Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje na BAS do wstęg

americano

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - charakter lamp !!! Na razie mnie nie stać na 4 MPM-y ( i chyba nigdy nie będzie... szkoda).

Ale sam używam Lampowych końcówek PP (tych samych) basy - jedna i druga - reszta.

Niestety-stety tak musi być !!!

Miałem tranzystory na dole (logiczne- sugerowana moc - 500W na kanał), ale lampy w PP BARDZIEJ MI SIĘ PODOBAJĄ NA DOLE !!! (o górze nie wspomnę).

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

a co szanowne grono sądzi o tym przetworniku Hi-Vi M12

w kontekście obudowy bas-refleks / TL i basu w stylu Spendor SP100?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pasuje mi kolorem ! :-)))

post-5140-100009733 1170309788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ew. na stronę po dwa 10 calowe Morel MW1075 w obudowie zamkniętej 180 litrów (2x90l) co daje F3 35Hz więc może to załatwiłoby temat... Ktoś słyszał takie morele w zamkniętej? W firmowych kolumnach się nie zetknąłem - i może jest powód :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

senicz

"juz pisalem ze optymalnie dla 42 stx to uklad tandemu/isobaric. 42cm to prawie tyle co dwa 30cm a wiec potega basu bedzie zapewniona z racji duzej powierzchni membrany a liniowosc zapewni uklad tandemu. Za naprawde male pieniadze dostaje sie super naped. W wiekszej obudowie calosc schodzi bez problemu do 20hz".

nie no ja całkiem poważnie biorę pod uwagę te stx ! Jedyna sprawa która nie jest mi na rękę to fakt, że w isobaricu musiałbym zrobić głębszą obudowę, a ze wzgędów ergonomiczno-estetycznych wolę płytszą skrzynię, a może być nawet na 2.5 m wysoka... Poza tym isobaric będzie trudniej wykonać...

Mam nadzieję, że próbowałeś takiego rozwiązania z tymi STX a nie tylko teoretyzujesz. Jeśli tak to daj więcej info.

Dla wyjaśnienia, przez isobaric rozumiesz obudowę układ typu push-push, gdzie jeden głośnik jest ustawiony idealnie za drugim i pracuje w tej samej fazie? Jeśli tak to czy drivery mogą być fizycznie jaknajbliżej siebie, a tylko ten tylny będzie mieć dużą obudowę zamkniętą np. ze 150 litrów (rozciągniętą do góry/dołu) ... ?

tak zrobilem taka skrzynie ale malutka moze 50l ale zamierzam zrobic korekcje na wzm. Zapas mocy jest gdyz oba rownolegle moga wytrzymac 200-400W. Stosujac duza a nawet wysoka to nie ma problemu. Mozesz dac glosniki wew. na zakladke lub duzo inych rozwiazan. Tandem dziala i tak w ogranizconym zakresie moze do 100hz lub mniej. Wiec pojemnoscia wew miedzy glosnikami mozesz sie nie przejmowac. Powinna byc mala ale i dobrze wytlumiona. Glosnik wew. mozesz wprowadzac dodatkowa klapka.

pojemnosc wew nie jest tak wazna moze sie wahac w dosc duzych granicach. Ale nawet z najgorszych tesli wyciaga sie dzwiek nadzwyczajny. Na mojej stronie opisalem kolumne wlasnie w ukladzie isobaric. Skutecznosci na teslach nie miala zadnej ale na edyton ach bylo super.

mozesz chocby ze wzgledow estetycznych uzyc kilku malych glosnikow a za nimi wew. w isobaricu. Mozna tez uzyc zew. wiekszych np. 22cm a wew. 20cm ale super basowce chodzace bardzo nisko. ulatwi to montaz. W seryjnej produkcji isobaric nie jest lubiany bo firmy wola wywalic na wierzch dodatkowy glosnik ale w diy jest super.

No tak, ale jaka kubatura tylnego głośnika byłaby optymalna, aby bas był szybki, nie buczał itd... ? Jaka będzie mniej więcej efektywność takiego kombo?

W Stanach używałem suba push-push sony, o kurna ale basisko z dwóch 12-tek :)

bas w isobaric jest najszybszy bo dwa glosniki pracuja nad przepompowanim tej samej masy powietrza. A co do szybkosci basu to mozna uznac - potocznie - ze szybki to znaczy bez podbarwien i fal stojacych.

masa moze wieksza ale drgania minimalne wynikajace z powierzchni. Dobry bas tylko z duzych glosnikow. Male to tylko pierdza. TS dla stx sa znane i latwo mozna wyznaczyc wielkosc kolumn dla isobaric. Koledzy pewnie zaraz podadza wyniki symulacji.

tak duża powierzchnia to jest to, jest niewymuszona swoboda basu.. Z drugiej strony duża powierzchnia ma gorszy impuls (i nie zatrzymuje się momentalnie z uwagi na bezwładność, break-up membrany). No ale u mnie bas ma grać maks do 400-450Hz i potem szybkie odcięcie 24dB. Teoretycznie powinno być ok. W dobrych konstrukcjach 15-ki grają do 600Hz ...

Jeśli ktoś wyliczy objętość optymalnej obudowy to będę dźwięczny...

wedlug mnie to zbyt wysokie ciecie. 300 to max. Wyszukaj w necie program do projektowania kolumn i wpisz dane tych stx. Wyjda dosc male te kolumny. Duza powierzchnia ma duza rezystancje promieniowania co dodatkowo tlumi drgania takich membran. No i o impulasach glownie decyduj BL a to jest w duzych glosnikach dobre. Najlepszy bas jest oczywiscie z mfb a potem z isobaric a potem dlugo dlugo nic. Ja pisze o prawdziwym basie schodzacym do 20 i nizej hz a nie o miniaturowych pierdziawkaw propagowanych intesywnie na tym forum.

no właśnie

taki isobaric to można sobie zrobić jako subwoofer aktywny działający piniżej 50-80 Hz i tak mogę to rozdzielić,

tymczasem muszę mieć zwinny i czysty bas 50/80-500Hz do zasilenia z lampy. W wyższych rejonach 15-ki podbarwiają, słyszałem to nawet na JBL K2 (choć tam 15-ka gra do 800Hz). Ostatecznie źle nie jest, ale driver użyty w JBL to wysoki poziom. Inne konstrukcje np. tuby z wielkim basem też podobnie. Słyszę efekt przełamującej membrany.

Najlepszy midbas wychodzi chyba z 8 calówek i podwójnych 6.5 calówek z dużym wychyłem w Di'Appolito.

A jakby dać serię 8 calówek w open baflu (np. 8 na kanał) + subwoofer aktywny na najniższy bas? Połączyć kombinowanie szereg. i równolegle aby impedancyjnie nie przesadzić... Będzie to trudne obciążenie dla lampy?

Odpada rezonans obudowy, rezonans tuby bass refleks...

jak masz tak dobre wstegi to raczej je wykorzystaj. Mniej podbarwien. Stozkowe zawsze cos tam wniosa zlego. Mozesz zrobic uskok na basowej kolumnie akurat pod isobaric i postawic te wstegowce na tym uskoku. Ladnie sie zgra i zagra. Podzial na 300hz i koniec. nawet lampa to pociagnie.

czesci z Chin ale skladane w Polsce Mistrz Stanislaw z stx bardzo dba o jakosc wyrobow. Dobre kleje i ogolnie dobry montaz. Trzeba pamietac ze 42cm kosztuja troche ponad 100zl a wiec za 4 szt zaplaci sie tyle co za dobrego 30cm zachodniego a i tak w isobaric stx zagraja 10 razy lepiej. Bas jest naprawde wspanialy choc membrany prawie wcale nie drgaja. Ja bym proponowal przy takich duzych skrzyniach aby basreflex nastawic na 15-18hz. Wtedy jest jazda ostateczna. Na pokazowych nagraniach ludzi ogarnia panika. Jak ci sie goscie znudza w domu to dasz lupnia na basach i wszystko zwieje.

aż strach się bać ;)

mówisz teraz o zwykłym BR czy o czymś takim?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak o czyms takim na mojej stronie dosc dokladnie narysowalem jak napedzac bas do kanalu aby dawal kopa. No i basreflex koniecznie szczelinowy bo inaczej bedzie powstawala fala stojaca wewnatrz niego. wysoka ale bedzie. W mojej wzorcowej kolumnie o pojemnosci ok 150l szczelina basowa ma wymiary 27cm/2cm/23-30cm strojenie przez wkladanie odpowiednio przycietych plytek o tej samej szerokosci ale roznej dlugosci. Wylot nisko nad podloga i bas wyskakuje na zewnatrz z sila mlota. Ale jest czysty. Aby uzyska nski bas rezonans glosnika i kolumny jako calosci musi byc niski gdyz nie starczy energii na najnizszym basie do zarezonowania w basrefleksie nastrojonym na 15hz gdy calosc chodzi tylko do 70hz. Zespol musi schodzic nisko do 30-40hz a wtedy odjazd jest calkowity. I do tego sluzy basrefleks - do robienia basu a nie do robienia dudnienia.

Marcin nie liczyłbym na odsłuch u Senicza. To stary teoretyk samouk - zdolny i aktywny niezwykle na forum. Pierwszy raz widze watek w ktorym każde jego zdanie doczytuje i nie mam ochoty mu nabluzgac o smieceniu. Chyba się już czegoś nauczył albo chce odwrócić złą reputację.

Ale i tak zapomnij o odsłuchach - to fikcja - on buduje empiryczne prototypy (wszystko w głowie) - to geniusz który nie potrzebuje już nawet potwierdzenia pragmatycznego.

Ide o zakład.

Kilku moich kolegów chwali Alpharda RW 1800 .

>americano jeszcze raz! Zapomnij o glosnikach mniejszych niz 15cali!

"Kilku moich kolegów chwali Alpharda RW 1800 " i pewnie maja racje, bo nic tak nie pokaze NATURALNEGO I PRAWDZIWEGO BASU jak wielka papierowa membrana. Sam masz przyklad z JBL K2, oni w tym siedza chyba dluzej niz wszystkie madrale?

Zbyszek dzięki za ostrzeżenie :))) Człowiek ma dobre chęci...

Poszukam info o tym alphardzie, a matko 18 cali !!! Jak narazie to mam największą ochotę na ATC 15-ke bo to pewnik i napewno gra rewelacyjnie do 380Hz. Ale zobaczymy, nie ma pośpiechu ... easy man, eeeeasy :-)

wp ma racje z systemu zostala jedna kolumna i ona bedzie rozebra na material do innych konstrukcji. Zreszta projekt byl robiony na male tanie glosniki. Nastapila pomylka koncepcji gdyz kolumny wyszly potezne i bardzo ciezkie. I co z tego ze graly wspaniale na tanich glosnikach basowych jak jedna wazyla ze 50k a moze wiecej. Ten projekt mial pokazac czy pasywne systemy moga sie rownac z mfb? a ze nie moga wiec stracilem zainteresowanie. Teraz mam zlecenie na opracowanie zestawu 2.1 stereo a moze i do dvd bo modne sie zaczyna robic 2.1. Pewnie dlatego ze ilosc wzm w kinie domowym przekracza juz zdrowy rozsadek.

senicz, masz odpuszczone ... ;)

zresztą wcale nie jest powiedziane, że koncepcja z isobaric slotted bass-reflex jest zła... Tylko na jakich przetwornikach?... STX przynajmniej są tanie i wyglądają b. dobrze, a jak grają (?) to już inna sprawa.

Powiem tak slyszalem topowe JBLe na wielkich glosnikach, ostatnio sluchalem kolumn gdzie graly na basie dwa 15calowe tesle w ogromnej obudowie, do tego dochodzil modul srednio-wysokotonowy, jakby horn o wymiarach metr na metr, w ktorym zainstalowano 6 sredniakow w ksztalcie jajec i 3 gwizdki na wysiegnikach w malych tubkach.

Mozna bylo sie przyczepiac co do finezji i typowo wypunktowac audiofilsko brzmienie, calosciowo tak naturalnie prostego, prawdziwego i wspanialego przekazu nie mozna lekcewazyc, poprostu grala muzyka LIVE.

dobra, przynajmniej na teraz jestem zdecydowany na 15 cali wysokiej klasy jak ATC.

Albo poprostu zrobię bas coś jak w WILSON AUDIO ALEKSANDRIA.

No ta firma to wie co to jest BAS :-)

Ukryta Zawartość

post-5140-100009602 1170309983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.