Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój odsłuchowy w kształcie koła?

tricus

Rekomendowane odpowiedzi

liamk w pustym pokoju bez mebli tez uslyszysz nawet jak twoj oddech sie nie sie echem wiec juz nie przesadzaj z tym nie ma szans....ja mowie ze ma i WIEM ze sie da,bo pokoj trzeba dostosowac a nie zbudowac z cegly i bedzie gral,przesledz jak sa WYKNANCZANE budowane pok.odsluchowe nawet jezeli sa specjalnie pod to porjektowane...to maja wykonczenie wewnetrzne,wykladziny,wygluszenia itp....

liamk, 14 Sty 2007, 00:41

>wybudowano gdzies wierze (o sporo

>wiekszym promieniu niz 2m) gdzie slychac upuszczenie igly przy scianie na przeciwleglym koncu

>srednicy podstawy ;)

wieŻę. Poza tym podobne efekty (choc niekoniecznie igłę) słychac w kopule katedry św. Pawła w Londynie (Whispering Gallery)

>liamk w pustym pokoju bez mebli tez uslyszysz

z 10m ?

;)

>bo pokoj trzeba dostosowac

kazdy trzeba dostosowac, sek w tym ze jedne latwiej niz inne

>przesledz jak sa WYKNANCZANE budowane pok.odsluchowe

wiem jak sa wykanczane i budowane. Ze wszytkich ksiazek o akustyce jakie dane mi bylo przeczytac tylko wjednej zaledwie wspomniano o pokoju cylindrycznym i wylacznie w formie ciekawostki (wspomniany motyw z igla). Byly to w wiekoszci pozycje fachowe o m.i. o konstrukcji i adaptacji profesionalnych pomieszczeniach odsluchowych (studia, audytoria, koscioly itp.). Sam jestem po adaptacji mojego pokoju od A-Z, poczawszy od pomiarow przez konstrukcje i strojenie pulapek az do uzyskania pozadanego RT60 do poszczegolnych zakresow.

IMHO majac mozliwosc wybudowania dedykowanego pokoju odsluchowego decydowanie sie na pomiesczenie cylindryczne to absurd. Jesli jakis projektant poleca takie rozwiazanie polecam poszukac innego . . . a jesli sie upiera to wypytac dlaczego takie wlasnie rozwiazanie proponuje, czy sa to jego wlasne przypuszczenia czy moze wycztal gdzies o cylindrycznych pomieszczeniach odsluchowych i ich wlasciwosciach. Jest to drugie to chetnie dowiem sie w jakich pozycjach.

pq, tak na szybko sobie wymienilem sobie: wierza - wierze (wiara) ;)

tricus, 13 Sty 2007, 20:02

>Jestem na etapie projektowania domu. Poprosiliśmy architekta o zaprojektowanie pokoju odsłuchowego.

>Otrzymaliśmy koncepcje pokoju w kształcie koła o średnicy 2m i powierzchni ok. 13m2. Czy kształt

>koła dla pomieszczenia odsłuchowego jest do zaakceptowania? Proszę o radę możemy w projekcie

>wszystko jeszcze zmienić.

Najlepiej udaj się do firmy, która profesjonalnie zajmuje się akustyką i pogadaj. Jedną z takich firm (nielicznych w PL) jest Audile z Łodzi. Robili pokój m.in. mi i ryszard_wpl.

IMO lepiej wydać nawet trochę więcej kasy na projekt, niż potem borykac się z problemami. Szczególnie że jesteś na etapie projektowania całego domu. Koszt Gustafsa to ok 800zł/m2 (ale wszystko zależy od forniru, rodzaju perforacji etc). To samo możesz zrobić u dobrego stolarza (np w Wirbudzie, który robił panele dla mnie) - wyjdzie taniej i można zamówic nietypowe wymiary.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>tricus powierzchnia pokoju niedorzeczna, chyba , ze planujesz zakup mikrych monitorkow... skorzystaj z uslug profesjonalnego akustyka, albo niech architekt podnajmie branzyste...

Elberoth i Pitdog maja racje. Pomieszczenie jest jednak naprawde fajne. Szkoda, ze nie wrzuciles planow calosci bryly i pomieszczen, byloby latwiej zlokalizowac odpowiednie (inne) miejsce na odsluchy. Okraglak jest swietny. Osobiscie wrzucilbym tam oszklona ciemnomahoniowa biblioteke od podlogi do sufitu wokol calego pomieszczenia, natomiast w srodku zainstalowalbym okragle lozko/kanape z naturalnie wspanialym obiciem dia. 2.20-2.50m na lozysku z napedem elektrycznym i sterowaniem prostego typu stepmotor. Na sufit bogaty klasyczny i stary krysztal w polaczeniu z matowym zlotem w formie lisci, Francja, lub Wlochy, itd..itd..jaka jest wysokosc sufitu w tym turrecie?

jazz popłynął ;-)

przy tym 2,7 to z żyrandolem i ciemnymi ścianami to wyszłaby mała, klaustorfobiczna kiszka... :-)

>elberoth

800zl/m!!! trochę droga zabawa :-(((

a tak przy okaji - to może ktoś używał perforowanych płyt gipsowych nida-sonic? dedykowane są na podwieszane sufity, a ja jestem ciekaw czy da radę położyć je na ścianie? Moi sąsiedzi są dość głośni (ostatnio sprawili sobie boom-boxa i katują siermiężne disco) chciałem się 'wygłuszyć' na ścianie działowej i pomyślałem, że można jej fragment uczynić również rozpraszającym (bo jednak wyklejanie gąbką jest mało estetyczne)... ktoś ma jakieś opinie lub porady w tym temacie

ps. sorry, że sie wgryzam tricus ;-)

wiecie co typowo myslicie po polsku, zupelnie jak majster na budowie ktoremu sie wydaje ze wie co robi podczas gdy wszystko chrzani, wiecie chyba ludzie sami powinni projektowac...w polsce rzecz jasna bo wiedza wiecej niz fachowcy...

powodzenia dla wszystkich

sporo z was wie ze gdzies dzwoni tyle tylko ze nie wiecie gdzie

zreszta isc za waszym tokiem myslenia po co komu profesorowie i studia ;)

trzymajcie sie ludziska i nie zycze katastrof budowlanych....

chyba dlatego fachowcy wyjezdzaja do obcych krajow bo w polsce klient przychodzac do biura wie wiecej niz samo biuro,hehehehhe

na marginesie nie chcialem nikogo obrazic.

Dziękuję Wam za pomoc. Myślę że musimy zmienić tę część domu. Kształtów okrągłych nie lubimy. Nie protestowaliśmy

od razu bo cały dom ma bardzo prostą zwartą bryłę. Okrągły element bardzo ożywił elewację. Ale widzę teraz same kłopoty z tymi krągłościami. Jaki kształt polecilibyście. Bryła jest nowoczesna, będą pasować różne asymetryczne kształty, nierównoległe ściany, itp. Gdzie w Szczecinie znajdę fachowca od akustyki?

>zreszta isc za waszym tokiem myslenia po co komu profesorowie i studia ;)

studia (akustyczne) przydaly by sie architektom polecajacym pokoj do audio z kolem w podstawie ;)

>na marginesie nie chcialem nikogo obrazic.

ja rowniez.

Ja dla mnie temat w zasadzie zamykaja dwa pierwsze wpisy pq. Caly bajer polega na takim dobraniu stosunku dlugosci/szerokosc/wysokosc aby jak najrownomierniej rozlozyly sie rezonanse wlasne pomieszczenia. Proporcje te od dawna sa wyliczone, znane i powszechnie stosowane przy projektach pomieszenien do audio. Osoba pakujaca sie w cylindryczne pomieszenie automatycznie decyduje sie na jeden wielki syf w basie, ktorego prawdopodobnie nawet batalia wystrojonych rezonatorow helmholtza nie naprawi.

Dodatkowo czy wydziales kiedys wklesle ustroje akustyczne ??? Zaloze sie, ze nie*. Stosuje sie wypuklosci (walce, polwalce, naprezone wypukle skejki) poniewaz ksztalty takie powoduja bardzo pozadane rozpraszanie dzwieku. Ksztalty wklesle natomiast bardzo niepozadne w akustyce pokou odsluchowego skupianie (tak samo jak soczewka/swiatlo). Choc niekiedy celowo stosuje sie wkleslosci np. w postaci tub wzmacniajacych/ukierunkowujacych w megafonach czy syrenach. Taki pokoj to jedna wielka niepozadana wkleslosc.

*dyfuzory schroedera sa w pewnym sesie wklesle jednak ich wkleslosc nie ma nic wspolnego z wklesloscia sferyczna czy cylindryczna.

temat akustyki na studiach architektonicznych jest bardzo pomijany. przez pięć lat studiowania miałem tylko jeden wykłąd na ten temat i to tylko dlatego bo profesor był zapalonym audiofilem. program podstawowy tego nie przewidywał.

Jeszcze raz - pogadaj z Audile. Facet jest z Łodzi ale jeździ po całej Polsce. I ma pojęcie. Zawsze mozna umówić się na projekt teoretyczny, bez wizyty/pomiarów na miejscu. Jeżeli macie dużą swobodę projektową to jest to jakieś wyjście. Poza tym, pokoju i tak na razie nie ma, więc i nie ma co mierzyć :-)

Ja pierwsze projekty/propozycje dostawałem mailem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Acha - tu masz relację z mojej walki z tematem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>intuos - jajo mundrzejsze od kury ;))

dokladnie tak :)

Elberoth wiem ze ten projekt zostal zrobiony profesjonalnie ale uwierz mi ze dalo by sie go zrobic jeszcze lepiej i wcale nie drozej-nie podaobaja mi sie warstwy scian,czesci rzeczy niepotrzebna a czesc daloby sie inaczej i niestety suma sumarum zaplaciles ile zaplaciles.... co do tematu to kochani trzeba miec wyobraznie i widzenie przestrzenne zeby widziec ze sie da, a nie tylko "o matko z takiego ksztaltu to same problemy" dal bym rade zrobic z niego taki pokoj odsluchowy ze ten Elberoth padl by jak dlugi(ma prae niedociagniec,oczywiscie musialbym go ciut powiekszyc,bardziej zelipsowac a reszta to juz nalezy do mnie , w sensie wnetrze i warstwy tehniczne w pomieszczeniu,ale nie mam zamiaru nikomu nic tu udowadniac,tyle tylko ze zapamietam ten watek na przyszlosc.

ps co do pokoju prezentowanego przez Elberoth-nie wiem ale nie widzialem zeby cos bylo o oknach w pokoju,czy jakos zajales sie nimi,bo jezeli zostawisz je tak to,hmmmm powodzenia z wymarzonym odsluchem ale niestety nie bedzie to to za co zaplaciles..

tak jestem architektem a to ze muzyka to moja pasja wspomaga ona projekty ktore czasami trzeba dla kogos zaprojektowac,np pokoj odsluchowy,wtedy nie tylko z pasji do projektowania ale i z pasji do muzyki

intuos -> talk is cheap.

Exactly :-)

Na marginesie - jak zaczynałem czytać (CZYTAĆ!!) to forum, to mając poniej "o mnie" 34/15, jak kolega intuos, raczej bym się chyba nie odważył na takie wejście w wątek.....no bo z czym (zakładając, że jego "o mnie" to nie żart akustyka/inżyniera/architekta/profesorrra. Ale wtedy chyba lepiej by mu szło pisanie gramatycznie i czytanie ze zrozumieniem - na przykład o oknach u Elberotha ;-))))

Elberoth, pokoj masz bardzo ladny. Moze masz jakies swieze zdjecia? Co do kolumn, przy okazji, w procesie doboru, rzuc okiem i "uchem" na nowe sonusy. Moze ci sie spodobaja?

kacik wzajemnej adoracji.....

szkoda ze nie spytasz sie co mozna by usprawnic ,co mozna by roziwazac inaczej tylko odrazu jakis angielski lichy epitet, spodziewalem sie wiekszej klasy

intuos,

Jezeli ta uwaga jest zaadresowana do mnie, a podejrzewam ze jest, nie interesuje mnie ingerencja w usprawnianiu cudzych projekty, ktore mi sie szczerze podobaja i tym samym jestem jeszcze mniej zainteresowany adoracja mezczyzn. Uwazaj na swoje kroki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.