Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe - co wybrać?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Seba

Słuchaj rad innych, ale PRZEDE WSZYSTKIM sam słuchaj u siebie w systemie. To co się spradziło u kogś nie musi się sprawdzić u Ciebie. Wszelkie rady z zewnątrz to tylko przybliżenia.

Pozdrawiam Stempur

Trochę off ale:

słuchałem na okablowaniu srebrnym, teraz podłączyłem Acoustic Zen (czyli miedź) na IC i głośnikowe i mam nieodparte wrażenie, że dźwięk jakby dłużej wybrzmiewa i ma więcej "otoczki" wokół siebie. Są i minusy - dość dużo basu (za dużo?), ale ciekawi mnie, czy to reguła na styku: miedź vise srebro czy po prostu "omamy słuchowe"

pzd Staszek

Miałem podobne zestawienie, tj. hyperiony i niższe modele nad-a. Nie robiłem specjalnie dużo porównań ale dobrze gral mi ten zestaw na dbm reasonach, a z droższych na audionova quasarus.

Nie sprawdziły sie cordial i qed silver anniversary.

Opinia jak najbardziej subiektywna...

pzdr Staszek

Te kable po prostu "wysysają" ze sprzętu wszystko co najlepsze.

Nie ma już w ofercie modelu "Tosca",a z drugiej ręki nie do kupienia.Nikt się nie chce tych przewodów pozbywać....niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

Kto był pierwszy w zakupie AC to ja wiem od Paul'a :) i ile osób w Polsce je posiada, więc mniej "pychy" :). Tak się jednak składa, że nabywając poza Polską nie ma możliwości zwrotu kabli w przypadku gdyby nie spasowały. Prawdą jest również, że nie istnieją kable pasujące w każdy gust słuchacza i do każdego systemu. Wymieniane przez Was tu różne kable mają swóch charakter: VDH będziue ciepły i grał masą, Reson którego uważam za świetnego kabla będzie miał lekko odchudzony dzwięk do VDH ale za to dobrą czytelność, Ultralink będzie miał dużo masy, ciepła ale mnie konturów, anti ma sporo wspólnego z Resonem. To taki rodzaj resona do potęgi entej z potężnym basem, wypełnieniem, piękną barwną średnicą i czarem, którego brakuje wielu innym kablom. Budowanie sceny i wrażenia przestrzenne takie jak w kablach kosztujących tyle co nie jednego forumowicza cały system. A jeśli ktoś mówi że lubi neutralność to lepiej już pozostać na neutralnych kablach za jakie uważam nie różniące się między sobą kable estradowe.

Obecnie od tego roku anti z usa na wschód trafiają przez Polskę. Z tego powodu mogę czasem pomóc w zakupie lub jak to już było pożyczyć kolegom by mogli się zapoznać z tymi wybitnymi o konstrukcji i cenie cepa kablami.

Pozdr.

@Zydelek: A jeśli ktoś mówi że lubi neutralność to lepiej już pozostać na neutralnych kablach za jakie uważam nie różniące się między sobą kable estradowe.

No wreszcie wiarygodna definicja poszukiwanych kabli. Mam Monster Cable Oryginal od '88 i wreszcie mi ulżyło.

Zydelek, a jakie kable według Ciebie zagrają maksymalnie kontrolowanym i konturowym dołem bez jego wycinania i specjalnego odchudzania? Chę szybszego zanikania, początku i końca a nie plam, ale chę czuć że jest obecny. Wiele dobrego czytałem o wyższym modelach xlo - znasz je może? a jeśli nie te to według Ciebie które zasługują na uwagę?

Przerzuciłem sporo kabli ale przecież nie wszystkie. :):):)

Możesz odsłuchować rózne aż trafisz na ten swój jedyny i wyśniony.

Natomiast tych szczytowych modeli z których znana jest firma XLO nie odsłuchiwałem u siebie a odsłuchy u innych osób nie będą miarodajne i obiektywne.

problem jest jeden - mam ograniczone mozliwości odsłuchu - w mojej mieścinie nie ma żadnego sklepu, mało jest też ludzi od których można cokolwiek pożyczyć. A pozyczać na odległośc to też nie metoda - po kilku takich manewrach koszty kuriera zjedzą kwotę przeznaczoną na kable:) w soboty pracuję i kiespko z przejażdżką do wrocławia. Stąd wałkuję temat bo chcę się wsztrzelić w ciemno lub pomylić się góra raz. Może jednak coś zaproponujesz? każda opinia coś wnosi - pod warunkiem, że nie stoi w całkowitej sprzeczności z poprzednią;)

Choć kiedyś przy bezpośrednim porównaniu Kimbera za ponad stówę za metr Reson wykosił:)

Ale wiele osób go sobie chwali. Kabel jak kobieta:) Jednemu podoba się blondynka innemu brunetka. Ja lubię makijarż bardzie subtelny a ktoś inny wyzywający a więc.... :)

Seba78, 4 Lip 2007, 22:20

> każda opinia coś wnosi - pod warunkiem, że nie stoi w całkowitej sprzeczności z poprzednią;)

Prawie każda stoi... nie tylko na tym forum.

Skoro rozumiesz 0-1 (ja też kiedyś...) to musisz mieć gruby portfel, albo charakter...

Polecam, jako technik słuchający muzyki: zwykły, gruby, krótki i z czystej miedzi kabel 2x6mm2, parę razy skręcone żyły na mb. Kosztuje niewiele, daje 95% tego co może dać super duper hiper kabel za $10000. Warto posłuchać, przyzwyczaić się do brzmienia i dopiero potem wypożyczyć do odsłuchów jakiś nieziemsko audiofilski kabel w cenie kilkuset płyt CD, a może samochodu. Może tak samo uśmiejesz się jak wielu z nas!

Powodzenia.

Seba

Mam XLO Ultra 6. na dole zapewniają to ,o czym piszesz.Jednak góra nie należy do finezyjnych. Ciekawe: jako zworków do góry używam aktualnie Kimbera 4TC.

powiedz mi czy te kabelki porównywałeś jeszcze z jakimiś innymi? jeśli tak to z jakimi i zmiany w jakich aspektach się pojawiały? sory za dociekliwość - ale może dzięki temu w ciemno się wstrzelę w odpowiedni kabel:)

Nie zmieniałem od kilku lat. I nadal nie widzę powodu. Jako że bi-wiring w przypadku Talka nie bardzo się sprawdza, poszperam w zworkach.

Po zmianie końcówki próbowałem mojego byłego Kimbera 8TC ale w tym systemie to pomyłka.

>>Seba 78

Klientom, którzy kupują ode mnie kolumny daje komplet kabli do przesłuchania. Zazwyczaj są to trzy głośnikowe i dwa interkonekty. Mam zamiar wprowadzić takie pożyczanie kabli każdemu klientowi, więc jeśli masz ochotę to skontaktuj sie ze mną.

zildjian, 5 Lip 2007, 09:53

>Po zmianie końcówki próbowałem mojego byłego Kimbera 8TC ale w tym systemie to pomyłka.

A z ciekawości spytam co nie pasowało w kimberach?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

dobrze, zebrałem już kilka typów. teraz będe się starał odsłuchac no i muszę poczekac na wzmacniacz. W ciągu najbliższych tygodni się wszystko wyjaśni:) napewno posłucham xlo, dnm, oraz może kable proponowane przez AA.

kerikawon, 5 Lip 2007, 14:51

>zildjian ty nie przesadzaj Ultra 12 całkowicie wystarcza przy takiej konfiguracji seby

NIe rozumiem.Przeca polecam Ultra 6.

ja bym

>nawet powiedział ze wystarczy XLO ER-12 .

Kiedyś próbowałem.U mnie żenada.

Misfit, 5 Lip 2007, 14:56

>zildjian, 5 Lip 2007, 09:53

>>Po zmianie końcówki próbowałem mojego byłego Kimbera 8TC ale w tym systemie to pomyłka.

>

>A z ciekawości spytam co nie pasowało w kimberach?

Nadmuchany bas, pojawiał się i znikał,że tak powiem - losowo :-)),wycofany środek. Zaznaczam, iż chodzi o mój aktualny system. W starym (MF A300, Electra 905 ) sprawował się należycie .

Acha... wygląda w takim razie na to że te nowe głośniki coś sobie nie radzą z basem i trzeba im go trochę ograniczyć :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

zildjian, 5 Lip 2007, 15:03

>Misfit, 5 Lip 2007, 14:56

>

>>zildjian, 5 Lip 2007, 09:53

>>>Po zmianie końcówki próbowałem mojego byłego Kimbera 8TC ale w tym systemie to pomyłka.

>>

>>A z ciekawości spytam co nie pasowało w kimberach?

>

>

>Nadmuchany bas, pojawiał się i znikał,że tak powiem - losowo :-)),wycofany środek. ....

A w moim średni podbity bas zamazywał (przykrywał) i nie pozwalał pokazać się niskiemu basowi a górna średnica była podbita i przerysowana :):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.