas sam określ na jaki :]

_WILU_

ta 250 to mi może pokój rozwalić ! :), nie zapominaj że ja mam tylko 20m^ ...

a tak na marginesie, to jakoś nikt (przynajmniej w tym wątku) nie potrafił mi wytłumaczyć różnicy między jJBL E150 a JBL E250 ...

szkoda cholerka bo już myślałem że napiszesz wrażenia po podłączeniu mirage ;) jeszcze tydzień temu mieli ponoć kilka sztuk, no ale to była świetna cena...

no jeden dalej mają :) , ale co mi z jednego ? , ja się nastawiłem na dwa , ponoć za tydzien coś sprowadzą ... więc jeśli taka opcja nastąpi, to i mój problem się rozwiąże ...

w międzyczasie rozglądam się za tymi JBL'ami , a _WILU_ poda mi tą różnice w obu modelach czy nie ?:)

ha śmieszni są według 2 różnych aukcji

JBL E150

Ukryta Zawartość

JBL E250

Ukryta Zawartość

mają te same głośńiki 25cm ale to shit bo na stronie JBL-a E 250 ma głośnik 30cm mocniejszy wzmacniacz żekomo 250W ( należy traktować chyba z przymrużeniem oka, no ale mocniejszy ). E 250 napewno ma lepszą kontrole nad głośnikiem dzięki właśnie mocniejszemu wzmacniaczowi, niżej zejdzie to też pewne a pokoju napewno Ci nie rozwali bo regulowany napewno jest "parę złotych" a jak Ci nie spasi to napewno prędzej sprzedasz niż E150 a jeśli głośno muzy nie słuchasz to:

Ukryta Zawartość

aukcja kończy się 16 więc przemyśl !! dla porównania - zakończona aukcja tego samego

Ukryta Zawartość

cena dużo wyższa bo jest w kolorze jasnym czarne schodzą o wiele taniej mnie wyszedł około 200 Funtów ( czarny )

oczywiście traktój wszystko jako propozycje co zrobisz twoja decyzja nikt się nie obrazi :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano zgadzam się z tym marketowym określeniem to samo myśle patrząc na wypchane półki w MM itp produktami JAMO czy MAGNAT ale mimo to nie są to kiepskie wyroby

jeszcze coś takiego mi przyszło do głowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do tych aukcji na ebayu, to zaskakująca jest różnica cenowa ! :) ale z tego co tam wyczytałem, to w aukcji mogą brać udział osoby tylko z wysp brytyjskich, po za tym ja tam wogóle nie jestem zalogowany ...

co do tych B&W Bowers&Wilkins ASW 600 oraz JBL E250 , to widzę że mnie kierunkujesz w strone przedziału cenowego 1500 - 2000 zł. miło :)

tylko po pierwsze na taką kwote mnie nie stać , a po drugie to są potwory , które nie wiem jakbym wkomponował w swój pokój, ledwie 20 metrowy :)

na razie daje sobie pauze z poszukiwaniem sprzętu, bo naprawde mam lekki kocioł w głowie :) , może ta firma maxaudio skombinuje mi jednak 2 sztuke tego mirage, bo na to byłem zdecydowany , i to mi się wydawał właściwy zakup.

po za tym śledzę codziennie allegro , więc coś może się upoluje ...

---co do tych aukcji na ebayu, to zaskakująca jest różnica cenowa ! :)

spokojnie aukcja jeszcze trwa...

---ale z tego co tam wyczytałem, to w aukcji mogą brać udział osoby tylko z wysp brytyjskich, po za tym ja tamwogóle nie jestem zalogowany

mój też był tylko odbiór osobisty ale się gość zgodził :] a logowanie na e-bay trwa może 10 min :]

---a po drugie to są potwory , które nie wiem jakbym wkomponował w swój pokój, ledwie 20 metrowy :)

spokojnie to nie są potwory - potwór to PARADIGM SERVO 15

---na razie daje sobie pauze z poszukiwaniem sprzętu, bo naprawde mam lekki kocioł w głowie :) , może ta firma

maxaudio skombinuje mi jednak 2 sztuke tego mirage, bo na to byłem zdecydowany , i to mi się wydawał właściwy zakup.

no wkońcu ochłonołeś :) bez pośpiechu - być może skombinują Ci te Mirage za 500zł można sobie przecież poeksperymentować :)

Ukryta Zawartość

zna ktoś ten model, jak to gra?, może ktoś coś powiedzieć o cenie ? :)

Ukryta Zawartość

Potwierdzam słowa dona111, PS-1200 do muzyki raczej nie jest stworzony (wiem bo sam mam takiego). W zasadzie przy muzyce trzeba go odciąć jak najniżej (ja mam odcięcie na 40Hz), żeby w miarę sensownie go wykorzystać. Przy wyżej ustawionym odcięciu nie będzie nadążał za frontami i będzie się gubił podczas szybkiego basu. W kinie domowym zupełnie odwrotnie, lepszego w tej klasie nie znajdziesz. Zresztą w pokoju 20m2 nie wykorzytasz nawet połowy jego potencjału, bo głośność będziesz musiał ustawić praktycznie na minimum.

Niedawno też stałem przed wyborem suba i powiem ci, że trochę ich odsłuchałem i w zasadzie w przedziale cenowym 1000-2000zł cięzko ci będzie znaleźć suba, który by bardzo dobrze grał w muzyce. Jeżeli już miałbym ci coś polecić do muzyki to w zasadzie jest tylko jeden wybór: JAMO E7sub. Na tle konkurencji rzeczywiście w muzyce jest najlepszy, a i w KD w pokoju do 20m2, pewnie też dobrze wypadnie.

krótka historia z odsłuchu;

wczoraj mój znajomy dowiedział się że jestem na kupnie subwoofera , stwierdził więc że zdziwiam bo chce kupić w cenie 1000 - 1500 zł , mówi do mnie "stary !, po co ci taki sprzęt ! ja mam w domy RUBICO 50, jak chcesz to ci pożyczę , to zobaczysz jak to wymiata, i kosztuje 350 zł !! " , tłumacze więc chłopowi, że nie wydaje mi siężeby sprzęt za 350 zł wymiatał, tym bardziej że w życiu takiej firmy nie słyszałem ? :). no ale nic , kumpel się uparł, coś mi się zdaje że chce się pochwalić sprzętem, myśle sobie ... co mi zależy , przetestuje go u siebie w domu .

dziś rano przywiozłem go do siebie, przygotowałem zestaw do odsłuchu "gladiator" z muzyki koncert"nightwish" , oraz pilota do tv viva , rąbanke też chciałem przetestować :).

po 5 minutach ustawiania (faze ustawiłem na połowe, odcięcie na 40) puściłem koncert .... suba wogóle nie słychać , podkręciłem faze o kilka stopni , coś tam zaczęło pyrkać, myśle sobie , dobra podkręce wzmacniacz ... i w tym momencie dżwięk zlał mi się w całym pokoju, owszem mam z przodu cieniutkie jam e500 , ale przecież miałem poprzednio subwoofer yamachy yst-sw45 i aż takich "efektów" nie było !!!

nic , myśle sobie wrzuce gladiatora i początkową scenę walki , jak mnie nie wyrwie z siedzenia , to się na niego obraże :)

zaznaczam że jestem laikiem , a moja żona to już kompletnie nie wie co jest grane w sprzętach , ale przysięgam , wybuch to nie był wybuch , tylko jakieś prrrr i to cichutkie, podkręciłem faze na maksa, coś zaczęło "wybuchać" ale to w życiu nie przypominał starej wysłużonej yamachy !!

spakowałem sprzęt, dziś wieczorem będę musiał opowiedzieć o swoich odczuciach kumplowi , a założe się że z entuzjazmem zapyta mnie " no i co !!! , nie mówiłem że gra extra ?!!!?" :) , i co ja mu mam odpowiedzieć ?:)

na marginesie, kto mi w koncu wytłumaczy różnice między JBL 150 A 250 , zdecydowałem się na 150. proszę o wasze opinie.

JBL 250 jest mocniejszy i to chyba jedyna, ale znacząca różnica, która może mieć wpływ także na jakość basu. Radziłbym ci jednak dołożyć i kupić Jbl 250, bo do kina zawsze przyda się nadmiar mocy, a ten model naprawdę potrafi wytworzyć niezłe ciśnienie. Jeżeli jednak szukałbyś typowo kinowego suba i naprawdę chcesz usłyszeć i poczuć tą pierwszą scenę walki z Galami w Gladiatorze, to polecam ci Paradigma PS-1200. Po tym jak poczujesz ten powiew, a raczej huragan basu, to napewno będziesz chciał go mieć, mimo to że słabiej spisuje się w muzyce. Nie mówiąc o tym, że twój znajomy, po jego usłyszeniu, swój sub pewnie wyrzuci przez okno.

troche ludzi się juz wypowiedziało więc podsumuje wątek ... a wy ewentualnie wyprowadżcie mnie z błędu :) ;

1) generalnie nie ma subwooferów i do KD i do muzyki , chyba że ma siębudżet 2500 wzwyż

2) paradigm ps-1200 jest doskonały do KD , ale w muzyce wypada słabo

3) JBL 250 jest świetny do KD i radzi sobie z muzyką

4) JAMO E7 SUB jest bardzo dobry do KD i bardzo dobry do muzyki

5) JBL 150 jest słaby (ale czy napewno do 20m^ ?) i średnio spisuje się w KD , słabo również w muzyce

teraz pozostało mi tylko pójść na kompromis , bo wydaje się że Jamo pogodziło by wszystkie moje rozterki ,ale niestety nie stać mnie na niego (około 2500 zł) , paradigm ps-1200 będzie trudny do dostania ale mieści sięw przedziale cenowym 900 - 1300 zł. rozsądnym rozwiązaniem wydaje siętakże JBL 250 , jest nieco dla mnie za drogi , około 1500 zł, ale mógłbym dozbierać kaske :), z drugiej strony boje się że jest to za duży sub do mojego pokoju, ale przemawia za nim dość duża ilość posiadaczy tego urządzenia i pochlebne recenzje, najgorzej wypada JBL 150, małoludzi chce sie na jego temat wypowiadać , szybko porównuje sięgo do 250 , więc tak naprawde nie mam wyrobionej o nim opini ... ale przedział cenowy ma ciekawy około 1200 zł

no tak , pojawił się na allegro subwoofer , który zebrał tu na forum bardzo dobre recenzje , wiele osób go polecało , nigdzie nie mogłem go znależć, i była to moja pierwsza myśl - żeby go kupić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zupełnie nie na temat ale... W Gladiatorze na początku filmu Maximus nasuwał się z Germanami a nie z Gallami.

O walkach tych drugich z Rzymianami opowiadają filmy z cyklu Asterix. :)

Natomiast jeśli chodzi o suba do kina to Paradigm nie ma alternatywy.

Subwoofer do muzyki - polecam Sonus Faber Gravis.

Wiem że to poza budżetem ale może jakoś na raty, bez wpłaty... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.