Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do CASPIANA do 2,5kzł

qman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Korzystając z Waszego doświadczenia chcę zawęzić krąg poszukiwań kolumn podłogowych do w/w wzmacniacza.

Obecne towarzystwo to cd Harmana HD-750 do wymiany w późniejszym okresie i kolumny Avance Omega 503MkII.Kolumny będą z rynku wtórnego,aby za 2,5 kzł jak najbardziej zbliżyć się do klasy wzmacniacza.

Caspian gra analogowo,szczegółowo z precyzyjną górą i ładnym zróżnicowanym,sprężystym, konturowym basem.Wszystko z niezłą dynamiką i sceną.Ogólnie wysoka kultura i klasa.Szczegóły brzmienia w opiniach i prasie fachowej.Pokój 18mkw. wysoki 3,2m.Repertuar szeroki.Wiem że z Caspiana mogę jeszcze b.dużo wycisnąć.Poszukuję kolumn ,które pozwolą mu zagrać swobodnie,nie ograniczając żadnego aspektu,jedyne co chciałbym podreperować to fundament.Stopa mogła by nabrać masy.Ale jednocześnie nie chcę aby brzmienie było efekciarskie.Poprostu poziom i kultura Caspiana z solidnym fundamentem.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie kolegów wyjadaczy.

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7222-100009460 1170310203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31066-kolumny-do-caspiana-do-25kz%C5%82/

Nikt się nie odzywa ???

Jak zwykle - Infinity Renaissance 90 - tylko będą nieco droższe ok.1000 euro.. i raczej u sąsiadów.

Ale za to 25 cm na basie i obudowa zamknięta. No i wstęgi...

Po co oglądać się do tyłu ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Sory - ten głupi program twierdzi, że JPG nie jest plikiem graficznym i nie chce złączć obrazka !!!!

Sfiksował...

Może później...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzięki zuk...,inni chyba mało osłuchani.Cena dobra,bo z drugiej ręki będą tańsze,mam nadzieję, że będą w którymś salonie we Wrocławiu,bo tam wyruszę na ostateczny odsłuch.Tej fotki szkoda,bo wygląd też ma swój udział-zestaw stoi w pokoju dziennym ,no i żonce muszą się spodobać :-)

Miałem Caspiana series M1 przez kilka tygodni. Ten piec u mnie nie wyrabiał prądowo i własnie miał problemy z artykulacją basu nie mówiąc o stopie. Podejrzewałem,że problem z niską impedancją moich Zollerów,ale jak widzę ten piec chyba tak ma !?

W każdym razie,spróbuj z kolumnami z możliwie najwyższą impedancją !!!

Jeżeli Roksan jest słaby prądowo- to Renaissance raczej nie będą dobrą propozycją.

No i w salonie we Wrocławiu ich nie ma !!!

Patrz :

Ukryta Zawartość

Tych głośników już dawno nie produkują... Ma je w kraju kilka może naście osób. Reszta u sąsiadów... Ale warto...

Pozdr.

post-7648-100009395 1170310309_thumb.jpg

post-7648-100009396 1170310307_thumb.jpg

post-7648-100009397 1170310306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może AA Hyperion III z drugiej ręki ? Za 2k można wyrwać. Powinno zagrać ładniutko. A za 3K można obecnie wyrwać wersję IIIs na allegro.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy słabawy to bym nie powiedział,z omegami 503MkII radzi sobie znakomicie.Bas jest nieżle artykułowany i zchodzi b.nisko.Na godz.10 jest całkiem całkiem,ale chyba jestem basolubem i lubię niezły wykop nawet przy cichym słuchaniu-no bez przesady,ale wolę więcej jak mniej.Poza tym czytałem że 503 nie mają najlepszego basu i w tym upatruję przyczyny niedostatku.

Piopio myślałem o AA H III,czy możesz przybliżyć ich charakter i jakie lubią wzmacniacze.

Dodam jeszcze ,że w teście HFiM nr 02/2002 napędzał z palcem w nosie Castle Harlech S2 i tam bas był głęboki i sprężysty z precyzyjnie zaznaczonym rytmem.W nr 05/2005 T .Karasiński napisał:"Caspian ma spory zapas dynamiki i myślę,że spokojnie poradzi sobie z większością kolumn średniej i wyższej klasy"i "bas schodził bardzo nisko nie tracąc kontroli.To poprostu tranzystorowy dół w znakomitym wydaniu" ocena 5/5.Myślę,że mogę to otrzymać z odpowiednimi kolumnami.Dlatego kieruję pytanie do tych którzy mają faforyta w dzidzinie ilości i jakości basu nie tracąc nic pozostałych zakresach.

jeszcze to :-))

Ukryta Zawartość

post-7222-100009349 1170310382_thumb.jpg

post-7222-100009350 1170310379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Coś niewiele tych propozycji

Dobra podnoszę pułap do 3kzł.

Myślałem o :paradigm 7v4/mission m35 lub v63,dana680xt,jakieś jbl,dali ikon 6 ,acoustic evo thre,B&W 603 s3,...?

Nie chcę kupować w ciemno,dlatego poszukuję wśród zestawów które można posłuchać w salonach lub u uprzejmych kolegów forumowiczów.Z pośród wszystkich propozycji zawęże krąg poszukiwań,a Wasze doświadczenie ,odsłuchy i porównania w/w modeli pomogą mi przyspieszyć i wyeliminować na starcie najsłabsze typy.Przecierz Caspiankowi należy się doborowe towarzystwo:-))

Liczę na Waszą pomoc.Dziękuję i pozdrawiam.

qman, 22 Sty 2007, 21:45

>Dodam jeszcze ,że w teście HFiM nr 02/2002 napędzał z palcem w nosie Castle Harlech S2 i tam bas

>był głęboki i sprężysty z precyzyjnie zaznaczonym rytmem.W nr 05/2005 T .Karasiński napisał:"Caspian

>ma spory zapas dynamiki i myślę,że spokojnie poradzi sobie z większością kolumn średniej i wyższej

>klasy"i "bas schodził bardzo nisko nie tracąc kontroli.To poprostu tranzystorowy dół w znakomitym

>wydaniu" ocena 5/5.

Ja zas dodam od siebie, ze Castle Harlech S2 maja skromniutki bas i male drivery basowe (w tym jeden na gorze o ile nie myle modelu). Swietnie wypadaja zapewne w muzyce akustycznej ale rozciagniecie basu maja skromne. Stad wydawanie na ich podstawie o Caspianie generalni jest konfabulacja.

Caspian jest i owszem bardzo zwawy i dosc wydajny pradowo ale takze nie jest zadnym mocarzem i o tym trzeba pamietac. Kolumny ciagnace w dol pasmo do 30-35 Hz i o niskiej impedancji moga okazac sie trudne dla Roksana.

pzdrw

soso

Czesc qman,

wlasnie przed 4 dniami stalem sie szczesliwym posiadaczem roksana caspiana M-1. Gra to u mnie w nastepujacej kombinacji sprzetowej:

1. marantz cd67mkII ose po gruntownym upgrejdzie (Wtyk IEC, instalacja kondensatora przeciwzakłóceniowego, usunięcie sekcji słuchawkowej, wymiana gniazd RCA (CHINCH), wymiana stabilizatora napięcia na niskoszumowy Texas Instruments - TL780, usunięcie tranzystorów wyciszających, wymiana wzmacniaczy operacyjnych na Burr-Brown 4xOPA627 na podstawkach, usunięcie HDAMów z toru, usunięcie kondensatorów na wyjściu, wymiana kondensatorów na Sanyo os-con 3szt., wymiana kond. na Vishay BC 1 szt., wymiana kond. na Elna Cerafine 2szt., wymiana kond. na Panasonic FC 7szt.

wymiana kond. na Silver Mica 12szt., nowy dokladny masterclock 2ppm, zasilajacy kabel ekranowany).

2. IC tara labs 5500i

3. caspian

4. glosnikowe - tara labs helix 8 bi-wire

5. Hyperiony III 8ohm, bi-wire, wysokiej jakosci gniazda glosnikowe, na cokolach i kolcach, na wierzchu plyta granitowa..

Musze powiedziec, ze kazde zakonczenie sluchania muzyki konczy sie u mnie wielkim zalem, ze to juz koniec. Wszystkiego w tej kombinacji jest duzo (ale nie za duzo) - detali, przestrzeni, sceny - prawie 3d, basu, przepiekna analogowa srednica i wysokie, dynamika, cieplo bijace z kadzego nagrania (fakt nie slucham ciezkiego rocka czy heavy metalu). Polecam hyperiony III jak najbardziej - choc z pewnoscia nie wydobywaja one wszystkiego ze wzkacniacza (cd chyba tez nie z tej bajki - ale po zmianach gra tak, ze nie mam zadnej ochoty go zmieniac przez jakis czas). Po prostu - CZARUJACO. Hyperiony sa dosc latwym obciazeniem dla wzmaka - 8ohm i dobra efektywnosc 90dB. Moje doswiadczenie potwierdza dobra na fourm opinie o Hyperionach. Polecam.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

>soso,dzięki-zdaję sobie sprawę z ograniczeń(chociaż na razie nie doświadczyłem) jak i z możliwości Caspiana

(podłączałem równolegle dwie pary kolumn).W przyszłości będę chciał dokupić końcówkę mocy-również Caspiana,bo równie analogowego,pięknego i z klasą brzmienia ,w tym przedziale cenowym i mi odpowiadającego oczywiście-ciężko jest znaleźć.

>Chris01-brawo,upgreade godny naśladowania,jak i wybór wzmacniacza,to na prawdę zacny klocek i na pewno Cię nie zawiedzie.Wart jest każdej wydanej złotówki.

Hyperiony również są na liście,tylko zapomniałem dopisać.Dostałem wiadomość od AA i kto wie czy nie skorzystam z propozycji.Podoba mi się podejście do klienta tego producenta.Ale na pewno posłucham też innych kolumn.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Jarek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.