Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ECC82

Rekomendowane odpowiedzi

Mnogość marek konstrukcji i rodzajów. Są ekstraklasowe jak i najzwyklej w świecie przeciętne. Nawet u poszegolnych wymienionych tu producentów ( nie istniejących już od lat ). Przykład stare RCA z czarną anoda z przed 60 roku a Clear Top . Totalnie inna prezentacja . Obie fajowe ale z całkiem innymi podkreślonymi aspektami grania. 

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Poza tym wg mnie w Ameryce więcej było rodzajów typów itd które wyszły z wojska przemysłu telekomunikacji  niż w Europie. A to już robią się spore ilości do posłuchania. 

Ja

W mojej ocenie może ostatnie tchnienia sylvanii. Kiedy produkowali już dla Philipsa.  Nie są to wybitne konstrukcje. Ale stare lub np wersje GB ( Gold Brand ) to fajne w swojej grupie. Podobny problem miałem z przekonaniem się do GE I po przejściu generalnie na krótką anodę z przetłoczeniem.  Ale stare dlugie to fajne granie . Nie zapominałbym o takich markach jak Ken-Rad Raytheon CBS Hytron Westinhouse itd.

Edytowane przez kazek680

Ja

14 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

A co sądzicie o amerykańskich lampach ecc82. Mam na myśli Sylvania, rca ,albo ge?.

Pytasz o amerykańskie.Te mogę z czystym sumieniem polecić. Wszystkie, 12AU7 z mojej kolekcji.Grają bardziej przejrzyście od Mullarda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

14 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

A co sądzicie o amerykańskich lampach ecc82. Mam na myśli Sylvania, rca ,albo ge?.

Amerykańskie 12AU7 NOS z mojej kolekcji. Z czystym sumieniem, mogę polecić. W porównaniu do Mullarda, bardziej przejrzyste. 

IMG_20250122_125529.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2025 o 10:27, Airmike napisał:

inna sytuacja. Znajomy w lampach był zielony. Bał sie starych lamp jak diabeł wody święconej. Kupił w sklepie w Polsce nowe dobrane ecc82 z bieżącej produkcji. Wsadził do wzmacniacza - szumią! Złożył reklamację w sklepie - sklep reklamacji nie uznał, pracownik powiedział że u nich lampy nie szumią. Powiedział że mogą przyjąć lampy z powrotem ale zwrócą tylko 70% ceny. I pewnie krąży ten sam komplecik sklepowy po zielonych klientach a nuż trafi tam gdzie nie zaszumi albo na klienta który machnie ręką, a sklep swoje 30% ma na każdej takiej rundzie. A znajomy nie patrzy już na lampy z bieżącej produkcji, tylko wybiera lepiej brzmiącą starą produkcję tylko z pewnego źródła które gwarantuje że nic nie zaszumi.

Ja kupiłem lampy na allegro, w piątek dotarła paczka, włożyłem lampy i słucham. Po kilku godzinach pisze do sprzedawcy, że jak narazie bardzo słabo grają, ale dam im jeszcze czas, w razie czego skorzystam z opcji zwrotu. Dostałem odpowiedz, że mam się liczyć z tym że zwrot mogą pomniejszy bo lampa już grała. Im dłużej tym więcej będzie do odjęcia. Po tym lampy spakowane i gotowe do wysyłki. Nie dałem im szans przez sprzedającego. Ciekaw czy mówimy  o tym samym sklepie - w komentarzu jest nawet negatyw który mówi o ucięciu 30% za zwrot a okazało się że przysłali lampę nie zgodną z opisem tzn parametry po zmierzeniu inne niż na podanej aukcji, a mimo to uznali że to kupujący za mocno wygrzał lampę. 

Edytowane przez Arthuro

Z zakupem lamp bywa różnie. Nawet jeżeli lampy są pomierzone uczciwie to po włożeniu do urządzenia, okazuje się, że coś jest nie tak....Zakupiłem parę 12au7 Brimar z Wielkiej Brytanii. Po włożeniu do przetwornika okazało się, że jedna lampa trzeszczy aż w końcu padła. Email do sprzedawcy i jego odpowiedź: przykro mi, lampy pomierzyłem ale nie używałem w żadnym urządzeniu. Zwracam ci pieniądze a tą jedną sprawną zachowaj sobie. Zwykła uczciwość i tyle.  Drugi przypadek taki sam, a dotyczył lamp ecc88, ale sprzedawca na swój koszt dosłał mi kolejną lampę. Wszystko zależy od ... no właśnie. Zakupy były robione przez ebay, z Wielkiej Brytanii i Niemiec od sprzedawców prywatnych. Miałem też sytuację z dużym sklepem z Wielkiej Brytanii, gdzie również jedna z lamp, a była to para e88cc Siemens (produkcja chyba Ei, Jugosławia), była niesprawna. Tym razem przesłano mi na koszt sprzedającego kolejny komplet tychże lamp.....

11 godzin temu, Arthuro napisał:

Ja kupiłem lampy na allegro, w piątek dotarła paczka, włożyłem lampy i słucham. Po kilku godzinach pisze do sprzedawcy, że jak narazie bardzo słabo grają, ale dam im jeszcze czas, w razie czego skorzystam z opcji zwrotu. Dostałem odpowiedz, że mam się liczyć z tym że zwrot mogą pomniejszy bo lampa już grała. Im dłużej tym więcej będzie do odjęcia. Po tym lampy spakowane i gotowe do wysyłki. Nie dałem im szans przez sprzedającego. Ciekaw czy mówimy  o tym samym sklepie - w komentarzu jest nawet negatyw który mówi o ucięciu 30% za zwrot a okazało się że przysłali lampę nie zgodną z opisem tzn parametry po zmierzeniu inne niż na podanej aukcji, a mimo to uznali że to kupujący za mocno wygrzał lampę. 

Sytuacja, którą opisałeś jest skandaliczna. W ten sposób ów sprzedawca zarabia pieniądze na zużytych lampach, które wędrują po świecie i regularnie przynoszą dochód. Uważam, że powinieneś podać do wiadomości publicznej, o kogo chodzi, tak by inne osoby nie dały się naciągnąć oszustowi. Bardzo mi przykro, że taka sytuacja stała się Twoim udziałem.

Edytowane przez mood
  • 2 miesiące później...
W dniu 23.01.2025 o 19:08, Arthuro napisał:

Panowie jakieś doświadczenie z lampami 5963 / 12AU7, ECC82 Jan Philips ECG NOS

Mam 5963 JAN Philips w przedwzmacniaczu hybrydowego Luxmana. W tym sprzęcie bardzo neutralnie brzmiąca lampa, wręcz trochę bez życia. 

Co ciekawe fabrycznie siedziała w nim obrandowana logiem Luxmana 5814 JAN Philips.

Promocja Wielkanocna -20% 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi