Skocz do zawartości
IGNORED

Witam - zacząłem przygodę stereo

cafekot

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz chciałem przywitać wszystkich forumowiczów których łączy zamiłowanie do dobrego odsłuchu dobrej muzyki.

Zakupiłem budżetowy sprzęt z myślą, że kiedyś będzie stać na coś bardziej wyrafinowanego ale od czegoś trzeba zacząć :

kolumny - koda AV702F

wzmacniacz - NAD C 320BEE

płytka CD kręci się tymczasowo w DVD Pioneer 380 i to trzeba jak najszybciej zmienić o kablach nic nie piszę bo to co mam to prowizorka wymagająca szybkiej zmiany.

Pomieszczenie jakie nagłaśniam to 20 m2 a nagłaśniam je głównie jazzem i pierwsze rozczarowanie - moje 200 giga mp3 idzie w odstawkę (wyraźny spadek jakości nagrań w porównaniu do klasycznego CD).

Wspomniałem o konieczności zakupu odtw. CD i pierwsza myśl czysto praktyczna to coś z NADa - ograniczać ilość pilotów.

Z tym cennikiem to faktycznie przesada no i jak tu ściągnąć kasę od ok 10 tyś użytkowników jednego huba w progr. DC++ a tyle właśnie teraz jest zalogowanych i całość danych to kilkanaście tetrabajtów mp3.

Co do CD to pasuje mi NAD 542 - sporo pozytywnych głosów.

Ja ze swojej strony zdecydowanie proponuję DAC Stelmacha.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wrażenia:

Ukryta Zawartość

Sam się zdecydowałem i od razu po włączeniu kopara opadła mi do samej ziemi...tyle z mojej strony - zrobisz jak zechcesz.

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczyłem - ojej to trochę za bardzo pojechane ja dopiero stereofonicznie raczkuję a tam jakieś przetworniki (bebechy) - to jeszcze nie ten etap.

NAD 542 cenowo to kłopot i jak już to prędzej 521.

Wspomniałem o jakości nagrań Mp3 (kiepska-szczeg. przy więgszych formacjach jazzowych) a może znacie inne formaty kompresji które tak nie masakrują utworu.

Czytałem w necie o kilku i najbardziej pozytywnie wymadł format WMA - coś tam pobrałem, nagrałem, odsłuchałem i sam nie wiem czy to działa sugestia czy faktycznie słyszalne pogorszenie ?? sam już nie wiem - zgłupiałem.

Jest taki format kompresji bezstratnej ( tek jakby Rarem spakować plik Wav prosto z CD ), odbywa się ona w czasie rzeczywistym i jakość jest taka jak z CD, bo przecież nie ma utraty danych. Jaki to format...zapomniałem, może ktoś pamięta?

Zadałem te dwa formaty wyszukiwarce w programie per tu per gdzie jest trudna do wyobrażenia liczba utworów i wyniki poszukiwań są bardzo mizerne - więc jeśli chodzi o pobranie darmowe utworów o dobrej jakości z internetu to krucho.

Czy jest cośtakiego jak kompresja bez utraty jakości?

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

tutaj jest poruszany temt który cię interesuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cafekot>>>

Rozumiem, że nie lubisz używanego sprzętu i samochodów (chyba też ?).

Tylko, w tym wypadku musisz zdać sobie sprawę, że za te same pieniądze będzie grało o klasę lub dwie niżej (jak kupisz nowe).

Jak pisałem już w innym wątku - mój znajomy kupił przed kilkoma laty nowe Cinquecento 700 za pieniądze, które starczyłyby wtedy na 4-letnie Audi A-4.

Zgadnij, komu lepiej się dziś jeździ i kto jest bardziej zadowolony ???

Oczywiście - zrobisz jak uważasz...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Masz absolutną rację ale jak pisałem jest to moje tzw. dziwadło i mieszkając przy granicy niemieckiej gdzie jeździ 90% ludzi autami sprowadzonymi z niemiec ja pomykam Fabią w cenie sprowadzonej (lekko przytartej) A6.

Jeśli tak jest - jesteś konkretny GOŚĆ !

I tak trzymaj !

Ja zdecydowanie wsiadam do A6 (lekko przytartej) i ....macham do Ciebie.

P.S.

Ale mam dziś dzień na pieprzenie... Przepraszam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No - też polecam Stelmacha . Mam coś takiego w CD Sony.

Inna muzyka !!!

brodawid

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ciekawe te porownania do aut, tyle ze nietrafne, gdyz A4 jest wiekszym autem od malego Fiacika, wiec porownanie jest bezsensowne. Za 30-35kzl mozna kupic nowe Aveo klasy Golfa czy nowej Astry. W porownaniu z tym 6 letnie A4 po dachowaniu to totalne badziewie. Z jednej strony wlasciciel takiego badziewia szpanuje przed sasiadami ze jezdzi Audi, zas z drugiej ci sami sasiedzi sie z niego smieja ze "kolejny" dal sie nabrac na uzywany zlom. Przyklad- kolega niedawno chcial takim pieknym wypasionym 10-cio letnim (prawie nowym) Audi przeprowadzic sie do Niemiec i go tam przerejestrowac. I co ? Niemcy powiedzieli ze z takim badziewiem to na wschod- ha ha ha ha ha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A co do plyt CD i plikow mp3 to laczy je jedno0 sa to stratne metody zapisu i rozpowszechniania muzyki czy to na plytach (CD), czy to w internecie (mp3), tyle ze dane na 16 bitowa plyte CD sa kompresowane z materialu studyjnego odpowiadajacego mniej wiecej jakoscia DVDAudio, gdyz wiekszosc nagran cyfrowuch od lat dokonuje sie 24/192. Dopiero potem tak potezna ilosc danych jest albo bezstratnie zapisywana na DVDAudio, albo STRATNIE kompresowana do jakosci 16/44,1 aby zmiescilo sie na 700MB CD. I to wszystko, przykre ale prawdziwe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Natomiast potem te skompresowane dane kompresuje sie jeszcze raz rowniez stratnie do postaci mp3, tyle ze tu kompresja stratna odbywa sie oficjalnie i nikt nie ma pretensji, natomiast w przypadku 16 bitowych plyt CD kaze sie ludziom placic jak za oryginal ze studia, a tak naprawde dostajemy okrojony material, dokladnie tyle ile zmiesci sie na wspomnianych 700MB.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.