Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable ?-odwieczny dylemat.

endrju71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkch ,właśnie dobiega kompleotowanie mojego zestwu kina domowego składjącego sie z Denon avr 1905, dvd Yamaha 559s,zestawu głośników Koda av 860 ,sub Tonsil 200A,pokój ma około 14,5 m/2.Wiem ,sprzęt niskobudżetowy ale człowiek kupuje to na co go stać ,wybór padł taki ,może dobry może zły ,nie ma to już jakiegoś znaczenia .Ale pozostaje dobrać do tego jakieś kable .Oczywiście zadałem sobie trud poczytania na forum ale jak to sie mogło spodziewać trudno o jakąś jednomyślność .Czesto jak widze pisze sie że przy takiej klasie sprzetu nie warto wydawać pieniądze na jakieś drogie kable ,nic to nie da.Ja wstępnie zdecydowałem sie na kable 2x2,5 mm,sub 4mm.Czy zdecydować sie na te tańsze czyli np.Cabletech za 3,50 zł,PROLINK za 4,80 zł ,MRS za 5 zł czy może te nieco droższe Cordial za 6,79 zł,QED Clasic za 9 zł ,Bandridge Profigold za9,90zł(wszystko oferta z allegro ).Jak czytam nie ma jakiś powalających różnic a wrecz żadnej w odsłuchu i nie warto wydawać na te droższe ,wystarczą te tańsze?Czy ktoś podziela tą opinie,czy może wrecz odwrotnie ?No i pytanie czy różnicować grubość kabli tz.jak niektórzy podają cieńsze na przód ,grubsze na tył ?czy też jak inni piszą przy dł. kabla góra 7-8 m nie ma to jakiegoś znaczenia ?

Za wszystkie opinie i uwagi bede bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/31114-jakie-kable-odwieczny-dylemat/

Tak wystarczą stosunkowo tanie kabelki byle były jakiejś firmy - przynajmniej będzie wiadomo że to miedź ;)

Co do przekroju to jest tak że im grubszy tym większa pojemność ale i mniejszy opór - więc radzę odsłuchać czy ma to słyszalny wpływ na brzmienie przy dł 8 m ( np. porównanie 1,5mm i 4mm )

podobno:

im większa pojemność tym wrażenie ostrzejszej góry na skutek przesunięć fazowych - nie odsłuchiwałem skrajnych przekrojów ....

aha i im mniejszy opór tym może być głębszy bas i kolumna pewnie zagra nieco głośniej - podobno ... ja nie miałem okazji tego sprawdzić

radzę posłuchać skrajnych przekrojów nawet 0,5mm-0,7mm vs. i 6mm-8mm i tak szczerze odpowiedzieć sobie na pytanie czy różnicę na prawdę słychać

jak tylko będę miał czas na odsłuch to postaram się coś takiego przeprowadzić ( 0,5mm vs. 8mm )

Kyle,

dziekuje za podpowiedz.Jak widze utwierdza mnie w przekonaniu że wystarczą te tańsze,pewno nawet te Cabletech za 3,50.

Oczywiście wiem że najlepiej byłoby posłuchać skrajnych przekrojów ale niestey nie mam takiej możliwości.Musze oprzeć sie na podpowiedziach,może ktoś coś jeszcze napisze.

Cóż miałem wczoraj podobny zgryz, musiałem kupić przewód wchodzący swobodnie pod listwy parkietowe więc skończyło się na Cordialu 2x1.5 mm a długość to będzie 17 m - trochę się obawiam. Z drugiej strony bardziej obawiam się, iż ktoś z najbliższych mógłby przewrócić się potykając o 5 m kabla rzuconego po podłodze...

Jeśli jest to kabel markowy nie powinno być źle, tym bardziej, że tyły nie są tak mocno eksploatowane, chyba, że ktoś w kółko puszcza Star Wars czy Szeregowca Ryan'a :)

Btw, Cordial 2x1.5 to jakieś 7 zł. za m.

-> jabba

Ten Cordial powinien w zupełności Cię zadowolić. I nie przejmuj się długością - w studiach nagraniowych i salach koncertowych kable tego typu ciągną się 'kilometrami' i jakoś profesjonalistom to nie przeszkadza :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 23 Sty 2007, 15:31

>-> jabba

>Ten Cordial powinien w zupełności Cię zadowolić. I nie przejmuj się długością - w studiach

>nagraniowych i salach koncertowych kable tego typu ciągną się 'kilometrami' i jakoś profesjonalistom

>to nie przeszkadza :)

Kilometrami ciągną się tam kable XLR a nie głośnikowe. W studiach gdzie liczy się jakość nie ma więcej niż kilka metrów od wzm. do głośnika. Na koncertach jest dalej ale tu jakość jest na drugim planie , na pierwszym moc.

Dokladnie Kyle. Poza tm wiekszosc zestawów na głównych "dużych" odsłuchach w studiach to zestawy aktywne, wiec kabel glosnikowy wystepuje tylko i wylacznie wewnetrz zestawów.

Porownanie do studia nie ma zupełnie sensu, w studio zupełnie inne kwestie brzmieniowe maja znaczenie. Gdyby studio okablowywac kablami audiofilskimi pewnie ich wartosc przekroczylaby wartosc sprzetu tam zainstalowanego.

Różnica na Twoim zestawie bedzie minimalna miedzy kablami. Jeżeli masz mozliwosc to pozycz z jakiegos sklepu te kabelki i posluchaj. Raczej na tym forum nie znajdziesz ludzi, którzy maja konfiguracje podobna do Twojej i zaprzataja sobie glowe kebelkami. Do przodów kup jakies ciut lepsze, do tyłu nie ma znaczenia. Moze gdzies w RTV Euro AGD trafisz Jamo Flat, zacny kabelek za niewielkie pieniadze.

Ja postanowiłem zmienić zwykłego OFC na coś lepszego wybur padł na MONSTER XP ustrzeliłem go na allegro zo około 45zł / 8m - cena sklepowa według prasy to około 15zł/m. Czy zauważyłem różnice ?? może minimalną np wyostrzenie góry czy szybszy basale czasami zastanawiam się czy to jest podświadome na samą myśl że to jest MONSTER CABLE XP :)

ja natomiast mialem podlaczone kolumienki zwyklym kablem w rolce (10 m) zakupionym w MM i gralo , nastepnie po krotkim okresie pojechalem jeszcze raz i kupilem troche wiecej kabla bo chcialem na bi wring podlaczyc-EAGLE CABLE TRANSMISSION-LINE ALPHA 2,5 i moze sie niewsluchalem ale naprawde porazajacej roznicy niema (jak w ogole jakas jest?)

_WILU_, 24 Sty 2007, 23:22

>Ja postanowiłem zmienić zwykłego OFC na coś lepszego wybór padł na MONSTER XP ustrzeliłem go na

>allegro zo około 45zł / 8m - cena sklepowa według prasy to około 15zł/m. Czy zauważyłem różnice ??

>może minimalną np wyostrzenie góry czy szybszy basale czasami zastanawiam się czy to jest

>podświadome na samą myśl że to jest MONSTER CABLE XP :)

---------------

szczera wypowiedź - pochwalam :)

Żadnej różnicy nie odczujesz/usłyszysz wybierając kable najtańsze i droższe. Średnica żyły w Twoim przypadku to 2,5mm2 i będziesz zadowolony (większe przekroje nie mają w Twoim przypadku sensu). Kup najtańszy kabel z miedzi beztlenowej o takim przekroju i będziecie Ty i Twój portfel zadowoleni. Na prawdę szkoda wyrzucać pięniędzy na drogie markowe kable.

Kup sobie kabel ProCab LS25:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po wpisaniu w forumową przeglądarkę słowa "ProCab", można dowiedzieć się więcej o tym kablu.

Ukryta Zawartość

Witam tez uwazam ze ten kabel pro cab ls25 jest idealny radzilbymy ci zebys tez zwrocil uwage jak masz podlaczony amplituner z dvd czy za pomoca kabla optycznego czy interkonekt.Radzil bym ci podpiac optyka takiego za 50 zl i interkonekt np klotz la grande GY107 do kupienia na allegro i wysluchac czy jest roznica a w tedy moze dasz sobie spokoj z szukaniem lepszych kabli glosnikowych,bo tam roznicy nie znajdziesz.

Karmaj, 28 Sty 2007, 01:36

>Kup sobie kabel ProCab LS25:

>

Ukryta Zawartość

>Po wpisaniu w forumową przeglądarkę słowa "ProCab", można dowiedzieć się więcej o tym kablu.

Też myślę kupić LS25.

Zastanawiam się nad wersją 1,5 mm - ma większy opór ale wyraźnie mniejszą pojemność - firmy produkujące "drogie" sprzedają je bez podawania przekroju ale jak je oglądam to nie wiem czy nie mają 1 mm - może to jest pewien przepis na szczegółowe brzmienie?

Podobno pomimo że efekt naskórkowości jest wyraźny dopiero przy w. cz. ( 150k ) to można usłyszeć jego wpływ już przy naszych kilkunastu - 20k - czyli przy grubszych kablach będą zniekształcone subtelnie soprany. Pewnie między 1,5mm a 2,5 mm nie usłyszymy różnicy ale 1,5 a 4mm .... kto wie.

Już pomijam fakt że płyta CD to niezły szajs i przy niej ze świętym spokojem większe przekroje nie będą problemem [nawet 4mm] ( na CDA nawet 18k nie jest porządnie przenoszone - kryterium nyquista to teoretyczna max częstot ale w praktyce próbkowanie być [po prostu] musi minimum 3x większe niż częstotliwość przenoszona - CDA = w miarę dokładne max 15k )

-ale mam nadzieję że CDA nie będzie wieczne ;)

Ukryta Zawartość

dariusz964,

Witaj,właśnie nad tym też sie zastanawiam jakie kable do tego użyc Zastanawiam sie też nad torem video bo jedni jak widze uwazają ze im mniej urządzeń po drodze tym lepiej czyli dvd-tv-ampli, inni z koleii bardziej polecjają dvd-ampli-tv .Ja głównie bede używal tego zestwwu do KD ,moze ktoś bedzie miał sugestie i uwagi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.