Skocz do zawartości
IGNORED

System- ProAc 2.5 , NAD C320BEE , 521BEE

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

niestety mój dostawca zegarka się nie sprawdził i muszę znależć nowy

Pytałeś w Mrelektronik ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od lat tam kupuję i problemów nie mam.

Reklamacji też żadnej nie miałem.

Ukryta Zawartość

Pytałeś w Mrelektronik ?

Całkiem ciekawa oferta.

Mieszkam w UK i tu do tej pory próbowałem szukać części . Tragedia (jak nie podasz numeru katalogowego to zielonego pojęcia nie mają o co chodzi ci sprzedawcy z łapanki).Albo drogo albo ebay.

Nieważne.Jaki z tych zegarków byś polecił?Te z górnej półki wyglądają ciekawie ale przy pierwszym projekcie nie mogę wydawać za dużo bo może skończy się to kupą dymu he he.

Co do mundorf ciekawe rozjaśniły troche brzmienie więcej powietrza bas naprawdę niezły ale talerze i smyczki syczą(ile to się wygrzewa?) nie spieszy mi się poczekam na ułożenie póżniej będę kombinował z resztą.

Czy te panasoniki fc można zastąpić czymś lepszym w rozsądnej cenie (czasami ludzie narzekają że zamulaja) .

Generalnie szukam brzmienia ala Mark Lewinson (tutaj wszyscy parskną śmiechem) Kontrola wybrzmienie (lekko ocieplone) ten pięknie warrrczący bas.

Mundorf nie syczy. Gdzieś coś innego masz skopane.

Problem z mechanizmem podnoszenia lasera (pasek rozciągniety! może zębatka zamykania szuflady przestawiona o ząbek) nie unosi głowicy poprawnie (stąd są zniekształcenia , czasem charczy więc to nie była wina BG STD) .Chwilę pokombinowałem i działa dobrze ale nie wiem na jak długo.W sobotę to rozbebeszę.

Elna Silmic II do filtracji.

Do filtracji DACa rozumiem.

Zrobiłem porządek z napędem(nowy pasek(wyciągnięty ze starego napędu od xboxa dzieciaków), smar itp.)czyta płyty których w cześniej nie czytał.

Elna Silmic II do filtracji.

Do filtracji DACa rozumiem.

Tak apropo czy ktoś próbował podmieniać ten przetwornik?

Pytam z ciekawości.

AD jest trochę kosztowne i dostępne przeważnie z dalekiego wschodu przesyłki czasem idą miesiąc.

Zna ktoś może sprawdzonego sprzedawce z Polski??

Zaoszczędzę na czasie.

• 2 tygodnie później...

Mundorfy popracowały i nabrały klasy są naprawdę niezłe.

No i zamontowałem dzisiaj pany fc jestem trochę zawiedziony na początku. Wypchały jeszcze bardziej środek ale jego górny zakres i wysokie tony są wycofane .Wokale trochę słodsze ale brakuje im konturu bas się trochę rozlazł więcej go ale po teście "hotel california" brak tego kopa wyższego basu.

Silmiki II ? może one coś zbalansują.Dojdą jutro.

Mam tu pytanie muda44 .

Na zdjęciach twojego 521 bee kondensator c334 prawy górny róg dac(instrukcję mam od zwykłego 521 trochę się różnią może być inny numer) wygląda na nichikon muse.

Jakie on ma znaczenie w tym miejscu?

Co do zegarka to zmieniłem zdanie (tak na zapas mam na oku cd creek za nieduże pieniądze ale nie wiem co z tago wyjdzie kolega z pracy niezdecydowany).

Więc będzie klon LC x03 + zasilacz TT.

• 2 tygodnie później...

silmiki II wyrównały problemy z średnicą i górą(wygrzewane prawie non stop)

Scena trochę się poprawiła ma lepszą lokalizację.

Ale basik hmmm szybki jak błyskawica tylko spierdzielił jakoś do tyłu .

Jak tu go zagonić trochę do przodu ??

• 4 tygodnie później...

Ogarnąłem trochę temat tego CD .Poczytałem sporo na zagranicznych forach , zrobiłem przegląd cedeka.

I zadałem zbyt dużo lamerskich pytań i napisałem zbyt dużo głupich postów.

Był problem z unoszeniem głowicy co często kończyło się zniekształceniami ,trzeszczeniem,syczeniem przeważnie na średnicy i często przerywaniem odtwarzania(wymieniłem pasek i czyta płyty tylko czasem problemy z cdr)

Może problem z włącznikiem sieciowym lub przekaźnikiem?? (jak nieużywam 2-3 dni muszę czasami kilkukrotnie wyłączać i włączać aż załapie bo dźwięk trzeszczy okrutnie).

Ale ten problemik występował czasami przed moim grzebaniem .

Generalnie posłuchałem porad mudy44 i...:

wstawiłem mundorf 10u przed opampami

wymieniłem filtrację opów na panasonic FC (małe zamulemie)

wymieniłem filtrację deaca na silmic II (są niezłe do odmulania) na próbę wstawiłem 10u zalecane przez opterona i rambo w pierwszych postach o modzie nad c521

opampy nadal BB 2134pa

No i wszystko w miarę wyrównane(brak syczenia górnej średnicy) ale cała scena wycofana w głąb.

No to wstawiłem przy opampach silver mica .

Scena prawie na linii głośników przejrzystość i lokalizacja duużo lepsza bas to jest prawie to czego szukam (szybki ,zwarty i kopie tak że mało głośniki z moich świeżo nabytych eltaxów liberty 3+ nie wyskoczą) .

Ale górna średnica zaczęla posykiwać.

Fotki :

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

dscn1314yf.jpg

Nadal nie wiem jakie ma znaczenie kond C334(w 521 bee wygląda na nichicon muse) u mnie tymczasowo 2* silmic II 10u równolegle.Wsadziłem tam bg std ale jakaś zamulona padaczka była (wygrzany był ale nie dało się słuchać tego zamulenia)

Czy jest sens bocznikować kondensatory DAC ( przy tej pojemności)?Czy zwiększyć pojemności?

Muda44 nie chcę być już upierdliwy ale czy możesz powiedzieć jakie warości mkp10 powstawiałeś do bocznikowania?Z ciekawości pytam bo mogę pewne pojemności szybko i tanio dostać.

Proszę o jakieś porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do filtracji DACa Oscony z jak najwyższej serii a nie Silmic.

Silmic do filtracji OPampów a te na podstawki i próbuj z różnymi .

Zworki na wyjściu wlutuj wprost w gniazda .

Dalej to dobry zegar z osobnym zasilaniem .

Boczniki im większe pojemnosci tym lepiej.

Dzięki . No to pomieszałem(myślę że niezły ubaw mialeś).

Oscony mogę dostać od ręki w mieście oddalonym o 30km(spora oferta).W sobotę podjadę może coś więcej tam dostanę.

Silmiki jakie pojemonści polecasz bo to najszybciej dostanę z hificolective (ale przesyłka za każdym razem daje batem po dupie więc lepiej lepiej większe zamówienia robić)na drugi dzień mam w domu.

Zworki wylutuję na sam koniec jak będę pewien że wszystko gra (wyciąganie płytki za każdym razem nadwyręża te ścieżki przy RCA).

ZEGAR to podstawa .Ten temat jest już w trakcie realizacji (może pod koniec kwietnia jak kolega z forum poskłada) tak jak wcześniej pisałem będzie to klon LC XO3 + zasilacz(trochę kosztuje ale powinien spełnić wymagania) .

Dzięki . No to pomieszałem(myślę że niezły ubaw mialeś).

Oscony mogę dostać od ręki w mieście oddalonym o 30km(spora oferta).W sobotę podjadę może coś więcej tam dostanę.

Silmiki jakie pojemonści polecasz bo to najszybciej dostanę z hificolective (ale przesyłka za każdym razem daje batem po dupie więc lepiej lepiej większe zamówienia robić)na drugi dzień mam w domu.

Zworki wylutuję na sam koniec jak będę pewien że wszystko gra (wyciąganie płytki za każdym razem nadwyręża te ścieżki przy RCA).

ZEGAR to podstawa .Ten temat jest już w trakcie realizacji (może pod koniec kwietnia jak kolega z forum poskłada) tak jak wcześniej pisałem będzie to klon LC XO3 + zasilacz(trochę kosztuje ale powinien spełnić wymagania) .

Boczniki tu pytanie: czy od czasu twojego postu na ten temat long time ago nadal szukać ARO I MKP10 czy czegoś lepszego .Zamówiłem z ciekawości ceramiki Vischay na podmiankę silver mica.

Może warto wymienić rezystory na tantale od AN? Kilka groszy a przesyłka taka sama.

No i na koniec sorki za edytowanie ale dzieciaki głowę zawracają.

Masz czym zmierzyć - sprawdzić zegar ?

Ja kupuję od lat gotowe od Mrelektronik z ich zasilaczem.

Pewne , bezawaryjnie ze świetnymi efektami.

Silmic przy analogu daj trochę mniejsze pojemności niż oryginał .

Pobaw się sam przy odprzęganiu

Resztę odpuść bo kasa będzie rosłą a efekty znikome.

Zmierzenie to extra wydatek ale da się zrobić(jakby coś nie tak z zegarkiem) .Mam takiego anglika pracującego w centrum serwisowym sony, samsung (spora firma) w moim mieście może skóry nie zedrze a dostęp do sprzetu ma. Robił reebaling xboxa dzieciaków i nadal działa.

Właśnie silmiki tu problem bo pojemność 470u to spory wydatek . 220 wystarczy?Czy da się jeszcze niżej.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Analog skonczony i brzmi dla mnie super.

Podziekowania dla mudy za wskazowki.

Czas zabrac sie zasilanie .I tu mam zgryza na temat diod.

Naczytalem sie tyle opini ze stracilem tolk.

Schotkky czy jakies ultrafast?

Jaki producent ? Wischay Philips czy cos innego?

Ma ktos jakies podpowiedzi czym zastapic zastapic diody 1n*** .

Podziekowania dla mudy za wskazowki.

Kolejkę byś postawił ;)

Zostaw diody.

W zasilaniu wstaw albo Rubycona ZL albo Silmic II

Jak chcesz dalej inwestować to OPampy wstaw AD8620 .

Zegar wstawiłeś ?

Wirtalnie to bylby zart.W sierpniu bede w kraju no to moze jakos sie da hi hi.

Z zegarkiem mala obsowa .Mmelfy dostali w zeszlym tygodniu .Zegar ponoc zmontowany i sprawdzony na omigu 24.xxx czeka na zamowiony 16.xxx.Do tego salas.I tu drapie sie po troche lysiejacej czascze jak to upchac w srodku(ale mam pomysla jak to upchac na zewnatrz bez dodatkowej wolnostojacej skrzynki moja polowica nie lubi bajzlu . No i mialem dyskusje na temat tego nieszczesnego sugdena co jej podobal sie pod wzgledem wizualnym a nawet dzwiekowym lol. ale finanse po sprzedazy to rozwialy).

AD 8620 tu cholerka mam wachania nastrojow.

W Uk drogo i przewaznie smd u skosnookich mozna fejka kupic i te przesylki co czasem bog wie ile ida.

Gdzie w Polsce mozna dostac te kostki zmontowane na przejsciowce?

Muda klikne do ciebie na temat tej kolejki w sierpniu.

A tak apropo to masz nadal tego cedeka?

Aha i zapomnialen o jednej sprawie.

Pierwsze wstawilem oscony bo przyszly wczesniej i kurka jezeli ktos lubi spokojniejsze granie to to pany fc w tej konfigotacji sa naprawde niezle .No ale silmic to wibracje calego calego pomieszczenia.

I te nieszczesne silver mica dllugo dochdza do siebie ale dla mnie po kilku tygodniach spodobaly sie ale wiecej ich bym nie dodal.Syczaly na poczatku okrotnie.

No i zrobilem porzadek z dziwnymi zachowaniami i zniekszalceniami.

Ten cedek byl naprawiany wczesniej( wymienion scalak U201) nawet pasta lutownicza nie zmyta i nie wiem po jaki grom jes wycieta zwora J127 ale dziala .Przelutowalem scalak i kond c226 (zimny lut). No i klika ta fabryka jak nalezy.

plus nowy laser

.I tu drapie sie po troche lysiejacej czascze jak to upchac w srodku

Zegar ma być jak najbliżej DACa a zasilacz też .

I waśnie te zestawy od MrElektronik pasują idealnie.

AD 8620 tu cholerka mam wachania nastrojow.

W Uk drogo i przewaznie smd u skosnookich mozna fejka kupic i te przesylki co czasem bog wie ile ida.

Gdzie w Polsce mozna dostac te kostki zmontowane na przejsciowce?

Pytaj , szukaj. Moim zdaniem najlepszy .

A tak apropo to masz nadal tego cedeka?

Już dawno sprzedany i nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć ile miał następców ale co jakiś czas wpadnie taki CD NAD do modyfikacji.

Chociaż najwięcej robię wzmaków C320 i 320BEE - nadal po modyfikacji są trudne do przebicia ;)

Mam taką chrapkę na te ad8620.Tylko jaka różnica jest między ar i arz.

Zegar ma być jak najbliżej DACa a zasilacz też .

I waśnie te zestawy od MrElektronik pasują idealnie.

A przylepię go chyba w oddzielnym pudełku z blachy miedzianej za tylną ścianką(dla tej cholernej estetyki kobiecej).

Na zegarek to jest sporo miejsca.

Ale może da się tam upchać oba hi hi.

Wzmaka mam marantza pm7000.Ponoć da się coś z niego zrobić .

Mam 3-4 wzmaki rocznie to może coś ciekawszego znajdę.

Tylko jaka różnica jest między ar i arz

Nie pamiętam - poszukaj w sieci .

A przylepię go chyba w oddzielnym pudełku z blachy miedzianej za tylną ścianką(dla tej cholernej estetyki kobiecej).

Na zegarek to jest sporo miejsca.

Ale może da się tam upchać oba hi hi.

Zasilacz - owszem . Ale zegar ma być milimetry a nie kilkanaście centymetrów od DACa .

• 2 tygodnie później...

Witam.

Zegarek dostane pod koniec tygodnia jak poczta nie nawali.

Nazbieralem cala kupe innych czesci i tak mysle gdzie je wsadzic.

Muda pisales zeby nie ruszac diod(mam 4 softy wischay 1A poczatkowo zamowione do pre w moim marantzu).

Czy warto je wsadzic do nada?

No i mam jakies 80 szt rubyconow zl zlh od 100u do 680u gdzie mozna je wykorzystac?

• 3 tygodnie później...

Witam.

Zegar XO3 na pokładzie zasilany zewnętrznym salasem.

Moje jęki na tym forum przyniosly efekt jakiego szukałem.

Dziękuję za pomoc w szczególności tobie muda44 i dla kolegi forumowego który zmontowal zegar i salasa oraz pomógł radą.

I za cierpliwość do bzdetow które pisałem.

Pozdrawiam .

Z każdym dniem zegar lepiej gra.

Szczeka mi opada jaka jest precyzja i gladkosc brzmienia.

Jak wibruje bas i jak namacalne są wokale.

Właśnie slucham 10 raz lulu w duecie z russelem watsonem i chcę jeszcze raz.

Tylko drażni opóźnione zalaczanie zegara.

Ale jest wart każdej zlotowki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.