Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje na BAS do wstęg

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z przeprowadzką szukam nowej koncepcji na bas do moich kolumn (wstęga Bohlender&Graebener RD50 + Raven R2). Myślę o pasywnym basie, tak aby móc zasilić całość mocniejszą triodą SE. Skuteczność dużej wstęgi z filtrem pasywnym to ok. 89db, zejście do 180Hz ale chcę aby basy grały czysto do 500Hz bez żadnych rezonansów i najlepiej bez przełamań. Pokój łączony z kuchnią 38m2. W grę wchodzi nawet dipol wbudowany w ściankę pomiędzy pokojem dziennym a kuchnią. Jeśli dipol to z większej ilości mniejszych driverów jak 8 cali... Problem w tym, że nie wiem jak to zagra z triodą i czy nie trzeba by "uaktywniać dołu"...

Zbieram koncepcje narazie - sprawa nie jest bardzo pilna. Oprócz dipola w grę wchodzi zamknięta, może linia transmisyjna. Wystarczy mi dobry bas schodzący do 30Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30950-propozycje-na-bas-do-wst%C4%99g/

jesli te wstegi tak nisko schodza to najlepeie uzyc w isobaricu 2Xstx42cm. Czyli razem 4szt basy bedzie dosyc na takie pomieszczenie. Skrzynie zamkniete z ew. malutka korekcja na dole we wzm. Bedzie super.

No, bardzo ciekawe te stx i niedrogie. Rozumiem, że chodzi o te 8 Ohmowe (tj. dać po 2 równolegle na kanał)

Ukryta Zawartość

Trochę szybki spadek poniżej 50Hz i nie wiem jak by to wyglądało w zamkniętej bez EQ...

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem:

bardzo wysoka jakośc ? tylko dipol albo obudowa zamknięta

jeśli dipol - zapomnij o skuteczności 89db i napędzaniu triodą. Jak dla mnie to TYLKO aktywnie z aktywną zwrotnicą. Pokrycie od 30 do kilkuset Hz nie będzie łatwe.

zamknięta - wysoka efektywność i zejście do 30 Hz też będzie wymagało odrobiny szperania w głośnikach

Basreflex (zwłaszcza jakieś wynalazki typu band-pass) to chyba nie ten pułap jakościowy co Twój obecny system.

pozdrawiam,

Lenny - właściciel dipoli na basie :)

Nie wiem czy akurat STXy, ale tutaj co do wielkosci glosnikow zgadzam sie z seniczem, jezeli chcesz miec PRAWDZIWY LIVE zaloz po dwa co najmniej 15calowe glosniki na strone, najlepiej papier, nie daj sie namowic i sam nie kombinuj z glosnikami ponizej 15cali!! Moze cos znajdziesz na rynku glosnikow estradowych pro, powodzenia.

stx schodza bardzo nisko ale w isobaric systemie. Maja niesamowite niskie zejscie bez podbarwien. Jesli dasz je w wiekszej obudowie to spokojnie dostaniesz nawet 20hz co wspaniale uszlachetnia muze gdyz wyzsze sygnaly to dla takiego tandemu pestka. taki uklad gwarantuje ci ze nie bedzie jakiegos tam furkotania pierdzenia membran zawieszen w maluchach. Te duze stx w tandemie daja bardzo solidny bas. A ze jest bez podbarwien to wydaje sie ze jest go malo ale jak przyjdzie odpowiedni fragment muzy z kopem to dopiero potrafia pozytywnie zaskoczyc. No i nie bagatelna sprawa jest cena tych stx. Robienie tandemow na duzych zachodnich glosnikach sporo kosztuje. Zreszta te stx to nie jakas tam samochodowka tylko zwyczajne basiory do domu.

profesjonalne drivery brzmią specyficznie, mają wysoko Fs

mnie chodzi o uczciwy bas 30-500Hz z szybkim odcięciem 4th order od góry - zejście wstęgi sobie dopasuje...

Ma być prosto i niezbyt trudne do napędzenia przez lampę. STX-ów nie słyszałem, wyglądają dobrze. Może by ktoś zrobił symulację w isobaric?

Inne drivery? Może wrócić do Etonów 11 cali po 2 na kanał ale w zamkniętej...

niedawno na eBay były 4 nowe 27cm woofery FOCAL 11V7511, prawdopodobnie jeszcze nie sprzedane

Ukryta Zawartość

dane

Ukryta Zawartość

dajesz po dwa na kanał i tak jak chcesz można je odciąć wysoko, nawet na 800Hz

w tej cenie nic nie ma startu do tych driverów

jeśli chciałbyś coś większego to mam namiary na 38cm FOCAL 15K8711

absolutny TOP

bez konkurencji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam z kolei na zbyciu 4 drivery Cabasse, 21NDC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Wydaje mi się, że po 3 szt. węglowych osiemnastek scan-speaka załatwi sprawe.

Oczywiscie pasywnie w obudowie bass-reflex.Zwrotnice tak jak chcesz od 500 hz, potem 75 hz i ostatnia od 50hz. Obudowa min 4 cm grubosci, mocno wytłumiona.Bass-reflex tylko na przednią sciankę.

Pozdrawiam.

Powiedzcie mi czy nie lepiej do tych wsteg jest zastosowac lekkie sztywne tloki na bas jak Bandor 150 (Fs=22Hz). Wiem ze to drogi przetwornik lecz latwiej go dopasowac do "szybkich" przetwornikow takich jak wstegi. Kilka tygodni spedzonych z Jordanem JXR6 potwierdza moje przypuszczenia o bardzo dobrej reprodukcji instrumentow przez tego typu glosniki. Oczywiscie jesli autor szuka duzej ilosci niskich czestotliwosci to to nie jest rozwiazanie optymalne, a Bandor 300 nie jest jeszcze dostepny i pewnie bedzie kosmicznie drogi.

pewnie, że bas ze sztywnego tłoku przy innych czynnikach bez zmian jest lepszy od basu z membrany, która się przełamuje... Cały czas jednak chodzi mi po głowie jednak oddzielenie najniższego basu i zrobienie go aktywnym, wówczas możliwości uzyskania referencyjnego midbasu się znacznie rozszerzają (dipole multi, zamknięta).

A co z moją koncepcją 2 x Aurum Cantus AC-250mkII w zamkniętej na midbas ? Dobra efektywność, szybki impuls dzięki closed box, lampa powinna pięknie pociągnąć...

Dobranie subwoofera aktywnego na pasmo 25-50Hz to już małe piwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Americano

pomyśl jeszcze raz o propozycji Jacka Zagaji. Te Bandory występują również w wersji 16 ohm. Można dać po 4 na stronę lącząc równolegle i uciąć nieco wyżej niż 200 Hz odciążając wstęgi. Bylaby i szybkość i być może nawet niskie zejście dzięki sporej powierzchni membran w sumie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Americano

A może to ?

Bas aktywny - napędzany osobno (rozdzielenie sygnału poprzez coś w rodzaju crosovera: pow. 150 Hz - na wstęgi i reszta na 30 cm wofer ). Tylko potrzeba 2 końcówek stereo lub 4 monobloków...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Sory - akurat nie mam lepszych zdjęć...

Ukryta Zawartość

post-7648-100009749 1170309766_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Less

tak, 4 sztywne 8-semki z wysokim break-up mogą dać fenomenalny bas, ale nie wiem czy nie na bi-amplingu, a jak mam już robić bi-ampling to raczej oddzielić najniższy bas...

Dobrze by było mieć jakieś sprawdzone informacje ad. break-up points głośników.

Mnie wystarczy bas sztywny do maks. 500Hz, wstęga nie potrzebuje specjalnie odciążania, gra bez żadnych podbarwień na ogromnych poziomach od 175Hz 4th order.

zukzukzuk

uaktywnienie basu poniżej wstęgi mogę zrobić np. dając 12 calowe ATC i zasilając to modułami ICEpower 250W.

Od dawna o tym myślałem... Ale chciałbym rozważyć możliwości zastosowania triody SE (805, 211, 845, GM70) do napędzenia wstążek + sporej dawki basu. Chcę uzyskać bardziej jednolity charakter w krytycznym paśmie...

zresztą na ATC SB75-314 pewnie możnaby to scalić pasywnie i pociągnąć lampą wszystko...

Może zrezygnować z pierwszej oktawy i mieć świetny i szybki bas od 40Hz? Podobnie można by zrobić na tym Focalu 11V 7511.

W Spendorach SP100 jest bas 30cm w bas-refleksie i schodzi on tylko do 45Hz (-3dB) i gra do 600Hz. I źle nie jest...

Nie znam się...

Słyszałem tylko, że MPM-y na GM70 "przestawiają ściany". Nie dadzą rady tego wysterować ???

Wnioskuje z tego, iż sądzisz, że "krytyczne pasmo" ma być obsługiwane przez jeden wzmacniacz ??? Bo inaczej brak jest jednorodności, tzn. są "zszywki", czy też "dziury" . Przecież można dać teoretycznie to samo do napędzenia wstęg i basu... chociaż pracujące osobno. Wtedy powinno się "zazębić".

Pewno, że napędzanie wszystkich głośników razem ma niewątpliwe zalety, ale też wady...

Jak tu znaleźć "złoty środek" ???

Rozumiem, że jak wielu Naszych Rodaków, chcesz być lepszy od naj...

Ale jak pisałem - nie znam się na technice głośnikowej - oceniam tylko uchem...

Pozdrawiam.

nie !!! nie chodzi o żadne dziury czy zszywki, chodzi o jednorodny charakter i chodzi o to, że taka mocniejsza trioda ma śliczny bas którego szkoda niewykorzystać.

Bi-ampling, tri-ampling, zwrotnice aktywne itp. ciągoty mam już za sobą. Nie potrzebuję, dzięki. Może właśnie dlatego, że słuchałem Maćkowych GM70 na tych wstęgach i to już było lepiej od naj...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.