Skocz do zawartości
IGNORED

Tłoczenia SIMPLY VINYL - dobre??????????

vinylpiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Przeważnie kupuję płyty używane. Jednak płyty "Surrealistic Pillow" Jefferson Airplane nie mogłłłem zdobyc na rynku wtórnym i kupiłem nową 160g SIMPLY VINYL. Po odpakowaniu płyta okazała się krzywa jak banan i do tego niecentryczna. Czy ktos ma podobne doświadczenia z płytami tej wytwórni??????

https://www.audiostereo.pl/topic/31145-t%C5%82oczenia-simply-vinyl-dobre/

Ja jestem rocznik 80ty, więc do dziadka mi daleko.

Nowe tłoczenia mają nierzadko "wtopy" i "górki", są powyginane itp, a brzmią niewiele lepiej niz cd.

Ale są też nowe superowe, ale częściej są to premiery niż reedycje.

Ja np. szerokim łukiem omijałbym ZYX, gdyby nie to, że maja tam dużo fajnego funku, którego nie ma gdzie indziej. ZYXowe tłoczenia są bardzo kiepskie, w ogóle większość nówek jakie kupiłem, może sie schować w porównaniu ze starymi tłoczeniami amerykańskimi, czy brytyjskimi z lat 60tych i 70tych.

Jendak spora część fajnej elektroniki jest przyzwicie tłoczona i o dziwo (albo własnie nie o dziwo) te niezłe tłoczenia wydaja mikro wytwórnie, które mają w katalogu np. kilkadziesiąt pozycji.

Ale o tłoczeniach wątek już był (jest).

Simply vinyl nie znam, ale nowe grube winyle często są powyginane.

Pozdr.

W swoim czasie kupiłem nawet sporo Simple Vinyl, technicznie nie było problemów, więc uszkodzona to raczej wyjątek.

Rzeczywiście, jak na współczesne reedycje 180g SV są zazwyczaj takie sobie - choć w przypadku niektórych tytułów i tak najlepsze jakie było kiedykolwiek wydane.

• Redaktorzy

Czy nie o tej właśnie firmie ktoś z doświadczonych kolegów wspominał, że nie warto, bo tłoczą z cyfrowych PCM-ów? Lolo to był, czy kto inny?

jozwa maryn masz racje, tez juz o tym czytalem. Tylko dlatego kupilem, bo nie moglem dostac orginalnego wydania w dobrym stanie. Pisalem zreszta ze nie sa to tloczenia najwyzszej klasy, tyle ze plyty nie byly/sa krzywe.

• 3 tygodnie później...

Witam .

Mam sporo doświadczeń z Simply Vinylem ( wiadomo dlaczego - ale o tym w wątku sponsorowanym :-) ).

Moim zdaniem - te akurat płyty wyjątkowo rzadko są krzywe. Jesli takowa się trafi - należy reklamować.

Co do jakości tłoczenia- nie mam zarzutów. Natomiast efekt jaki słyszymy zależy od materiału muzycznego.

Tak więc wiele z tych płyt brzmi wręcz wzorowo - ale niektóre ..... (pomilczmy).

To jest dokładnie taka sama zasada jak w cd. Są dobrze i kiepsko zrealizowane. Generalnie jeśli materiał muzyczny został spaprany w studio - jo ani kompakt ani winyl nie zabrzmią rewelacyjnie. Chociaż moim zdaniem winyl i tak jest górą.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Zakupiłem ostatnio Syda Barretta "Madcap Laughs", tłoczenie Simply Vinyl, 180 g. Płyta z leciutką "czaszą" (nie jest idealnie płaska, przypomina bardzo, bardzo, bardzo mocno rozgięty stożek), ale dźwięk - miodzio ! Nic tam nie kombinowali, nawet ledwo słyszalny szumek taśmy się zarejestrował. Jeśli dźwiękowo jest tak na wszyskich ich płytach, to ja je chcę, od malkontentów chętnie przyjmę w podarunku te lekko pofalowane.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ostatnio kupilem drugą płytę Simply Vinyl Syd Barrett "Barett" (180 gram) i jest ok brzmi dobrze i jest prosta

plyte poprzednią o której pisałem (krzywa) kupiłem na Allegro od Topwinyl i jeszcze tak do nani zapakowali ze poczta zniszczyła okładkę

• 9 miesięcy później...

Badyl

Czerna Metalica na winylu to dopiero TO! Ta plyta z winyla brzmi tak jakby byla nagrana tylko i wylacznie pod winyl, a nie pod CD (ponoc ostatnia z plyt Metallica nagrana analogowo). W przeciwienstwie do CD na winylu slychac wyraznie gitare basowa.

CD ma jedna dos powazna zalete... nie trzeba go zmieniac co 3 utwory ;-)

Ja mam "Made in Japan", posiadam także 24 carat purple z 75 roku. Dzwięki czyste, gitare ładnie słychać. Ale mam wrażenie że troche płasko inne instrumenty.

Co do tego czy warto.. tego nie wiem, ja płyty te akurat dostałem za free.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.