Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że "uprzedzenia" nadal górą. Jeśli ktoś z nas sam robi kolumny to nie ma się czego wstydzić. Kilka śmiesznych uwag typu kopiowanie znaczków firmowych pokazuje, że są tacy którzy to rozumieją. Wystarczy że jakaś firma X wywali na rynek kilka tysięcy klonów i do tego sporo wyda na reklamę, a już część z nas zaczyna przyklaskiwać. A przecież wiadomo że po przekroczeniu tych kilku tysięcy sztuk musi spaść jakość. Jeśli ktoś sam zrobi kolumny to poświęci im więcej czasu (na sztukę), lepiej dopasuje zwrotnicę itd. niż przy produkcji wielkoseryjnej.

I najważniejsze- jesli kolumna zagra inaczej od kolumny x czy y, to nie znaczy że zagra źle, tylko że inaczej. Wazne aby zagrała dobrze.

Bardzo bym prosil wiadomego osobnika o zmniejszenie ilosci znakow zapytania.

Nie niestety prostej relacji - wiecej znakow zapytania/wiecej odpowiedzi. Co najwyzej moze byc odwrotna.

• 2 tygodnie później...
Gość Atx niezalogowany

(Konto usunięte)
  • 5 tygodni później...

własnoręcznie zrobiłem kolumny i faktycznie koszt dobrze zrobionych skrzyń to ok. 1000 zł (po podliczeniu wszystkiego u mnie wyszło 1100), nie sądzę żeby pierwszy lepszy stolarz zrobił to tak jak chcę, więc zrobiłem sam i jestem w 100% usatysfakcjonowany, zastanawiam się z kolei czy nie pospieszyłeś się z wykończeniem frezów i forniru pod kołnierze ss, robiłem to dwuetapowo i z wykorzystaniem głośników które mogłem fizycznie obejrzeć dotknąć i pomierzyć, jaki gatunek drewna użyłeś do oklejenia?

witam:

Skrzynki wyglądają jak fabryczne. Sprawdzałem niedawno ceny w stolarniach i prawie wszyscy chcięli za podobne w takim wykończeniu ok 1000zł. Ale na forum znalazłem chyba dwa wpisy na temat możliwości zrobienia podobnej wielkości za 440 czy 500zł. Sam nie wiem czy to prawda... Może ktoś się tylko przechwalał?

Wyglądają tak, że powinny zagrać lepiej od ProAcków :-)

• 4 tygodnie później...

Witam po długiej nieobecności, przepraszam za nieudzielanie odpowiedzi....

teraz znowu powinienem zaglądać tu częściej ...

Mam pytanie do „skrzypek” co do podfrezowań pod kosze czy zachowanie wymiarów z karty katalogowej nie gwarantuje ze głośnik będzie pasował ??

jaka średnica wyszła docelowo u Ciebie(jakiś pomiar suwmiarką :) ??

pozdr.

>dialer

już nie pamiętam jak wyszło docelowo, katalogowe to wymiary głośnika, więc o jakieś dziesiąte części milimetra musiałem zrobić większe ;) ale tak jak piszesz nie zaszkodziło sprawdzić w "realu" wymiaru przed pracami, to tylko taka drobna wątpliwość, sądzę, że jeżeli zostało to zrobione wg katalogu to powinno pasować, no i właśnie o to powinno mi chodziło, jak zmierzysz to wtedy już musi pasować, niepotrzebnie zacząłem ;)

żeby zakończyć dyskusję co do cen załączam skan z cennika SPEAKER & CO

>skrzypek gdzie kupowałeś(oglądałeś) głośniki?

[obrazekLUKASZ-95479_1.jpg] [obrazekLUKASZ-95479_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-117-100006038 1170255161_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

kaszio - skontaktuj się z Arturem Mierzwiakiem (Sound Project) powinien coś poradzić przy zmianie forniru.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A właśnie. Weszliśmy do tej UE, zniknęły pewne bariery (np. celne). Jak teraz wygląda sprawa z kupnem głośników choćby takiego Scan Speaka? Ceny zamieszczone przez dialera są średnio atrakcyjne przymierzając do cen np. Akkusa (D2010/8513 jest jeszcze ok - różnica jakieś 170 zł na sztuce, ale 18W/8535 to tylko 45 zł na sztuce), bo gdy doliczymy koszty przesyłki z Holandii, to może się okazać żę w sumie niepotrzebnie się w to bawiliśmy. Czy ktoś ma jakieś namiary, ew. doświadczenie w sprowadzaniu Scan Speak'a? Pan Kisiel może nie odpowiadać :-DDD.

Prace nie tak całkiem w miejscu, mam już zwrotnice (wykonane przez Polik) a z głośnikami właśnie czekałem na wejście do UE...

a tu niestety nic się nie zmieni bo na głośniki i tak nie było cła :((

(wiedziałem już o tym wcześniej ale liczyłem na poprawę kursu EURO/PLN ;)

Ja takze jestem zainteresowany zakupem tych glosnikow. I mysle ze nie tylko ja. Moze sprobujemy zamowic jakos grupowo. Na pewno bedzie taniej.

Czy ktos jest jeszcze zainteresowany tymi glosnikami.

W Niemczech w detalu nie oplaca sie kupowac tych glosnikow.

18 W 8535-00 cena 163 euro

D 2010 8513 (ferrofluid) 72 euro

D 2010 8511 72 euro.

Jak wcześniej pisałem znajomy znajomego pracuje w Holandii, ale chyba sobie daruje sprowadzanie, naprawdę przy tym kursie się nie opłaca. Jedynym opłacalnym źródłem jest USA :-O

moje kloniki juz jakis czas graja, glosniki sciagane z audiocomponents jeszcze jak nie bylismu w UE wiec mialem pewna przeprawe z urzedem celnym, ale juz "za tamtych czasow" nie musialem placic cla, tylko 22% posliego Vatu. Co do cen ja tez moge zalaczyc fragment korespondencji z Rolphem Smulderem na potwierdzenie cen

Enclosed you'll find our prices (per piece) of the requested

items, these prices are in EURO:

D2010/8513-00 40.41

18W8535-00 86.11

Transport, packing, handling & insurance costs (total):

to A, DK, F, GB 35.00 (up to 30kg)

to Italy, Sweden 45.00 (up to 30kg)

to Spain 50.00 (up to 30kg)

to other EC countries 38.-/45.-/52.-/60.- (5/10/15/20kg)

to Europe, non EC 40.-/48.-/57.-/64.- (5/10/15/20kg)

outside Europe 47.-/69.-/100.-/129.- (5/10/15/20kg)

* Private customers of the EC countries will be additionally

charged for the Dutch VAT of 19% on the overall total.

Private customers from outside the EC won't be charged

by us, but may be charged a local sales tax, depending

on local tax regulations. For companies within the EC VAT

is not charged if a valid VAT number is supplied.

niedowiarkom moge przeslac kopie faktury bo mam ich chyba z osiem (urok i wymagania U.celnego)

Teraz jestesmy w UE wiec wydaje mi sie (nie do konca znam sie na handlu miedzyanrodowym) cla nie powinno byc zadnego, VAT zaplacimy audiocomponents, ale w Polsce juz nie.

[obrazekLUKASZ-121161_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyku, podajesz cennik usług jaki też otrzymałem z Audiocomponents na zapytanie o te głośniki. Podaj konkretnie ile Cię kosztowała przesyłka, bo to w tej chwili jest najistotniejsze po naszym wstapieniu do UE.

Tak wyglądają zwrotnice wykonane przez POLINK...

[obrazekLUKASZ-121271_1.jpg] [obrazekLUKASZ-121271_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-117-100005123 1170256449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto dzisiejsze notowania z audiocomponents:

Enclosed you'll find our prices (per piece) of the requested

items, these prices are in EURO:

D2010/8513-00 40.07

18W8535-00 86.41

Jak zwykle w odpowiedzi R. Smulders przysłał standardową tabelę cen za transport. W związku z tym poprosiłem go o konkretną kwotę przesyłki kompletu takich głośników (4 szt.) do Wrocławia. Czekam na odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.