Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Gs 467 Bernard

Badyl

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem kilka wątków ale dosyć stare więc odświeżam temat bo mam kilka pytań.

No to jadziem:)

1.) Jaka wkładke polecacie (z obecnie dostepnych na rynku) narazie zamierzam kupić AT-3600L , planowałen nabyć shure m44mb bo słuchał raczej rocka

ale nie moge nigdzie znalesc.

2.) Mam problemy przy zdjęciu koszyczka , odkręcam ten pierscien i proboje wyciagnać koszyk ale nie idzie nic a nic jakby był przyspawany od spodu tam dalej jest taka mała sróbka.(moze ktos wie czy mam ja odkrecic , narazie mam problemy bo strasznie mała)

3.)Planuje zmienić okablowanie narazie od zasilania bo jest za krótki czy taki zwykły do zasilania magnetowidu czy innego rtv może byc?

Czy warto zmienic ten przewód audio din5 na rca bo narazie mam przejsciowke?

4.)Niestety nie ma instrukcji do bernarda wiec chciałbym wiedziec jaką regulację posiada ten gramofon , narazie obczaiłem cieżarek pewnie do nacisku igły na plytę.

5.)Na koniec chciałem sie dowiedzieć w jaki sposób ten stroboskop kontroluje obroty jak to sprawdzić.

Jesli ktos ma jakies sugestie co zmienić w tym gramofonie to proszę smiało pisać.

Podłoczone to będzie do Denon pma-700AE + Mission m70 + Qed , muzyka głównie gitarowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/30855-gramofon-gs-467-bernard/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Badyl, 13 Sty 2007, 19:50

>1.) Jaka wkładke polecacie (z obecnie dostepnych na rynku) narazie zamierzam kupić AT-3600L ,

>planowałen nabyć shure m44mb bo słuchał raczej rocka

>ale nie moge nigdzie znalesc.

Shure M44MB jest dobrą, ale trudną dostępną wkładką. Swoją nabyłem na Allegro. Zamiast AT-3600L, kup AT-95E.

>2.) Mam problemy przy zdjęciu koszyczka , odkręcam ten pierscien i proboje wyciagnać koszyk ale nie

>idzie nic a nic jakby był przyspawany od spodu tam dalej jest taka mała sróbka.(moze ktos wie czy

>mam ja odkrecic , narazie mam problemy bo strasznie mała)

Nie odkręcaj tej śruby! Ona blokuje korpus gniazda "koszyka" do ramienia. Jeśli po zluzowaniu pierścienia blokującego, trzpień koszyka nie chce "wyleźć" z gniazda, może pomóc wtryśnięcie pomiędzy tylną część koszyka, a krawędź gniazda, jakiegoś środka penetrującego. Np. Kontakt 60.

>3.)Planuje zmienić okablowanie narazie od zasilania bo jest za krótki czy taki zwykły do zasilania

>magnetowidu czy innego rtv może byc?

Może być. Ale warto zrobić to, co jest opisane na początku tego http://www.audiostereo.pl/GS467_modyfikacje_28866.html wątku.

>Czy warto zmienic ten przewód audio din5 na rca bo narazie mam przejsciowke?

Jak wyżej.

>4.)Niestety nie ma instrukcji do bernarda wiec chciałbym wiedziec jaką regulację posiada ten

>gramofon , narazie obczaiłem cieżarek pewnie do nacisku igły na plytę.

Nacisku igły na płytę i antyskatingu.

>

>5.)Na koniec chciałem sie dowiedzieć w jaki sposób ten stroboskop kontroluje obroty jak to

>sprawdzić.

Stroboskop nie kontroluje obrotów. Stroboskop służy do ustawienia prawidłowych obrotów, za pomocą potencjometru na przednim panelu. Po ustawieniu np. 33 1/3, obserwuj paski oświetlone neonówką na obrzeżu talerza. Obracaj potencjometrem tak, aby uzyskać pozorne zatrzymanie pasków na talerzu.

>Jesli ktos ma jakies sugestie co zmienić w tym gramofonie to proszę smiało pisać.

Patrz tam http://www.audiostereo.pl/GS467_modyfikacje_28866.html

GM

dzieki za odpowiedz.

ustawianie anti skatingu odbywa sie tym małym cieżarkiem na druciku (widze skale 1,2.3.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam już wkladkę AT-3600L i teraz nie wiem jak ustawić nacisk igły na płytę poniewaz ten cieżarek ma jakies wartości ale kręci się do samego końca.

chciałbym wiedziec jak wyglada ta cała procedura.

Zerknij na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz dokładnie wyjaśnione kalibrację gramofonu.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znaczy, że nie zrozumiałeś tego co jest napisane na stronie RCM?

"Następnie musimy odłączyć układ antyskatingu..."

Ustawić jego ramię tak, aby nie stykało się z trzpieniem na środkowej kolumnie ramienia.

", odblokować ramię i pokręcając przeciwwagą, ustawić je tak, aby było idealnie równoległe do powierzchni talerza..."

To jest chyba jasne?

"... Tarcza przeciwwagi posiada obrotowy pierścień z naniesioną na niego skalą wycechowaną w gramach. Blokując w miejscu przeciwwagę, należy obracać pierścieniem do miejsca, w którym symbol zera zbiegnie się ze znacznikiem na ramieniu. Jeśli wszystko przebiegło zgodnie z instrukcją, wystarczy teraz przekręcić przeciwwagę do momentu wskazania wymaganej przez producenta wkładki wartości siły nacisku..."

Popatrz na zdjęcie poniżej. Odstęp pomiędzy kreskami oznacza zmianę nacisku o 0,5g. Po zrównoważeniu ramienia i wyzerowaniu skali na przeciwwadze jak opisano powyżej, wkręcasz przeciwwagę na jej tuleję, przeciwwaga ma się przesuwać w kierunku pierścienia ramienia, do momentu, w którym naprzeciw rysy na tulei przeciwwagi, znajdzie się kreska skali odpowiadająca wymaganemu naciskowi igły na płytę. W przypadku nacisku 2,5g i przeciwwagi jak na zdjęciu, naprzeciw rysy będzie cyfra 0 na skali.

GM

post-3254-100009991 1170309406_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Co do koszyczków (headshelli) to byłbym ostrozny czy wszystkie pasują .Pasuja o ile bolec złacza bagnetowego jey w odleglosci 4mm od gumowej przekładki amortyzującej.Są koszyki Relop, Gemini , gdzie ta odległosc jest większa i gwintowana nakrętka "nie łapie"Mozna to skorygować wiercąc nowy otwór ,ale zachować własciwykay prostopadły do gory headshela jest trudno.Nie mówiąc że wiertło 0,8 zjeżdza z walcowej powierzchni. Poprostu kupowac z suwmiarką . ;-)

kubedes, 24 Sty 2007, 00:23

>koszyka nie możesz/mogłeś zdjąć z powodu gumowej uszczelki, która sparciała.

>miałem tak samo.

Walczyłes z tym koszykiem czy dałes sobie spokój bo ja chyba pasuje i zostawie tak jak jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.