Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

wielki dzieki

powodznia w budowie swoja droga nie potrafie znalezc maty bitumicznej

wiem ze jest w akustyku ale jakas chora cena moze jakas budowlana albo samochodowa da rade moze macie jakies doswiadczenia

Dzieki matom moje kolumny graja tak jak zawsze chcialem!

Pojawil sie bas i to niezly (oczywiscie wszysko jest wzgledne).

Na allegro maty sa za 5zl- w sklepie taki kawalek ok. 13

Ja zastosowałem samochodową, twardą, wyszło bardzo drogo bo w sumie 270 zł, Rhs zastosował budowlaną podkładową, 90 zł rolka, która starczy na kilka par kolumn. Zastosowałem samochodową ze względu na łatwość montażu. Jaki wybór jest lepszy - ekonomicznie na pewno budowlana, a jeżeli chodzi o brzmienie to nie wiem, trzeba by było porównać moje klony z Rhs-a. Może kiedyś będzie taka okazja.

Pozdr.

Wczesniej scianki troche "tanczyly", teraz nie. A trzeba przyznac, ze chlopcy przylozyli sie do roboty, scianki 1,5mm mdf i wewnetrzne wzmocnienia. Biorac pod uwage wlk. skrzynki nie jest zle.

nie pamietam, chyba twarda(?), ciezka.

Producent to polska firma APP, wzorek- takie kwadraciki na macie.

Pod wplywem ciepla daje sie doskonale formowac- wsadzilem tez w cd.

a i jeszcze jedno moje skromne spostrzezenie:

maty czy tez grubszy mdf wplywaja na glosniki w ten sposob, ze przy kazdym poziomie glosnosci membrany niskotonowych pracuja bardziej- nie przenosza tylu drgan na obudowe tylko na siebie.

U mnie przywrocilo to rownowage tonalna.

jakos strasznnie duzo wyszlo ci tych mat ja obliczylem ze potrzeba ich jakies 1,4 m2 to jest jakies max 15 mat

poza tym jest polski producent mat i rbia kawalki 50/50

to do nich link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tdrozd

Wiesz wiedzą chyba tylko goście z Proaca ;-), a my musimy robić trochę na wyczucie i zdrowy rozsądek, niby ogólne plany są, ale to tylko zarys, pewnie klon klonowi nie równy, niestety. W DIY trzeba zawsze wliczyć możliwość porażki, ale może też się okazać, że gra pięknie i wtedy satysfakcja ogromna.

Pozdr.

Do Wszystkich którzy jeszcze nei kupili mat bitumicznych!

Kupcie te za 5zł szt na allegro! Wystarczy 20sztuk (100zł + ewentualny koszt wysyłki)

Bardzo łatwo się to montuje i nei wychodzi tak drogo jak inne rozwiazania a przecież to jest właściwe.

Wystarczy na 2 warstwy i jeszcze troche zostanie!

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-206744_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

skrzynki wygladaja doskonale.

UWAGA. Aby dokonac wspolnego przelewu brakuje mi jeszcze trzech wplat (mam juz osiem) Bardzo prosze zainteresowane osoby o pospiech. Jesli z jakichs wzgledow nie jestescie w stanie przeslac pieniedzy - prosze o informacje.

Reszta kolegow juz troche sie niecierpliwi.

Pozdrowienia

RHS

• Redaktorzy

McGyver: określanie twojej konstrukcji jako klona jest chyba niesprawiedliwe - jeśli zaprojektowałeś dwudrożne zestawy na głośniku n.-ś. SS i na kopułce Dynaudio, to nawet jeśli wyglądają one podobnie do ProAka, to są to nowe zestawy, twojej konstrukcji. Co za tym idzie możesz je spokojnie traktować jako własny wyrób, być może konkurencyjny z ProAkiem, może również z nowymi Response 25.

Dlatego też zamierzam zrobić porównanie z "ortodoksyjnym" klonem. Chcę pokazać, że nie zawsze producent ma "jedynie słuszne" pomysły i rozwiązania. Bawię się w to od lat, i nie raz zdarzało mi się poprawiać ewidentne błędy konstruktorów w kolumnach, i bynajmniej nie wynikały one jedynie z oszczędności. Józwa, jeżeli jesteś ciekawy to oczywiście zapraszam, przyda się niezależna opinia kogoś osłuchanego.

Oryginalnie ProAc montował chyba gniazda wraz ze zwrotnicą na wysokości głośnika 18W...

Czy zmiana umiejscowienia zwrotnicy ma jakieś znaczenie? Pytam, bo prac stolarskich jeszcze nie zacząłem i mam jeszcze takie małe dylematy. Zastanawiam się również , czy montować wewnętrzne wzmocnienie, czy nie.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, albo możecie napisać dlaczego stosujecie takie a nie inne rozwięzania?

Gdzieś czytałem (i widziałem nawet zdjęcie, tylko nie pamiętam gdzie) o niedużym, kwadratowym kawałku MDF-u przyklejonym na początku rury BR wewnątrz kolumny. Ma to zapobiegać turbulencją powietrza. To zdjęcie dotyczyło chyba Responce 3.8, ale czy ProAc stosował to w modelu 2.5 - niestety nie jestem pewien. Macie jakąś wiedzę na ten temat?

I ostatnia sprawa. Czy głośniki montujecie bezpośrednio do obudowy, czy za pośrednictwem jakiś podkładek czy uszczelek?

Zwrotnicę możesz dać w innym miejscu. Wzmocnienia obudowy są potrzebne. Ten kawałek MDFu jest dla picu, ale jak chcesz redukować turbulencje to możesz tam dać taki lejkowaty wylot jak z drugiej strony, przy wylocie z obudowy.

Odnośnie wzmocnień i mat!

Wewnętrzne 25mmMDF wzmocnienie jest bardzo ważne. Nie radze o nim zapominać!

Co do mat to ich celem jest minimalizowanie rdgań płyt MDF powstałych przez średnie tony (o wiele trudniejsze do opanowania) a na drugim miejscu niskie (te w większości niweluje wzmocnienie).

Jeśli idzie o MDF na basrefleksie to jest to dobre rozwiazanie.

Ja z niego zrezygnowałem (były 2 wersje 2,5 z i bez MDF'u na bx). Mam bardzo sztywno zamontowane BX i jedynie na końcu owinąłem je matą bitumiczną co bardzo polecam.

[obrazekLUKASZ-207030_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.