Skocz do zawartości
IGNORED

kanał prawy gra ciut glosniej

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie.Przegladalem forum i ktos napisal ze kanaly stabilizuja sie przy godz 9.Czy to prawda. Umnie w Rotelu odkrylem ze jak go wlacze i lekko podkrece to prawa zaczyna kolumna grac a lewa nie.dopiero znowu jak dam ciut glosniej to obydwie graja, tylko ze wtedy juz nie jestem w stanie wyłapac czy graja tak samo mocno. Czy to jest normalne?? a moze to nie wina pre tylko koncowki??

https://www.audiostereo.pl/topic/30987-kana%C5%82-prawy-gra-ciut-glosniej/

Miałem identyczną sytuację w moim Sony Scenario TA-S7 tylko czasami jeden kanał dodatkowo lekko harczał. Po przejściu kilku różnych dróg okazało się że to wina przekaźnika na wyjściu. Nawet nie został wymieniony tylko przeczyszczony - teraz jest ok - równe kanały.

Chyba mam to samo..... identyczny objaw. Co ciekawe po zamianie kabla prawego na lewy i n aodwrot przez tydzien wszystko bylo ok ale po tygodniu znowu to samo tylko ze u mnie zaczynala grac niegrajaca kolumna po dynamicznym przekreceniu potencjonetru....

Jaki jest koszt czyszczenia tego przekaznika? Mam amplituner Yamaha

U mnie też wszyscy stawiali na potencjometr głośności lub balansu. Można oczywiście też to sprawdzić. Co do przekaźnika to koszt czyszczenia jest znikomy ( o ile wystarczy czyszczenie ) bo w zależności od rodzaju nowy kosztuje 40-60 PLN. Pozdrawiam

Porada wyjątkowo prymitywna w dowolnym mikrofonie mono wtyk DIN-345 zamienić na wtyk DIN-545 zlutować prawy i lewy kanał, wcisnąć rec , regulując poziom doprowadzić do sprzęgania przetwornika mikrofonu z przetwornikiem słuchawek, nagrać i odsłuchać na innym magnetofonie jeśli P=L sprawny jest tor nagrywania.

Nagraną taśmę założyć na magnetofon na którym została nagrana, jeśli P=L sprawny jest tor odsłuchu. Jeśli jednal PL to czeka nas albo tylko czyszczenie lub wymiana padniętych elektrolitów albo remont.

Pozdrawiam

Zbyszek

soso, zapewne tak rotele maja, ale pytanie jest takie czy jak dajesz glosniej to czy tez sie tak dzieje..na ucho to raczej nie wyczuje sie, a to moze powodowac degradacje dzwieku i stereo:))))

Mój marantz PM 52 Se, też ma coś podobnego, jak przyciszam do zera to prawy kanał jeszcze cichutko szemrze, na szczęście nie stanowi to problemu. Może w przyszłości trzeba będzie go odświeżyć. Puki co luzik :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.